Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Liveblog: AF-KLM, Fastned en PostNL

Liveblog: AF-KLM, Fastned en PostNL

Update 16:15 uur: Facebook

Geen dag zonder Facebook (-1,5%) reuring, lijkt het wel. Nog geen dag na de aankondiging van de welicht slimme munt libra is er alweer een schandaal: wantoestanden bij de bedrijven die Facebook inhuurt om haar site schoon te houden. 

U wel? Ik heb me nooit gerealiseerd dat het zulk zwaar werk was. Weet Facebook dat ook? Zeg maar sublieme 22e-eeuwse technologie, maar negentiende-eeuwse werkomstandigheden, ook dat is Facebook? Citaatje:

 


Update 15:55 uur: Geen FANG, maar FANG+M

Op het eerste gezicht is dit best onthutsend:

Er zijn meer voorbeelden. Misschien is het wel eerder regel dan uitzondering. Royal Dutch Shell en Unilever zijn zijn net zo veel waard als de halve AEX. AMX en AScX opgeteld, in België is ABInBev goed voor bijna de halve Bel20 en ga zo maar door. Terug naar FA(A)NG en dat ene aandeel dat er niet bijhoort...

Het werd zelfs op de beurs op een gegeven moment een gevleugelde kreet: iedereen was op zoek naar de nieuwe Microsoft. Aan de vergelijking sinds de beursgang van het bedrijf van Bill Gates met aartsvijand Apple leest u af waar die kreet vandaag kwam.

Die nieuwe Micosoft is intussen gevonden: Amazon dus. En voor mijn part Google en Facebook ook. Hier ziet u de eerste drie sinds de beursgang van Jeff Bezos. Eens te meer ziet u dat u peildata nogal van invloed zijn als u aandelen met elkaar vergelijkt. Onder CEO Steve Ballmer was Microsoft dood geld.

Het nieuwe Microsoft onder Sadya Nadella vind ik aantrekkelijk: wel de lusten van de technologierevolutie, maar niet de lasten, zo lijkt het wel. Privacy, handelsoorlog, dataschandalen en keiharde onderlinge concurrentie: het lijkt Microsoft allemaal niet te raken. Laat staan de cashflow. 

 


Update 14:25 uur: Oh, de verzekeraars

Rentes soms, of... Ah, vandaar. Ja, wij zitten ook de hele dag al verbaasd naar Aegon, NN en ASR te kijken. De truc zit 'm hier, ofwel voor de tweede dag op rij dat een Italiaanse bankier... :-)  

 • Aegon: naar outperform van neutral en naar €5,50 van €5 - Mediobanca
 • ASR: naar neutral van outperform en naar €38 van €44 - Mediobanca
 • NN: naar neutral van outperform en naar €39 van €45 - Mediobanca

 


Update 11:15 uur: Libra

Zat ik ook al te bedenken, de banken gaan toch niet als stilzittende konijntjes in de koplampen van Facebook staren...?

Geert heeft trouwens zeer zinnige dingen op te merken, hij is vooral onder de indruk van hoe knap Facebook die libra in elkaar heeft gesleuteld:

Uit dat VRT-artikel:

Noels vergelijkt het met de iPhone tegenover de Blackberry of de e-mail tegenover de post. "Maar de mensen die de libra gemaakt hebben, hebben hun huiswerk gedaan.

Ze komen met een munt die teruggaat naar de lessen van de stabiliteit van het verleden, met transactieplatformen die heel goedkoop kunnen zijn en door miljarden mensen gebruikt kunnen worden en die een enorme appeal heeft voor een nieuwe bevolking.

Toch is er een opmerking te maken: "Facebook onderschat misschien de lobby van de financiële sector die er nu gaat komen. Die zal nu druk zetten op Facebook om het bedrijf op te splitsen of zal allerlei onfrisse praktijken over privacy naar voren brengen.

Google bijvoorbeeld heeft een wereldwijde bankenlicentie, maar de enige reden dat ze niet echt bankdiensten uitrollen, is de schrik voor de lobby."

 


Update 10:45 uur: Fastned

Bij deze. Om het zo kort mogelijk samen te vatten, zijn dit volgens onze Nico de kansen:

 • Explosieve groei elektrische auto's
 • Minder mensen met thuislaadfaciliteit
 • Gemakkelijke uitbreiding bestaande stations
 • Service-omzet uit laadinfrastructuur

En zijn dit de bedreigingen:

 • Concurrentie
 • Rechtszaken
 • Te weinig geld

Wat mij betreft zijn deze zinnetjes de essentie van Nico's betoog. Waarom 45 keer de omzet betalen voor:

Fastned heeft echter geen unieke propositie. Laden wordt straks een commodity, iets wat je overal kan doen.

Kortom, welkom aan de beurs vrijdag Fastned, veel succes en leuk dat jullie er zijn. Het aandeel heeft alles in zich, hoe klein het ook is, om voor veel reuring te zorgen, publieksaandeel en misschien wel crowded trade te worden. Wij hier bij IEX vinden het alleen even te duur.

Hier nog even de ervaringen van een ervaringsdeskundige. Rijdt u ook elektriek en hebt u ervaring met die stations (of juist niet), laat van u horen.

 


Update 10:30 uur: PostNL

Vandaag is er een downgrade voor PostNL van Citigroup (naar €1,60 van €2,58), of was die al van gisteren?

Inderdaad, PostNL meldde dit gisteren al op haar eigen site en dat pikte het forum meteen op. Excuses, ik heb het niet gespot. Wat ik dan weer wel spot:

Hoe dan ook, PostNL zette gisteren wel een all time low neer. En dan volgt meteen de vraag... of is dit zelfs een constatering?

Als u mij vraagt, is PostNL al een tijd lang een koopje als u denkt/weet/hoopt dat na het zuur van deze jaren het zoet weer volgt. Laten we eerlijk zijn, de uiteindelijke bodem timen is voor achterafbeleggers. Houd alleen wel rekening met mogelijk nog een tijdje underperformance en dat u geen dividend krijgt.

En was het de bodem gisteren? Dat durf ik niet te roepen, daarvoor had het volume gisteren wat mij betreft minimaal een all time high moeten aantekenen.

 


Update 10:15 uur: Adyen

Dat zit zo, dank Tom voor het sommetje. Blijf er rekening mee houden dat er bij Adyen nog vele aandeelhouders (van het eerste uur) zijn bij wie de stukken in hun zakken branden.

 


Update 10:00 uur: Air France-KLM

Er zitten weer flinke bewegers in de AMX - leg mij maar uit waarom vooral Besi en AMG zo hard stijgen en dalen - maar eentje is wellicht te verklaren: Air France-KLM. HSBC is bearish op carriers, maak u maar op voor een winst- en/of omzetwaarschuwing, aldus de bank:

 • 19 Jun - 09:31:12 [RTRS] - AIR FRANCE-KLM AIRF.PA: HSBC CUTS TO HOLD FROM BUY; CUTS TARGET PRICE TO EUR 9 FROM EUR 13.50
 • 19 Jun - 09:31:21 [RTRS] - IAG ICAG.L, AIR FRANCE-KLM AIRF.PA AND EASYJET EZJ.L SHARES SLIDE 2% ON HSBC DOWNGRADE; SAYS "INCREASINGLY CAUTIOUS" TOWARDS EUROPEAN AIRLINES
 • 19 Jun - 09:33:14 [RTRS] - HSBC ON EUROPEAN AIRLINES: EXPECT MANY WILL FOLLOW LUFTHANSA'S PROFIT WARNING

Dit zijn tot dusverre de andere adviezen vandaag:

 • ABN Amro: naar hold van sell (€20)- Berenberg
 • ASML: start volgen met over weight en €200 - Morgan Stanley
 • ING: naar €14 van €15 - Berenberg
 • ASMI: starten met equal weight en €60 - Morgan Stanley
 • PostNL: naar €1,60 van €2,58 - Citigroup

 


Update 09:30 uur: CPB

Alstublieft:

Hier de samenvatting:

Voor ons beleggers zit er denk ik niet zoveel tussen, maar aandelenkoersen fluctueren. Verhip, weer wat geleerd.

Die MSCI World Index staat er in euro's nog beter voor. Laat dit even doodringen: wereldwijde aandelen staan net onder hun all time high en obligaties staan er met stip op. En dan gaan de centrale banken weer whateverittakesen, om er een werkwoord van te maken.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 02 aug Start is goed en het is gezellig druk, maar niet té druk deze week
 2. 01 aug Drukke week weer, toppen en volop fantasie, kansen, risico's en bedreigingen 5
 3. 30 jul Pas op de plaats voorbeurs en er zijn weer veel cijfers en verrassingen

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 19 juni 2019 10:44
  Gisterochtend voelde het wel al als een uitkotsmoment. De bodem werd vorige keer bij 1,457 ook niet met extreem hoog volume neergezet. Sterker nog, toen 10,7m stuks, gisteren met 15,3m stuks. Je argument vind ik dus niet heel terecht.

  Naast all time low ook onderkant dalende trend en oversold situatie. Ik zie het wel gebeuren. Over 1 of 2 jaar weten we meer.
 2. noppes 19 juni 2019 11:16
  wat me op een of andere manier wel irriteert is de bijstelling van Citi, van 2,58 naar 1,60 Vraag me dan altijd af wat zo'n analist de afgelopen 6 maanden heeft gedaan, koersverloop is hem ontgaan, overname plan gemist, plan dividend te passeren niet gezien en dan in een keer besluiten het koersdoel fors te verlagen en het advies houden te handhaven. Zo kan ik het volgens mij ook (met enig risico (-;)
 3. forum rang 4 rekeozsejtlerap ed 19 juni 2019 17:07
  quote:

  noppes schreef op 19 juni 2019 11:16:


  wat me op een of andere manier wel irriteert is de bijstelling van Citi, van 2,58 naar 1,60 Vraag me dan altijd af wat zo'n analist de afgelopen 6 maanden heeft gedaan, koersverloop is hem ontgaan, overname plan gemist, plan dividend te passeren niet gezien en dan in een keer besluiten het koersdoel fors te verlagen en het advies houden te handhaven. Zo kan ik het volgens mij ook (met enig risico (-;)


  Tsja, achteraf zijn koersdoelen makkelijk te geven....
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: CPB, Fastned, libra

Gerelateerde instrumenten

 1. ADYEN NV 2.309,500 02 aug
  +20,000
  +0,87%
 2. Aegon 3,611 02 aug
  +0,017
  +0,47%
 3. Air France-KLM 4,077 02 aug
  +0,158
  +4,03%
 4. ASR Nederland 34,610 02 aug
  -0,040
  -0,12%
 5. Facebook 351,950 02 aug
  -4,350
  -1,22%
 6. Microsoft Corp 284,820 02 aug
  -0,090
  -0,03%
 7. NN Group 41,800 02 aug
  -0,130
  -0,31%
 8. PostNL Koninklijke 4,590 02 aug
  +0,030
  +0,66%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links