Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Gratis geld

Slot: Gratis geld

Door een mooie eindsprint heeft de AEX (-0,1%) het hoofd goed boven water weten te houden. Het waren vijf dagen van veel ups en downs. Beroerde economische cijfers uit China en Duitsland, maar ook goed nieuws omtrent de handelsoorlog.

Vergeet de Europese Centrale Bank niet. Er wordt volop gespeculeerd dat de ECB met een bazooka aan nieuwe stimuleringsmaatregelen langskomt. Zelfs het opkopen van aandelen wordt genoemd. Uiteraard is over dat laatste formeel nog niet gesproken, maar topbankier Olli Rehn heeft alvast een proefballonnetje opgeblazen.

Dan sluit ik niet uit dat ze in Frankfurt zo gek zijn om het over een jaar ook echt te gaan uitvoeren. Dit in combinatie met aardige economische cijfers, zou zomaar voor een juichstemming op de aandelenbeurzen kunnen zorgen. Maar goed, ik ben van nature optimistisch gestemd.

Anderzijds is het maar zeer de vraag of de stimuleringsmaatregelen ervoor zorgen dat Henk en Ingrid ineens extra spullen bij de Blokker gaan kopen. De lage spaarrente kan er juist toe leiden dat zij extra gaan sparen. In het programma beursupdate van BNR zei Nico hier iets interessants over.

Duitse industrie is zorgenkindje

Het gaat inmiddels zo slecht met de Duitse industrie dat de ZEW index afgelopen dinsdag zakte tot het laagste niveau sinds december 2011. Een stand van -44,1 betekent dat Duitse institutionele beleggers en analisten zeer negatief zijn over de economische ontwikkelingen in de komende drie tot zes maanden.

Markten kijken graag naar de ZEW Index, omdat het een voorlopende indicator is. Kijkende naar dit cijfer, is er een grote kans dat onze Oosterburen in een recessie gaan belanden. Hieronder ziet u de forse daling van deze vertrouwensbarometer.

ZEW Index
Klik op het plaatje voor een grote versie

AMX door het putje

De AMX (-2,6%) laat deze week een gigantische underperformance zien. TKH is met een koersdaling van 18,5% de grootste boosdoener. Het technologieconcern presenteerde bijzonder matige tweedekwartaalcijfers en heeft een weging van 4,4% binnen de Midcap. Daardoor zet het fonds de AMX zelfstandig 0,8% lager. 

De Europese indices presteren deze week allemaal slechter dan de AEX. Ook bitcoin (-11,5%) krijgt op zijn donder. Aan de andere kant koerst de digitale munt dit jaar 181% hoger. 

Indices

Rentes

Stijgende rentes. Het kan dus toch. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier loopt drie basispunten op naar -0,55%.

Rentes

Over naar de lijstjes

 • AEX deze week -0,1%
 • AEX deze maand -5,1%
 • AEX dit jaar +11,1%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +14,7% 

AEX

De grote bleeder onder de hoofdfondsen is IMCD (-19,4%). De distributeur van chemicaliën groeit minder hard dan verwacht en kwam langs met een zwakke outlook. Als u op deze link klikt, leest u mijn update voor IEX Premium. Over het algemeen hebben defensieve aandelen het goed gedaan deze week. Unilever (+5,0%) is daarvan het mooiste voorbeeld. Op de dag dat de AEX meer dan 2% daalde, steeg het aandeel gewoon meer dan 1%. 

AEX

AMX

Velen van u zullen zich waarschijnlijk voor het hoofd hebben geslagen dat Wereldhave in portefeuille zit en WDP (+4,6%) juist niet is opgenomen. Het logistieke vastgoedfonds lijkt niet te kunnen dalen. PostNL (+2,2%) heeft er de laatste tijd ook zin in. De post- en pakketbezorger mag de postzegelprijs fors verhogen, maar gaat hier geen gebruik van maken.

AMX

ASCX

De topper van het kleine spul is Pharming (+5,3%). Het biotechfonds neemt het medicijn APDS van Novartis over. Dit middel bestrijdt een immuunziekte die slechts bij één op de miljoen mensen voorkomt. Ook Kendrion (+3,4%) kent een aardig weekje. Het bedrijf kwam met matige tweedekwartaalcijfers langs, maar daar hadden beleggers al op voorgesorteerd.

Dat geldt niet voor ForFarmers (-10,2%). De IEX Beleggersdesk kan het niet waarderen dat het bedrijf geen concrete verwachting presenteert voor de tweede jaarhelft. De markt voor veevoer is redelijk stabiel dus zou het management hier toch wel iets over mogen zeggen. 

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Arend Jan de vooruitblik. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. Zijn mi...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 25 sep Slotcall: Donkerrood 2
 2. 25 sep Basic-Fit: Franse tegenvaller 2
 3. 24 sep Slotcall: Baaldag 3

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
12 Posts
| Omlaag ↓
 1. Terechter 16 augustus 2019 21:58
  De ECB wil de inflatie aanjagen om zodoende de schulden van o.a. landen en banken te kunnen reduceren. Dat Draghi niet tot de slimste behoort, is al langer bekend, anders had hij kunnen zien dat dit voorbeeld voor Japan nooit heeft gewerkt. Bovendien kan ieder mens die zijn verstand gebruikt, bedenken dat schulden maken steeds aantrekkelijker wordt als je daar geen rente over hoeft te betalen.. Met het zogenaamd willen aanjagen van de inflatie, wordt door de ECB het doel volledig gemist: de schulden zullen juist toenemen (zie nu al het voorbeeld van Italië)
 2. forum rang 4 moneypocket 16 augustus 2019 22:23
  quote:

  Terechter schreef op 16 augustus 2019 21:58:


  De ECB wil de inflatie aanjagen om zodoende de schulden van o.a. landen en banken te kunnen reduceren. Dat Draghi niet tot de slimste behoort, is al langer bekend, anders had hij kunnen zien dat dit voorbeeld voor Japan nooit heeft gewerkt. Bovendien kan ieder mens die zijn verstand gebruikt, bedenken dat schulden maken steeds aantrekkelijker wordt als je daar geen rente over hoeft te betalen.. Met het zogenaamd willen aanjagen van de inflatie, wordt door de ECB het doel volledig gemist: de schulden zullen juist toenemen (zie nu al het voorbeeld van Italië)


  Precies, Terechter; de ECB heeft ervoor gezorgd dat de rente dusdanig laag staat, dat de schulden niet worden afgelost, maar juist zullen stijgen. Het risico van deflatie zal nu steeds meer actueel worden. De Nederlandse overheid moet z.s.m. stoppen met het verlagen van haar staatsschuld. Immers....het levert juist geld op!
 3. forum rang 5 Arie40 17 augustus 2019 09:36
  Dan sluit ik niet uit dat ze in Frankfurt zo gek zijn om het over een jaar ook echt te gaan uitvoeren.
  ------

  Over een jaar pas?! Dat is nog ver weg.wel een interessant plan. Alleen voor de risico spreiding. Niet alleen obligaties maar ook aandelen in de ECB portefeuille. Hoger rendement ook.
 4. forum rang 4 'Belegger' 17 augustus 2019 21:46
  Die EUR 26 miljard aan goud is een leuk appeltje voor de dorst om de lopende rekeningen te kunnen betalen, maar gaat NL ook niet redden als het echt misgaat met het financiële systeem.

  Om het in perspectief te plaatsen kom ik zelf zo snel even op EUR 1.500 per hoofd van de bevolking, 3.5% van ons BNP of nog geen 2% van onze pensioenpot.
 5. forum rang 4 'Belegger' 18 augustus 2019 14:38
  quote:

  morgen1 schreef op 18 augustus 2019 10:42:


  Top 4 Reasons For Deflation BEFORE Hyperinflation - Hidden Secrets Of Money Episode 6 (Mike Maloney)
  www.youtube.com/watch?time_continue=9...


  Interessante informatie.

  De algemene verwachting lijkt inderdaad inflatie, daar is hij niet de enige in. Er zijn echter ook mensen die het wat minder hyper verwachten. Beide heren begeven zich overigens niet aan dezelfde kant van de vijver.

  www.youtube.com/watch?v=DMzNZ3J74qw
 6. forum rang 5 Snugger 19 augustus 2019 10:57
  Gratis? Een aandeel is ook gratis te verkrijgen, als deze op 0 staat, zoals in 2009 voor een aantal het geval was. Daar wordt een mouw aan gepast voor elke partij dat dan wel…
  Dus hoe kun je het hebben over gratis als 0, niets, toch echt noppes wordt en blijft…. Denk toch eens verder dan je neus lang is!
12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare