Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: EU versus BRIC

Vandaag even geen AEX, want wat valt er meer te zeggen dan een procentje erbij, procentje eraf? Vrij veel uiteraard maar dat heb ik in de voorbije dagen en weken allemaal al gezegd. Vandaag een iets bredere blik op de markt.

Ik maak een vergelijking tussen het verloop van de opkomende markten en Europa. In de grafiek staat de iShares Emerging Markets ETF afgebeeld met daaronder de relatieve sterktelijn ten opzichte van iShares Europe tracker.

Wat blijkt is dat van november 2008 tot en met juli dit jaar de opkomende markten een superieur rendement vertoonden ten opzichte van het oude continent. De laatste maanden renderen beide markten even sterk.

Conclusie is dat het marktherstel vanaf maart in Europa mede werd gedragen door de sterke performance van de opkomende landen.

Momenteel is Europa (de VS ook) deze extra incentive voor herstel kwijt. Een groot probleem bleek dit de afgelopen maanden vooralsnog niet te zijn. Bij een neerwaartse draai van de relatieve sterktelijn gaan wel de alarmbellen rinkelen. Voorlopig is hier nog geen sprake van.


René van Mourik is partner bij Vlug, Davids & van Mourik. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Beide partners van Vlug, Davids & Van Mourik hebben geen posities in individiele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

 1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
 2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
 3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 21 oktober 2009 09:40
  Nou Nou Rene, eerst faliekeant fout zitten met je gedachte rond 300 dat de correctie door zou zetten, en dan de stijging naar 315 en maandag van 322-328 benoemen als procentje erbij procentje eraf.

  Er valt genoeg te melden over de AEX hoor, (zie bv Columns Nikken op belegger.nl). Zeg gewoon dat je het ff niet weet.
 2. mrsplm 21 oktober 2009 15:17
  Ach, de kolommen van Rene zijn niet echt slecht. Maar het is niet erg genuanceerd. En ik verdenk hem ervan toch een bepaalde visie te hebben. Hij zei onlangs nog dat de markt alleen maar kijkt naar de positieve resultaten. Daar kon hij weleens ongelijk in hebben. Maar dat betekent dat hij ook aan FA doet. En dat is in een TA-kolom helemaal fout.

  Maar in het algemeen heeft ie het wel goed volgens TA: op de wat langere termijn (beetje onduidelijk wat LT precies is) is er niets aan de hand. Op de wat kortere termijn kun je een correktie verwachten.

  Maar nogmaals veel heb je er niet aan als je bijvoorbeeld nog moet instappen of bijkopen.

  Een korrektie is er vandaag gekomen.

  Ach, het is erg moeilijk koersen te voorspellen. Je moet zelf een visie proberen te ontwikkelen.

  De situatie is erg gecompliceerd. Dat blijkt bv uit de verschillende visies die er zijn over de economie en over het verloop van de koersen.

  Toch had Rene volgens mij toen de AEX op 300 stond een koopadvies moeten geven alleen volgens de TA.

  Op dit moment denk ik toch dat de koersen een flink stuk hoger kunnen. Je ziet dat de grote banken al weer flinke winsten maken ondanks de afschrijvingen op de slechte leningen. Dat had ik een half jaar geleden al voorspeld. Maar we zijn er nog niet. In de VS zijn er vele beren. Maar de vraag is of dit niet korte termijndenken is. Ik denk dat de wereldeconomie het wel zal redden. Het heeft zijn tijd nodig.

  Nu ja, geluk allemaal!
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 728,48 11 jun
  +3,03
  +0,42%
 2. iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF (Dist) 44,270 11 jun
  +0,190
  +0,43%
 3. iShares MSCI Europe UCITS ETF (Dist) 28,180 11 jun
  +0,219
  +0,78%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links