Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik: Razende Rente Weken

Vooruitblik: Razende Rente Weken

Haha, wat krijgen we nou?! Ach, de markt alle kanten op twitteren houdt een mens jong, zei oma heul vroegâh al.

Tot zo ver de leut, want er ligt hier een topzware vooruitblik voor u. We bevinden ons in unchartered territory op de beurzen met die rentes, krakende data, recessiedreiging en geopolitiek spanningen krabben we ons denk ik allemaal wel eens achter de oren of we ons geld wel verstandig hebben gealloceerd.

Nog iets, geniet nog van de vrije entree van dit vaste, zondagse verhaal op IEX. Per 1 september verschuift het naar IEX Premium en is het alleen nog toegankelijk voor u als betalende klant van IEX. Ik zou zeggen, join the club, want voor een prikkie per maand hebt u er ongelooflijk veel content bij.

Voorbeurs hebt u altijd al reacties op cijfers, er zijn dagelijks uitgebreide analyses van aandelen (we volgen er honderden), voorbeeldportefeuilles, ETF-advies en vele vele extra's. Ik hoor u al gillen over die bedragen, maar kom op. Voor niks gaat de zon op en dit geld verbrandt u in veelvoud aan foute turbo's en opties.

ECB bazooka

Zie m'n intro, nu gaat met de Razende Rente Weken op de beurzen - om het beestje maar een naam te geven - deze rubriek een hoog De Speld-gehalte krijgen. Zo is de ECB bijvoorbeeld aan het polsen wat de markt er van vindt als ze aandelen gaat kopen, iets wat Japanse BoJ en Zwitserse SNB al lang doen.

Beetje vreemde kop van Bloomberg: sinds wanneer is namelijk de ECB verantwoordelijk voor sluggish economy? Het officiële mandaat is inflatie en verder niks. Dat zal ook wel het excuus zijn, als de bank in september een bazooka afvuurt. Het is denk ik wel tekenend voor de evolutie van de bank.

Die wordt inderdaad meer en meer verantwoordelijk voor de economie. Leg mij uit waarom de bank in hemelsnaam vol op het orgel moet. Omdat er een recessie dreigt? Wat een onzin. Puur natuur na zoveel jaren groei, het schoont op en maakt de weg vrij voor een nieuwe periode van groei. Gaat vanzelf weer over.

Het is meteen de reden waarom ik zelf geen voorstander ben dat Christine Lagerde de nieuwe president van de bank wordt. Daarmee wordt de bank nog meer gepolitiseerd. Ik had bij voorkeur een saaie, grijze technocraat gehad, die liever in de studieboeken zit dan zich met politiek en ijdeltuiterij bezig houdt.   

Waarom moet de bank weer allerlei maatregelen nemen, waarvan het maar de vraag is of het werkt? Zie Japan wat dat betreft. Naar mijn overtuiging ligt de sleutel bij de EU-landen zelf. Doe voor de grap eens een dikke belastingverlaging in plaats van dat eeuwige afromen? Fiscaal hebben sommige landen ruimte zat.

Ook zoiets, Duitsland zit in een recessie - Q2 was al een min en Q3 wordt dat ook gelet op de data - maar kent vrijwel volledige werkgelegenheid en een begrotingsoverschot. Recessie-de-luxe dus.

Jackson Hole

Het ziet er naar uit dat rentes en recessie weer het thema is deze beursweek. Vrijdag is de jaarlijkse meeting van wereldwijde centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Fed-president Jerome Powell opent die vrijdag om 16:00 uur met een speech. Ik weet niet of ECB-president Mario Draghi er ook is.

Jackson Hole heeft een reputatie gekregen onder voormalige Fed-voorzitter Ben Bernanke. Die maakte destijds in dit Amerikaanse gat - wat dat is het, zie de naam - zijn verruimingsprogramma's bekend. Sindsdien is het plaatsje weer in zijn diepe rust wedergekeerd, maar u weet maar nooit of er iets uit komt.

Rentes en recessie, deze week was iedereen in de ban van de inversed yield curve. Ofwel, hoger korte dan lange rentes. Dat is inderdaad iets om de wenkbrauwen over te fronsen, maar ook niet meer dan dat? Tja, ik zei het al eerder, wat geeft het, zeker voor ons beleggers en handelaren, al er een recessie komt?

Met name als de omzetten en winsten ook gaan dalen, zijn er fors lagere koersen mogelijk. Wie daar bang voor is, kan de beurs beter maar mijden. Hoort er bij, het is geen rechte lijn omhoog. Volgens mij worden de risico's alleen maar groter als die recessie er ten koste van van alles niet komt.

Als u voor ritjes in de markt zit en u wilt bewegingen te vlug af zijn, weet ik nog even niet wat u moet doen. De winsten en omzetten staan namelijk volgens mijn data nog niet onder druk. Weliswaar is de grote groei er uit, maar we zijn dan ook verwend de laatste jaren. De verwachtingen voor de S&P 500 lopen zelfs op?

Even tussen door: zo werkt het namelijk voor mij: lukraak op basis van mijn grote duim of grote teen voorspellen of de markt omhoog of omlaag gaat, doe ik nooit. Ik vind dat de kermiswaarzeggerij van de beurs en snap niet dat zoveel mensen, die echt wel beter weten, daar hun tijd en energie aan verspillen.

Zo maar weer een voorbeeldje. Intuïtief denk ik dan meteen de andere kant uit, doet u dat ook? Het is momenteel ook een versnelling van de trend. Dat wil nog wel eens de voorbode van een draai zijn. Vraag mij nu ook niet waar die vandaan moet komen, maar niemand zo ondoorgrondelijk als Mr. Market.

Ik weet alleen één ding: de lijntjes van vandaag rechtstreeks de toekomst in extrapoleren, is een peperdure beurshobby. De Duitse minfin en vicepremier heeft echter wel een glazen bolletje. Denkt ie:

Dure of goedkope aandelen?

De koersen zijn op korte termijn een ongeleid projectiel. Het enige dat zin heeft is om onderliggend te kijken, of het houdt snijdt of niet. En dan  nog... Ja, Amerikaanse aandelen zijn duur, maar ze verdienen nog altijd klauwen met geld en gelet op de peperdure, amper yieldende obligaties zijn ze misschien... goedkoop?

De verwachtingen voor de AEX zijn steady. Helaas zakte mijn AEX tracker van de week niet met de index even onder 529, anders had ik het Damrak bijgekocht. Nee, ik ben niet bang om bij te kopen. Ik vind aandelen redelijk priced for perfection, bedrijven zijn gezond en doen 3,6% dividendrendement.

Ze kunnen best worden gehalveerd, als alle worst case scenario's uitkomen, maar ik zie bedrijven niet massaal omvallen, maar wel snel herstellen als het inderdaad tot een (zware) recessie komt. Maar goed, ik ben lange termijn belegger die dalingen voor granted neemt. Voor ritjes moet u zelf keuzes maken.

Als u dan toch wil dat ik kleur beken: ik denk niet dat aandelen meer dan zeg 20% à hooguit 30% gaan dalen, zelfs bij een winstrecessie. Er is domweg te veel geld in de wereld dat rendement zoekt. En er komt waarschijnlijk weer een smak centen bij van de ECB en ook de Fed gaat weer verruimen.

Misschien is de grootste bedreiging voor de markt wel angst, dat het vertrouwen in alle (monetaire)instituties weg valt en niemand meer ergens een cent in durft te steken behalve die ouwe sok en matras. De grote kans en upside is dat het allemaal wel meevalt en los loopt, zoals eigenlijk bijna altijd.

Nog iets, gezien die vlakke verwachtingen voor aandelen zijn de dagelijkse koersop- en afrispingen strikt genomen eigenlijk een beetje onzinnig, toch? Want het ging er weer stevig aan toe deze week, hoewel het per saldo mee valt. Niettemin zette de AEX met 528,60 wel een lagere bodem sinds maart neer.

Of ziet u de index zo doorzoeven naar een nieuwe top boven 586,32, de hoogste stand van dit jaar en sinds de bull market begon op 9 maart 2009? Ik nu ook niet, maar ik kijk ook weer niet raar op als...  Die 586,32 kwam ook op het bord onder een regen aan tweets van het Twitter Huis, voorheen het Witte Huis.

Agenda

Deze week doen we nog wat cijfers van onder meer onze bouwers, zet een streep onder de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices over augustus uit VS, Duitsland, Frankrijk, Japan en EU, er zijn inflatiecijfers (of wat daar van over is) en verder is er weer centrale bankgejengel met Fed notulen en Jackson Hole.

Hier doen we het mee deze week:

19 aug
01:50 Japan export jul -2,2%
01:50 Japan import jul -2,7%
11:00 EU consumentenprijzen jul -0,4% MoM

20 aug
08:00 Duitsland inflatie PPI jul 0,1% MoM
13:00 Home Depot Q2-cijfers
18:00 Avantium Q2-cijfers

21 aug
06:30 Nederland consumentenbestedingen aug
06:30 Nederland consumentenbestedingen jun
08:00 Heijmans Q2-cijfers
08:00 ICT Group Q2-cijfers
16:00 VS verkopen bestaande woningen jul 5,40M

22 aug
08:00 Porceleyne Fles Q2-cijfers
08:00 BAM Q2-cijfers
08:00 Boskalis Q2-cijfers
08:00 Stern Q2-cijfers
08:00 Adyen Q2-cijfers
09:15 Frankrijk manufacturing flash PMI aug 49,5
09:15 Frankrijk services flash PMI aug 52,4
09:30 Duitsland manufacturing flash PMI aug 43,1
09:30 Duitsland services flash PMI aug 54,0
10:00 EU manufacturing Flash PMI aug 46,2
10:00 EU services flash PMI aug 53,0
14:30 VS wekelijkse jobless claims
15:45 VS Markit manufacturing flash PMI aug 50,5
15:45 VS services Flash PMI aug 52,8
16:00 EU consumentenvertrouwen flash aug -7,0
22:00 HP Q3-cijfers

23 aug
01:30 Japan inflatie CPI jul 0,6%
08:00 ASR Q2-cijfers
09:00 Aegon notering ex-dividend
16:00 VS verkopen nieuwe woningen jul 0,645M

Adyen

Foutje, vorige week kondigde ik Adyen al aan, maar ze komt pas deze week met Q2's. Het is een beetje stil geworden na de legendarische beursgang vorig jaar, zelden eentje gezien die zo slecht was geprijsd. Enfin, als het goed is maakt de fintech bekend dat ze nog steeds groeit als boerenbeurskool.

Dat is gelet op de waardering ook hard nodig, hoewel ook die is afgekomen. Vrijdag zagen we aan IMCD wat er in deze markt met een peperduur aandeel kan gebeuren, als de outlook een tikje somber is. Niettemin, als Adyen haar groei nog jaren kan voortzetten, kan de huidige prijs achteraf een koopje blijken.

Vergelijk het eens met ASML Dat aandeel is nu niet veel duurder dan toen het op €30, €50, €100 en €125 stond. Rekent u voor de gein ook het dividendrendement eens uit wat de ASML kopers op €30 nu beuren. Da's €2,10 gedeeld door €30, ofwel dat is precies 7%. Da's hoger dan u nu op Royal Dutch Shell beurt.

Nu doet Adyen geen dividend, maar toch. U begrijpt het sommetje denk ik wel. De verwachtingen luiden:

 • H1 winst per aandeel: €2,63
 • H1 omzet: €218,30 miljoen
 • H2 winst per aandeel: €3,55
 • H2 omzet: €271,70 miljoen

ASR

ASR rapporteert alleen halfjaarcijfers en verhip, er wordt zowel krimp van omzet als winst verwacht. En veel ook. Ik kan dit niet meteen plaatsen hoe en waarom. Natuurlijk, er is het renteverhaal, maar meer als schade- dan levensverzekeraar zou ASR hier toch niet zoveel last van moeten hebben...? 

De koer is echter intussen flink afgekomen en dit lijkt meer dan ingeprijsd? Het aandeel is niet duur, want de waardering is nog harder afgekomen dan de koers. Maar ja, wat goedkoop is hoeft nog niet meteen te gaan stijgen, laat staan duur worden. Het kan ook nog goedkoper worden. Lastig hé, die beurs...

 • H1 winst per aandeel: €2,81
 • H1 omzet: €2,86 miljard
 • H2  winst per aandeel: €2,52
 • H2 omzet: €2,09 miljard

BAM

De verwachtingen voor de cijfers van BAM zijn niet hooggespannen en met de koers is de waardering nog harder afgekomen. Voor nog geen zes keer de verwachte winst is het aandeel ook zeldzaam goedkoop. Risico's te over (Zeesluis IJmuiden, Afsluitdijk) en ook de conjunctuur loopt terug.

In principe is dat niet goed voor een cyclische bouwer, maar nogmaals, zo te zien wordt dat al dubbel en dwars ingeprijsd? Helaas heb ik alleen maar de verwachting voor het hele jaar:

 • 2019 winst per aandeel: €0,47
 • 2019 omzet: €7,12 miljard

Boskalis

Geen nieuws eigenlijk, Boskalis moddert ook al tijden voort. Ja, het is een prachtig aandeel als het orderboek uitpuilt, maar dat puilt niet uit. Met al die afschrijvingen is er ook veel waarde verloren gegaan, maar goed, daar is de koers dan ook naar. Die nadert trouwens zelfs al de beruchte 2009 bodems.

Kan ook weer een reden zijn ze op te vissen, dat bepaalt u zelf maar. Ik vind zelf het aandeel nog een tikje te duur om het blind op te vissen. Helaas heb ik ook hier alleen maar een jaarverwachting.

 • 2019 winst per aandeel: €0,90
 • 2019 omzet: €2,56 miljard

Heijmans

Verhip, daar waar de verwachtingen voor BAM naar beneden gaan, stijgen ze bij.. #uweetwel Nu draait de koers net en tegen vijf keer de verwachte winst is het misschien wel een stockpick. Let wel, het is en blijft een bouwer en staan we echt aan de vooravond van mindere tijden en een recessie? Dan is het misschien geen stockpick.

De jaarverwachtingen zijn:

 • Q2 winst per aandeel: €1,37
 • Q2 omzet: €1,55 miljard

En de rest nog

Veel nieuws is er niet dit weekend, ik pik nog een paar dingetjes uit de feeds. Bloomberg noemt Amazon, Daimler, Toll Brothers (hallo BAM, Heijmans en VolkerWessels fans), Swatch en Ceasers. Volgens wilt u geen overweging Big Tech hebben als het tot een recessie komt. Die droeg namelijk ook de winst- en koersstijgingen.

De 3% fee plus 20% performance club zoekt het nu hierin:

Dit is echt voor profs, maar die zitten hier ook en daarom geef ik het mee:

Als er vraag naar is in de markt, doen!

Iemand zin om Deutsche Bank op te pikken?

Oh jee:

Nou, niks aan de hand nog in het VK, zo te zien. Dit ijkt me ook wel iets voor premier BoJo :-)

Tot slot nog dit, dit acht ik zelf het grootste risico voor de markt, mocht Beijing... Let wel, ik doel op shock & awe. Op lange termijn vindt u maar weinig, heel weinig geopolitieke events terug in de grafieken.

Veel succes deze week en laat u niet gek maken door al die koerscapriolen. U zag de grafieken al, vooralsnog bepalen ze vooral of aandelen goedkoper of duurder worden, want onderliggend is er (nog) niet veel aan de hand. Dat kan zeker nog veranderen, maar hoeft ook weer niet. En kan ook nog ten goed draaien. 

Als u het niet weet of er niet uit komt - dat is mij in twintig jaar aan de beurs in ieder geval nog nooit gelukt - dan is stil blijven zitten en u al dan niet laten scheren meestal per saldo het minst duur. Om te winnen moet u bewegingen en draaien van te voren raden en op voorsorteren. Er achteraan hollen is meestal duur.

Succes deze week en tot morgen, tot voorbeurs.   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

BAM Groep Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Boskalis Westminster Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Heijmans

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASR Nederland

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ADYEN NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
20 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Moneyball
1
Pas als er niet meer zoveel onjuistheden in jullie artikelen staan, is wat mij betreft betaling hiervoor een overweging waard.

Voorbeeld 1: voor BAM wordt aangegeven verwachting 2019 0,47 cent. Hebben jullie de winstwaarschuwing soms gemist? Graag niet verschuilen achter dataleveranciers want jullie zijn verantwoordelijk voor de content op jullie site.

Voorbeeld 2: voor Boskalis staat er “ja, het is een prachtig aandeel als het orderboek uitpuilt, maar dat puilt niet uit.”
Doe je huiswerk even zou ik zeggen: het orderboek van Boskalis is namelijk al vele jaren niet zo vol geweest als nu. Het probleem zit in de lagere marges.

Je kunt deze onjuistheden toch niet verkopen?
Weert=No.1
0
Deze lang aandurende lage (negatieve) rente zal over enkele jaren het volledige monetaire en ook economische systeem uit balans brengen.
wiegveld
3
Gooi meteen de gehele site achter de betaalmuur zou ik zeggen.
Ik heb aantal analyses bekeken en mijn conclusie is dat die ook zeer vaak rare adviezen geven, niet up te date zijn en dus duur naast een abonnement als je er iets mee doet.
B_B_B
1
Persoonlijke mening: Ik ben nu lid. Tot 1 september haha. Ik ga niet verlengen, want de resultaten op de portefeuilles zijn in mijn ogen dramatisch, meer min dan plus. Als de adviezen en beleggingsresultaten beter zou zijn, dan zou het abonnement zich misschien nog terug kunnen verdienen. Maar zoals het er nu voor staat gooi kost het abonnement geld en het opvolgen van de adviezen kost nog meer geld.

Waarom deze knip en plak lijsten achter betaalmuur moeten is mij daarom een raadsel. Het enige dat ik kan bedenken is 'geld binnenharken'. Mijn advies: zorg dat er wat meer tegenover staat en dat klanten die de adviezen opvolgen daar ook nog redelijk aan kunnen verdienen, in plaats van alleen meer letters lezen. Het is maar een ideetje.

De jonkheer
0
Bij een verhuizing heb ik onlangs wat oude meuk weggegooid. Ik ben een hamster dus ik had heel veel oude meuk, waaronder ook hele oude "Beleggers Belangen". Het is leuk en pijnlijk te zien wat men toen schreef (en waar ik deels ook mijn beleggingen op baseerde). Landis, KPNQuest, Getronics, Fortis....allemaal met ronkende positieve adviezen. Ik heb leergeld betaald (heel veel) en sindsdien voorgenomen analisten adviezen te negeren. Ik weet het niet beter dan de gemiddelde analist maar ook niet slechter. Dus ik ga er zeker niet voor betalen.
ff_relativeren
0
Misschien is het inderdaad een goede keuze, om de wekelijkse vooruitblik achter de betaalmuur te zetten.

IEX kan op deze manier testen waar, en of, het punt van kannibalisering optreedt, als ze de goedgelezen columns terugtrekt.

Want dat is i.m.o. het risico van de betaalmuur :
Als er minder nieuwsgaring en opinie te halen is op de homesite,
loopt IEX het risico van leegloop bij de niet-betalende bezoekers.

En dat betekent minder advertentie-inkomsten. Misschien zelfs terugtrekking van advertentie-aanbieders. En dat zou een grote plus zijn, die de aantrekkelijkheid van IEX kan verhogen.

De huidige overkill aan opgedrongen advertenties is naar mijn smaak nog erger dan de bij Wet verboden spam. Dus zet het IEX-voornemen om columns achter de betaalmuur te zetten, vooral door.

Ik hoop van harte, dat IEX als nevengevolg minder advertenties verkoopt op het open gedeelte. Stop de gratis columns. Stop de opgedrongen spam.
Erny
0
Het meest waardevol vind ik altijd de reacties. Worden deze mensen dan voortaan ook betaald?
dalai
2
er is imho maar een advies belangrijk : spreiding en lange termijn. Op 30 jaar win je altijd.
Jeroentje-2018
0
Arbitrair verhaal. Als het allemaal wel meevalt, waarom dalen rentes dan nog steeds? Rente is immers prijs voor geld, en kennelijk is er (te)veel van en onvoldoende vraag.

Lossen dalende en langdurig laagblijvende interestvoeten de heersende problemen op? De praktijk geeft ons het antwoord. Er is meer voor nodig om economieen gezond te maken en effectief te houden. De bewezen groeivertragingen in verschillende delen van de internationale economieen kunnen zomaar uitmonden in een recessie.

Een belangrijke pijler onder een gezonde economie is en blijft groei en behoefte. Deze vermindert thans behoorlijk. Heb ooit een oud koopman horen zeggen: "Ik betaal liever 10% rente voor de financiering van een machine maar wel met vraag en marge op de producten dan de mogelijkheid om tegen 0% te financieren en er geen vraag is."

Overigens ben ik het met de auteur (AJ) eens dat een recessie vaker voorkomt, het geen ramp behoeft te zijn, en helend werkt. Het is wel verstandig je asset class, de sector- en regiokeuze hierop aan te passen.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid de risico's te kaderen(kleiner en beheersbaar te maken) door stockposities te hedgen. (contraire posities op een longpositie).

Persoonlijk ben ik tamelijk voorzichtig juist met een naderende Brexit voor de deur met een verhoogde kans op een 'No deal brexit' of een variant met een slechte deal. Tevens zijn de groeivertragingen net begonnen en kunnen de omzetten en winsten verder onder druk komen.

M.a.w. de balans tussen de dalende groei, winsten, omzetten en de hieraan gerelateerde koers is nog niet in evenwicht. Maar goed, een uitzondering op dit Keynesiaanse grondbeginsel kan worden bewerkstelligd als overheden naast rentemanipulatie tevens ook aandelenmanipulatie gaan uitvoeren.(Opkopen van indexgerelateerde producten zoals futures en trackers)

All good luck,...

wolframm
0
dit is mijn 2e jaar dat ik premium lid ben en het bevalt me uitstekend. Duidelijke uiteengezette analyses en de mening van de auteur. Ik steek er veel van op en krijg met de tijd steeds meer kennis en gevoel van de bedrijven. De forums zijn ook wel nuttig, maar daar zijn 9 van 10 fanboy en die slaan bij het minst of geringste op tilt bij een kritische noot.

Ook het gegeven dat de analyses op rij staan en je een aantal analyses terug kunt lezen hoe men er toen tegenaan keek, geeft je inzicht in hoe dingen zich kunnen ontwikkelen.


Overtake
3
Lekker ja, direct premium maken! De tekst snijdt toch geen houdt, dus fijn als we dat later pas lezen.
Snugger
0
Voor mij is 113% Fib ratio ook éen die lekker ligt, plak er nog 130 posts aan, of tegenaan!..

Wordt het niet eens tijd om de schellen van de ogen te halen en in crisis te denken, te schrijven, in plaats van dat zoetsappige artikelengedoe? Niet dat daarmee crisis opgelost is/wordt, maar de blik wordt hiermee wel verruimd naar een meer realistische. Rente is dus zo'n crisisding…. Over wat aandelenindexen te wachten staat nog maar niet gesproken..
kassa!
0
quote:

wolframm schreef op 18 aug 2019 om 18:57:


dit is mijn 2e jaar dat ik premium lid ben en het bevalt me uitstekend. Duidelijke uiteengezette analyses en de mening van de auteur. Ik steek er veel van op en krijg met de tijd steeds meer kennis en gevoel van de bedrijven. De forums zijn ook wel nuttig, maar daar zijn 9 van 10 fanboy en die slaan bij het minst of geringste op tilt bij een kritische noot.

