Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Dolle dinsdag

Slot: Dolle dinsdag

Het is een draai in de markt die we dit jaar niet vaak gezien hebben. Binnen een halfuur kreeg de AEX (+0,7%) er meer dan tien punten bij. Het bericht dat de VS en China weer met elkaar praten brengt beleggers eventjes in extase.

Ok, als u alleen de slotkoersen heeft gezien, valt deze plus van 0,7% wel mee, maar het gaat om de beweging. Zoals verwacht lieten de Chinezen tijdens het gesprek weten fel tegen de nieuwe tarieven te zijn, waarop de Amerikanen bepaalde importheffingen uitstelden naar 15 december.

Uiteraard geldt: voor wat hoort wat, want Donald Trump wil hier natuurlijk wel iets voor terug. De Chinezen moeten volgens de Amerikaanse President nu echt over de brug komen met grote orders voor Amerikaanse landbouwgoederen.

Door de positieve ontwikkelingen omtrent het handelsconflict hoor ik niemand meer over de beroerde Duitse ZEW-Index. Deze barometer weerspiegelt het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de komende drie tot zes maanden. Er rolde een stand van -44,1 uit de bus en dat is het laagste niveau sinds december 2011.

ZEW Index
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Kendrion in de lift

Beleggers die vanochtend uit frustratie de aandelen Kendrion (+10,1%) van de hand hebben gedaan, komen van een koude kermis thuis. Vanochtend stond het aandeel 5% lager en nu 10% hoger. Allemaal het gevolg van het korte handelsoverleg tussen de Amerikanen en Chinezen. 

Aan de cijfers kan het zeker niet liggen, want die zijn ronduit beroerd. Een 9% lagere omzet en een halvering van de winst zijn niet de berichten waar u als belegger op zit te wachten. Toegegeven, het aandeel heeft de afgelopen tijd zware klappen gehad, waardoor de nodige negativiteit al zat ingeprijsd.

Het bedrijf is actief in de auto-industrie en behaalt een aanzienlijk deel van de omzet uit China. Op dit moment een bijzonder ongelukkige combinatie. De IEX Beleggersdesk kijkt naar de wat langere termijn en ziet geen reden om de stukken van de hand te doen. Of u de aandelen nu moet hebben, leest u in het onderstaande Premium artikel.

Rentes

De rentemarkt trekt zich weinig aan van het nieuws omtrent de handelsoorlog. Hier wordt gewoon gekeken naar de economische data en die zijn simpelweg slecht. Gevolg is dat de vergoedingen op tienjaars staatspapier in een brede lijn dalen.

Rentes

 

Brede markt

 • De AEX stijgt 0,7% en daarmee presteren we in lijn met de DAX (+0,6%) en CAC (+1,2%). 
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 7,2% omlaag en noteert 16,7 punten.
 • De Amerikaanse indices koersen zo'n 1,7% in het groen. De Nasdaq steekt er met een plus van 2,0% bovenuit.
 • De euro zakt 0,3% en noteert 1,118 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-0,6%) maakt een wilde rit. Vanochtend 1% stijgen om daarna 2% te zakken. Nu koerst de edelmetaal redelijk dicht bij huis.
 • Olie: WTI (+4,3%) en Brent (+4,3%) hebben de party mode gevonden.
 • Bitcoin (-4,1%) niet.

Het Damrak

 • Ondanks de lagere rente hebben de banken er zin in vandaag. ABN Amro (+2,9%) en ING (+1,7%) behoren tot de grootste stijgers binnen de AEX. Koersdoelverlagingen van diverse analistenbureaus hebben vandaag dus geen impact. Of zijn beleggers gewoon blij dat de koopadviezen gehandhaafd blijven?
 • Baas boven baas is ArcelorMittal (+5,5%). Positieve berichten over de handelsoorlog en de staalgigant gaat door het dak. Kleine broer Aperam houdt het bescheiden met een plus van 3,2%.
 • Unilever (-0,1%) blijft wellicht achter, omdat concurrent Henkel met een winstwaarschuwing langskwam. Onder andere de verslechterende economische ontwikkelingen werden aangewezen als boosdoener.
 • Takeaway.com (+1,8%) sluit op een all time high.
 • IMCD (-2,1%) is de vreemde eend in de bijt. Komende vrijdag komt de distributeur van chemicaliën langs met de tweedekwartaalcijfers.
 • Fugro (+4,4%) profiteert van de fors gestegen olieprijs. Het aandeel van de bodemonderzoeker moet echter verdubbelen om op de koers van een jaar geleden uit te komen.
 • De shorts in PostNL (+3,8%) worden afgebouwd. Dat weet u wat er met de koers gebeurt.
 • TKH (-14,9%) kwam met bijzonder matige tweedekwartaalcijfers langs. Hierover meer bij IEX Premium en/of het fondsenrondje.
 • AMG (-3,0%) is het enige niet-cijferende cyclische aandeel dat in het rood sluit.
 • Pharming (+3,6%) neemt het medicijn Leniolisib over van Novartis. Dit middel is gericht op de zeldzame ziekte APDS en nog in ontwikkeling.  

Adviezen

 • ABN Amro: naar €23,10 van €28 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Altice: naar €3,10 van €2,40 en verkopen - Barclays
 • Fagron: naar €22 van €19 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Kendrion: naar €22 van €26 en kopen - NIBC
 • ING: naar €11,60 van €12 en kopen - UBS
 • ING: naar €11,30 van €12 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Takeaway.com: naar houden van verkopen en naar €77 van €48 - Deutsche Bank

 

De dag van morgen

14 aug Event Consensus
01:50   Japan fabrieksorders jun -1,3% MoM
04:00   China industriële productie jul 5,8%
04:00   China detailhandelsverkopen jul 8,6%
08:00   Curetis Q2-cijfers  
08:00   Sipef Q2-cijfers  
08:00   RWE Q2-cijfers  
08:00   Macy's Q2-cijfers  
08:00   Duitsland Flash BBP Q2 -0,1% QoQ
08:45   Frankrijk inflatie CPI jul  
09:30   Nederland BBP Q2  
10:30   VK inflatie CPI jul 1,9%
11:00   EU Flash BBP Q2 0,2% QoQ
22:00   Cisco Q2-cijfers
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 06:45 Slotcall: Historisch! 8
 2. 05 jun Crap rally
 3. 05 jun Hogere rente
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare