Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Cijfergeweld

Fondsenrondje: Cijfergeweld

De AEX (-0,1%) blijft vandaag iets achter ten opzichte van de overige Europese beurzen. Met name de defensieve zwaargewichten Relx (-0,7%) en Unilever (-1,3%) zetten de hoofdindex lager.Grote stijger binnen de AEX is Vopak (+2,7%). Het olieopslagbedrijf weet goed op de kosten te letten, waardoor de Ebitda verder werd opgevoerd. Helaas is Vopak met een weging van 0,5% de absolute lichtgewicht binnen de hoofdindex, anders hadden we het in Amsterdam beduidend beter gedaan.

De uitslagen onder de hoofdfondsen zijn redelijk beperkt, maar dat gaat morgen waarschijnlijk anders worden. Iedereen met een hart voor de beurs kijkt uit naar het Amerikaanse rentebesluit. De markt gaat uit van een kwartje eraf, maar als het een dubbele renteverlaging wordt, is het morgenochtend feest bij opening.

Fugro knaller van de dag

De absolute uitblinker op het Damrak is Fugro met een plus van 20,4%. Het positieve nieuws is dat de schuldgraad nog binnen de bankconvenanten valt. Daar komt bij dat de expiratiedatum van een grote banklening met een half jaar is uitgesteld.

Hierdoor heeft de bodemonderzoeker iets meer tijd en hoeft het bedrijf voorlopig geen emissie te doen. Een grote opluchting voor beleggers, want als zij ergens allergisch voor zijn, is het wel een nieuwe kapitaaluitgifte. Verder is positief dat de vooruitzichten voor dit jaar gehandhaafd blijven.

Fugro
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Het aandeel Fugro koerste deze week op het laagste niveau sinds de eeuwwisseling. Kortom, veel negativiteit zat al ingeprijsd, waardoor de vreugde des te groter is als het toch meevalt. Of shorters massaal zullen terugdraaien is nog de vraag.

Ruim 19% van het totaal uitstaande kapitaal zijn shortposities, wat het aandeel een van de meest geliefde shortkandidaten maakt. Alleen in AMG zijn meer shorters te vinden. Ook dat aandeel is sinds afgelopen zomer helemaal aan puin gegaan.

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omlaag en daarmee blijven we wat achter ten opzichte van de DAX (+0,1%) en CAC (+0,1%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 0,1% en noteert 13,1 punten.
 • De Amerikaanse futures staan ongeveer 0,3% in het groen.
 • De euro zakt 0,1% en noteert 1,115 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,30%) en Duitse (-0,41%) rente dalen een basispuntje.
 • Goud (-0,0%) blijft dicht bij huis op een hoog niveau.
 • Olie: WTI (+0,4%) en Brent (+0,6%) lopen verder op.
 • Bitcoin (+1,8%) nadert de $10.000-barrière.

Het Damrak

 • De financials krabbelen heel voorzichtig op. Alleen ASR (-0,5%) blijft wat achter.
 • Unibail Rodamco (-1,7%) komt nabeurs met de cijfers. Blijkbaar hebben beleggers er niet zo veel vertrouwen in.
 • Air France-KLM (+6,8%) gaat helemaal los op de kwartaalcijfers. De winst over het tweede kwartaal kwam hoger uit dan verwacht. Na het wegwerken van onrendabele vliegroutes en een akkoord met de vakbonden vernieuwt Air France-KLM nu haar vloot. Dit moet de kosten naar beneden brengen, zodat het beter kan concurreren met prijsvechters en de hogesnelheidstrein. 
 • Wolters Kluwer (-0,3%) opende fors in de min, maar staat nu zo'n beetje onveranderd. Zoals altijd wordt de outlook gehandhaafd. De analisten van KBC hadden echter verwacht dat de vooruitzichten zouden worden opgetrokken.
 • Takeaway.com (+1,3%) groeit als kool, maar is nog altijd verlieslatend.
 • GrandVision (+5,3%) stijgt omdat grootaandeelhouder HAL een deal met EssilorLuxottica heeft gesloten. De Frans-Italiaanse brillenketen biedt €28 per aandeel. De huidige koers staat zo'n 5% onder het bod. Wel is er nog enige onzekerheid of de mededingingsautoriteiten akkoord gaan. 
 • Intertrust (+3,1%) heeft er zin in. Morgenochtend komt het bedrijf langs met de tweedekwartaalcijfers.
 • WDP (-2,0%) daalt iets na de cijfers, maar al met al hebben beleggers niets te klagen. Daar waar de winkelvastgoedfondsen de laatste jaren afstorten, is logistiek vastgoed niet aan te slepen.
 • Lokaal profiteert HAL (+2,0%) van de deal met Essilor Luxottica.

Adviezen

 • GrandVision: naar €26,50 van €20 en kopen - KBC
 • HAL Trust: naar €155 van €150 en kopen - KBC
 • Heineken: naar €104 van €105 en houden - Deutsche Bank
Niels Koerts is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Koosdekapper
0
HAL: en zelfs dan is de koers nog maar 2,5 % boven n.a.v. per 1 jan 19. ( How abt de 400 miljoen die HAL sowieso ontvangt???
Brievenbus
0
Eindelijk 's iemand van IEX die gewoon eerlijk is over wat er op onze beurs door de shorters uitgevreten wordt.
No nog wat meer eerlijkheid op IEX over het verschil tussen de beurzen in Europa (shorten) en de beurzen in the USA (beleggen) en wat dat al lange tijd met de koersen doet en we zijn er! :-)
Snugger
0
quote:

Brievenbus schreef op 31 jul 2019 om 16:06:


Eindelijk 's iemand van IEX die gewoon eerlijk is over wat er op onze beurs door de shorters uitgevreten wordt.
No nog wat meer eerlijkheid op IEX over het verschil tussen de beurzen in Europa (shorten) en de beurzen in the USA (beleggen) en wat dat al lange tijd met de koersen doet en we zijn er! :-)
Short gaan is omgekeerd beleggen, maar staat dat er in die bewoording dan?..
4 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2018 redacteur van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliez...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 18 okt Slot: Wat een week 3
 2. 18 okt Fondsenrondje: Kiadis aan puin
 3. 17 okt Slot: Brexitdag

Gesponsorde links