Ook het gegeven dat de analyses op rij staan en je een aantal analyses terug kunt lezen hoe men er toen tegenaan keek, geeft je inzicht in hoe dingen zich kunnen ontwikkelen.

De spijker op zijn kop. "Mening van de Auteur", zoals alle analisten. Zelf zitten ze meestal niet in de fondsen die ze aan of afraden.

Geef mij maar de beurskoers, afspiegeling van de mening van velen die er met hun eigen geld inzitten.
moneypocket
0
prima stuk!Die wordt inderdaad meer en meer verantwoordelijk voor de economie. Leg mij uit waarom de bank in hemelsnaam vol op het orgel moet. Omdat er een recessie dreigt? Wat een onzin. Puur natuur na zoveel jaren groei, het schoont op en maakt de weg vrij voor een nieuwe periode van groei. Gaat vanzelf weer over.

Het is meteen de reden waarom ik zelf geen voorstander ben dat Christine Lagerde de nieuwe president van de bank wordt. Daarmee wordt de bank nog meer gepolitiseerd. Ik had bij voorkeur een saaie, grijze technocraat gehad, die liever in de studieboeken zit dan zich met politiek en ijdeltuiterij bezig houdt.


Jawel...waarom in hemelsnaam de rente verlagen? Na een periode van groei vindt er economisch ook afkoeling plaats. Bijzonder dat de ECB met bijzonder zwaar geschut moet komen. Duitsland kan ook best de 0 even passeren; meer investeren om de groei aan te jagen. Dit zal de inflatie ook goed doen! Nederland kan dit ook best doen...immers de staatsschuld zal dit jaar tot onder de 50% gaan.

Indien de ECB flinke acties op poten zet zal dit mijninziens op lange termijn de consument juist minder vertrouwen krijgen. Dan zal het wel niet best zijn....
'd Aandelen
0
De reacties op de diverse fora vormen naar mijn idee de content van de IEX, ik ben lid vanaf 2000 en heb een paar keer de Premium versie gelezen en het voegt voor mij niets toe, door de jaren heen doe ik mijn eigen onderzoek naar bedrijven waarin ik wil beleggen.

Veel analisten reageren op de koers bewegingen en stellen hun analyses bij wanneer het toch even anders loopt.

Wanneer er zich niet genoeg mensen aanmelden voor een abonnement lijkt me het verbergen van de dagelijkse opening achter een betaalmuur niet de beste oplossing om meer klanten voor de Premium IEX te winnen. Het is wel niet zo'n groot bedrag maar de inhoud is het voor mij niet waard om daar voor te betalen.
izdp
0
Belasting verlagen, hoe verzin je het?
Belasting op sparen/vermogen juist heel fors verhogen, tezamen met veel ruimere belastingvrije voeten.
Juist al dat vermogen wat niet wordt gebruikt voor consumptie en investeringen is verantwoordelijk voor de lage rentestanden.
En dat zorgt juist voor nog meer sparen en oppotten.
Mac147
0
Met veel plezier lees ik altijd de column van AJK. Een mooie scan van de markt op een leuke manier gebracht. Eigenlijk de enige columnist die ik boeiend vind. Maar om daarvoor EUR 10+ per maand te gaan betalen ... daar zie ik nou niet de business case van in. Wat dit met mijn # bezoekjes aan iex.nl gaat doen ...
Kaviaar
0
Ik vond de update van Nico Koerts vorige weken niet verkeerd. Ik had eindelijk weer normale ogen gekregen i.p.v. een lap aan grafiekjes etc. :-))
Van mij mag het premium worden, want ik vond het altijd veel te veel info en van alles en nog wat. Veel te veel.
Kaviaar
0
Leuk is ook dat er bij een premium artikel staat dat deze gratis is. Ze bedoelen daarmee, de eerste twee regels ;- )))
20 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 20 sep Slot: Fijne indices, nare aandelen 1
 2. 20 sep Liveblog: KPN, Altice, Unibail e... 13
 3. 20 sep Fondsenrondje: Hup opties 5

Gesponsorde links