Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Deal or no deal?

Vooruitblik: Deal or no deal?

De reden dat ik ooit deze vooruitblik ben gaan tikken, is dat ik op zondag de rust heb en er geen afleidende, pruttelde koersen voor mijn ogen staan. Deze dag leent zich bij uitstek om te helicopterviewen, om het spuuglelijk te zeggen.

Vandaag kan ik dat in feite met dit handige tweetje af doen. Resumerend:

Maakt u het rijtje af, zou ik zeggen. Hier alvast een suggestie, de beursgangen doen weer aan Party like it's 1999 denken. Sorry dat ik mij vrijdag zo in de spectaculaire prijsactie van Fastned verloor. Pure handelsspelletjes in de marge van de beurs, want veel meer dan dat was het niet. Dat maakte ik onvoldoende duidelijk. 

Er zijn vast nog meer te verzinnen, maar dit zijn denk ik de de voornaamste bouwstenen van de huidige wall of worry, waar de bull market tegenop moet klimmen. En dat nog doet ook. Het is een vreemde beurs in mijn optiek met bullishe en bearishe excessen. 

  • Handelsoorlog waarvan impact op economie en winsten nog onduidelijk zijn
  • Geopolitieke spanningen (vooral Midden-Oosten en Verre Oosten)
  • Economische teruggang (nu ook in de VS gezien alle voorlopende indicatoren vorige week)
  • Technologische disruptie (met Facebooks libra als laatste loot)
  • Gebrek aan inflatie (formeel dé reden voor centrale banken om alle beschikbare orgels te verzamelen om er weer vol op te kunnen gaan)

Onze aandelen en onze rente

Weliswaar geen all time highs voor aandelen in Europa, waar nota bene de rentes nog veel en veel lager staan dan in de VS, maar ook hier hebben we geen klagen, denk ik. De AEX staat nog ver onder top 703,18 uit 2000, maar de AEX herbeleggingsindex staat maar 1% onder haar all time high.

Het lijntje trek ik vanaf het moment dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn handelsoorlog afkondigde. Die AEX-stijging mag u geheel op conto van het mooie dividend van rond 3,5% van de index schijven. De welbekende prijsindex deed minder.

Dat dividendrendement noem ik niet voor niets, want naar yield op onze rentes kunt u fluiten. Hier onze tienjaars Wopke.

Hier het hele overzicht, alleen onze langste rentes leveren nog een frutsel rente op, waar u nog net een ijsje van kan kopen: een Raketje van onze vijftienjaars en nog net een Mini-Magnum van onze dertigjaars.

Dure en goedkope aandelen

Die ijsjes zijn van Unilever en die noem ik niet voor niks. De Rotterdammers schreven deze week een  nieuwe all time high op het bord, waar ook de defensiefste saaie veilige havendividendfondsen als Heineken, Relx en Wolters Kluwer dicht in de buurt staan. Dat is denk ik beslist geen toeval.

Eigenlijk fungeren deze aandelen als een soort surrogaat-AAA-staatsleningen. Beetje yield tegen het minste risico. Royal Dutch Shell mag u daar aan toevoegen, net als andere defensives die verder van hun all time highs af staan. Ahold Delhaize is de belangrijkste afwezige, hoewel dat bezig lijkt technologiefonds te worden.

Ik gooi die Veilige Vier in een grafiek met daarin huidige waardering (koerswinstverhouding) en dividendrendement (rechteras). Veiligheid mag wat kosten, zoals u ziet. U betaalt de hoofdprijs voor deze aandelen. Unilever is nog de goedkoopste tegen 15 keer huidige, 21 keer verwachte winst en 2,9% yield.

Toch zijn dit niet eens de beste fondsen uit de AEX  (+15,3% en +17,9% met herbelegd dividend), want dat zijn nota bene cyclicals. Op die ene staalboer na die u tegen - schrik niet - vier keer (ja, 4) de winst kan afhalen op het Damrak. Met een bèta van 1,8 hoeft u zich zelfs op saaie beursdagen met dit fonds niet te vervelen.

Op Adyen na - hoewel dat meer een technologiefonds is, zeker gelet op de waardering - zijn het de financials die de tol betalen. Vooral de verzekeraars zuchten onder de lage rentes. Bij banken speelt dat minder (gaat om renteverschil) en wordt wellicht een risicopremie ingebouwd met al die (economische) onzekerheden.

Opvallend is dat ook het op papier defensieve Ahold Delhaize en Unibail wanpresteren. Nogmaals, de grutter moet zich omvormen tot technologiefonds met Amazon in haar nek en vastgoed staat onder druk, omdat door economie, handelsoorlog en disruptie retail wankelt. Lege winkels heet dat in normaal Nederlands. 

Er zijn trouwens meer uitzonderingen. Chipper ASML staat ook maar een tientje of een paar procent onder haar all time high. Als van de week VS en China nou zaken kunnen doen op die G20 in Japan, waar naar verluidt de Amerikaanse en Chinese president elkaar ontmoeten, kan er zo maar een nieuwe top op het bord staan.

Dan moet er van de week geen grote chipper gaan winstwaarschuwen en outlook bashen, maar dat is altijd koffiedikkijken. Verder staan IMCD en Galapagos ook op all time highs (ook niet de goedkoopste fondsen), stelt Vopak misschien teleur en van harte gefeliciteerd etenbezorger Takeaway met de opname in de AEX.

Diepe buiging voor oprichter, CEO en grootaandeelhouder Jitse Groen. Met een paar centen op je kamer zelf een bedrijf beginnen en dat binnen twintig jaar de hoofdindex infietsen, dat is niet velen gegeven. Opvallend? Tekenend? Ik ben in onze media niet één verhaal over dit jongensboek tegen gekomen. Want dat is het wel. 

Met de opname in de index begint symbolisch wel het nog spannender deel twee (?) van dit jongensboek: Jitse tegen Amazon en Uber.

Priced for perfection?

Wat levert al dit bewegen nou indexbreed op? Ik blijf het priced for perfection vinden: gelet op de huidige omzet en winstverwachtingen lijkt mij de waardering van de AEX zeker niet gek en 3,5% dividendrendement keurig.

Misschien zijn aandelen zelfs wel goedkoper dan u denkt (door die lage rentes). Inderdaad, wat doen de winsten. U ziet aan bovenstaande grafiek van mij dat de verwachtingen daarvoor vlak bewegen.   

Maak ik dezelfde grafiek voor de S&P 500. Ondanks die all time high is de index weleens duurder geweest als ik naar waardering, dividendrendement en rente kijk. Veel duurder.

Om u niet langer in spanning te laten, bij deze is het nu maar hopen en bidden dat er geen grote boze winstwaarschuwers tussen de schuifdeuren verschijnen. Het is er, een paar weekjes voor het begin van het Q2 of H1 cijferseizoen, wel de tijd van het jaar voor. 

Net als de meesten van u denk ik, heb ik zelf nog het meeste problemen met de centrale banken die de markten nu al tien jaar zeg maar onder verdoving houden. Inflatie is het voornaamste excuus hiervoor, maar het klopt voor mijn gevoel en verstand niet om economie en markten niet hun natuurlijke gang te laten gaan.

Daar horen recessies en (dikke) koersdalingen gewoon bij. Frissen en ruimen lekker op. Dat gebeurt nu niet en het is gissen wat dit op langere termijn oplevert, want de geschiedenis kent geen precedent. Denk er eens over na, centrale bankiers. Misschien ontstaat er juist na recessie en beursdip weer inflatie!

Agenda

Over naar de waan van de week, die G20 in Japan van 27 tot 29 juni in Japan is hét item. Zolang u niet op een en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig-deal rekent is alles mogelijk. Zelf denk ik dat er wel iets uitkomt, zodat beide landen hun goede wil laten zien, maar permanente rivaliteit tussen die twee is denk ik here to stay.

Ik vermoed dat de VS al het momentum heeft gemist om China doeltreffend onder druk te kunnen zetten. Dat was tot voor een jaar of tien terug, toen het land in feite nog een puur exportgedreven economie was. China is nu groot, sterk en rijk genoeg om zich door niks en niemand meer iets te laten vertellen.

En dat laat het land weten. De Amerikanen zijn natuurlijk ook van het type by all means necessary, ofwel misschien levert dit wel weer een nieuwe Koude Oorlog op, maar dan niet met tanks en (nucleaire) raketten, maar vooral technologie. 

Verder stelt de agenda weinig voor. Er zijn wat voorlopende indicatoren, inflatiecijfers en herziene BBP's.

24 jun
10:00 Kiadis AvA
10:00 Duitsland ifo business klimaat jun 97,3

25 jun
08:45 Frankrijk business klimaat jun 103,0
11:00 Nyrstar AvA
16:00 VS consumentenvertrouwen jun 132,0
16:00 VS verkopen nieuwe woningen jun 675K

26 jun
08:00 Duitsland GFK consumentenvertrouwen jul 10,0
14:30 VS orders duurzame goederen mei 0,0% MoM

27 jun
06:30 Nederland vertrouwen industrie jun
10:00 Italië consumentenvertrouwen jun 111,3
11:00 EU consumentenvertrouwen jun -7,2
11:00 EU economisch sentiment jun 104,6
14:00 Duitsland Inflatie CPI jun 0,2% MoM
14:30 VS BBP Q1 laatste herziening 3,2% geannualiseerd
14:30 VS wekelijkse jobless claims 218K

28 jun
01:30 Japan werkloosheidspercentage mei 2,4%
01:30 Japan industriële productie mei 0,7%
08:45 Frankrijk inflatie CPI jun 1,1%
11:00 Italië inflatie CPI jun 0,7%
14:30 VS persoonlijke inkomsten mei 0,3% MoM
14:30 VS persoonlijke uitgaven mei 0,4% MoM
15:45 VS Chicago PMI jun 54,0
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan jun 97,9

Verder is er bitter weinig (bedrijfs)nieuws nu. Hoewel, op Twitter kom ik nog wat aardige dingen tegen. Allereerst Axalta, is AkzoNobel misschien in beeld? Eerder ging overname/fusie niet door.

Misschien kan ArcelorMittal nog goedkoper worden, want...

Misschien moet u ook nog maar eens goed over uw banken nadenken, want nu is er ook nog libra:

Over dat laatste is The Firm al noten aan het kraken. Wellicht hebben we peak banking al gezien in de geschiedenis. 

De centrale bankiers hebben altijd stof tot nadenken:

Dit is mijn grootste probleem altijd met de EU: het vlaggetje is altijd belangrijker dan het poppetje. Wie volgen president Mario Draghi van de ECB en Jean-Claude Juncker van Europese Commissie nou op?

Maar of uit de EU gaan nou de oplossing is?

Wat de handelsoorlog betreft, gaan bedrijven natuurlijk niet op de handen zitten afwachten... Dit kan ook verstrekkende gevlogen hebben. Buy Vietnam? 

Hier sta ik ook van te kijken. Geen militaire reactie (nog) op het neerhalen van die Amerikaanse drone al dan niet door Iran, maar geopolitiek 2.0. Vroeger vroegen Amerikaanse presidenten altijd Where are the carriers? bij een crisis. Nu vragen ze Where's my laptop?

En ach, anders hebben we bitcoin nog. $10K stond al op het bord.

