Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Olie-exploratie klimt uit het dal

Olie-exploratie klimt uit het dal

Tussen het nieuws over de tegenvallende kwartaalcijfers bleef wat ander nieuws over Shell onopgemerkt: de Mexicaanse overheid gaf het groene licht voor een exploratiecampagne van Shell.

Shell investeert de komende jaren 1,2 tot 2,4 miljard dollar in een deepwater exploratie campagne in Mexico.

Let wel, dit bedrag betreft alleen de exploratie: het zoeken naar nieuwe velden. Als Shell inderdaad olie vindt, zullen de kosten voor het ontwikkelen van die velden een veelvoud hiervan bedragen.

Vrijwel onontgonnen gebied

Mexico deepwater is wereldwijd een van de meest interessante gebieden voor bedrijven als Shell. Er is nauwelijks naar olie geëxploreerd. PEMEX, de Mexicaanse staatsoliemaatschappij, had er lange tijd het alleenrecht, maar is - in tegenstelling tot het Braziliaanse Petrobras - geen capabele deepwater olieproducent.

Een kerngebied voor de Golf van Mexico-productie van Shell in de Verenigde staten is de Perdido Corridor, die grenst aan de Mexicaanse offshore. Shell is dus heel goed in staat de aantrekkelijkheid van Mexicaanse gebieden, vlak over de grens, te beoordelen.

Het was blijkbaar aantrekkelijk genoeg om ervoor te zorgen dat bij de veiling van licenties in 2018 Shell juist voor deze gebieden het beste bod deed. Shell was net op tijd; de nieuwe linkse Mexicaanse regering heeft aangekondigd dat dit voorlopig de laatste veiling was.

Ook Total gaat meer exploreren

Ook bij Total nemen in 2019 de exploratieactiviteiten licht toe. In totaal plant het bedrijf voor dit jaar in totaal 23 exploratieputten.

Een behoorlijk deel hiervan betreft relatief goedkope exploratieputten, die zich dicht bij bestaande velden bevinden. Maar er zitten ook enkele 'high risk, high reward'-putten bij in compleet nieuwe gebieden. Het gas- en condensaatveld dat begin dit jaar voor de kust van Zuid Afrika door Total werd gevonden (de huidige schatting van 560 miljoen vaten olie equivalent kan oplopen tot 1 miljard) is een van de grootste discoveries tot nu toe in dit jaar.

Total is van de grote oliebedrijven (de majors) de enige die niet aanwezig is in schalieolie. Dat heeft tot nu toe goed uitgepakt voor de financiële resultaten van het concern, maar betekent wel dat Total meer afhankelijk is van conventionele olie en deepwater dan andere bedrijven.

En zowel Total als Shell hebben wat goed te maken op ENI en ExxonMobil; de meest succesvolle explorers de laatste jaren. De Guyana campagne van ExxonMobil vond tot nu toe ongeveer 6 miljard vaten olie.

De toenemende investeringen in Upstream olie en gas voor Shell en Total nemen niet weg dat ook de groei van hun investeringen in New Energies (met name het duurzaam opwekken en verkopen van elektriciteit) gewoon doorgaan. Dat is voor hen geen PR of greenwashing, maar een puur commerciële zet om zich in te dekken tegen een op de lange duur afvlakkende of lagere olievraag.

2019: (tot nu toe) meer discoveries

De figuur hieronder (bron: Rystad Energy) geeft de totale hoeveelheid olie en gas (in miljoen vaten olie equivalent) weer die wereldwijd gevonden is (op maandbasis).

Gemiddeld was dat dit jaar tot nu toe ruim 1100 miljoen vaten (olie equivalent). Dat biedt hoop dat de toename van exploratieactiviteiten nu ook inderdaad vruchten begint af te werpen.De bovenstaande figuur zet de zaak ook in perspectief. Het ontdekken van nieuwe velden is nog niet terug op het niveau van de hoge olieprijswereld van voor 2015. Het is de vraag of dat ooit weer zal gebeuren. Het laatste wat oliebedrijven willen is een herhaling van de dure exploratiecampagnes uit die tijd. Er werd toen weliswaar meer gevonden, maar om dat te bereiken werden er ook vaak bakken met geld uitgegeven.

Lagere kosten en selectieve benadering

In 2019 is het totaal van de exploratiebudgetten nog steeds minder dan de helft van wat het voor 2015 was. Dat men desondanks driekwart van de volumes uit die tijd vindt, ligt aan lagere kosten en een grotere focus op de beste gebieden om te exploreren – met de beste kans op succes en met het meeste uitzicht op lage break even kosten bij de ontwikkeling van een veld.

De vraag naar olie stort niet zomaar in

De eventuele nieuwe productie van Shell in Mexico zal op zijn vroegst in 2026 starten en tenminste voortduren tot 2040. De grote oliebedrijven halen, na vier jaar energietransitie en Parijs te hebben aangezien, de voet enigszins van de rem als het om exploratie gaat.

De olieprijs zal vast nog een keer naar beneden gaan, maar de prijs blijft waarschijnlijk niet lang onder de 55 dollar per vat blijft (en overigens ook niet lang boven de 75 dollar). Daarmee valt best te leven.

Het is goed mogelijk dat de vraag naar olie in de jaren twintig en dertig op een plateau uitkomt. Elektrische auto’s zullen zeker een grote vlucht nemen. Maar in absolute aantallen gaat het aantal auto’s met een verbrandingsmotor wereldwijd nog lang niet naar beneden.

En dan hebben we het alleen nog maar over auto’s gehad; verantwoordelijk voor niet meer dan een kwart van het olieverbruik.

De grote oliebedrijven constateren dat de wereld verslaafd is aan olie en dat we daar niet zo een-twee-drie vanaf zijn. In het huidige klimaat moeten ze misschien oppassen dat al te vaak hardop te zeggen, maar het is wel zo.

Mogelijkheden voor beleggers – maar blijf voorzichtig

Dit soort grote oliebedrijven is niet meer zonder risico, al lijken rechtszaken en een verlies aan maatschappelijke acceptatie voorlopig een groter probleem voor hen te zijn dan een instortende vraag naar olie.

Binnen de olie- en gasindustrie lijken de majors wel de beste optie. Blijf in ieder geval weg van schalieolie. Dat combineert de risico’s van de olie-industrie met de financiële resultaten van Tesla: het slechtste van twee werelden.

Men kan weer denken aan de service industry. Bedenk wel dat de activiteiten hier slechts langzaam aantrekken (langzamer dan ik een jaar geleden gedacht had) en dat het vermogen om de prijzen te verhogen nog beperkt is.

Het aandeel deepwater in het ontwikkelen van nieuwe velden stijgt gestaag. Het afgelopen jaar begon de markt voor FPSO’s al wel aan te trekken. SBM profiteerde hiervan. Zover is het voor de deepwater drillers (nog) niet; aandelen van bedrijven als Transocean bleven in de kelder.

... en lange adem is nodig

Shell plant bij dit soort projecten voor een termijn van decennia. Uw termijn als belegger is wellicht korter. Wie belegt in olie dient er rekening mee te houden dat de olieprijs op de korte termijn wel eens heel volatiel zou kunnen blijken te zijn.

President Trump, handelsoorlogen, OPEC, een economische crisis: het kan allemaal leiden to een tijdelijke dip in de olieprijs, al is het omgekeerde trouwens ook mogelijk.

Beleggers moeten wel de financiële lange adem hebben om zo’n dip in de olieprijs te kunnen uitzitten. Of de moed om wat te kopen tijdens zo’n dip.


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

 1. 07 jun Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
 2. 07 apr Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23
 3. 10 mrt Nederland op weg met de energietransitie 65

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Dr Watson 13 augustus 2019 12:32
  Jilles,

  Bedankt voor het artikel.
  Het ontdekken van nieuwe olie velden is niet alleen nog lang niet terug op het niveau van 2015 maar is ook chronisch onvoldoende om de lange termijn vraag naar olie te dekken.
  De wereld jaarlijkse olieconsumptie op de basis van 365 dagen @ 100 mln bbl/dag is 36.5 bln vaten. 12 maanden in 2019 @ 11.12 bln vaten per maand levert slechts 13.3 bln vaten per jaar op of te wel 37% van de consumptie. We teren dus in. Nog een paar jaar en men kan niet meer leveren

 2. Noyby 13 augustus 2019 13:06
  ik snap wel dat we niet zomaar van de olie afkomen, ik snap ook wel dat er veel mensen nog steeds niet in klimaatverandering door de mens geloven door alle misinformatie van met name de olielobby.

  maar ik snap niet al die mensen, die toch intelligent zijn en geschoold, die bij en voor de oliebedrijven blijven werken en er geld in blijven steken. Al sinds de jaren tachtig en waarschijnlijk al eerder wisten de ingenieurs, wetenschappers en managers van de oliebedrijven dat het goed fout zit met fossiel. En toch maar doorgaan en blijven werken in die sector en erin blijven beleggen? Hoe rijm je dat met je geweten? Het is de logica van een drugsdealer (er is vraag naar dus....)

  Deze vraag geldt ook voor de schrijver van deze column.
 3. Jilles van den Beukel 14 augustus 2019 21:20
  quote:

  Noyby schreef op 13 augustus 2019 13:06:


  ik snap wel dat we niet zomaar van de olie afkomen, ik snap ook wel dat er veel mensen nog steeds niet in klimaatverandering door de mens geloven door alle misinformatie van met name de olielobby.

  maar ik snap niet al die mensen, die toch intelligent zijn en geschoold, die bij en voor de oliebedrijven blijven werken en er geld in blijven steken. Al sinds de jaren tachtig en waarschijnlijk al eerder wisten de ingenieurs, wetenschappers en managers van de oliebedrijven dat het goed fout zit met fossiel. En toch maar doorgaan en blijven werken in die sector en erin blijven beleggen? Hoe rijm je dat met je geweten? Het is de logica van een drugsdealer (er is vraag naar dus....)

  Deze vraag geldt ook voor de schrijver van deze column.  1/ De temperatuur aan het aardoppervlak wordt hoger, gemiddeld ruim 1 graad nu sinds het begin van het industriële tijdperk. Dat ligt voor het grootste deel aan de verbranding van fossiele brandstoffen.

  2/ Dat wisten overheden en onderzoeksinstituten de laatste 50 jaar net zo goed als olie- en gasbedrijven. Wij hebben als samenleving er lang voor gekozen dit te negeren. Wij hadden andere dingen aan ons hoofd en merkten er nog weinig of niets van.

  3/ Olie is niet zomaar een genotmiddel. Onze economie draait op fossiele brandstoffen; of we dat nu leuk vinden of niet. Wij reizen er mee, verwarmen, runnen er onze IT servers op, maken er staal, plastic etc mee. Er zijn maar heel weinig dingen die we doen die niet op een of andere manier geassocieerd zijn met het verbruik van fossiele brandstoffen.

  4/ Wij willen dat de uitstoot van broeikasgassen naar beneden gaat. Dat zou moeten leiden tot een vermindering van de olievraag. Vooralsnog wint de groei van de wereldbevolking en de economische groei in minder ontwikkelde landen het van de ontwikkelingen (zon, wind, meer efficiency, etc) in de meer ontwikkelde landen.

  5/ Ik constateer dat de vraag naar olie wereldwijd (nog) niet vermindert. De laatste 5 jaar steeg de olievraag jaarlijks tussen de 1.2 en 1.6%. Ik verwacht dat de olievraag slechts heel geleidelijk een plateau zal bereiken en dan slechts heel geleidelijk zal gaan verminderen. Als bedrijven als Shell nu acuut zouden stoppen zou dat leiden tot hoge olieprijzen en/of een grote toename van de afhankelijkheid van landen als Saoedi-Arabië en Rusland.

  6/ Ik stel dat beleggen in oliebedrijven een zeker risico heeft. Op de korte termijn een verlies aan maatschappelijke acceptatie dat kan leiden tot dure rechterlijke uitspraken. Op de lange termijn minder olievraag. Hoe succesvol oliebedrijven zullen zijn in voor hun nieuwe energiesectoren valt te bezien.

  7/ Naar mijn inschatting zijn die grotere risico’s ook verdisconteerd in de koersen. Een dividend rendement van pakweg 6% (Shell) in een tijd met 0% rente op een spaarrekening is er niet voor niets.

  8/ Of het beleggen in bv Shell ethisch verantwoord is? Ik zelf vind van wel (juist een bedrijf als Shell is verder gevorderd dan andere oliebedrijven met het investeren in New Energies, het stellen van doelstellingen voor de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van olie of het verbruik van Shell producten). Maar bovenal vind ik dat een ieder dat voor zichzelf moet uitmaken.

 4. Noyby 18 augustus 2019 12:45
  Beste Jiles,

  Bedankt voor je uitgebreide reactie en excuses dat het even duurde dat ik weer reageerde. Ik was een paar dagen niet op het internet. Zie hieronder per punt mijn reactie weer:

  1) Eens.
  2) Eens, met die kanttekening dat Oliemaatschappijen (en andere fossiele partijen) systematisch en grondig een desinformatie campagne hebben gevoerd op basis van (gekochte) pseudowetenschap en hebben gelobbyd tegen politiek om er iets tegen te doen. Veel fossiele partijen doen dat nog steeds.
  3) Hier hou je jezelf voor de gek. Uiteraard is olie niet een genotmiddel. Het heeft ons rijkdom gebracht en is de basis van de economische en technologische groei van de afgelopen 100 jaar. Maar het zoeken naar nieuwe olie zorgt ervoor dat de prijzen van olie laag blijven of minder stijgen en juist het prijsmechanisme is een belangrijke (zo niet belangrijkste) factor in de transitie. Met andere woorden: als de benzineprijs laag is gaan consumenten weer SUV's kopen in plaats van Priussen, gaan mensen weer meer vliegen omdat het zo goedkoop is, enz. (Dus in zekere zin toch ook een genotmiddel). Bovendien zijn er voor veel toepassingen van aardolie alternatieven. Elke euro en elke minuut besteed aan nieuwe oliewinning is niet besteed aan de ontwikkeling of implementatie van hardnodige en beschikbare alternatieven.
  4) eens, maar des te meer een reden om als ingenieur, manager of wetenschapper geen tijd en geld te besteden aan fossiel maar aan alternatieven
  5) Ik heb het niet over accuut stoppen ik heb het over het geld steken in nieuwe velden ontwikkeling, waar jij het ook over hebt in je artikel
  6) en 7) hier heb je het over bedrijfseconomische argumenten. Mijn vraag was en is een morele: hoe kan je als bewusten en ontwikkelde wetenschapper, ingenieur of ander hoogopgeleid persoon het met jezelf goedpraten dat je doorgaat met het besteden van je tijd aan het in de atmosfeer brengen van nog meer CO2 als je weet wat voor ramp er zich aan het voltrekken is? Hoe rijm je dat met je geweten en hoe leg je dat uit aan je kinderen?
  8) Je begint hier over shell, maar je hele artikel gaat over meer partijen. Goed dat shell iets doet aan duurzame ontwikkeling, maar slechts 1% van hun investeringsbudget gaat naar duurzame ontwikkeling. Met andere woorden. Voor elke euro die je investeert in shell gaat er 1 cent naar duurzaam en de rest naar meer CO2. Verder haalt de strategie van Shell (en de andere oliemaatschappijen) bij lange na niet de doelstelling van Parijs, dus of de wil is er niet of de visie niet of al die mensen die het beleid bepalen houden zichzelf voor de gek en gaan door op basis van drogredenen. Linksom of rechtsom moeten die voorraden olie waar nu weer naar gezocht wordt in de grond blijven als we een leefbare toekomst willen. Het is een wiskundig gegeven of je moet (zoals een aantal van je volgers) niet geloven in klimaatverandering door de mens, maar dat doe jij niet.

  Dus nogmaals mijn vraag: hoe rijm je dat met je geweten en hoe leg je dat uit aan je kinderen? (PS. aan je volgers: ik ben helemaal niet links). Waarom niet je kennis inzetten voor de alternatieven van fossiel?
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: aardgas, grondstoffen, olie

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links