Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: De president tweet...

Liveblog: De president tweet...

Update 19:45 uur: De president tweet weer es...

Nog onder het eten ook... Maarten heeft er een mooie tweet van gemaakt. De AEX future doet -1% nu en de dollar daalt iets. Oh jee, geen handelsdeal dus, lijkt de markt te denken. Sja, is er echt nog één iemand die op korte termijn een en-ze-leefen-nog-lang-en-gelukkig-deal verwacht, nee toch?

Enfin, extra tariefje van 10%, maar de president brengt het wel heel lief :-) 

Of dit in de categorie snel te vergeten dagelijkse ruis valt, is nog even afwachten, maar de remsporen in de daggrafieken mogen er zijn. Dit doen Max Verstappen en Mathieu van der Poel hem echt niet na. 

Hectische taferelen natuurlijk op de vloer:

Serieus nu weer, reken niet te veel op herstel van Royal Dutch Shell morgen? Auw, dit is wel heel erg veel.

Waar verliezers zijn...

Nog eentje dan, jeuj:

Wijze woorden? Gelukkig bewaart Edwin de rust :-)

 


Update 17:30 uur: Rentes

Nog eentje dan. Hoe hebt u dat? Dit werkt op mijn zenuwen. Wat wil Mr. Market ons hier in vredesnaam mee vertellen? Ik ben zo bang dat ik over zoveel tijd (weer eens) terugkijk op de beurs en moet verzuchten hoe dom ik (weer eens) ben geweest dat ik het niet zag, of doorhad. Maar wat?

Minfin Wopke kan het hele land op taart trakteren - krijgt ie nog geld op toe ook - als al onze rentes onder nul staan, maar het zal wel weer een lastenverzwaring worden, hem een beetje kennende :-)

 


Update 17:00 uur: Altice

Geloof me, ik had al veel eerder op de dag een update over Altice willen geven. Want koersstijgingen van meer dan 20% zien we ook niet iedere dag op het Damrak. Hoewel, gisteren ook al Fugro... Ik weet alleen niet wat ik moet schrijven. Ja, de cijfers en de outlook zijn beter dan verwacht. Dat is dan ook alles, toch?

Misschien is de reden voor de koersexplosie dat de markt eindelijk overtuigd is dat Altice niet zonder mee op een blinde (schulden)muur aanstuurt, echt wel business heeft en ook nog kan ondernemen. Uiteraard is dit speculatief. Weet u het beter?

Zo zit het trouwens met die schulden. Nog altijd dik €30 miljard.

 


Update 16:00 uur: IS'M dat schrikken

De verwachting was 52,0 en Wall Street stijgt lekker vandaag, dus...? Het cijfer is nog wel beter dan China en Europese landen.

 


Update 15:00 uur: Beyond Meat

Ja, die waardering van Beyond Meat kan toch geen blijvertje zijn...? Nog nooit gegeten, het zal best goed zijn, ik geloof het graag, maar de business is natuurlijk geen hogere wiskunde. En als vegetarisch écht mainstream of heel gewoon gaat worden, zijn denk ik ook hier de kiloknallers niet ver weg.

 


Update 13:00 uur: Advies

Zijn dit ze allemaal? Er is een upgrade voor Air France-KLM, een downgrade voor GrandVision en er zijn veel verhogingen voor de Wokkels. Gaat Vopak nou zo hard op die Australiërs...? 

 • Takeaway: naar €85 van €84,50 Barclays
 • Unibail: naar €155 van €175 - Berenberg
 • Vopak: naar €53 van €50 - Macquarie
 • Wolters Kluwer: naar €38,50 van €38 - Citigroup
 • Wolters Kluwer: naar €59 van €51,50 (hold) - KBC
 • Wolters Kluwer: naar €60 van €52,50 - Kepler Cheuvreux
 • Wolters Kluwer: naar €71 van €69 - Credit SuisseCredit Suisse
 • Wolters Kluwer: naar €67,50 van €67 - Barclays
 • Air France-KLM: naar buy van hold en naar €12 van €9 - HSBC
 • Altice: naar €3,30 van €2,90 - Credit Suisse
 • Aperam: naar €33 van €36 - Deutsche Bank
 • GrandVision: naar hold van buy en naar €28 van €27 - Deutsche Bank

 


Update 12:45 uur: "EU = zombie economies"

President Donald Trump blijft zich met de Fed-rente bemoeien. Hier krijgt hij weer onderuit de zak, maar dan om een andere en volgens mij veel betere reden. Zombie economies. Josh Brown, met dik een miljoen volgers een van de bekendste, orgineelste, grappigste en slimste no-nonsense Amerikaanse beursbloggers, zegt het gewoon.

En mesjogge kennen we ook. 

Als voorbeeld geef ik de grootste comedy capers, de Zwitserse rentes. Zelfs de vijftigjaars staat beneden NAP.

 


Update 12:30 uur: Zwitserse franc

Hier volgt een waarschuwing voor iedereen die met hoge hefbomen in de Zwitserse franc zit.

Want de vorige keer heugt ons nog. Links vol in beeld. Er waren destijds mensen die er een hypotheekje op hun huis bij konden nemen, omdat ze met hoge hefbomen werkten. Tussen ons: die actie destijds van de SNB om de franc niet meer te ondersteunen door per strekkende Matterhorn euro's op te kopen, is nooit gelekt. Knap!

Ene Christine Lagarde (destijds hoofd IMF en binnenkort een andere baan, u weet welke) beklaagde zich toen publiekelijk dat de Zwitsers zelfs haar niet hadden ingelicht. Tja, wie ben ik, maar waarom zouwwe ze ook en de SNB wist goed dat hoe minder mensen het wisten... De koersreactie is duidelijk en het werd zelfs een credit-event.

Goed, dat was toen, maar dat u ook nu gewaarschuwd bent als u meer risico's met valuta neemt dan goed is voor uw vermogen.

 


Update 12:00 uur: Europese aandelen, wie maakt ons los?

Nou, kom maar op? Als u puur op namen zoekt: Altice wordt genoemd. 

Gepikt van Bloomberg dus. Plaatje is duidelijk. Even heel snel en kort door de bocht: de S&P 500 doet 20,4 keer de huidige winst en 2,4% dividend. De Stoxx 600 Europe (da's heel Europa en niet alleen EU) kost 16,4 keer de huidige winst bij 3,6% dividend. 

 


Update 11:30 uur: AMG

Wat is een betere omschrijving? AMG is het Besi van de grondstoffenaandelen, of Besi is het AMG van de chippers? In ieder geval is dit zinnetje van collega Paul van toepassing op beide - het meest cyclische der cyclische aandelen op het Damrak - maar vandaag bedoelt hij er even AMG mee.

Toch laten we ons niet gek maken nu alles van hosanna in een jaar tijd naar bedroevend zwak draait.

Het concern deed er het afgelopen jaar alles aan om de moed erin te houden. Denk vooral aan die enorme aandeleninkoop en ik herinner me ook nog een persbericht dat de omzet het lopende kwartaal een centje hoger ofzo uit kwam dan verwacht. De hele omzet dan, niet per aandeel.

Vandaag is er geen houwwe meer aan en moet het bedrijf met de billen bloot. Het hypercyclische AMG zit even aan de verkeerde kant van de cyclus.

Op de lange termijn heeft AMG natuurlijk als geen ander de onbekende-grondstoffen-met-de-moeilijke-namen-markt in de vingers en daar wijst ook onze beleggersdesk op. Met vooral de duurzaamheidsrevolutie moet het goed komen met AMG. Of u het aandeel nu op de afstraffing moet oppikken? Timing is altijd hachelijk.

Ja, eens knalt AMG vast weer net zo snel omhoog als het nu in elkaar kiepert en wie wil dat ritje niet maken? Wie lang belegt kan het nu oppikken, maar - en dat is het risico - kijk niet raar op van meer dalingen of (jarenlange!) underperformance. Voor een kort(er) ritje is de glazen bol een stuk troebeler, als er al enig zicht is.

Het enige zinnige dat ik weet is dat u AMG beter kan kopen nadat het hard is gedaald, dan gestegen. Dooddoener? Zeker, maar vinger opsteken wie hier nog nooit is ingetuind. Hier het trackrecord van AMG versus de verwachtingen en waardering. Dat de koers nog het minst volatiel is, is overdreven, maar ook niet meer dan dat.

Zie twee stukjes hieronder, AMG het Shell noemen van de onbekende-grondstoffen-met-de-moeilijke-namen-markt gaat ver. Zie echter dat dividend en ook die buybacks, aandeelhoudersreturn is er zeker bij dit fonds ondanks die boom & bust

 


Update 10:45 uur: ING

Helaas, de koers staat weer onder een tientje.

De Q2-cijfers van ING zijn relatief goed. De bank maakt meer winst, ondanks dat bijvoorbeeld de stroppenpot is verhoogd naar €209 miljoen. Over heel 2018 was dat de helft. Dat heeft alles te maken met de teruglopende economie. De bank kent behalve dit nog een groot probleem: de lage rente. Collega Martin:

Wel zegt topman Ralph Hamers te vrezen dat de rentemarge van de bank onder druk zal blijven liggen. Dat impliceert dat de huidige 1,52% allicht zijn beste tijd gehad heeft.

Bloomberg haakt hier even op in:

U ziet dus de koersreactie, weer een min. Het aandeel blijft dit jaar ook dik achter op de AEX, maar kent nog wel een plus: net 4%. Nee, het is geen tijd om lekker uw bankaandelen te laten lopen, hoewel ING goed presteert gegeven de lastige omstandigheden. Prettig is ook dat die hele negatieve publiciteitsstorm is gaan liggen.

Als u dan toch een bank wilt hebben, zit u bij ING denk ik wel goed. Al is het maar voor het dividendrendement van 6,8%. Waar u goed over na mag denken, maar dat geldt voor alle banken, is waar de groei en nieuwe markten vandaan moeten komen. Helemaal met de opkomst van fintech en bedrijven die zelf bankdiensten gaan leveren. Misschien is dat nog wel het grootste risico.

 


Update 10:30 uur: Roze wolk Philips

Aaah, wat lief :-)

 


Update 10:15 uur: Royal Dutch Shell

Zie mijn tweet, om maar met de enige meevaller uit de rapportage te beginnen. Morgan Stanley analist Martijn Rats vertelt Reuters:

This set of earnings is weaker than most were looking for and were below expectations in all the main divisions. Earnings remain hard to forecast and volatile.

Daar voeg ik dan meteen aan toe dat dit laatste nou juist het knappe is aan Shell. Inderdaad, zo'n volatiele business, waar het concern al zo lang zo'n gestaag groeiende aandeelhouders-return uit weet te halen. Per saldo dan en zeker niet van kwartaal op kwartaal. Dat zien we vandaag wel: niet best. Ver onder de verwachtingen. 

Want de Q2's van Royal Dutch Shell vallen de beurs rauw op hun dak. Wel weer typisch Shell om ondanks alles niet aan het heilige dividend te tornen, want dat kan even niet uit dit kwartaal. Bovendien gaan de buybacks door, ofwel als aandeelhouder wordt u weer gewoon gekoesterd. Zoals altijd.

Let wel, bij Shell letten we niet op de koers. Dat is eurdinair. 

De grote boosdoener is gas. Want waar het concern in de volksmond Koninklijke Olie heet, is het een olie- én gasbedrijf. Energie-onderneming is denk ik de beste naam. Want u ziet het geflirt van Olie met duurzame bronnen. Het zal naar mijn bescheiden mening Shell worst wezen in wat voor energie ze doet, als het maar geld oplevert.

Vooral met een extra eigen aandeleninkoop van $2,75 miljard probeert Shell vertrouwen uit te stralen, zeg maar dat u die Q2's al een incident ziet. Wat dat betreft heeft het bedrijf natuurlijk een majestueus trackrecord. Duimen maar weer. Vooral voor de gasprijs.

 


Update 09:15 uur: Nevi PMI

Nou ja, het is in ieder geval niet slechter geworden. Het wachten is op het aantrekken van nieuwe orders, want daar begint de economische cyclus mee.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

Donald Trump

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NEVI PMI

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Philips Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Wolters Kluwer

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Vopak Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Advanced Metallurgical Group

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Aperam

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Takeaway.com

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ALTICE EUROPE N.V.

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

GrandVision

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
22 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
boomer92h2t1yg
0
word er altijd een beetje moe van , dit gezeur ... kan me nog de discussie met jos koets over zakkende huizen prijzen . uiteindelijk gaan ze omhoog en zo zal het altijd blijven gaan , over 50 jaar 2 onder 1 kap 500000 (: aandelen het zelfde . lange termijn denken !! trump blijft niet lang meer graaft zijn eigen graf op deze manier
22 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Donald Trump, NEVI PMI

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 22 okt Liveblog: Brunel waarschuwt, Tom... 4
 2. 22 okt BeursVandaag: Winsten vs koersen 2
 3. 21 okt Liveblog: Takeaway, Kiadis, Fugr... 10

Gesponsorde links