Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Laat u niet gek maken

Slot: Laat u niet gek maken

De dag begon nog goed met een klein plusje van 0,1%, maar uiteindelijk moet de AEX (-1,7%) veel terrein prijsgeven. Zwakke economische cijfers uit China en Duitsland doen het sentiment geen goed.

Uiteraard is een stijging van de Chinese industriële productie van 4,8% niet slecht, maar het is wel veel lager dan we van de Chinezen gewend zijn. Daar komt bij dat ook de detailhandelsverkopen lelijk tegen vielen.

Die krimp van 0,1% voor de Duitse economie was geen negatieve verrassing, maar het blijft een beroerd cijfer. Wij Nederlanders kwamen wel met mooie groeicijfers op de proppen, maar daar kijkt helaas niemand naar.

Wellicht is de trigger voor deze forse daling de ontwikkeling van de Amerikaanse tienjaarsrente. Deze dook voor het eerst sinds de financiële crisis onder de tweejaarsrente, waardoor de recessie-angst verder wordt gevoed. U mag er vanuit gaan dat de kranten hiermee morgenochtend flink zullen uitpakken.

Laat u niet gek maken

Of het ook echt tot een recessie gaat komen, is de vraag. Centrale banken houden de rente kunstmatig laag, waardoor we ons mogen afvragen of de kruising van het langlopende- met het kortlopende staatspapier een signaal is voor een naderende recessie.

De escalerende handelsoorlog tussen de VS en China maakt de kans op een recessie wel groter. Door de onzekerheid zullen de nodige bedrijven hun orders uitstellen. Toch hoeven aandelen niet extreem te dalen, als het zo ver komt.

Door de negatieve rentes brandt het geld in de zakken van institutionele beleggers. Dalende koersen zorgen er wellicht voor dat het bij fondsmanagers gaat kriebelen. Daar komt bij dat vermogensbeheerders verplicht een bepaalde weging moeten hebben in obligaties en aandelen.

Stel, een fondsmanager heeft de opdracht om de helft van de portefeuille te beleggen in obligaties en de andere helft in aandelen, moeten hij om die verdeling in stand te houden verplicht extra aandelen inkopen. 

Rentes

Een dikke all time low voor de Nederlandse tienjaarsrente. Op dit moment moet u 0,54% betalen om uw geld tien jaar uit te lenen aan Wopke Hoekstra. De Zwitsers zijn inmiddels door de -1% barrière gedoken.

Rentes

  

Brede markt

 • De AEX daalt 1,7% en daarmee gaan we iets minder hard omlaag dan de DAX (-2,3%) en CAC (-2,2%). 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) speert 20,4% omhoog en noteert 20,7 punten.
 • De Amerikaanse indices koersen diep in het rood. De Nasdaq bakt er met een min van 2,6% helemaal niets van.
 • De euro zakt 0,3% en noteert 1,114 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (+1,2%) maakt zijn naam als veilige haven helemaal waar.
 • Olie: WTI (-4,6%) en Brent (-4,1%) storten af.
 • Bitcoin (-3,8%) heeft het ook niet.

Het Damrak

 • Op dit soort dagen kunt u maar beter geen aandelen ArcelorMittal (-7,8%) in bezit hebben. Eigenlijk gaat al het cyclische spul aan puin. 
 • Het komt niet vaak voor dat ASML (-4,2%) zulke harde klappen krijgt. Zelfs ASMI (-2,8%) en Besi (-2,8%) doen het minder slecht.
 • Misschien een kopertje in ABN Amro (-0,0%). Het aandeel blijft goed liggen, terwijl ING(-2,9%) in de kliko wordt gegooid. De steun weet het net te houden.
 • Unilever (+1,8%) blijft opvallend sterk liggen. In zo'n markt op het hoogste punt van de dag sluiten is een enorm krachtig signaal.
 • Dat mag ook gezegd worden van Takeaway.com (+0,8%). Daar waar de beurs fors corrigeert, zet de maaltijdbezorger een nieuwe all time high op het bord.
 • Morgen publiceren Aegon (-2,4%) en NN Group (-2,2%) de tweedekwartaalcijfers. Het is niet het ideale moment, maar deze dag is nou eenmaal ruim van te voren vastgesteld.
 • PostNL (-3,2%) maakt een intraday beweging van €0,12. Vanochtend maakte de ACM bekend dat het bedrijf de prijs van een postzegel met 16% mag verhogen. Misschien is het vakbond FNV die de stemming verpest. Zij eisen een loonstijging van 10% voor het personeel.
 • Fugro (-7,0%) ligt ronduit beroerd door de fors lagere olieprijs. De bodemonderzoeker zet de laagste koers sinds 20 jaar op het bord. 
 • WDP (+2,3%) is de absolute winnaar van de dag. Ook dit jaar presteert het logistieke vastgoedfonds uitstekend met een plus van 37%.
 • Pharming (-4,1%) begon de dag nog heel aardig, maar is helaas niet immuun voor het slechte sentiment op de financiële markten.  

Adviezen

 • Akzo Nobel: naar €101 van €99 en kopen - Goldman Sachs
 • ArcelorMittal: starten met €19 en kopen - GVC Gaesco

 

De dag van morgen

14 aug Event Consensus
01:50   Japan fabrieksorders jun -1,3% MoM
04:00   China industriële productie jul 5,8%
04:00   China detailhandelsverkopen jul 8,6%
08:00   Curetis Q2-cijfers  
08:00   Sipef Q2-cijfers  
08:00   RWE Q2-cijfers  
08:00   Macy's Q2-cijfers  
08:00   Duitsland Flash BBP Q2 -0,1% QoQ
08:45   Frankrijk inflatie CPI jul  
09:30   Nederland BBP Q2  
10:30   VK inflatie CPI jul 1,9%
11:00   EU Flash BBP Q2 0,2% QoQ
22:00   Cisco Q2-cijfers
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Stock Exchange Monkey 14 augustus 2019 23:02
  quote:

  Snugger schreef op 14 augustus 2019 19:12:


  Kunstmatig laag?.. Het is conform de markt. Wat de markt ervan maakt dus, je weet wel omhoog en omlaag… Dat centrale banken volgend zijn hierin zie je dus niet!..

  Anyway, 1000 posts. Adieu!,Tabee.

  En, je stapt in bij 23,6% Fib. en stapt er pas uit bij 100%!  Toch was het altijd leuk u bijdragen te lezen! Niet altijd even duidelijk en te begrijpen, maar met wat fantasie konden de lezers er wel wat mee. Daarbij heeft u ook bepaalde zaken heel duidelijk aangegeven om mensen te behoeden voor wat mogelijk nog volgt. Het ga je goed!
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 12:45 Bankadviezen 1
 2. 09 jul Slotcall: Jaar van tech 1
 3. 06 jul Slotcall: Niet te houden 6
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare