Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Obligaties houden rugwind

TA: Obligaties houden rugwind

Beleggers kijken wereldwijd uit naar de Fed, die woensdag na een tweedaagse beleidsvergadering naar verwachting de rente zal verlagen.

De Amerikaanse president Trump roept al langer dat de rente in de VS omlaag moet. Trump heeft ook meerdere malen Fed-voorzitter Powell bekritiseerd, die vooralsnog geweigerd heeft toe te geven aan de druk van Trump.

De Amerikaanse president houdt er thans rekening mee dat de Federal Reserve de rente niet zal verlagen. Volgens Trump zal de Fed waarschijnlijk niet de acties van China en Europa volgen, die wel hun monetaire beleid versoepelen.

Toch wordt op de financiële markten alom rekening gehouden met een renteverlaging met een kwart procentpunt door de Fed. Uit de notulen van de vorige vergadering bleek dat meerdere Fed-bestuurders redenen zien om dat te doen. Ze wezen vooral op de mindere economische vooruitzichten.

Als de Fed de rente zou verlagen, zou dat voor het eerst in meer dan tien jaar zijn. De Nederlandse kapitaalmarktrente is, vooruitlopend hierop, al door de recente dieptepunten rond -0,25% gezakt en staat nu op het laagste punt in 300 jaar. Nederlandse obligaties, ik heb het hier al meerdere keren aangegeven, blijven technisch bijzonder goed presteren.

Eerst de Nederlandse beurs die iets aan kracht verliest

De Nederlandse beurs (AEX-index) zakt weer terug onder de laatste koerstoppen waarmee het technische plaatje verzwakt. De eerder opgetreden uitbraak is met de terugval onder de voormalige weerstand geneutraliseerd. Maar technisch is het geen dramatiasche verzwakking.

Langetermijncommentaar NL 5,5% 2028

De Nederlandse 9-jarige staatslening veert op vanaf de onderkant van het stijgende trendkanaal. In de recente correctie vormde de NL 5,5% 2028 een hogere bodem binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd. Er ligt steun op 149,59 (bodem van 12 juli). Weerstand ligt rond 155,28 (gevormd op 6 januari 2017).

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente naar laagste punt in 300 jaar

De daling van de 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente onder de koersbodem van 2016 heeft de dalende trend bevestigd. De Nederlandse rente heeft deze week ook de bodem van begin juli rond -0,25 procent gebroken.

De neerwaartse fase krijgt een nieuwe impuls nu de laatste bodem naar onderen wordt gebroken. Verdere koersdalingen mogen dan niet meer uitgesloten worden. De rente heeft neerwaarts ruimte richting steun -0,35 (berekend koersdoel). Enkel boven weerstand 0,21 (gevormd op 3 mei) draait het beeld.

Ook Europese bedrijfsobligaties presteren bovengemiddeld

De tracker iShares Euro Corporate Bond (Large Cap UCITS ETF) tendeert nog steeds krachtig opwaarts. Deze stijgende trend heeft aan de bovenkant ruimte richting weerstand 144,00 (berekend koersdoel). Zolang de stijgende trend en het patroon van fors hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, liggen verdere koersstijgingen in het verschiet. Voorwaarde voor een positieve visie is wel dat steun 136,81 (bodem van 24 mei) intact blijft.

Uptrend Amerikaanse obligaties nog niet voorbij

De Amerikaanse 30-jarige obligatie (US T Bond 30yr) zet de opmars voort. In de recente correctie vormde de US T Bond steeds hogere bodems binnen de stijgende trend. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd. Er ligt steun op 144,22 (bodem van 1 maart). Weerstand ligt rond 177,34 (gevormd op 15 juli 2016).

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Reacties

170 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 shortie 31 juli 2019 09:17
    "SHANGHAI (AFN/BLOOMBERG) - De handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten in Shanghai zijn voorbij. De Amerikaanse delegatie met minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer had gesprekken met onder andere de Chinese vicepremier Liu He in de grote havenstad.
    Het handelsoverleg zou vroeger dan gepland zijn afgebroken. President Donald Trump kwam dinsdag nog met felle kritiek op de opstelling van China in het handelsoverleg met de VS. Hij klaagde onder meer dat China zou blijven weigeren om bepaalde Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Eerder zei hij al dat een handelsdeal tussen Washington en Peking nog wel even kan gaan duren."

    Zo te zien is er weer een hoop progressie gemaakt....
    Neverending "Hope" story dit.
  2. [verwijderd] 31 juli 2019 10:45
    Het vervelende is dat Trump door tot het gaatje te gaan de koersen wel sky high heeft opgejaagd en de markt natuurlijk pas echt gaat vallen als er een democraat gekozen is, waarna hij ook nog de laatste tweet krijgt: "You peeeeep Americans, you should've elected me instead of that enormous peeeeeep. It's your own peeeeeeeeeeeeeep fault!"
  3. [verwijderd] 31 juli 2019 10:54
    quote:

    Linda1979 schreef op 31 juli 2019 10:42:

    Stel Trump krijgt gelijk en de rente wordt vandaag niet verlaagd, hoe reageren de markten dan daarop? Een verlaging zou al zijn ingecalculeerd in de huidige koersen, toch?
    De markten reageren altijd wel.
    Er is natuurlijk dat piepkleine kansje dat er niks gebeurt. Dus als de kogel door de kerk is, gaan de koersen een kant op, al is het maar kortstondig.
  4. forum rang 6 shortie 31 juli 2019 11:15
    quote:

    Linda1979 schreef op 31 juli 2019 10:42:

    Stel Trump krijgt gelijk en de rente wordt vandaag niet verlaagd, hoe reageren de markten dan daarop? Een verlaging zou al zijn ingecalculeerd in de huidige koersen, toch?
    Altijd koffiedik kijken hoe de markt zal reageren op een besluit Linda.

    Las ergens dat 78% van de markt uitgaat van een renteverlaging van 0,25% en 22% zelfs van 0,50%.
    De verlaging van 0,25% is feitelijk al 10 keer dubbel en dwars ingeprijst.
    Sterker nog, de markt hield al rekening met 2/3 renteverlagingen voor dit jaar en nog eentje voor 2020. Al met al pure speculatie mede op basis van de uitspraken van Powell waarmee eind december/begin januari de bodem gezet werd.

    Wanneer de FED de rente nu niet zou verlagen geeft het daarmee een signaal af dat de economie nog steeds meer dan voldoende op eigen kracht kan draaien. Op zich zou dat juist een positief signaal moeten zijn. Renteverlagingen doe je normaal immers alleen wanneer de economie een zet in de rug nodig heeft.

    Wanneer de FED de rente nu wel gaat verlagen geeft het daarmee feitelijk een signaal af dat de economie een flinke verslechtering laat zien ten opzichte van December 2018. Toen werd de rente immers nog hoger gezet.
    Een renteverlaging zou normaal gezien juist als negatief kunnen worden beschouwd ware het niet dat de schuldenberg momenteel een groot belang heeft bij een lage rente.
  5. forum rang 7 handyman6 31 juli 2019 11:24
    Heel blij met al die oblies die ik intussen heb ,met fraaie coupon meestal ooknog....
    Het gaat erom spannen of de 573 het houdt,en dus dat grote SHS patroon ook....
    Geen 3 dagen,geen 3%, geen hoge omzet....
    Maargoed,zover is het nog niet : koersdoel bij geldig patroon ,blijft 680 ongeveer....
    Fijne ( regen) dag,ieders....
    H6
170 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links