Krijgt Corné weer het laatste woord van me, hij legt die vermaledijde obligaties nog een keer uit:

Prettige zondag verder, tot morgen, tot voorbeurs en deze moet er van mijn vrouw nog bij, want die is toevallig yogajuf. Ze factureert in euro's, dat wel :-)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juni 2019 15:26
    Als China niet inschikkelijk is, dan verwacht ik dat men cyberoorlog gaat opstarten, als die al niet is begonnen... De Amerikanen hebben al een test met malware software gedaan in de Russische electriciteitsnet centrales. Een vervolg stap is ‘n kerncentrale gecontroleerd laten smelten... oorlog voeren 2.0
  2. [verwijderd] 23 juni 2019 16:08
    quote:

    rekeozsejtlerap ed schreef op 23 juni 2019 15:26:

    Als China niet inschikkelijk is, dan verwacht ik dat men cyberoorlog gaat opstarten, als die al niet is begonnen... De Amerikanen hebben al een test met malware software gedaan in de Russische electriciteitsnet centrales. Een vervolg stap is ‘n kerncentrale gecontroleerd laten smelten... oorlog voeren 2.0
    Google eens op 'Stuxnet'. Een virus dat de centrifuges van uranium verrijkings installaties aanviel en liet falen.

    "The worm worked by first causing an infected Iranian IR-1 centrifuge to increase from its normal operating speed of 1,064 hertz to 1,410 hertz for 15 minutes before returning to its normal frequency. Twenty-seven days later, the worm went back into action, slowing the infected centrifuges down to a few hundred hertz for a full 50 minutes. The stresses from the excessive, then slower, speeds caused the aluminium centrifugal tubes to expand, often forcing parts of the centrifuges into sufficient contact with each other to destroy the machine. [...] Statistics published by the Federation of American Scientists (FAS) show that the number of enrichment centrifuges operational in Iran mysteriously declined from about 4,700 to about 3,900 beginning around the time the nuclear incident WikiLeaks mentioned would have occurred."
  3. [verwijderd] 23 juni 2019 16:09
    quote:

    Realist2018 schreef op 23 juni 2019 15:51:

    Geopolitiek en handels oorlogen en spanningen in midden oosten met mogelijke escalatie kan de beurs behoorlijk op de rem zetten.

    Als een van de eventen fout gaat wn dat kan vanacht al met een aanval op Iran klapt de boel in elkaar.
    Verander je naam even, '18 is al '19…
    Een beurs op de rem, beetje lastig, gaat altijd door daar…
    En zolang het op deze voet doorgaat zit oorlog, of een aanval, er niet in. Dat veranderd pas bij duidelijk zichtbaar, en voelbaar, dalende aandelen indexen, als Trump z'n pessimisme niet kan beheersen dus...
  4. [verwijderd] 23 juni 2019 16:29
    quote:

    BBosman schreef op 23 juni 2019 16:08:

    [...]Google eens op 'Stuxnet'. Een virus dat de centrifuges van uranium verrijkings installaties aanviel en liet falen.

    "The worm worked by first causing an infected Iranian IR-1 centrifuge to increase from its normal operating speed of 1,064 hertz to 1,410 hertz for 15 minutes before returning to its normal frequency. Twenty-seven days later, the worm went back into action, slowing the infected centrifuges down to a few hundred hertz for a full 50 minutes. The stresses from the excessive, then slower, speeds caused the aluminium centrifugal tubes to expand, often forcing parts of the centrifuges into sufficient contact with each other to destroy the machine. [...] Statistics published by the Federation of American Scientists (FAS) show that the number of enrichment centrifuges operational in Iran mysteriously declined from about 4,700 to about 3,900 beginning around the time the nuclear incident WikiLeaks mentioned would have occurred."


    Klopt, vandaar m’n opmerking.
  5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 24 juni 2019 07:50
    quote:

    Realist2018 schreef op 23 juni 2019 15:51:

    Geopolitiek en handels oorlogen en spanningen in midden oosten met mogelijke escalatie kan de beurs behoorlijk op de rem zetten.

    Als een van de eventen fout gaat wn dat kan vanacht al met een aanval op Iran klapt de boel in elkaar.
    Dat is errug Onnrealistisch Realist..

    Iran daar blijft the FSA van af..

    Laat ik het lief zeggen: de Complicaties zullen dan voor the FSA..

    Net iets te groot zijn..

    Ennuh type machine (weer?!) stuk..??!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links