Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Afstraffing

Liveblog: Afstraffing

Update 22:05 uur: En het slot dan?

Noch verslechtering, noch verbetering in het laatste handelsuur in New York. Alles wat u moet weten over deze barslechte beursdag op Wall Street leest u in het blogje hieronder.

Nog één ding, laat u inderdaad niet van de wijs brengen door al die grote getallen die rond vliegen. In percentages hebben we wel gekkere dingen meegemaakt en gaan we zeker nog meemaken.

 


Update 21:00 uur: New York in mineur

Poeh, het valt niet mee op de Big Board... Obligaties, dollar en goud zijn de enige items die stijgen. De rest kleur rood, dieprood zelfs voor financials, tech en usual suspects. De schade voor de AEX future valt eigenlijk nog wel mee. Dankt u FC Unilever maar.

Tja, wat valt er te zeggen? De markten vrezen, of prijzen een recessie in en minder winsten? Ik doe even een rondje langs de networks. Wat roepen die zoal? Eerst maar CNBC waar natuurlijk alle verloven zijn ingetrokken:

En de obligatiemarkt heeft het gedaan. Wel even een handige link als (inversed) yield curve u niks zegt. Dat is als de rentes op korte leningen die van langere overstijgen. Alle recessies ooit werden meen ik hierdoor vooraf gegaan, of in ieder geval de meeste. Alleen, niet iedere inversed yield curve leidde tot recessie...

Dat vindt Reuters ook:

Nog even verdere duiding:

Deze meneer denkt daar dan weer heel anders over:

Bloomberg is zoals altijd zakelijk. Wel een leuke nieuwe omroepster?

Market Watch nog even:

Nog even de uitsmijter, iedere markt heeft altijd haar gekkigheid. Dit is wel heel absurd?! Niet te geloven, wat bezielt zo'n man?!

 


Update 17:00 uur: Alles, nou bijna alles dan omlaag...

Als ik dit tik zakt Fugro net even onder €6, ING staat op een zoveel jaars low, met ASML wordt de kachel aangemaakt, met ArcelorMittal wilt u ook even niet op een verlaten woonboot worden aangetroffen en ga zo maar door. Wat een waardeloze beurs, vrijwel alles gaat nu even redeloos, radeloos en reddeloos in de shredder.

Wat ik zeg in mijn tweet, er valt over al die dikke dalers niks zinnigs te zeggen. Ik snap dat u hongert naar hoe, wat, wanneer en waarom bij uw aandelen die hele procenten in de min staan, maar het is vandaag gewoon een gevalletje waarom-daarom. Ik wens collega Niels al vast heel veel succes met zijn slotcall.

OK, Takeaway staat wel op een all time high (!) en op papier is dat zeker niet het aandeel met het minste risico uit de AEX... Leg het maar uit. 

 


Update 16:00 uur: Busted! De obligatiekopers

Voor eens en altijd... Lukas van BlackRock weet wie al die almaar stijgende obligaties koopt. Mooi draadje, kort maar krachtig. 

 


Update 15:30 uur: Buy the dip (dit keer maar niet?!)

Een beurs trucje, ezelsbruggetje, wetmatigheid of wat dan ook, werkt altijd net zo lang... zo lang als het werkt. Eerst waarom ik wetmatigheid cursief zet, want wetmatigheden bestaan niet op de beurs. Op één na en die is meteen van gewapend schokbeton: zonder risico géén rendement en hoe meer rendement, hoe meer risico.

Buy the dip, ofwel bijkopen op een 10% en zelfs 20% daling, is zo'n trucje dat sinds de kredietcrisis werkt. Daarna ging de markt weer braaf omhoog en hadden de - om er een inclusief-correcte naam aan te geven - buythedippers goedkoop bijgekocht. Toeval of niet, diverse keren daalde de beurs precies tot -10%, om daarna te draaien. 

Verder dan twee keer net wel of net niet -20% daalde de (brede) markt trouwens niet in de afgelopen tien jaar. Enfin, de AEX staat, als ik dit stukje tik, 8,5% onder de laatste top. Bij -10% niet nadenken en een order inleggen? Eert lezen. Dit is eigenlijk voor het eerst dat ik een wetenschappelijke verhandeling over buy the dip lees.

Het komt er op neer dat zo lang de conjunctuur stijgende is, wat de onderzoekers aan de stand van de inkoopmanagers aflezen, het trucje werkt. Daaronder gaat u de boot in en mag u van de zoveelste korte termijn trade een lange termijnbelegging maken. En nu is is het zo dat die inkoopmanagersindices of PMI's dalende zijn.

Kortom, houd er dit keer rekening mee dat de AEX niet op stel en sprong draait, als er -10% vanaf de top staat. Als u voor korte ritjes in de markt zit, is het, als het er weer van komt, dit keer niet zo verstandig? Bepaal dat vooral zelf. Voor mij als lange termijnbelegger maakt het niet uit. Op -20% en -30% koop ik gewoon weer bij.

 


Update 15:00 uur: Duur en goedkoop

U moet aandelen kopen, als ze goedkoop zijn en verkopen als ze duur zijn. De beurswijsheid is duidelijk en een kind begrijpt het. De praktijk is weerbarstiger. Want nog een beurswijsheid is dat wat duur is nog veel duurder kan worden en wat goedkoop is nog veel goedkoper. Zie ik het goed?

De AMX idem dito:

 


Update 14:15 uur: Rational exuberance?

Toch wel apart. Het lijkt er wel op dat hoe verder de rentes dalen, hoe laconieker er over wordt gedaan?

Dit pik ik uit het Bloomberg stukje. Snijdt dit hout, of is dit wanhopig zoeken naar een verklaring vóór? Niet te zeggen, omdat die rentes unchartered territory zijn, zoals het zo mooi heet. Wie het ook is en wat hij of zij ook zegt, het is daarom altijd gissen.

 


Update 13:40 uur: Going down

De AEX is vandaag een beetje op drijfzand gebouw, de index blijft maar zakken. Er is niet echt nieuws of een trigger om als oorzaak aan te wijzen. Duitse recessie, want dat snapt intussen iedereen met ook al die beroerde data nu in Q3, blijkbaar is er even geen vertrouwen in economie en/of winsten?    

Het plaatje wordt er zo niet beter op. De highs laat ik maar even zitten, maar de lows dit jaar zijn 534,87 van vorige week, 534,49 van juni en 529,72 van maart. Daarvoor was het een grote bull run vanaf de omzetwaarschuwing van Apple op 2 januari. Weet u nog? Daar begonnen we 2019 mee.

Bij zo'n marktbrede daling weet u dat er onderliggen nog veel meer schade is. Dat klopt, u ziet de usual suspects weer wieberen. Bij de AMX kunnen we trouwens intussen al van sell-off spreken.

Een Chinese Muur verderop wordt intussen de dalende aandelenmarkt bevestigd...

 


Update 10:20 uur: Oei, de bouw

Madeline van ABN Amro let goed op... Let wel, dit is Q2, we zitten al in Q3 en de outlooks willen nog wel eens doorslaggevend zijn, maar dat u het wel even weet als BAM, Heijmans of VolkerWessels liefhebber. 

Even helemaal off-topic, maar wel leuk. Hoe lager de koers van het eigen aandeel, hoe wakkerder ze zijn bij ABN Amro? Tweets & Twists, wat een prachtige vondst om de huidige markt te duiden. Als The Beatles nog zouden bestaan hadden ze er vast een leuk liedje van gemaakt. 

 


Update 10:00 uur: Ackermans & Van Haaren

Woensdag 10:00 uur, tijd voor het Belgisch Kwartiertje hier in het blog. Er is bij ons nog geen advies, maar deze valt mij op in Brussel:

Ik mag dan een dolletje maken, het is wel een béétje zo. Je moet zeker als Belgische analist een goed verhaal hebben bij je chef om Ackermans & van Haaren op verkopen te zetten, of het koersdoel te verlagen.

Om heel kort te gaan: dit is het Belgische HAL. Het is ook een beleggingsfonds... dat geweldig presteert. Dit is nog zonder (herbelegd) dividend.

Er is een groot verschil, Ackermans & Van Haaren zit in de Bel20, ondanks dat het bij ons lokaal genoteerde HAL drie keer zo groot is. Het fonds kent een free float van 67%, waar dat bij HAL nog geen 20% is. Tegen 14,5 keer de winst en tegen 1,8% dividend is het van u. Maakt dat uit, veel van de deelnemingen herbeleggen zelf.

 


Update 09:30 uur: BBP valt mee

Vers van de wires, mooie meevaller na die -0,1% Wirtschaftleistungsenttäussung van voorbeurs.  

Onder deze link vindt u de hele CBS shizzle:

Dat was het dan ook meteen. AEX reageert niet, want de indexbedrijven boeken hun omzet voor meer dan de helft in dollars. Bovendien is dit een oud cijfer, Q2 is geschiedenis en beleggen is vooruitkijken. We zijn ook al weer twee redelijke inkoopmanagersindices verder. Redelijk gezien de wereldwijde economische ontwikkeling.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 13:00 "Morgen Uur U Shell" 1
 2. 11:30 De futures en de presidentsverkiezingen 2
 3. 10:05 Adyen en Unibail: hoe 2020 wilt u het hebben vandaag? 1

Gerelateerd

Ackermans & van Haaren

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BAM Groep Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Heijmans

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

JUST EAT TAKEAWAY

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 tradersonly 14 augustus 2019 12:32
  Bouwproductie groeide in het kw2 2019 met 5,1% j-o-j, kw1 was de groei nog 9,7% j-o-j. Na harde groei in april en mei betekent dit een krimp van de bouwproductie in juni. Waarschijnlijk rond de -4,5% j-o-j.

  twitter.com/MadelineBuijs/status/1161...

  betreft dus slechts een maand op maand effect.
12 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Ackermans & van Haaren 111,400 13:30
  -1,300
  -1,15%
 2. AEX 551,22 13:51
  -0,45
  -0,08%
 3. BAM Groep Koninklijke 1,064 13:35
  -0,017
  -1,57%
 4. Heijmans 7,230 13:04
  -0,090
  -1,23%
 5. JUST EAT TAKEAWAY 95,760 13:35
  +0,260
  +0,27%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare