Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Centrale banken helpen beurzen

Slot: Centrale banken helpen beurzen

De AEX (+0,3%) heeft de dagwinst bijna volledig prijsgegeven. Dankzij geruststellende woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell en ECB-leden liep de hoofdindex op. Donald Trump gooide echter bijna roet in het eten.

De Amerikaanse president liet weten dat de handelsbesprekingen tussen de VS en China maar niet willen vlotten. Hij vindt dat de Chinezen hem in de steek laten door te weinig Amerikaanse landbouwproducten te kopen.

Gelukkig voor aandelenbeleggers zeiden bestuursleden van de Europese Centrale Bank dat er een breed draagvlak is voor meer stimuleringsmaatregelen. Voorzitter Draghi hintte in juni al op een verdere verlaging van de depositierente. Dit is de rente die banken ontvangen (nu betalen!) om geld te stallen bij de ECB.

Zonder dit bericht had de AEX waarschijnlijk in het rood gesloten. Het blijft bijzonder dat markten vooral kijken naar centrale bankiers en regeringsleiders. Het zou toch allemaal om de winstcijfers moeten draaien. Maar goed, dat feest komt volgende week op gang.

Galapagos straalt

Ondanks dat Galapagos (+2,7%) een deel van de dagwinst prijs moet geven, behoort het biotechbedrijf tot de betere aandelen van het Damrak. Zowel vandaag als dit jaar (+53%) gaat het hard.

Reden voor de IEX Beleggersdesk om met een update langs te komen. De kern van het verhaal is dat Galapagos op schema ligt voor goedkeuring in de VS. De markt gaat ervanuit dat de reumapil Filgotinib eind 2020 wordt goedgekeurd. Daarom zien we de koers oplopen. 

Ook wordt het advies van de IEX Beleggersdesk aangepast. Liefhebbers die tevens premiumlid zijn, kunnen het artikel lezen door op de onderstaande tweet te klikken.

Rentes

Net als gisteren spuiten de rentes omhoog. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier loopt maar liefst vijf basispunten op naar -0,10%. Heeft de bodembel geluid?

Rentes

Brede markt

 • De AEX stijgt 0,3% en daarmee behoren we tot de beste beurzen van Europa. De DAX (-0,3%) en CAC (-0,2%) staan gewoon in het rood.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) gaat 3,4% omlaag en noteert 11,7 punten.
 • De Amerikaanse indices blijven aardig liggen. De Dow Jones (+0,8%) breekt zelfs voor het eerst sinds zijn bestaan door de 27.000 punten. Iemand is daar heel blij mee.
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,126 ten opzichte van de dollar.
 • Goud (-0,5%) valt tegen.
 • Olie: WTI (+0,4%) en Brent (-0,0%) doen niets, ondanks dat Mexico zich opmaakt voor orkaan Barry. Vanuit die hoek hoeven we dus wat minder olie te verwachten.
 • Bitcoin (-1,0%) blijft wat achter, maar daar zullen de meeste bitcoinspeculanten niet wakker van liggen.

Het Damrak

 • Opmerkelijk dat verzekeraars niet weten te profiteren van de oplopende rentes. Een bedrijf als ASR (-0,6%) zou daar toch baat bij moeten hebben.
 • Daarentegen liggen de banken ABN Amro (+0,7%) en ING (+0,9%) er wel goed bij.
 • Er is geen peil op Adyen (+3,7%) te trekken. Op het eerste oog geen groot nieuws, maar de koers spuit ervandoor.
 • Takeaway.com (-1,6%) kent een slechte dag, maar zette gisteren nog een all time high op het bord. Dit jaar staat de maaltijdbezorger met een winst van 44% in de top drie van beste aandelen binnen de AEX.
 • Staalaandelen hebben het zwaar. In Amsterdam zijn ArcelorMittal (-1,6%) en Aperam (-0,8%) niet vooruit te branden. In Duitsland valt Thyssenkrupp (-0,9%) tegen. Het zijn sowieso niet de namen van 2019.
 • Weinig grote uitslagen binnen de AMX. Dat zien we ook niet iedere dag. Alleen Boskalis (+1,8%) heeft er echt zin in. Maar goed, de baggeraar zette dinsdag de laagste koers in jaren op het bord.
 • Eurocommercial Properties (+0,8%) weet als een van de enige vastgoedfondsen stand te houden.
 • Pharming (+2,2%) mogen we noteren als topper binnen de ASCX. Blijkbaar kunnen beleggers niet wachten op de cijfers van 25 juli. Toch niet. Accsys (+2,4%) gaat er op de valreep met met de winst vandoor.
 • Sinds het herhaalde koopadvies vindt Alfen (+2,2%) de weg omhoog.

Adviezen

 • Akzo Nobel: naar €92 van €85 en kopen - UBS
 • ArcelorMittal: naar €22 van €25 en kopen - Deutsche Bank
 • ASMI: naar €66 van €65 en kopen - Credit Suisse
 • ASR: naar €31 van €33,60 en verkopen - Kepler Cheuvreux
 • Besi: handhaven op kopen en €30 - Kempen
 • DSM: naar €122 van €113 en kopen - UBS
 • Royal Dutch Shell: naar €31,95 van €31,75 en kopen - HSBC
 • Unilever: naar €55 en kopen - Deutsche Bank

 

De dag van morgen

12 jul Event Consensus
09:00   Lucas Bols notering €0,25 ex-dividend  
11:00   EU industriële productie mei 0,2% MoM
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Snugger 11 juli 2019 19:12
  quote:

  Brievenbus schreef op 11 juli 2019 18:35:


  Citaat: De Amerikaanse indices blijven aardig liggen. De Dow Jones (+0,8%) breekt zelfs voor het eerst sinds zijn bestaan door de 27.000 punten.

  Ehhhhh, bleven ONZE beurzen maar "zo aardig liggen".
  Yanks doen het dit jaar toch WEER beter dan onze beurzen...
  Ze zijn daar optimistischer. Optimisme en pessimisme zijn nu eenmaal de drijfveren voor een index. Dat optimistisch gedoe heeft éen nadeel voor hen, het valt van grotere hoogte dan hier… Dus wat heb je liever, aardig liggende beurzen, of amper stijgende beurzen...
 2. forum rang 4 Dividend Collector 11 juli 2019 21:37
  quote:

  Snugger schreef op 11 juli 2019 19:12:


  [...] Ze zijn daar optimistischer. Optimisme en pessimisme zijn nu eenmaal de drijfveren voor een index. Dat optimistisch gedoe heeft éen nadeel voor hen, het valt van grotere hoogte dan hier… Dus wat heb je liever, aardig liggende beurzen, of amper stijgende beurzen...


  Ik dacht dat enkel de grafieken de drijfveren waren en niet het sentiment? Dat is toch slechts de gezochte verklaring van wat al in de grafiek staat?
 3. forum rang 5 Snugger 12 juli 2019 02:07
  quote:

  Belegger81 schreef op 11 juli 2019 21:37:


  [...]

  Ik dacht dat enkel de grafieken de drijfveren waren en niet het sentiment? Dat is toch slechts de gezochte verklaring van wat al in de grafiek staat?
  Nou, niet helemaal begrepen dus, na al die pogingen...
  Wie kijkt er in een grafiek, amper iemand, de, of een, drijfveer kan daar al niet uit vandaan komen!..
  Grafieken, je hebt moeite met ze te begrijpen dus, en sentiment is jou onbekend, maar ga vrolijk door!
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 07:00 Slot: Coronarecord en recordbeurs 5
 2. 10 jul Bankadviezen 1
 3. 09 jul Slotcall: Jaar van tech 1
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare