Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Ook chippers veren op

TA: Ook chippers veren op

De aandelenbeurzen lijken even op adem te komen na het sterke herstel van de voorgaande handelsdagen. Tussenliggende weerstanden zijn getest en de eerste winsten worden weer van tafel gehaald.

Toch lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat we verder opwaarts draaien. Ook de leidende semiconductorsector trekt weer aan.

AEX index

De Nederlandse beurs is na het verlaten van de correctieve fase opgelopen tot aan de eerste weerstand rond 559,15. Deze weerstand wordt gevormd door de top van medio mei. Vooralsnog is dit niveau te zwaar gebleken.

We houden rekening met het scenario dat de index eerst een hogere koersbodem moet vormen voordat de weg omhoog vervolgd wordt. Pas wanneer de weerstand daadwerkelijk is gebroken, zal de lucht verder opklaren en kan de langetermijnweerstand rond 576,90 worden opgezocht.

SOX index

De sector voor halfgeleiders wordt vaak gezien als leidende sector. In een sterke markt dient deze sector dan ook niet achter te blijven. Na een forse correctie is de SOX index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, de afgelopen dagen hard opgeveerd.

De index is opgevangen door de langetermijnsteun rond 1.292,76 en heeft een herstel ingezet. De kortetermijn-correctieve fase is afgebroken en de index is teruggekeerd boven haar 200-daags gemiddelde. Dit is een positief signaal.

Hoewel het herstel ongetwijfeld met flink wat koersschommelingen gepaard zal gaan, is er nu ruimte om terug te keren richting de oude top rond 1.600 punten.

ASML

Nederlands' grootste semiconductor-bedrijf ASML ligt er technisch bezien nog altijd goed bij. Ondanks de recente correctie oogt het technische plaatje sterk.

Nadat eind april de weerstand bijna werd bereikt, is ASML wat teruggevallen richting het 200-daags gemiddelde. Rond dit niveau heeft het aandeel steun gevonden en is het weer omhoog gedraaid. Dit levert nu een mogelijke hogere koersbodem op, wat erop duidt dat vraag naar ASML aanwezig blijft.

Om verder te verbeteren, dient ASML door weerstand €189,50 te breken. Dan kan de oude stijgende fase worden voortgezet richting hogere koersniveaus.

ASMi

ASMi heeft een relatief beperkte correctie doorgemaakt. Na de sterke stijging van de eerste maanden van dit jaar heeft het aandeel slechts beperkt terrein moeten prijsgeven.

ASMi is nu opgevangen boven de 200-dagenlijn en eveneens boven de laatste top. Hiermee is de herstelfase intact gebleven en kan er weer opwaarts worden gekeken.

ASMi kan een nieuwe aanval inzetten op weerstand €63,00 gevormd door de top van begin 2018. Ook de indicatoren ogen positief en ondersteunen hiermee het sterke technische plaatje.

Besi

BE Semiconductors (Besi) is de afgelopen werken hard teruggevallen. De herstelfase van begin dit jaar werd afgebroken en het aandeel zakte terug onder haar 200-daags gemiddelde. Het technische plaatje heeft hierdoor een flinke deuk opgelopen.

Het laatste vangnet, de toppen van eind 2018, heeft nog net standgehouden. Vanaf dit niveau weet Besi nu wat op te veren. Het herstel moet snel meer vorm krijgen om geen verdere schade op te lopen.

Pas als het aandeel weet terug te keren boven de 200-dagenlijn kan er weer omhoog worden gekeken. Eerste richtpunt is dan de top van april rond €28,75. De steun rond €20,54 dient wel intact te blijven.

Intel

Ook 's werelds grootste chipaandeel Intel heeft een flinke stap terug moeten doen. De volledige stijging van begin dit jaar is ongedaan gemaakt en de koers is weer aanbeland op de oude bodems van 2018.

De steunzone rond 42 dollar heeft standgehouden en het aandeel weet wat te herstellen. Voorlopig mag een meer neutraal koersverloop worden verwacht binnen de ruime neutrale bandbreedte. Dit houdt in dat er vanaf het huidige niveau nog voldoende ruimte is voor herstel.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
243 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
fred optie
0
net long turboosgekocht op mijn opties... hoogste hefboom ...dat wel weer..
ALTIJD de hoogste hefboom... komt de moeder dan ben je er lekker snel vanaf en de put lopen wel door...
fred optie
0
ff kijken waarhet fout kan gaan nog.... boven de 564 ..das alles.

maar ff een 560 call kopen of zoiets.
243 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 8 9 10 11 12 13 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 02 apr Video: Nog geen bodem in de AEX 5
  2. 02 apr TA: AEX en turbo's 825
  3. 01 apr TA: Pullback, trackers en ETF's 464
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare