Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Heijmans, dividend en (crap)rally

Liveblog: Heijmans, dividend en (crap)rally

Update 17:00 uur: Heijmans!

Kijk Heijmans gaan sinds de draai van de markt donderdag. Van de week Q2-cijfers, spannend dus. BAM komt ook door en gaat ook lekker. Als u goed kijkt ziet u dat vandaag Heijmans demarreert op een omzetpiek en vandaar nu die enorme koersscore.

Beide aandelen zijn goedkoop, maar dan moeten er geen nieuwe tegenvallers zijn. En dat is nog wel eens een probleempje gebleken de laatste jaren...

Beide fondsen hebben flink opgeschoond, zijn veel kritischer met nieuwe projecten. Ze zijn wel cyclisch en de economie wordt wat minder, vergeet dat niet. Kortom, het is weer het bekende gokwerk. Wie durft?

 


Update 16:55 uur: Roept daar iemand crap rally?!

Het zal wel lawaai geven in de comments, maar ik zeg het gewoon :-)

 


Update 16:30 uur: 5000 jaar rentes, goud en ECB

Dit boek kan wel een herdrukje gebruiken, geloof ik. Dat het - en met de Zwitserse en Duitse rentes die de race naar het middelpunt der aarde aanvoeren is hier geen ander woord mogelijk - überhaupt bestaat. Voor eens en altijd in ieder geval: de huidige rentestanden kwamen nóóit eerder ergens voor.

Leuk gevonden, Holger. Geen gekke gedachte dat er inderdaad wellicht een vorm van correlatie is, maar vraag mij niet wat u hier verder mee moet. U kunt er in ieder geval weinig mee.

Jeroen dan ook nog maar even, formeel zal een ECB-bazooka worden afgevuurd om de inflatie te verhogen, waar iedereen van economische stimulans spreekt. Ik denk eerder dat mogelijk extra Duitse overheidsgaven van €50 miljard daar voor zorgen - en lap €10 miljard bij Nederlandse regering, zou ik zeggen - maar wie ben ik.

 


Update 15:30 uur: Goldman: "Doe gek, doe dividend"

De redenatie is bekend over waarom nu dividendaandelen doen. De rentes, de centrale banken, dat verhaal. Goldman Sachs noemt een paar Amerikaanse aandelen.

Als u ook op deze golflengte zit, toevallig gaf ik eerder in dit liveblog al alle dividendrendementen van onze indexfondsen. Shop maar. Dat wil zeggen... Een paar opmerkingen. Traditionele veilige haven dividendaandelen als Unilever, Heineken, Wolters Kluwer en Relx zijn al hard gestegen, zijn duur en yielden daardoor minder.

Uitzonderingen zijn Ahold Delhaize en Royal Dutch Shell. Bijvoorbeeld financials, maar ook vastgoed en diverse, verdwaalde cyclicals zijn weer zo afgestraft en zo laag gewaardeerd, dat ze zeg maar als vanzelf ook hoge dividendrendementen zijn gaan doen. Randstad, Besi en Wereldhave zijn daar een paar mooie voorbeelden van.

Kortom, de goede dividendaandelen opvissen op de beurs  is ook weer een kunst. De truc is vooral om die aandelen te vinden die al heel lang, liefst zelfs decennia, hun dividend jaarlijks zeker zo'n 7% of meer laten groeien en nog nooit hebben verlaagd, of gepasseerd. Daar is zelfs een naam voor: Dividend Aristocrats.

Bij ons is Unilever daar het schoolvoorbeeld van: alleen maar meer, meer, meer dor de jaren heen. Echter, ook aandelen met een ogenschijnlijk laag dividendrendement kunnen toch mooie waarde-aandelen blijken. Zelfs cyclicals Toevallig gaf ik gisteren nog het voorbeeld van ASML in mijn vooruitblik, copypaste:

ASML is nu niet veel duurder dan toen het op €30, €50, €100 en €125 stond. Rekent u voor de gein ook het dividendrendement eens uit wat de ASML kopers op €30 nu beuren. Da's €2,10 gedeeld door €30, ofwel dat is precies 7%. Da's hoger dan u nu op Royal Dutch Shell beurt.

Aandelen met een hóóg dividendrendement kunnen een luchtje hebben. Neem Wereldhave. Het huidige dividend van het vastgoedfonds is niet houdbaar, oordeelt de markt. Hoeveel gaat het korten, is de vraag. Randstad en Besi zijn weer zo cyclisch, dat het maar zo kan dat hun business zo slecht gaat, dat ze ook moeten korten.

Zo passeerde Randstad eind 2008 subiet het dividend, toen het een beetje eng werd op de beurs en in de economie... Ik heb zelf een blauwbordje hier voor: is het dividendrendement van een fonds hoger dan dat van Shell, dan moet u gaan rekenen en uw huiswerk doen, want het risico is dat het dividend misschien niet houdbaar is.

Verder wat IEX Geld zegt en ik zou zeggen: als u zelf dividendaandelen selecteren niet aan durft, dan zijn er zat hoogdividendaandelen- en zelfs Dividend Artistocrats trackers, ETF's en fondsen te krijgen. U kunt ook gewoon de AEX of Eurostoxx 50 kopen, die doen ook 3,6% en bestaan vooral uit defensieve aandelen.

 


Update 12:15 uur: ECB? Dan kent u de SNB og niet

Noem de naam ECB en met wie u ook praat, uw gesprekspartner gaat waarschijnlijk op tilt. Anders u zelf wel :-) Hoe u ook denkt over de ECB, in ieder geval: dan kent u de SNB nog niet. Dat is de Zwitserse centrale bank. Relatief gezien heeft die zelfs de grootste balans van alle centrale banken en...

Dat is nog niet alles. De bank belegt ook vrolijk in aandelen. En hoeveel wel niet. Het lijkt het Noorse oliefonds wel, want in de MSCI World Index zitten maar 1651 aandelen.

Last but not least, de SNB is zelf ook beursgenoteerd, hoewel het illiquide aandeel is. Meer data dan de koersgrafiek heb ik niet. Is ook niet nodig. Het lijkt wel bitcoin. Of goud. Kan geen toeval zijn :-) Geloof het of niet, maar dit is een logaritmische grafiek. Zo dood als aandeel SNB kan geld jarenlang amper zijn. 

 


Update 10:15 uur: Even pas op de plaats

En de koersen vliegen weer eens de andere kant uit. Vliegen? De brede markt niet, maar als u bijvoorbeeld in zoomt op de AMX, dan ziet u weer forse uitslagen. Heen en weer en op en neer en zelden met een nul voor de komma, lijkt wel een beetje het thema dit jaar. Klopt dat? Ik pak even de 2019 cijfers er bij.

We komen tenslotte net, in een paar weken tijd, van een nieuwe top op AEX 586,32 af en hebben net een nieuwe (eerste?), lagere stand sinds maart neergezet op 528,68, toen de winterwonderrally tot staan werd gebracht. Wat valt zoal op? Ten eerste dat dit per saldo een mooi beursjaar is. Marktbreed dan.

Of u moest de goede aandelen hebben. En wat waren dan de goede aandelen? De duurste met het minste dividendrendement. Better safe than sorry dus. De obligatiemarkt bevestigt die risk-off modus, laat ik het maar zo, zo neutraal mogelijk zeggen.

Wat een lekkere aandelenpotpourri is die AMX toch. Het beeld is dan ook minder eenduidig dan de AEX.

Dat geldt ook voor de AScX. Even tussen door, mijn oog valt op Lucas Bols. Ja, daar zit niet veel fantasie in, maar het is zo goedkoop, dat er misschien een keer een bieder komt...? Als onderpand hebt u 4% dividend.

 


Update 09:50 uur: BBP's

Zo maar een plaatje tussendoor. Gegeven dat het land geen delfstoffen heeft en er op iedere straathoek een hoge berg met sneeuw staat, vind ik Zwitserland het knapste. Idem dito voor Israël, dat, hoe u ook over het land denkt en ondanks kruitvat Midden-Oosten, in een paar decennia een high tech hub uit de woestijn trok.

 


Update 09:40 uur: NN en ForFarmers

Niet dat de koersen vandaag hulpmiddelen nodig hebben, het gaat marktbreed lekker vooralsnog en veel afgestrafte fondsen krijgen even lucht, maar hier is dan de eerste input. Pikant, ING zet de oude broeders en zusters van NN een paar eurootjes lager. 

 • Aegon: naar €3,78 van €4,09 - Citigroup
 • IMCD: naar €76 van €84 - Deutsche Bank
 • NN: naar €33,85 van €36,62 - Citigroup
 • NN: naar €38,50 van €43,50 (buy) - ING
 • NN: naar €39,60 van €42,50 - Kepler Cheuvreux
 • Wereldhave: naar €14,50 van €20 - UBS
 • ForFarmers: naar €7,50 van €7,95 - Kepler Cheuvreux

Omdat het er maar zo weinig zijn, nog even een extraatje. Van Unilever. Zo lekker kan vrije kasstroom zijn. 

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:05 BeursVandaag: Het is weer veel
 2. 08:05 BeursVandaag: Het is weer veel
 3. 14 apr Hoi Den Haag, hoe zit het met ABN Amro? 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Jeroentje-2018 19 augustus 2019 12:37
  Qute AJ:

  Dat geldt ook voor de AScX. Even tussen door, mijn oog valt op Lucas Bols. Ja, daar zit niet veel fantasie in, maar het is zo goedkoop, dat er misschien een keer een bieder komt...? Als onderpand hebt u 4% dividend.

  Wat 'anderen' hiervan denken:
  overnamekandidaten.nl/overnamekandida...

  Voedingssector is interessant omdat deze...

  jaar op jaar wereldwijd groeit,
  niet geraakt wordt door handelssancties(de handelsoorlog),
  geen bubbel kent zoals vastgoed door de lage rente,
  niet cyclisch is en behoorlijk voorspelbaar,
  een betrekkelijk laag investeringsrisico heeft,
  daarentegen aantrekkelijke rendementen kent,
  gewilde kandidaten zijn om 'opgeslokt' te worden.('Bonus'rendement)

  Internationale food-(Bols, AH)en foodretailsector (Sligro, Metro), een interessante investering voor de lange termijn!
 2. langetermijner 19 augustus 2019 12:51
  quote:

  Jeroentje-2018 schreef op 19 augustus 2019 12:37:


  Qute AJ:

  Dat geldt ook voor de AScX. Even tussen door, mijn oog valt op Lucas Bols. Ja, daar zit niet veel fantasie in, maar het is zo goedkoop, dat er misschien een keer een bieder komt...? Als onderpand hebt u 4% dividend.

  Wat 'anderen' hiervan denken:
  overnamekandidaten.nl/overnamekandida...

  Voedingssector is interessant omdat deze...

  jaar op jaar wereldwijd groeit,
  niet geraakt wordt door handelssancties(de handelsoorlog),
  geen bubbel kent zoals vastgoed door de lage rente,
  niet cyclisch is en behoorlijk voorspelbaar,
  een betrekkelijk laag investeringsrisico heeft,
  daarentegen aantrekkelijke rendementen kent,
  gewilde kandidaten zijn om 'opgeslokt' te worden.('Bonus'rendement)

  Internationale food-(Bols, AH)en foodretailsector (Sligro, Metro), een interessante investering voor de lange termijn!

  In 2016 had ook al een belang van 25% waarom zouden ze nu wel een overnamen bod doen?
 3. forum rang 4 Jeroentje-2018 19 augustus 2019 12:59
  quote:

  langetermijner schreef op 19 augustus 2019 12:51:


  [...]
  In 2016 had ook al een belang van 25% waarom zouden ze nu wel een overnamen bod doen?
  Bij een overname 'eet' je je concurrent op en 'pikt' als het ware zijn klanten in. Het is een manier om een bepaald groeipad te borgen voor de overnemende partij.
 4. forum rang 7 ffff 19 augustus 2019 18:05
  We komen tenslotte net, in een paar weken tijd, van een nieuwe top op AEX 586,32 af en hebben net een nieuwe (eerste?), lagere stand sinds maart neergezet op 528,68, …….


  Nu kan ik eventjes niet volgen! Zijn dit intra-day cijfers? Dat moet haast wel want in mijn administratie heb ik iets minder uitgesproken cijfers van 582 en 534. Ik wist niet dat AEX al zo hoog geweest is.

11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Ahold Delhaize Koninklijke 23,225 10:08
  +0,055
  +0,24%
 2. ASML Holding 531,300 10:08
  +1,000
  +0,19%
 3. BE Semiconductor Industries 76,900 10:08
  +0,120
  +0,16%
 4. ForFarmers 5,740 10:07
  -0,010
  -0,17%
 5. IMCD 122,700 10:05
  +0,450
  +0,37%
 6. Lucas Bols 11,780 09:52
  -0,140
  -1,17%
 7. NN Group 42,030 10:08
  -0,090
  -0,21%
 8. RANDSTAD NV 63,460 10:07
  +0,280
  +0,44%
 9. RELX 22,430 10:06
  +0,130
  +0,58%
 10. Royal Dutch Shell A 16,676 10:08
  -0,104
  -0,62%
 11. UNILEVER PLC 47,615 10:08
  +0,145
  +0,31%
 12. Wereldhave 14,820 10:07
  +0,010
  +0,07%
 13. Wolters Kluwer 76,540 10:06
  +0,560
  +0,74%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare