Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Wachten op cijfers

TA: Wachten op cijfers

De beurzen hebben gisteren even pas op de plaats gemaakt. Handelaren kijken duidelijk even de kat uit de boom nu het nieuwe cijferseizoen weer in aantocht is.

Volgende week barst het cijfergeweld weer los, als de eerste AEX-bedrijven vanaf woensdag 17 juli hun cijfers over het afgelopen halfjaar bekendmaken.

Vooralsnog liggen de technische plaatjes er goed bij en is er nog geen reden om veel tegenvallend nieuws te verwachten. Ook de omgevingsfactoren ogen momenteel nog sterk.

AEX index stabiliseert onder de weerstand

De Nederlandse beurs komt even op adem onder de weerstand 576,90. De index is de afgelopen weken goed hersteld van de zwakke meimaand en vormt weer hogere koersbodems. Dit duidt op aantrekkende vraag.

Er heeft zich een kort stijgend  trendje ontwikkeld waarbij de weerstand bijna is bereikt. Het technisch beeld klaart pas verder op na een doorbraak boven 576,90. Dan komt er ruimte vrij voor een langetermijnkoersstijging richting hogere niveaus.

AEX moneyflow is neutraal

De moneyflow-indicator van de AEX index, die de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weergeeft, oogt neutraal. De indicator beweegt de afgelopen maanden zijwaarts na de sterke stijging van de eerste maanden van dit jaar. Dit geeft aan dat de in- en uitstroom van kapitaal in evenwicht is.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken.

AD-ratio herstelt

De Advance/Decline ratio, ook hoog/laag verhouding genoemd, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. De Advance/Decline ratio geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt.

De AD-ratio is de afgelopen weken sterk hersteld. Na de flinke daling in mei is de indicator hard opgeveerd en op weg naar de oude top van april. Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal stijgers per saldo groter is dan het aantal dalers. Deze zogenaamde 'Breadth indicator' geeft hiermee aan dat het draagvlak van de beurs verbetert.

Nederlandse VIX kijkt omlaag

De VIX index van de Nederlandse beurs zakt langzaam verder terug. Dit is een positief signaal. De VIX index, ook wel paniekbarometer genoemd, geldt wereldwijd als een toonaangevende graadmeter van de volatiliteit.

De Nederlandse VIX index geeft de beweeglijkheid van de Nederlandse beurs weer. Het valt op dat een dalende VIX vaak samenvalt met een stijgende aandelenbeurs. Er is momenteel sprake van rust onder Nederlandse beleggers, waardoor de AEX index verder kan oplopen.

 

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
130 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 8 NewKidInTown 9 juli 2019 08:30
  quote:

  beer56 schreef op 9 juli 2019 07:32:


  lekker vroeg Royce : cijfers lijken mij van ondergeschikt belang het is de rente

  Denk dat Royce niet meer kon slapen, net als ik, ik geef het toe.

  Ik zie lagere futs, ik lees hogere volatiliteit, ik hoor op tv stilte voor de storm. Kunnen jullie er nog wijs uit ? Ik niet maar verkoop wel een paar long posities.

  Oh ja, VIX loopt op, just the beginning ?
130 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 11:15 TA Video: Games, cannabis en blo...
 2. 08:40 TA: AEX maakt uitbraak ongedaan 259
 3. 09 jul TA: Sterke Midkappers 190
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare