Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Vriendelijke stemming

Fondsenrondje: Vriendelijke stemming

De AEX (+1,0%) maakt het verlies van gisteren weer goed. Ook de Duitsers (+1,1%) en Fransen (+1,4%) hebben er vandaag zin in. Groot nieuws is er voorlopig niet.

Vanochtend kwam bij ons alleen het consumentenvertrouwen langs. Deze daalde in augustus licht naar 0. Dat betekent dat het aantal optimisten en pessimisten precies in evenwicht is. Dat is iets beter dan het langetermijngemiddelde van -4.

Ondanks het feit dat de Nederlandse consument minder vertrouwen heeft in de economie, vindt hij het nog wel een geschikt moment om grote uitgaven te doen. Oftewel, we hoeven niet te verwachten dat Henk en Ingrid ineens de hand op de knip houdt.

Verder komen er vanmiddag om 16.00 uur cijfers langs over de verkopen van bestaande woningen in de VS. Toch is het vooral uitkijken naar de Fed notulen. Deze worden vanavond om 20.00 uur gepubliceerd.  

Heijmans -2,5%

Een volatiele start voor het aandeel Heijmans. Bij opening stond er nog even een keurige plus op het bord, maar inmiddels koerst het aandeel flink in de min. Aan de cijfers kan het niet liggen, want deze zijn heel aardig.

Zoals verwacht daalde de omzet in het eerste halfjaar. De marges gingen echter omhoog, zodat er onderaan de streep aanmerkelijk meer geld over bleef. Een nettowinst van €15 miljoen is overigens geen vetpot. Anderzijds bedraagt de beurswaarde van Heijmans slechts €191 miljoen.

Dit jaar blijft Heijmans met een plus van 8% behoorlijk achter ten opzichte van BAM (+23%) en VolkerWessels (+34%). Op de wat langere termijn zijn de rollen omgedraaid. Hierover meer in het onderstaande artikel van IEX Premium.

Brede markt

 • De AEX gaat 1,0% omhoog en daarmee blijven we wat achter ten opzichte van de overige Europese indices. 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 7,6% en noteert 15,3 punten.
 • De Amerikaanse futures staan ongeveer 0,6% in het groen. 
 • De euro blijft stabiel en noteert 1,110 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,53%) en Duitse (-0,66%) rente lopen vier basispunten op.
 • Goud (-0,6%) zakt door de $1.500-grens.
 • Olie: WTI (+0,9%) en Brent (+0,6%) herstellen iets.
 • Bitcoin (-5,6%) koelt behoorlijk af. Hoewel, de digitale munt heeft weleens gekkere sprongen gemaakt.

Het Damrak

 • Adyen (+2,8%) gaat lekker op dit moment. Morgenochtend komt het betaalplatform met de tweedekwartaalcijfers langs.
 • Het sentiment is goed en dan komen cyclische aandelen zoals ArcelorMittal (+3,1%) en Aperam (+2,0%) bovendrijven.
 • IMCD (+1,7%) heeft geen last van een adviesverlaging van ING. Het aandeel gaat naar houden van kopen en het koersdoel wordt met €10 naar beneden bijgesteld naar €65.
 • Een goede stemming in combinatie met hogere rentes. Dat zou normaal gesproken goed moeten zijn voor de banken. Dan vallen ABN Amro (-0,3%) en ING (+0,5%) toch een beetje tegen.
 • KLM ligt weer eens overhoop met de vakbonden. Toch blijft het aandeel Air France-KLM (+0,4%) redelijk liggen.
 • PostNL (+2,0%) gaat goed. Als we het dividend meetellen, staat het aandeel van de post- en pakketbezorger weer in het groen dit jaar.
 • Sif (-2,9%) gaat omlaag door het nieuws dat het Amerikaanse windmolenpark Vineyard vertraging oploopt. Dit is precies het project waar de funderingsspecialist aan mee werkt.
 • Wereldhave (-0,8%) koerst op het laagste niveau sinds mensenheugenis. Toch durft HAL het aan om twee winkelcentra te kopen. Blijkbaar is er toch nog interesse in winkelvastgoed.
 • ICT (+7,3%) wist de omzet in het eerste halfjaar met 31% te verhogen. Belegger zijn er ook blij mee.
 • Pharming (+4,8%) is on fire
 • Accell (+6,5%) ging gisteren op het slot op een hoog volume omhoog. Vandaag komt daar nog een dikke plus overheen. Hierover meer in het liveblog.

Adviezen

 • IMCD: naar houden van kopen en naar €65 van €75 - ING
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 29 sep Slotcall: Verkiezingsspanning 3
 2. 28 sep Slotcall: Craprally 1
 3. 28 sep Vooruitblik: Kansen bij waarde-aandelen 2

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
6 Posts
| Omlaag ↓
 1. lodewijk70 21 augustus 2019 19:52
  quote:

  Snugger schreef op 21 augustus 2019 17:43:


  Is bearmarkt niet genoeg voor het waarom?…. Pak anders even de jaargrafiek erbij!

  Nee. De bearmarkt is het gevolg! Dat is evident. Ik ben ook wel benieuwd naar een verklaring voor de zeer slechte prestatie van dit aandeel. Objectief kan ik weinig aanleiding vinden.
 2. forum rang 5 Snugger 21 augustus 2019 22:47
  Da's nu het verschil van blik, fundamenteel of technisch. Fundamenteel moet voor alles een reden hebben, terwijl het technische geen reden hoeft en ook niet zoekt. Daar staat het verloop, en toekomstig verloop, voorop..

  Je zoekt naar een aanleiding, reden, niet te vinden.., want het is een technische aangelegenheid waarom het gaat zoals het gaat..
6 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare