Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: AEX neemt aanloop om de sprong te nemen

TA: AEX neemt aanloop om de sprong te nemen

De AEX-index is op de weerstand van 559,15 punten afgeketst en doet stapje terug. In deze daling moet een eerste hogere bodem gevormd worden.

Het aanhoudende handelsconflict tussen de VS en China zorgt voor een flinke afname van het  beleggerssentiment.

Lager vertrouwen van beleggers

Het vertrouwen onder beleggers is deze maand gedaald naar 2,4 punten, het laagste punt van 2019. In mei waren beleggers nog veel positiever: de stand was toen 4,4 punten. Dat meldde BinckBank in zijn beleggersbarometer.

Deze barometer heeft een schaal van -10 tot 10, dus de huidige stand van 2,4 punten is nog positief.

Beleggers verwachten dat de Nederlandse beurs deze maand verder zal dalen. Ook voor de komende maanden wordt een zwakke ontwikkeling verwacht: volgens de barometer zal de AEX over drie maanden 1,2% lager staan.

Nieuwe hogere AEX bodem

De Nederlandse beurs doet een stapje terug. Hiermee neemt de AEX een nieuwe aanloop, om alsnog over de horde van 559,15 punten (de top van 16 mei) te kunnen springen.

Binnen de neutrale bandbreedte moet de AEX-index een nieuwe hogere bodem vormen.

Het vlakke technische plaatje krijgt een nieuwe positieve impuls indien de laatste top wordt gebroken. In dat geval mogen we verdere koersstijgingen tegemoet zien en wordt 576,90 het volgende opwaartse koersdoel.

De AEX-index heeft pas steun rond 538,70 punten (de bodem van 25 maart).Technische indicatoren

Ik loop de belangrijkste technische indicatoren van de Nederlandse beurs langs. In tegenstelling tot de beleggersbarometer van BinckBank staan de technische indicatoren van de AEX verdeeld.

MACD

De MACD verbetert op korte termijn wat. Deze stijgt, maar beweegt nog onder 0.


 

Relative Strength Index

De RSI (Relative Strength Index) geeft op korte termijn een neutrale waarde aan. Deze graadmeter kan overgekochte (> 70: overbought) en oververkochte (< 30: oversold) condities blootleggen.


 

Stochastics

Stochastics nadert op korte termijn de overbought zone (over-gekocht).

Een negatieve divergentie zou ontstaan indien de AEX een nieuwe hogere top neerzet terwijl de stochastics een lagere top vormt. Dit is dan een waarschuwingssignaal.

 

 

Rate of Change

Het momentum (rate of change) tendeert op korte termijn opwaarts. De recente kruising van de snelle boven de langzame momentumlijn is positief.MA-26 (26-dagenlijn)

Deze grafiek geeft aan dat de AEX boven de 26-dagenlijn noteert. De doorlopende rode lijn in deze grafiek geeft het stijgende 26-daags voortschrijdende gemiddelde weer.


Relatieve sterktelijn

De relatieve sterktelijn, die het koersverloop van de AEX vergelijkt met andere aandelenbeurzen, neigt voorzichtig opwaarts. Dit geeft aan dat de Nederlandse beurs, relatief bezien, iets beter presteert.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07:30 TA: Relatieve rust 203
 2. 23 okt TA: Aarzeling om steunpakket 255
 3. 22 okt TA: Indicatoren koelen af 237

Reacties

60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 5 ttroo 17 juni 2019 10:15
  Een rente verlaging is gewoon te weinig. Brent. Gaan ze weer terug naar de $58. DAX en CAC. Daar lijkt een flinke verschuiving aanstaande. Ze staan niet voor niets bijna stil. Onderdeel van het building van spanning op de daggrafieken. Goud en zilver trekken zich weer terug. Dollar wilt niet buigen voor andere currency Het is wachten op de knallen.
 2. forum rang 6 handyman6 17 juni 2019 10:16
  quote:

  opa schreef op 17 juni 2019 08:13:


  Goedemorgen lievelingen,
  Prachtig weertje dus nu op de fiets, om te beginnen 50 km in Prusen
  Leuke beleggersdag . Daaggg
  Inderdaad,Frans,fietsen.Vandaag voor ons de Vechtroute: via Abcou,Baambrugge naar Vinkeveen,Loenen en lunchen in Oud Loosdrecht.Koffie met appeltaart.
  Fijne dag ieders.
  GrH6
 3. forum rang 5 ttroo 17 juni 2019 10:20
  Beetje indicatie. Ik wacht op DAX uitbraak lager dan 11.850 punten of hoger dan 12.200 punten. Daar tussen is building van spanning. Ik wacht op CAC uitbraak lager dan 5.225 punten of hoger dan 5.400 punten. En met grote volumes en met groot nieuws, bijvoorbeeld. Deal of geen deal tussen Amerika en China. Nogmaals beetje indicatie.
 4. forum rang 7 ren-je-dement 17 juni 2019 10:55
  quote:

  Wendy L schreef op 17 juni 2019 10:39:  Echt inhoudelijke berichten of reactie op Tostram zie ik hier niet, gefrustreerde blaaskaken losers, money killer/makers of ....... jammer .  Nee, echte mannen zul je hier niet vinden, jammer voor jou Wendy L..

  Heb je daar dertien jaar over gedaan?
60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare