Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: ABN Amro nadert bodem

TA: ABN Amro nadert bodem

Technisch staan bij ABN Amro alle seinen op rood. Blijkbaar wil niemand de aandelen meer hebben. Maar dan is de bodem vaak nabij.

Gisteren gaf ik aan dat de eerste koopjesjagers hun neus weer om de hoek steken op de aandelenbeurzen. Dat gold ook voor ABN Amro. Gisterochtend zag de bank na de cijferpublicatie eerst bijna 7% in beurswaarde verdampen, waarna in de loop van de dag een stevig herstel optrad.

In de bezemwagen

ABN Amro is dit jaar één van de slechtst presterende grote aandelen, met een verlies van 20%. Sinds begin 2018 is de beurskoers bijna gehalveerd.

Technisch staat het aandeel al maanden op de zwarte lijst, onder andere door de volgende technische indicatoren:

  • Patroon met steeds lagere toppen
  • Koersdaling is afgelopen weken neerwaarts geaccelereerd (naar onderen versneld)
  • Moneyflow wijst duidelijk neerwaarts
  • Koers beweegt al sinds begin 2018 bijna zonder uitzondering onder de 200-dagenlijn
  • Het 200-daags gemiddelde daalt
  • Zit al geruime tijd in de bezemwagen en behoort tot de notoire underperformers

Op basis van bovenstaande negatieve technische conditie zou je verwachten dat het aandeel geshort kan worden, maar dat is niet meer het geval.

Ik denk wel dat een bodem in de maak is, alleen wellicht nog niet rond het huidige niveau. Voor een koopadvies is het echter nog te vroeg, zelfs speculatief zou ik mijn handen er nu niet aan willen branden.

Waarom ik dat denk?

Ten eerste is de koers onder uit het dalende trendkanaal gezakt, waardoor het aandeel in een vrije val is geraakt. Een dergelijke neerwaartse acceleratie treedt vaker op wanneer aandelen volledig in de ban worden gedaan. Blijkbaar wil niemand ze meer hebben.

Zelfs fondsbeheerder dumpen dan hun laatste stukken, want niemand wil zijn klanten nog met dergelijke verliesgevende posities confronteren. Een soort omgekeerde windowdressing dus.

Daarnaast is het aandeel serieus oversold, met een RSI rond 10. Ik denk dat iedereen die had willen verkopen, inmiddels wel al is uitgestapt. Vrij vertaald, de markt is leeg aan de aanbodkant. Dat is wanneer er een bodem in de maak is.

Korte termijn: ABN AMRO test eerste steun 15,74

Eind juli is ABN Amro onder de 18-euro steun gezakt. Hiermee is de bestaande de dalende trend voortgezet richting de steun van 15,74 euro (de bodem van 2 augustus 2016).

Het zal wel toeval zijn, maar woensdag, kort na de cijfers, zette het aandeel een dieptepunt neer van rond de 15,61 euro (het laagste punt sinds 2016), waarna een opleving optrad.

Het lijkt erop dat, nu die bodem woensdag is getest, er wat herstel kan optreden. Maar structureel zal dit niet zijn. Zolang het patroon van lagere toppen en bodems wordt voortgezet, blijft de verkoopdruk aanwezig.

Na een doorbraak onder de steun van 15,74 euro wordt 14,02 euro het volgende neerwaartse koersdoel. De moneyflow daalt. Dit geeft aan dat er nog steeds geld uit de markt wordt gehaald. Blijkbaar waren er nog beleggers met posities.


Korte termijn: Zwaar oversold

Met een RSI ver in de oversoldzone (<30) raakt het aandeel totaal uitverkocht. Dergelijke lage RSI-waarden zijn zeldzaam en komen alleen in extreme situaties voor.

/grafieken/abn-rsi.gif

Lange termijn: Neerwaartse acceleratie

De daling van ABN Amro onder de meest recente koersbodem van juni van rond de 18 euro heeft de zwakke technische conditie bevestigd. De dalende trend krijgt een nieuwe impuls.

ABN Amro heeft neerwaarts ruimte richting de steun van 14,02 euro (de bodem van 8 juli 2016). Enkel boven de weerstand van 24,46 euro (gevormd op 10 augustus 2018) verbetert het beeld.

Bij ABN Amro heeft het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (de glooiende rode lijn) een zeer zwak verloop laten zien. Dit valideert de negatieve technische conditie.

De consistent dalende B.O.B.-indicator (de glooiende blauwe lijn) geeft aan dat ABN Amro minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van ABN Amro met het marktgemiddelde.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
124 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
JoostVLS
0
Futures nu in de min, dan zullen die wel naar groen draaien in de loop van de dag.

Direct long om 08.00 uur, ff proberen vakantie terug te verdienen (vandaag laatste dag)
S8Power
0
Of direct short? Die zeldzame uptick van gisteren heeft iig de stoploss van veel shorters geraakt.
Wanneer we na opening meteen flink down gaan dan is duidelijk waarom: Piet particulier mag niet (veel) verdienen aan de daling en hij kon zijn longs gisteren ook al niet dumpen op (bijna) 549;-)
Naajirij of zoiets.
Robertussie
0
quote:

JoostVLS schreef op 9 augustus 2019 08:06:


Op fti 545 met 3k boosters long


Dit soort spuit-11 trades kosten m.i. altijd geld
124 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:55 TA: Weerstand onder druk 453
  2. 03 apr TA intraday: Wall Street buigt n... 13
  3. 03 apr TA: Pullback Wall Street 685
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare