Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Aandelen in vuur en vlam

TA: Aandelen in vuur en vlam

Wereldwijd gaan aandelen door het dak na vriendelijk woorden door ECB-president Draghi. Technische weerstanden sneuvelden als luciferhoutjes.

Wereldwijd werden aandelenbeurzen dinsdag geïnspireerd door Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, die bekend maakte extra stimuleringsmaatregelen te zullen nemen indien de economische omstandigheden daarom vragen.

Overal, vooral in Europa, gingen de koersen door het dak, want een nieuwe periode van verruimend monetair beleid zien beleggers wel zitten. In een reactie op de toespraak van Draghi daalde de euro naar 1,1180 dollar.

Trump is boos

De koersval van de euro was de Amerikaanse president Donald Trump een doorn in het oog. Direct na de persconferentie van Draghi stuurde hij een bozige Twitterbericht naar zijn ruim 61 miljoen volgers, waarin hij aangaf dat het ECB-beleid en de waardedaling van de euro tot oneerlijke concurrentie leiden.

Deze ontwikkelingen zullen nog wel een staartje krijgen, de euro beweegt technisch al meer dan 18 maanden in een neerwaartse trend en voorlopig is het eind van die daling niet in zicht.

Vorig jaar om deze tijd noteerde de euro 1,18, begin vorig jaar zelfs nog rond 1,25.

Kort na de persconferentie twitterde Trump bovendien dat de DAX door de opmerkingen van Draghi veel te hard was gestegen.

Fed aan zet

Maar voorlopig houden beleggers zich bezig met het komende rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat vandaag (woensdag) op het programma staat.

Analisten verwachten dat Amerikaanse rentes nog veel verder kunnen dalen. Kathy Jones, Chief Fixed Income Strategist bij het Schwab Center for Financial Research, denkt dat die trend zich de komende jaren, misschien zelfs decennia, zal voortzetten. Zij was een van de weinigen die de recente rentedaling goed had zien aankomen

Europese aandelen heb ik gisteren al besproken. Vandaag bekijk ik Wall Street, maar ook de euro/dollar en enkele renteplaatjes.

Nederlandse beurs breekt de tussenliggende horde

De AEX-index weet de stijgende trend te hervatten nu de toppen van mei en juni rond 559,15 worden gepasseerd. De AEX-index heeft hiermee een vlagformatie naar boven gebroken. De oude uptrend is weer opgepakt waardoor verdere koersstijging mag worden verwacht.

Op basis van de vlagformatie kan een koersdoel berekend worden van 569 punten (zie ook de uitleg over de vlagformatie onder de AEX-grafiek).

Het eerste koersdoel op basis van een vorig referentiepunt ligt rond 576,90 punten (de top van 27 juli 2018). Breekt de AEX daarboven, dan komt er ruimte vrij in eerste instantie tot 600-609 punten.

Steun ligt rond 538,70 punten (de bodem van 25 maart).

Uitleg vlagformatie

Een vlagformatie is een koerspatroon dat altijd tegen de heersende trend ingaat. In een stijgende trend (zoals nu bij de AEX) beweegt de vlag dus omlaag.

De vlag wordt voltooid zodra de correctieve fase aan de bovenkant wordt gebroken. Hoe hoger de omzet tijdens de uitbraak van de vlag, des te betrouwbaarder is het signaal.

Een vlag wordt door handelaren vaak gebruikt om een koersdoel te berekenen. De lengte van de nieuwe stijging is doorgaans even groot als die van het voorgaande herstel. De afstand tussen A en B is grofweg even groot als die tussen C en D.

/grafieken/vlag.gif

Trend euro/dollar nog steeds neerwaarts gericht

De koerspieken van de EUR/USD worden steeds lager gevormd. Zolang dit patroon wordt voortgezet, is er sprake van verkoopdruk.

Er ligt steun rond 105,02 (de bodem van 3 maart 2017). De EUR/USD koers heeft weerstand rond 115,70 (gevormd op 11 januari).

Ook het feit dat de euro/dollar voortdurend afketst op de (neerwaarts gerichter) 200-dagenlijn geeft een negatieve technische conditie weer.


Wall Street herstelt richting de weerstand

De Dow Jones index laat een verbetering zien richting het all-time high rond 26.951,81 punten (gevormd op 3 oktober 2018). Breekt de Dow hierboven, dan treedt een lange termijn koopsignaal op.

De recent gevormde hogere bodems signaleren een aantrekkende vraag naar Amerikaanse aandelen.


Rente zet dieptepunt onder druk

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente heeft het vorige dieptepunt van -0,08 gepasseerd. De neerwaartse fase wordt gecontinueerd nu de rente overtuigend onder deze steun zakt.

Nu mogen we verdere koersdalingen niet meer uitsluiten, in eerste instantie richting -0,25.

De Nederlandse rente heeft weerstand rond 0,67 (gevormd op 12 oktober 2018).


Amerikaanse rente hervat dalende trend

De daling van de Amerikaanse 30-jaars rente onder de koersbodems van 2017, 2018 en 2019 heeft de neerwaartse tendens bevestigd.

De rente heeft naar onderen ruimte richting de steun van 2,22 (de bodem van 26 augustus 2016).


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
106 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Sem_7
0
ren-je-dement
0
Opening op 564.
Niveau van juli 2002. Toen was ik nog 34, jong en onschuldig.

Onlangs bleef de AEX daar drie weken boven. En nu???
MDJ_0
0
Het is dus de maand van de centrale banken geworden.
Ik snap er niks van, rente verlaging inprijzen niet komen en de markten jubelen :/

I am getting to old for this shit
TheSky
0
quote:

ren-je-dement schreef op 20 juni 2019 07:57:


Opening op 564.
Niveau van juli 2002. Toen was ik nog 34, jong en onschuldig.

Onlangs bleef de AEX daar drie weken boven. En nu???als trump geen domme dingen tweet dan op naar 700 denk ik.

Juli is goede beursmaand en veel slecht nieuws zit al in koersen.
106 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:30 TA: Winnen met TA 35
  2. 30 mrt TA: Aandelen, trackers, cash of ... 695
  3. 27 mrt TA: Kopen of verkopen? 1073
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare