Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Fastned en Beter Bed kelderen

Fondsenrondje: Fastned en Beter Bed kelderen

Op een relatief rustige beursdag doet de AEX (-0,2%) een klein stapje terug . Ook de DAX (-0,1%) en CAC (-0,2%) weten de weg omhoog eventjes niet te vinden.

Het lijkt erop dat we het wederom van de Amerikanen moeten hebben. Om 16.00 uur weten we dan meer over de verkopen van nieuwe woningen en het consumentenvertrouwen in juni.  Richtinggevend nieuws vanuit Europa lijkt er niet te zijn.

Alleen premierskandidaat Boris Johnson laat van zich horen. Hij zegt dat het Verenigd Koninkrijk de EU vóór 31 oktober gaat verlaten. Tenminste, dat belooft hij. Het Britse pond beweegt er helemaal niet op. Stijgt zelfs 0,3% ten opzichte van de euro.

Als de markten deze uitspraken serieus hadden genomen, was de Britse munt ongetwijfeld hard naar beneden gezakt. Zijn bewering dat er voldoende steun is van parlementariërs voor een Brexit zonder deal is nogal ongeloofwaardig. Uit eerdere stemmingen bleek namelijk dat dat niet het geval is.

Leden van de Conservatieve partij lijken Johnson wel te geloven, want de beste man staat nog altijd ruim bovenaan in alle peilingen. Bij een gerenommeerd wedkantoor krijgt u bij een inleg van €1 slechts €1,22 terug als hij premier wordt.

Beter Bed onderuit

Beter Bed (-37,8%) zit in geldnood en moet daardoor onderhandelen met de banken om tijdelijk af te zien van de convenanten.

De problemen van de beddenverkoper zitten vooral in Duitsland. In verouderde winkels op strategisch ongunstige plekken lukt het Beter Bed in Duitsland niet om klanten naar zich toe te trekken. Niet alleen van online komt het gevaar, maar ook branchegenoot Bett Eins, die goedkope one-size-fits-allmatrassen verkoopt, timmert flink aan de weg.

Schrijnend is de de omzetdaling van 20,7% in de Dach-landen (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). Okee, het bedrijf is bezig fors te desinvesteren, maar het blijft een pijnlijk krimppercentage voor het eerste kwartaal. Wat ooit een prachtig dividendaandeel was, is nu een speelbal geworden van speculanten. 

Beter Bed
Klik op het plaatje voor een grote versie

Na meerdere keren gepiekt te hebben op €22 stortte het aandeel de laatste drie jaar helemaal af.  

Brede markt

 • De AEX gaat 0,2% omlaag en presteert redelijk in lijn met de overige Europese indices.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 0,1% en noteert 13,0 punten.
 • De Amerikaanse futures staan ongeveer 0,2% in het rood. 
 • De euro daalt 0,1% en noteert 1,138 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,14%) en Duitse (-0,32%) rente blijven onveranderd.
 • Goud (+0,7%) gaat deze maand helemaal los.
 • Olie: WTI (+0,3%) en Brent (+0,2%) blijven dicht bij huis.
 • Bitcoin (+1,8%) koerst inmiddels boven de $11.000.

Het Damrak

 • De koers van Ahold (-2,6%) stond gisteren al onder druk en zakt vandaag verder weg in het moeras. Een pinstoring bij Albert Heijn zal de trigger niet zijn.
 • Beleggers kunnen het plotselinge vertrek van  topman Ibarra van KPN (-2,3%) niet waarderen. Het bedrijf zegt dat privéomstandigheden de oorzaak zijn.
 • Randstad (-1,9%) krijgt een minieme koersdoelverlaging van Jefferies voor de kiezen. Het aandeel gaat naar €41 van €42. Meer hierover in het liveblog.
 • Opvallend dat cyclische aandelen in een lagere markt er zo goed bijliggen. Grote winnaars zijn AMG (+3,5%) en Aperam (+3,2%).
 • Ook de chippers doen het niet onaardig. Vooral Besi (+2,0%) gaat goed.
 • Accsys (+5,5%) wist de omzet in het gebroken boekjaar op te krikken naar €75,2 miljoen. Dit is ruim 23% meer dan een jaar geleden. Verder kondigde topman Paul Clegg aan na tien jaar te vertrekken.
 • Sif (-2,9%) gaat wederom hard naar beneden. Er zijn echter slechts 5600 stukjes van eigenaar gewisseld. 
 • De fantasie bij Fastned (-40,9%) lijkt er wel een beetje uit.

Adviezen

 • Beter Bed: naar houden van kopen - Bank de Groof
 • Randstad: naar €41 van €42 en verkopen - Jefferies
 • Unilever: naar €52 van €44,50 en verkopen - JPMorgan Cazenove

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Snugger 25 juni 2019 16:25
  quote:

  Brievenbus schreef op 25 juni 2019 15:11:


  [...]

  Hoe kom je bij die onzin?
  Hoe lang doe jij aan beleggen, een jaartje?
  Beleg niet, handel in futures, en wat meer dan een jaar… Daar is het wel zo namelijk, maar jij denkt dus dat als het om prijs en volume gaat beleggen een buitenbeentje is?… Over onzin gesproken!..
 2. forum rang 4 efreddy 26 juni 2019 05:27
  quote:

  simidoc schreef op 25 juni 2019 16:56:


  Fastned,je zal dit spul maar gekocht hebben aan 52 euro.
  Sjonge sjonge.


  Als je shortposities verplicht moet sluiten koop je inderdaad aan dergelijke prijzen.
  Dat de koers nu op 18.5 € heel wat lager staat maakt voor degene die aan 52 € kocht dan ook niet echt meer uit,het verlies op 52 € was hoe dan ook toch al een feit.
8 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 06:45 Slotcall: Historisch! 8
 2. 05 jun Crap rally
 3. 05 jun Hogere rente
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare