Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: BAM, Apple. bitcoin en banken

Liveblog: BAM, Apple. bitcoin en banken

Update 17:20 uur: Nog even over die inkoopmanagersindex:

Bij deze. Kijk maar goed naar die ISM Index. Die voorspelde voor 1952 een dikke recessie en die kwam er niet. Pas een jaar later, dat dan weer wel. Verder alles in de prik. Die Markit PMI heeft nog maar een kort trackrecord en dit is pas de eerste keer dat ik meemaak dat de markt er echt naar kijkt.

 


Update 16:40 uur: VS en olie

Oh, zit dat zo. Goed filmpje, zeg.

 


Update 16:05 uur: Bitcoinblauwdruk 

Dit klinkt logisch en wie weet hebt u er iets aan. Let wel op dat de rallies in percentages steeds minder worden. En er wordt in dit plaatje ook blindelings vanuitgegaan dat er iedere keer weer een verse kudde te scheren schapen gretig op het hakblok gaat liggen. Dat kan ook eens niet zo zijn, of juist massaler dan massaal.

Zou niet voor het eerst zijn dat juist sentiment mooie grafieken, perfect werkende correlaties en ogenschijnlijke wetmatigheden om zeep hielp, die helaas helemaal geen correlaties en wetmatigheden bleken te zijn (en zelfs in de contramine gingen en u helemaal leegtrokken).

 


Update 15:50 uur: Inkoopmanagersindex VS onder 50

Ah, vandaar die nerveuze president der VS die weer aan belastingverlagingen denkt? Op 1 september verschijnt pas de belangrijke ISM Manufacturing Index over augustus, maar deze voorlopende Markit PMI zakt onder 50, de grens tussen stilstand en groei. Pas onder 45 is er echt krimp.

Die ISM Index is altijd wat hoger, maar de trend is duidelijk. Ook de economie van de VS koelt af.

 


Update 15:45 uur: Appeltjes om dorst van te krijgen

Prijzen staan er niet bij, maar over een paar weken zijn er nieuwe hebbedingetjes van Apple. De Apple & Devicesmedewerker van Bloomberg heeft het boodschappenlijstje.

Vorig jaar in Q4 ging Apple enorm op zijn snufferd met idiote prijsverhogingen - het luidde peak pricing power in, peak iPhone en in China ging het mis - waardoor het concern op 2 januari moest omzetwaarschuwen. Sindsdien is het bedrijf aardig in de rebound gegaan met de focus op diensten en nu AppleTV.

Zaterdag is CEO Tim Cooke acht jaar in functie. Hij loste destijds grote roerganger Steve Jobs af, die doodziek was en een maand later overleed. Onder hem is het bedrijf aan grote aandeelhouderverwennerij begonnen. Cooke ging dividend betalen - wat intussen al is verdubbeld! - en kocht zowat de helft van de aandelen terug.

Wacht even, boter bij de vis? Ah, vandaar dat ene Warren B. ook een belang van 5,5% in Apple heeft opgebouwd. Zelf schijnt hij nog een oude klaptelefoon uit het wijnjaar nul te hebben; dat verhaal is te leuk om te checken. De grafieken neem ik vanaf het moment dat Tim CEO is.  

 


Update 13:00 uur: Banken: wie durft?

Nou, het Noorse oliefonds.

Met die dalende rentes en ploeterende economie - wat er bij banken dubbel in kan hakken - is er volop risico. Ik vertel u niks nieuws, dat ziet u dagelijks ook aan die almaar verder afdruipende koersen. Toevallig zei ik het gisteren nog tegen een collega: eerst een economische en liefst ook een rentedraai zien, voor...

Daar wachten de Noren in ieder geval niet op, of zij denken juist dat er, met nieuwe verruimingspretpakketen van de centrale banken en extra uitgaven van landen - zie Duitsland en Nederland deze dagen - geen recessie komt en de banken misschien de gifbeker al hebben leeggedronken. Commerzbank voorop?

De plaatjes moeten het laten zien. De grafiek is vanaf 15 september 2008, toen ene Lehman Brothers (ook nog van Duitse komaf ook zeg ik met de wijsheid achteraf) omkrakte. Haha, de Duitsers en Italianen kunnen dus wel prima samen door één (achter)deur. Als ze maar willen! Deze grafiek is het keiharde bewijs.

Commerzbank is ook de hardste daler van het stel, nog erger dan Deutsche Bank. Een kunst op zich, dunkt me, maar de Noren is het blijkbaar nu toch echt te gek aan het worden.

Helaas heb ik hem niet herbelegd, maar dit is Euro Stoxx Banks Index. Onthutsend, daar hoeven we het niet meer over te hebben. Is het ook een kans? Ik denk het wel en misschien wel een grote, want veel slechter kan het voor banken niet worden gezien economie, concurrentie, toezicht, kosten, sentiment én rentes.

De vraag is alleen of dat nu al is. Het risico is dat het eerst nog lang en veel donkerder wordt, voor het licht weer gloort.

 


Update 11:50 uur: Beter Bed

Natuurlijk een kijkje bij het wildste aandeel deze zomer met zowat dagelijks double digits, Beter Bed. Vandaag is er even een terugslagje. Dit is de maximale uitslag, er staat nu -4,7%. Het cijfer voor de de komma wisselt echter zo'n beetje iedere koerstik. Dat u weet dat het er weer heet aan toe gaat.

Overbodig te zeggen dat er ook vandaag formeel geen nieuws is?

 


Update 11:40 uur: Jitse Groen live

Naar ik aanneem vragen over de overnames, Uber, Amazon en noem maar op, want geen dag zonder nieuws en nieuw speelveld in de thuisbezorgsector.

 


Update 11:30 uur: Kijk nou Boskalis

Boskalis gaat even in de rebound, zeg... Ik ben nog zoekende.

Tja, wie weet. De GrandVision centjes? Dit is speculeren met een hoofdletter, verschuivingen komen we vanzelf al dan niet tussen de AFM-meldingen tegen.

 


Update 11:20 uur: Bouw, bouw, nog eens bouw en BAM

Het CBS wrijft de Q2's van BAM er nog even extra in... Natuurlijk niet, maar het is toch wel een beetje wrang.

En er was al het nodige bouwnieuws vandaag. Als u het hebt gemist: ABN Amro is aan het rekenen geslagen en is zich een hoedje geschrokken. Wellicht is dit ook de reden dat Heijmans (nu -1,6%) en VolkerWessels (-1,3%) niet goed liggen vandaag. 

Voor wie nog zin heeft om 17:31 minuten gejammer en geklaag aan te horen. Hopelijk gaat het de komende dertig jaar beter, dan maar.

Intussen heeft Nico de cijfers van BAM uitgevlooid en is daar niet vrolijk van geworden. Alles weer op de lange baan, is ook zijn conclusie, want de tegenvallers vallen toch weer extra tegen. Houdt het dan nooit op? Citaat:

De blik is dan ook gericht op 2020, waarin de voor dit jaar beloofde marges alsnog behaald moeten worden. Voorlopig rijzen er echter vooral twijfels en is de lage koers een weerspiegeling van het onvermogen van het bedrijf om grote projecten goed in de hand te houden.

 


Update 11:00 uur: Nederland vol op het orgel?

Het is het nieuws van de dag. Wat mij betreft helaas geen belastingverlagingen, maar de overheid die weer beter weet dan consumenten en producenten zelf hoe hún geld uit te geven. Het risico is wel weer voor die consumenten en producenten... Maar goed, da's mijn mening. De feiten graag. Citaat De Telegraaf:

De coalitie broedt op een plan om een miljardenfonds op te richten waarmee de economische groei op de lange termijn moet worden gewaarborgd. De Staat zal daarvoor fors extra moeten lenen op de kapitaalmarkt, wat voordelig is vanwege de historisch lage rente, melden bronnen aan De Telegraaf.

Vanuit het fonds moeten in de toekomst grote investeringen worden betaald in bijvoorbeeld infrastructuur en wetenschappelijk onderzoek. Aan het Binnenhof circuleert een bedrag van maar liefst 50 miljard euro dat maximaal in het fonds zou worden gestort, maar de grootte van het bedrag is nog niet definitief vastgesteld.

Hoe dan ook, er is ruimte zat in begroting? Mooie grafiekjes!

Er is niet alleen een begrotingsoverschot, maar...

En de uitsmijter, want u dacht toch niet dat vroeger alles beter was en de huishoudboekjes wel klopten?

 


Update 10:45 uur: Floccinaucinihilipilification

Wat is dit nou weer?! Geen idee. Nee, dit gaat denk ik geen buzzword worden. Te moeilijk. Wel leuk. 

 


Update 09:45 uur: Meevallende inkoopmanagersindices

Stiekem had ik gehoopt dat die Duitse inkoopmanagersindex over de industrie over augustus onder 40 was uitgekomen. Want dan was Berlijn écht wel wakker geschrokken en tot actie overgegaan. U ziet het, ze vallen allemaal mee, maar uiteindelijk valt het natuurlijk allemaal niet mee.

Opvallend blijft wel het grote verschil tussen Duitse industrie en dienstensector. Het is echt op twee snelheden. De handelsoorlog doet zich duidelijk voelen in Mannschaftland. Vanmiddag komt de VS door. Vannacht kwam Japan met 49,5 op de proppen; vraag me niet waarom de markt hier niet op let.

De EU komt zo om 10:00 uur ook langs - daar kijkt ook weer niemand naar - maar dit zijn de enige landen met zogenaamde flash PMI's, ofwel eerste schattingen van die inkoopmanagersindices over de lopende maand. China had er ooit ook een, maar die is geskipt na 24 augustus 2015. Kunt u zich die dag nog herinneren? 

Die dag was een tegenvallende Chinese flash manufacturing PMI de trigger voor een enorme, wereldwijde sell-off, die de AEX intradag bijna 10% deed dalen. Sindsdien is die PMI zonder opgave van reden nooit meer verschenen. Zo werkt dat blijkbaar in China.

 


Update 09:25 uur: BAM, Boskalis, Adyen en advies

Laat ik bij BAM de positieve insteek nemen, want er is al genoeg ach en wee geroepen over die - helaas - bijna eeuwige afschrijvingen. Want die lijken me de grootste domper vandaag. Intussen zie ik dat de koers toch weer verder wegzakt, -11% nu. 

Nico trekt al scherpe lijnen:

En slecht nieuws komt nooit alleen? Dit land valt nog eens volledig stil door alle regeltjes.

Over naar het volgende fonds. Kapitein Peter van HMS BOKA zeilt scherp aan de wind, zal ik maar zeggen. Goed onthouden, andere Nico. Scherp. Onder de link leest u zijn recensie al van de Q2's. 

Zijn er nog een paar adviesjes. KBC kielhaalt Boskalis al:

 • ABN Amro: naar €23 van €25 - Citigroup
 • KPN: naar €3,10 van €3,25 - Credit Suisse
 • Boskalis: naar accumulate van buy en naar €22 van €30 - KBC
 • Brunel: naar €15 van €16,55 - Kepler Cheuvreux

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

bitcoin

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

inkoopmanagersindex

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PMI

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ABN AMRO BANK N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ADYEN NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Apple

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BAM Groep Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Beter Bed Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Boskalis Westminster Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Brunel International

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Commerzbank AG

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Heijmans

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

JUST EAT TAKEAWAY

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

KPN Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

VolkerWessels

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ffff
1
Natuurlijk een kijkje bij het wilste aandeel deze zomer.....

Gisteravond S.P.E.L. bekeken....Leuk programma met positieve invloed.....Wilste moet wildste zijn....

Ben benieuwd of de fout gecorrigeerd wordt want ik vermoed dat reacties tegenwoordig, dat wil dus zeggen de laatste dagen, niet meer gelezen worden.
pietje-2005
0
Dus de regering, de belastingbetaler, gaat een fonds oprichten met geleend geld, om de "groei te garanderen" ??
Waar haal je de arrogantie vandaan !!
Is een soort back up van Draakje en de ECB, dan ?
Eerst maar eens wachten op "Het Gat van Jackson" ;-)
Weert=No.1
0
Hoera, heeft U het al gehoord: Trump maakt zeer grote kans herkozen te worden; met of zonder tweed. Dit zei Ken Fisher zojuist.De vlaggen hangen al uit in Weert/ zakken de beurzen daarom soms zo hard ?
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 26 feb Lelijk indexeendje AEX
 2. 26 feb ASMI: Twee keer feest met zelfde...
 3. 26 feb Buy the Dip uit het boekje

Gerelateerde instrumenten

 1. ABN AMRO BANK N.V. 14,020 26 feb
  0,000
  0,00%
 2. ADYEN NV 805,200 26 feb
  0,000
  0,00%
 3. Apple 292,650 26 feb
  +4,570
  +1,59%
 4. BAM Groep Koninklijke 2,622 26 feb
  0,000
  0,00%
 5. Beter Bed Holding 2,055 26 feb
  0,000
  0,00%
 6. Boskalis Westminster Koninklijke 21,200 26 feb
  0,000
  0,00%
 7. Brunel International 7,940 26 feb
  0,000
  0,00%
 8. Commerzbank AG 5,771 26 feb
  0,000
  0,00%
 9. Heijmans 7,500 26 feb
  0,000
  0,00%
 10. JUST EAT TAKEAWAY 85,000 26 feb
  0,000
  0,00%
 11. KPN Koninklijke 2,407 26 feb
  0,000
  0,00%
 12. VolkerWessels 21,900 26 feb
  0,000
  0,00%