Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: ABN Amro nadert bodem

TA: ABN Amro nadert bodem

Technisch staan bij ABN Amro alle seinen op rood. Blijkbaar wil niemand de aandelen meer hebben. Maar dan is de bodem vaak nabij.

Gisteren gaf ik aan dat de eerste koopjesjagers hun neus weer om de hoek steken op de aandelenbeurzen. Dat gold ook voor ABN Amro. Gisterochtend zag de bank na de cijferpublicatie eerst bijna 7% in beurswaarde verdampen, waarna in de loop van de dag een stevig herstel optrad.

In de bezemwagen

ABN Amro is dit jaar één van de slechtst presterende grote aandelen, met een verlies van 20%. Sinds begin 2018 is de beurskoers bijna gehalveerd.

Technisch staat het aandeel al maanden op de zwarte lijst, onder andere door de volgende technische indicatoren:

  • Patroon met steeds lagere toppen
  • Koersdaling is afgelopen weken neerwaarts geaccelereerd (naar onderen versneld)
  • Moneyflow wijst duidelijk neerwaarts
  • Koers beweegt al sinds begin 2018 bijna zonder uitzondering onder de 200-dagenlijn
  • Het 200-daags gemiddelde daalt
  • Zit al geruime tijd in de bezemwagen en behoort tot de notoire underperformers

Op basis van bovenstaande negatieve technische conditie zou je verwachten dat het aandeel geshort kan worden, maar dat is niet meer het geval.

Ik denk wel dat een bodem in de maak is, alleen wellicht nog niet rond het huidige niveau. Voor een koopadvies is het echter nog te vroeg, zelfs speculatief zou ik mijn handen er nu niet aan willen branden.

Waarom ik dat denk?

Ten eerste is de koers onder uit het dalende trendkanaal gezakt, waardoor het aandeel in een vrije val is geraakt. Een dergelijke neerwaartse acceleratie treedt vaker op wanneer aandelen volledig in de ban worden gedaan. Blijkbaar wil niemand ze meer hebben.

Zelfs fondsbeheerder dumpen dan hun laatste stukken, want niemand wil zijn klanten nog met dergelijke verliesgevende posities confronteren. Een soort omgekeerde windowdressing dus.

Daarnaast is het aandeel serieus oversold, met een RSI rond 10. Ik denk dat iedereen die had willen verkopen, inmiddels wel al is uitgestapt. Vrij vertaald, de markt is leeg aan de aanbodkant. Dat is wanneer er een bodem in de maak is.

Korte termijn: ABN AMRO test eerste steun 15,74

Eind juli is ABN Amro onder de 18-euro steun gezakt. Hiermee is de bestaande de dalende trend voortgezet richting de steun van 15,74 euro (de bodem van 2 augustus 2016).

Het zal wel toeval zijn, maar woensdag, kort na de cijfers, zette het aandeel een dieptepunt neer van rond de 15,61 euro (het laagste punt sinds 2016), waarna een opleving optrad.

Het lijkt erop dat, nu die bodem woensdag is getest, er wat herstel kan optreden. Maar structureel zal dit niet zijn. Zolang het patroon van lagere toppen en bodems wordt voortgezet, blijft de verkoopdruk aanwezig.

Na een doorbraak onder de steun van 15,74 euro wordt 14,02 euro het volgende neerwaartse koersdoel. De moneyflow daalt. Dit geeft aan dat er nog steeds geld uit de markt wordt gehaald. Blijkbaar waren er nog beleggers met posities.


Korte termijn: Zwaar oversold

Met een RSI ver in de oversoldzone (<30) raakt het aandeel totaal uitverkocht. Dergelijke lage RSI-waarden zijn zeldzaam en komen alleen in extreme situaties voor.

/grafieken/abn-rsi.gif

Lange termijn: Neerwaartse acceleratie

De daling van ABN Amro onder de meest recente koersbodem van juni van rond de 18 euro heeft de zwakke technische conditie bevestigd. De dalende trend krijgt een nieuwe impuls.

ABN Amro heeft neerwaarts ruimte richting de steun van 14,02 euro (de bodem van 8 juli 2016). Enkel boven de weerstand van 24,46 euro (gevormd op 10 augustus 2018) verbetert het beeld.

Bij ABN Amro heeft het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (de glooiende rode lijn) een zeer zwak verloop laten zien. Dit valideert de negatieve technische conditie.

De consistent dalende B.O.B.-indicator (de glooiende blauwe lijn) geeft aan dat ABN Amro minder presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van ABN Amro met het marktgemiddelde.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 3
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 77
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Reacties

124 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 augustus 2019 08:43
    Vanmorgen bij het wakker worden dacht ik: zal Linda goed of fout zitten? Want er zou (gisteren gepost) door het megafoon patroon (steeds lagere bodems en steeds hogere toppen) een grotere beweging aankomen.

    Boven de top van gisteren van 544.82 breken we bovendien uit de doji van gisteren en de verwachting is dat de beurs zich voortzet in de richting van die uitbraak.

    Ik denk: vandaag 548, morgen 553.
  2. forum rang 6 shortie 8 augustus 2019 09:23
    quote:

    easy56 schreef op 8 augustus 2019 09:15:

    weer fopdag?:-)
    VS heeft GAP's, welke waren ontstaan bij de eerste forse sell off, nagenoeg gesloten. Nasdaq mogelijk nog ruimte naar 7.650.
    Is wel weer oppassen geblazen voor mogelijke topvorming de komende uren/dagen voor de volgende duw omlaag.
124 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links