Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Géén paniek (kan altijd nog)!

TA: Géén paniek (kan altijd nog)!

Volgens de maandelijkse Bull/Bear Enquête van IEX heeft het beleggerssentiment afgelopen week een flinke duikvlucht gemaakt. De IEX Bull/Bear Indicator staat nu negatief (48,4), waarmee de zwakste stand in zeven jaar is gezien.

Sinds 2013 is de stemming eigenlijk voortdurend bullish en optimistisch geweest. Lees hier het volledige verslag van de IEX Bull/Bear enquête.

Handelsoorlog

En héél verrassend (maar niet heus): door de escalerende handelsoorlog is de Nederlandse belegger negatiever over de economie gaan denken.

Volgens de waarnemers van de Bull/Bear kom je zo'n forse duikeling in het beursklimaat niet vaak tegen. Met dank aan president Trump zijn particuliere beleggers wereldwijd in de stress gesprongen.

Trump, Trump en nog eens Trump

Niet alleen Wall Street heeft hier last van, ook Europese beurzen laten het kopje hangen. Toch is dit enkel sentiment, onder andere weergegeven door krantenkoppen, dat de stemming bepaalt. We zien op het journaal bijna dagelijks wat Trump nu weer heeft geflikt.

Maar wat zeggen de technische indicatoren hierover? Nog objectiever is te meten met welke beursomzetten het aandelenspektakel zich voltrekt.

Dan valt op dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. De omzetten zijn de laatste weken niet steviger dan normaal.

Met andere woorden, het sentiment is zwak, de correcties zijn flink, maar op basis van het omzetprofiel wordt er niet agressief verkocht. Zie hieronder de moneyflow van de Nederlandse beurs.

Geen paniek

Verder beweegt ook de Nederlandse paniekbarometer, de VIX, per saldo zijwaarts, een teken van relatieve rust onder beleggers.

En last but not least, laat ook de Amsterdamse call/put ratio geen extreme uitslagen zien. Deze suggereert niet dat de Nederlandse belegger massaal in puts vlucht.

Correctieve fase AEX intact

Feit is dat de AEX het dalende toppenlijntje (het blauwe stippellijntje) nog niet heeft weten te breken. De poging van donderdag om uit te breken strandde, waarna de AEX op het laagste punt van de dag afsloot.

Nu wordt een nieuwe poging gewaagd om uit te breken.


Geen grote kapitaalvlucht

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs maakt pas op de plaats. Er is sprake van evenwicht tussen kopers en verkopers. De laatste dagen stijgt deze indicator zelfs.

Nederlandse paniekbarometer slaat niet uit

De Nederlandse VIX-index kijkt opzij. Er is sprake van rust onder Nederlandse beleggers. De laatste dagen daalt deze indicator zelfs.

 

Niet in puts

De call/put ratio van de Nederlandse beurs noteert een neutrale waarde. Nederlandse beleggers vluchten niet massaal in puts. Wel is er een tijdelijke dip geweest eind mei, wat een afname van de handel in calls suggereert.

De rode lijn in de grafiek hieronder neigt wel omlaag. Dat is een teken dat er gemiddeld wel meer  puts worden aangeschaft. Deze lijn geeft het 12-daags (exponentieel) gemiddelde van de call/put ratio aan.

De rode lijn filtert de wilde bewegingen uit tot een meer vloeiende lijn. Hierdoor gaat de nuance van de actualiteit enigszins verloren, maar wordt de onderliggende trend wel goed blootgelegd. Vooralsnog neigt die naar onderen.

De Amsterdamse call/put ratio is een zogenaamde "contraire" indicator. Onder extreme negatieve omstandigheden zakt deze ratio naar een zeer lage waarde onder 1. Dan is er blijkbaar te veel pessimisme.

Vaak wordt een dergelijke (oversold-)conditie gevolgd door een tijdelijk herstel.Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
206 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
[verwijderd]
0
oppasssen, ik ga heir niet long 12120 ondanks druk up
kan erdoor natuurlijk maar te risky voor rebound, S&P op 2886 niveau
[verwijderd]
0
[verwijderd]
0
eerste trade was beetje gemiste kans
tweede voelde ook wat gutsy
misschien ff pauzeren
ben toch de enige hier geloof ik :)
Bijlage:
206 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 07:55 TA: AEX neemt aanloop om de spro... 3
  2. 14 jun TA: Olieprijzen op tilt 230
  3. 13 jun TA: Ook chippers veren op 243

Gesponsorde links