Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: ASML technisch op het vinkentouw

TA: ASML technisch op het vinkentouw

Eén van de zwaargewichten binnen de AEX is ASML, dat met cijfers is gekomen. Technisch staat ASML op springen.

De AEX-index, die ik hier in mijn blog vrijwel dagelijks bespreek, is de belangrijkste beursindex in ons land. De AEX volgt de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de zwaarste marktkapitalisatie op de Nederlandse effectenbeurs.

Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt real time de stand van de AEX berekend. In de AEX worden de dividenden niet meegenomen. Daarvoor is een aparte index in het leven geroepen: de AEX Total Return index, ook wel herbeleggingsindex genoemd.

De AEX volgt de grootste beursfondsen, doorgaans multinationals. Deze reageren, mede vanwege hun omvang, doorgaans iets rustiger op de ontwikkelingen van de Nederlandse conjunctuur dan de wat kleinere mid- en smallcaps. Wie alle aandelen uit de AEX in zijn beleggingsportefeuille zou opnemen, koopt als het ware een afspiegeling van de Nederlandse economie.

Echter aandelen als ASML, ING, Royal Dutch Shell en Unilever wegen het zwaarst in de berekening van de AEX. Deze nemen bij elkaar grofweg 50% van de totale AEX-index voor hun rekening.

Vandaag bespreek ik de AEX, de AEX Total Returnindex, alsmede ASML.

Nederlandse beurs neemt adempauze

De AEX-index lijkt te stagneren rond de top van eind april/begin mei. Technisch is de richting nog steeds opwaarts, maar van euforie onder beleggers is op dit moment geen sprake.

De AEX-index loopt technisch tegen een tweede barrière aan rond 576,90 punten (gevormd op 27 juli 2018).

Een koopsignaal treedt pas op indien de AEX-index boven deze horde weet te breken. Dan mogen we verdere koersstijgingen verwachten, richting 600-609 punten.

De steun bevindt zich rond 538,70 punten (de bodem van 25 maart).

De AEX Total Return index krult opwaarts

De AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) heeft de top van eind april/begin mei nipt gebroken. Daarmee onderscheidt de herbeleggingsindex zich van de gewone AEX-index.

De doorbraak boven de oude top is echter nog te klein om een nieuw koopsignaal aan te geven.

Een harde voorwaarde voor een structurele verbetering van het technische plaatje, is dat AEX Total Return index er in slaagt om boven deze oude horde te blijven. Dan mag een positief koersverloop verwacht worden richting de weerstand van 2.150,00 punten (het berekend koersdoel).

Steun ligt op 1.892,88 punten (de bodem van 27 juni)


ASML breekt intraday boven de weerstand 189,50
   
ASML verbetert, maar de uitbraak boven weerstand 189,50 (gevormd op 24 juli 2018) is nog niet goed uigehard.  Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand 189,50 (gevormd op 24 juli 2018) op basis van de slotkoers definitief opwaarts wordt gebroken. Steun voor ASML ligt rond 182,74 (bodem van 9 juli).


ASML lijkt uit te breken

ASML, dat met cijfers is gekomen, begint technisch positiever te ogen.ASML weegt  voor 15% in de AEX index. De hogere koersbodems die op de grafiek zichtbaar zijn, geven aan dat bij correcties op een hoger niveau wordt ingestapt.

Na een doorbraak en slotstand boven 189,50 euro (de top van 27 juli 2018) wordt het zijwaarts gerichte koersverloop aan de bovenkant verlaten en kan de beurskoers verder omhoog.

De steun ligt op 165,04 euro (de bodem van 7 juni). Na een uitbraak boven de weerstand van 189,50 euro wordt 220 het volgende berekende koersdoel.

Een overtuigende uitbraak boven de weerstand genereert een lange termijn koopsignaal.

ASML is al  dit voorjaar  al opgenomen in de (defensieve) lange termijn TA-portefeuille. Spijtoptanten kunnen na een uitbraak alsnog  instappen, niet eerder!

 


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
137 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
diepvrieskip
0
Riesling uit de Elzas, goedkope shit man. Roycyboy heeft een goeie champoupel op de camping tafel. 580 bieden.
The Short Caller
1
quote:

Force Track schreef op 17 juli 2019 21:59:


[...]
shortie schreef op 17 jul 2019 om 18:32:


[...]


En die daling... die komt er wel. En die gaat eerdaags zo hard van start dat die hachee van je samen met je sancerre in bruine stralen langs je benen zal lopen.Een mooi Literair werkje van Shortie..

Poëzie van de bovenste Plank Trekkie..;)


Toegevoegd:

Leuk en Sportief van je dat je dat dan ook herkent en weet te waarderen..

Door Shortie te Citeren..!

Hulde..
Bertussie
0
quote:

Force Track schreef op 17 juli 2019 21:08:


[...]
Inmiddels uitstekend gedineerd en tijd voor koffie, sigaar en digestief.

Beurzen U.S. houden zich redelijk, dus morgen weer up!
Morgen up? Denk het niet
566 maar weer eens testen
mollowitz
0

Silver soared most since January today, up to $16 for the first time since February (up 7 of the last 8 days)
san marco
0
shortie
0
quote:

mollowitz schreef op 17 juli 2019 22:53:Silver soared most since January today, up to $16 for the first time since February (up 7 of the last 8 days)


Was een mooie long tip van je mollo!
Formule1-Fan
0
tuurlijk up, elke daling moet terug, mag niet te veel zakken.
longe silver, en bitcoin
Formule1-Fan
0
is da nu de truck dagen achter 1 geen beweging steeds terug test up dan in eens bam.

Nikkeitjes -2%
Sergeant Garcia
0
quote:

leuke trol schreef op 17 juli 2019 21:53:


[...]
Kan je ff uitleggen wat een fractal 8 is?


De bewegingen op de beurs zijn niet ad random maar trendmatig. Er zijn 3 trends: naar boven, naar beneden of zijwaarts. Elke trend is trapsgewijs opgebouwd. Zo´n trede is een fractal. Een trend bestaat uit 5 of 9 fractals, afhankelijk van de kracht in de trend. Een zijwaartse is altijd 5.

Zoals ik net schreef bestaat elke trend uit fractals en dat geldt in elke tijdseenheid. Dus 5 fractals in een uurgrafiek vormen 1 fractal op dagbasis. 5 dagfractals vormen 1 fractal op weekbasis. 5 weekfractals vormen 1 fractal op maandbasis. Als je van hoog (maand) naar laag gaat zie je steeds dezelfde trapsgewijze structuur terugkomen in de grafiek. Vandaar fractals.

Een trend, in welke tijdseenheid dan ook, kan pas keren als in de onderliggende tijdseenheid alle fractals gezet zijn. Maw, een dagtrend kan pas keren als op uurbasis 5 of 9 fractals gezet zijn.

Dit geeft je een overzicht waar een trend zich kan bevinden. Want het lastige is wat gebeurt er na een 5? Is er genoeg energie/kracht in de trend om tot de 9 te gaan, of gaat het over in een zijwaartse 5 fractal trend of een dalende.

Gisteren schreef ik dat de DJ in een 8 kon zitten en dat de up trend nog intact was omdat de RSI zich in de 15 en 60 minuten grafiek boven de 30 bevond. Inmiddels zijn beide er doorheen gezakt en lijkt de trend zich gaan keren. Ik verwacht nu een reactie naar boven (9). Tijdens deze bewegingen zullen er signalen gevormd worden voor een short positie, er zal een negatieve reversals ontstaan (hogere toppen in de indicatoren tov van de koers).
Bijlage:
opa
0
Goedemorgen,
Je merkt het al op dit forum, als ze achter de pc zitten veranderen ze in?

www.telegraaf.nl/nieuws/333900628/lie...

Geen beursgedoe vandaag maar gewoon een werkdagje voor opa.
Leuke dag allemaal .
JoostVLS
1
quote:

Formule1-Fan schreef op 18 juli 2019 07:43:


is da nu de truck dagen achter 1 geen beweging steeds terug test up dan in eens bam.

Nikkeitjes -2%


Voor het eerst niets te mekkeren ? :)
137 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Redelijke omzetten 110
  2. 17 feb TA: Herbeleggingsindices breken ... 245
  3. 14 feb TA: Dips bieden kansen 442