Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Wat. Een. Draai!

Liveblog: Wat. Een. Draai!

Update 15:50 uur: Wat. Is. Dit. Nou. Weer?

Vroeger zeiden we risk happens fast. Tegenwoordig kennen ook upside happens fast.

Dollar, stijgt, Amerikaanse rente ook, goud onderuit en dat alles omdat VS en China met elkaar zouden hebben gebeld. Kerst komt er aan en ja, met die tarieven was dat een dure geworden. Deel zoveel in die handesloorlog dus en juich of treur nooit te vroeg. Met één headline of tweet kan alles weer zo anders zijn. Anytime.  

Enfin, wat een beurs, wat een markt. Ongeleid projectiel. Héérlijk :-)

Intussen is de koersexplosie tot staan gebraxcht, zakt de dollar al weer wat en wie hebben we hier...?

De banken en noem maar op, u zit vast ook glazig naar sommige aandelen te kijken. Als ik goed heb gekeken reageert Kendrion het spectaculairst op het nieuws. Het aandeel daalde vandaag tot -5,4% op die Q2's en staat nu +6,2%.

 


Update 13:05 uur: Netflix

Attentie, insider trade:

Het aandeel is inderdaad flink goedkoper geworden, blijkbaar baalt Brad nu nog dat hij eind december of begin januari niet toesloeg, of moet ik zeggen dat het minder duur is geworden?

 


Update 12:50 uur: Dip weer in zicht?

Toevallig kijk ik er net naar en reken ik alles even uit. Mijn conclusie staat in de tweet. Daar denk ik verder niet meer over na, de headlines en de rest laat ik dan ook links liggen. Gewoon doen. Bij alle andere keren dit decennium dat ik de dip bij kocht, dacht ik ook dat het nog veel lager ging. Moet ik doorgaan? Nee.

Doe ik de AMX er ook nog even bij. Zucht. Als PostNL nou gewoon door was blijven dalen in plaats van hard stijgen, hadden we vandaag zo'n beetje de AMX dip kunnen kopen, toch? Kortom, Herna heeft het alweer gedaan :-)

Grapje. Ik zal je niet meer plagen, Herna:

 


Update 12:30 uur: Goldman's golden tips 

Goldman Sachs verwacht geen handelsakkoord VS en China voor de Amerikaanse presidentverkiezingen van volgend jaar november. Dat zal, welke aandelen wilt u weten. Ik citeer Barron's:

Buy shares of services companies and firms with low labor costs because the U.S.-China trade war may be entering a more dangerous phase. That advice comes from Goldman Sachs’ strategy team, led by David Kostin and Ben Snider, in a report issued August 9.

Dit levert dan de volgende lijstjes op. Service-aandelen die The Firm tipt zijn niet de meest orginele namen - u komt ze wel eens vaker tegen - maar wie weet:

 • Microsoft
 • Amazon
 • Alphabet
 • Berkshire Hathaway
 • Facebook
 • JPMorgan Chase
 • Visa
 • Walmart

Lagelonenbedrijven dan volgens de zakenbank en ik geef eerlijk toe dat ik Cigna en McKesson moet opzoeken:

 • Netflix
 • Paypal
 • Cigna
 • Aflac
 • McKesson

Als ik naar de Nederlandse situatie vertaal, kom ik niet ver dan HAL (Berkshire Hathaway), waar Nico toevallig net een stukje over heeft en Ahold Delhaize (Walmart). Cigna, Aflac en McKesson zitten alledrie in het hoekje gezondheidszorg, zorgverzekeringen en aanbepalende hand- en spandiensten. Fagron dan maar...?

Nog één ding, ik geloof niet dat ik gezien huidige marktomstandigheden, dalende rentes en zichzelf de grond inborende koersgrafieken ING of ABN Amro durf te noemen als equivalent van het almachtige JPMorgan Chase. En dan die dotcoms nog. Die hebben we hier niet. Punt. Geldt voor heel Europa. Da's een puntje, EU. 

Rest mij nog u de disclaimer van Goldman Sachs zelf te geven. Garantie tot de voordeur heet dit in gewoon Nederlands. 

Granted, slicing up the market by labor costs or other characteristics won’t help much if the U.S.-China trade war enters a new, more dangerous phase. Both countries have plenty of economic levers to pull if they want to escalate the situation, inflicting more pain on equities worldwide, regardless of their core business.

 


Update 11:45 uur: TKH

TKH -16,5% als ik dit stukje online zet, die zag ik zelf voorbeurs totaal niet aankomen. Vooral omdat het TKH is. Laat maar schuiven, bedrijf en aandeel bewijzen zich al heel lang, hoewel u ook hier bij tijd en wijle uw langjarige rendementen betaalt met risico en slapeloze nachten.

Vandaag is dat ook het geval, de Q2's en outlook van het bedrijf vallen de markt rauw op haar dak. De dalingen van van alles en nog wat komen niet onverwacht, maar ze vallen beslist niet mee.

Daar veranderen nu ook de woorden van CEO Alexander van der Lof met zijn prachtige trackrecord even niets aan:

Alles, maar dan ook alles staat even onder druk bij TKH in het lopende herstructureringsprogramma Simplify & Accelerate. Even? Ja, want het bedrijf verwacht dat dit zich al in H2 van dit jaar uitbetaalt en al helemaal daarna. Helaas voor Van der Lof en de zijnen, daar heeft de markt vandaag geen boodschap aan.

De cijfers vallen domweg tegen en de afnemende economie en handelsoorlog zijn merkbaar. En da's even niet handig in de huidige markt. Nu word ik speculatief, want heeft de beurs wellicht, mede door die verslechterende omstandigheden, er nu ook een hard hoofd in dat die outlook zich zomaar in mooie cijfers vertaalt?

Wie daar aan twijfelt en alle druipende macrodata voorbij ziet komen - net nog de Duitse ZEW Index - vindt misschien TKH nu een tikje te duur voor een cyclical. Deze grafiek gaf ik zondag al in mijn vooruitblik.

Collega Paul zit ook op deze lijn:

De outlook redt de cijfers vandaag slechts deels. Op korte termijn blijft het de vraag of de economische vertraging in Europa en China doorzet. Mocht dit wel het geval zijn dan gaat een bovengemiddeld cyclisch bedrijf als TKH nog een jaar van stagnatie of zelfs lichte krimp tegemoet.

Uiteindelijk gaat het om het langetermijnbeeld en dat ziet er onverminderd rooskleurig uit. Met name van de inzet op slimme cameratechnologie gecombineerd met AI software (kunstmatige intelligentie) verwachten wij veel.

Het kan een mooie koopkans zijn vandaag, voor wie TKH op langere termijn ziet zitten. Ik kan me alleen goed voorstellen dat u vandaag even denkt dat er wellicht nog meer van de koers af kan, als alle nare scenario's zich ook echt ontvouwen. Zo'n dagje is het nou net vandaag op de beurs. En toch, nog iets om na te denken. 

In de boekjes leest u altijd dat een recessie pijnlijk is, maar ook weer economie en bedrijven altijd zo lekker opschoont en verfrist. In ons land is (nog) geen sprake van recessie, maar is TKH niet juist dit aan het het doen om straks te oogsten? 

 


Update 11:15: ZEW zeperd

Wellicht dat de markten hier nu nog verder op dalen, er is weer een vreselijk beroerd Duits cijfer door. Nog over augustus ook, kakelversch sentiment. De Duitse ZEW vertrouwensindex komt beduidend enttäuschender door dan verwacht.

 


Update 10:20: Chinese technologie voelt het

Misschien is dit wel een onverwacht aspect van de handelsoorlog VS-China, of juist de reden dat die voortduurt en het einde niet in zicht is. China is bereid te incasseren en flink ook. Want voelbaar is het zeker in de economie. Nog iets. En dat met die heersende onrust in Hongkong. 

Bij mijn weten is dat hét schrikbeeld van Beijing: sociale onrust (in een land van 1,4 miljard mensen). De regering is blijkbaar erg zeker van haar zaak en vreest geen vonk.

Copypaste, het hakt er in:

 


Update 10:05 uur: Driedubbele of nog meer boom & bust

Nog eentje voor ik me echt op TKH stort, want dat reageert ook buitengewoon lenig op de Q2's. Waarom is zeker handelen en eigenlijk ook beleggen geen Olympische Sport?

 


Update 09:55 uur: VolkerWessels

Vers van de pers, Justin van ABM Financial Dow Jones heeft nieuws over Het Dak. VolkerWessels heeft zo zo te zien het contract van destijds zogezegd van A tot Z doorgenomen en de volgende conclusie getrokken:

 


Update 09:30 uur: Advies

Ze spreken voor zich, weer verlagingen voor de banken. ING herstel nu, maar er stond wel €8,39 op het bord, waarmee bodem €8,40 uit 2016 is gesneuveld. De Takeaway analist van Deutsche Bank... Ach laat verder ook maar, de arme man of vrouw zit waarschijnlijk al voor zijn of haar baan te vrezen.  

 • ABN Amro: naar €23,10 van €28 - Kepler Cheuvreux
 • ING: naar €11,30 van €12 - Kepler Cheuvreux
 • Fagron: naar €22 van €19 - Kepler Cheuvreux
 • Takeaway: naar hold van sell en naar €77 van €48 - Deutsche Bank
 • Euronext: naar €73 van €72 - Deutsche Bank

Die €8,39 is nog niet indeze grafiek verwerkt, maar u begrijpt dat ING zich in technisch zwaar weer bevindt.

Hoe zit dat met ABN Amro? Oogt minder erg, is ook nog niet zo lang genoteerd. Mooie, vloeiende grafiek, dat wel, maar dit had iedereen toch liever anders gezien, denk ik. De koers heeft nog wat ruimte tot echt groengeel knollenniemandsland.

Heb ik nog een aanvulling. Dit is wel pikant. Willem was ooit onder andere Fortis-analist bij Rabobank. Tijdens de kredietcrisis schreef hij zijn klanten dat Fortis toast was, daar kwam het op neer. Het leverde hem jarenlang strijd met AFM op, die hij won. Alexander was zijn collega in die dagen en vandaar die opmerking?

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

ABN AMRO BANK N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Aflac Incorporated

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Alphabet

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Amazon.com

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AMX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Berkshire Hathaway

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

CIGNA Corp

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Facebook

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Fagron

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

JPMorgan Chase & Co

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Kendrion

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

McKesson Corp

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Microsoft Corp

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Netflix

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PayPal Holdings

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

VISA

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

VolkerWessels

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Walmart

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Longshortercc
0
Even ter informatie; de grafiek van ABN is stiekem de grafiek van ING. De grafiek van ING staat er dus twee keer in.
JJMM
0
De koers van ING is werkelijk belachelijk! Top bank, internationaal en super modern en goed verdien model! Echt oprapen bij deze koers
Red_
0
quote:

JJMM schreef op 13 augustus 2019 09:55:


De koers van ING is werkelijk belachelijk! Top bank, internationaal en super modern en goed verdien model! Echt oprapen bij deze koers


Ach, dat werd ook geroepen bij een koers van 11, en toen bij 10, en toen bij 9... de economie is al lang over zijn piek heen en Italiaanse banken en Duitse banken gaan het simpelweg niet redden.
Tja dat heeft nu eenmaal invloed op de ING's van deze wereld
tmaster
0
Volgens mij is dat dus minder concurrentie en dus goed voor ING. Of concureren banken niet met elkaar?
Snugger
0
Je ziet het of ziet het niet, in/aan de grafiek, dat ING nog maar aan het begin staat van haar bearmarkt.

Zou niet echt handig zijn om dit aandeel aan te kopen, een short met stoploss rond huidig niveau is een beter idee! Maar dan moet de belegger wel even uit z'n stramien, of comfort zone, die raakt nooit éen short aan terwijl de richting er wel naar vraagt...
FairValue
0
Niet echt snugger op deze niveaus.

Als je dan wilt shorten, doe het dan op aandelen die nog een lange weg naar beneden hebben en niet op ING die al veel kwijt is.
Hard leer S
0
Het gaat lekker met alle banken. Drie in China zijn net een soort van omgevallen.
En dan de val niet van je stoel challenge: google "chase austalian debt" en kijk of het je lukt om te blijven zitten.
Snugger
0
quote:

FairValue schreef op 13 augustus 2019 12:19:


Niet echt snugger op deze niveaus.

Als je dan wilt shorten, doe het dan op aandelen die nog een lange weg naar beneden hebben en niet op ING die al veel kwijt is.
Hangt net van de stoploss en aantal af…Grootverbruik bij een juiste stoploss, zal jij eens zien wat er opgestreken wordt!
theo1
0
En dan die dotcoms nog. Die hebben we hier niet. Punt. Geldt voor heel Europa. Da's een puntje, EU.

Wij hebben Tie en we hadden Baan.
I need a dollar
0
Whoha, op het moment dat je dit schrijft spuit 30 min later de koers 2% omhoog.

Matig advies ben benieuwd of je daar zelf wel bent ingetuind. Stoploss is alweer uitgestopt?
efreddy
0
€/Y maakt vandaag ook heel wat beweging voorlopig vandaag 119,275 als hoogste en 117,685 als laagste koers.
Gisteren nog yen verkocht aan €/Y 118,01.
Knight V
0

Nou AFM... wat vinden wij van dit soort berichtgeving...

1 tweet, 1 telefoon door China.

Valt dit onder gevoelige informatie ?
En wanneer was dit bekend...
En bij welke groep eerder bekend...

Muisstil bij AFM.
theo1
0
Wat verwacht je? Dat de AFM Xi Jinping en Donald Trump een standje geeft omdat ze hun telefoontje niet onverwijld bekend hebben gemaakt?
ischav2
0
Zo te zien zaten veel partijen short.... shortcovering stuwt de koersen fors omhoog. Resultaten van bedrijven hollen achteruit en dat zonder die extra heffingen...
horscamp
0
We worden met ons allen lekker belazerd door die dikke kl@$$zak uit de VS eerst de boel laten zakken en dik verdienen en nu stijgen en weer bingo ik zeg markt manipuleren.
Snugger
0
Wederom zijn er een aantal verrast door een Fib. ratio, 1,618 in dit geval. Maar dat moet je toch niet willen?…
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 30 mrt Nou, dan maar ING kopen 1
 2. 30 mrt Hééft Johnson & Johnson...?! 3
 3. 30 mrt Eerste coronadode Wall Street 1

Gerelateerde instrumenten

 1. ABN AMRO BANK N.V. 7,340 30 mrt
  -0,810
  -9,94%
 2. AEX 475,98 30 mrt
  +11,05
  +2,38%
 3. Aflac Incorporated 25,230 nov '17
  -0,010
  -0,04%
 4. Alphabet 1.146,310 30 mrt
  +36,050
  +3,25%
 5. Amazon.com 1.963,950 30 mrt
  +63,850
  +3,36%
 6. AMX 640,72 30 mrt
  -3,08
  -0,48%
 7. Berkshire Hathaway 183,180 30 mrt
  +3,520
  +1,96%
 8. CIGNA Corp 178,260 30 mrt
  +16,970
  +10,52%
 9. Facebook 165,950 30 mrt
  +9,160
  +5,84%
 10. Fagron 17,950 30 mrt
  +0,650
  +3,76%
 11. ING Groep 4,993 30 mrt
  -0,487
  -8,88%
 12. JPMorgan Chase & Co 93,500 30 mrt
  +2,370
  +2,60%
 13. Kendrion 9,500 30 mrt
  -0,020
  -0,21%
 14. McKesson Corp 138,020 30 mrt
  +12,320
  +9,80%
 15. Microsoft Corp 160,230 30 mrt
  +10,530
  +7,03%
 16. Netflix 370,960 30 mrt
  +13,840
  +3,88%
 17. PayPal Holdings 97,030 30 mrt
  +3,550
  +3,80%
 18. VISA 165,570 30 mrt
  +4,010
  +2,48%
 19. VolkerWessels 22,150 30 mrt
  +0,050
  +0,23%
 20. Walmart 115,190 30 mrt
  +5,610
  +5,12%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare