Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Géén paniek (kan altijd nog)!

TA: Géén paniek (kan altijd nog)!

Volgens de maandelijkse Bull/Bear Enquête van IEX heeft het beleggerssentiment afgelopen week een flinke duikvlucht gemaakt. De IEX Bull/Bear Indicator staat nu negatief (48,4), waarmee de zwakste stand in zeven jaar is gezien.

Sinds 2013 is de stemming eigenlijk voortdurend bullish en optimistisch geweest. Lees hier het volledige verslag van de IEX Bull/Bear enquête.

Handelsoorlog

En héél verrassend (maar niet heus): door de escalerende handelsoorlog is de Nederlandse belegger negatiever over de economie gaan denken.

Volgens de waarnemers van de Bull/Bear kom je zo'n forse duikeling in het beursklimaat niet vaak tegen. Met dank aan president Trump zijn particuliere beleggers wereldwijd in de stress gesprongen.

Trump, Trump en nog eens Trump

Niet alleen Wall Street heeft hier last van, ook Europese beurzen laten het kopje hangen. Toch is dit enkel sentiment, onder andere weergegeven door krantenkoppen, dat de stemming bepaalt. We zien op het journaal bijna dagelijks wat Trump nu weer heeft geflikt.

Maar wat zeggen de technische indicatoren hierover? Nog objectiever is te meten met welke beursomzetten het aandelenspektakel zich voltrekt.

Dan valt op dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. De omzetten zijn de laatste weken niet steviger dan normaal.

Met andere woorden, het sentiment is zwak, de correcties zijn flink, maar op basis van het omzetprofiel wordt er niet agressief verkocht. Zie hieronder de moneyflow van de Nederlandse beurs.

Geen paniek

Verder beweegt ook de Nederlandse paniekbarometer, de VIX, per saldo zijwaarts, een teken van relatieve rust onder beleggers.

En last but not least, laat ook de Amsterdamse call/put ratio geen extreme uitslagen zien. Deze suggereert niet dat de Nederlandse belegger massaal in puts vlucht.

Correctieve fase AEX intact

Feit is dat de AEX het dalende toppenlijntje (het blauwe stippellijntje) nog niet heeft weten te breken. De poging van donderdag om uit te breken strandde, waarna de AEX op het laagste punt van de dag afsloot.

Nu wordt een nieuwe poging gewaagd om uit te breken.


Geen grote kapitaalvlucht

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs maakt pas op de plaats. Er is sprake van evenwicht tussen kopers en verkopers. De laatste dagen stijgt deze indicator zelfs.

Nederlandse paniekbarometer slaat niet uit

De Nederlandse VIX-index kijkt opzij. Er is sprake van rust onder Nederlandse beleggers. De laatste dagen daalt deze indicator zelfs.

 

Niet in puts

De call/put ratio van de Nederlandse beurs noteert een neutrale waarde. Nederlandse beleggers vluchten niet massaal in puts. Wel is er een tijdelijke dip geweest eind mei, wat een afname van de handel in calls suggereert.

De rode lijn in de grafiek hieronder neigt wel omlaag. Dat is een teken dat er gemiddeld wel meer  puts worden aangeschaft. Deze lijn geeft het 12-daags (exponentieel) gemiddelde van de call/put ratio aan.

De rode lijn filtert de wilde bewegingen uit tot een meer vloeiende lijn. Hierdoor gaat de nuance van de actualiteit enigszins verloren, maar wordt de onderliggende trend wel goed blootgelegd. Vooralsnog neigt die naar onderen.

De Amsterdamse call/put ratio is een zogenaamde "contraire" indicator. Onder extreme negatieve omstandigheden zakt deze ratio naar een zeer lage waarde onder 1. Dan is er blijkbaar te veel pessimisme.

Vaak wordt een dergelijke (oversold-)conditie gevolgd door een tijdelijk herstel.


tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
206 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ren-je-dement 7 juni 2019 08:19
  Welkom bij dit overbodige online casino.
  Waarin naar verluidt de helft met nep geld speelt.
  En de andere helft zoveel echt geld heeft dat die hier toch niets meer te zoeken heeft.

  En beter iets nuttigs kan gaan doen.
  Bijvoorbeeld een survival fietstocht met hindernissen (er liggen namelijk nog allemaal bomen op de fietspaden)
  of een prachtig meubelstuk maken uit mooi hout (er liggen namelijk nog overal gratis bomen in de wijk)
  of een diepe duik met sterke stroming om de route weer vaarvrij te maken middels het opdiepen van hout (er liggen namelijk nog allemaal bomen in de grachten).
  Dan dit stomme staren naar de koersen de hele tijd.

  Nog een leuke dag.
 2. forum rang 6 Formule1-Fan 7 juni 2019 08:55
  handelsoorlog.

  paniek,

  kunst is shorters die revanche willen nemen ook misleiden
  datz e de boot missen en 2x dus mislopen alleen uitgave hebben en geen winst.

  steeds goedkoop uitsoppen gam doen en duur klein winst laten maken en dan alsnog gam

  vreemde is, wle steeds dagen achter 1 stijgen, bij een rode dag zelfs ook up. dus alleen maar up een beurs.
  in 2006-2009 kon hert wel steeds 1 week stijgen 1 week zakken, of 2 welken zakken of maand lang.
 3. forum rang 6 opa 7 juni 2019 08:55
  Goedemorgen allemaal,
  Hallo ren - je
  Die groep die hier dag en nacht rondhangt houdt niet van sporten , en al helemaal niet van een leuk meubelstukje.
  Ik noem het maar het verslaafde Ikea volk:))

  Vandaag hier maar weer een rotdag , vandaag voor oma implantaten dag.
  Leuke dag en weekend allemaal .
 4. mrsplm 7 juni 2019 09:01
  Beste allemaal, goedenmorgen.

  Het lijkt mij dat een draai naar bovven aanstaande is. De AEX kan verder naar boven. Zou goed zijn voor de pensioenen.

  Wij willen ons niet bemoeien met de vete Shortie-Porce. Laten ze beiden maar eens zeggen hoeveel ze dit jaar verdiend hebben. Zowel op de beurs als anders.

  Spannend allemaal.

  Hoeba Hop de AEX in galop.
 5. forum rang 8 NewKidInTown 7 juni 2019 09:06
  quote:

  The Entrepreneur schreef op 6 juni 2019 12:57:  Ik schreef al over deze persoon, voordat het account was aangemaakt. Bijzonder he? Ik type een bericht over een fictief personage en vervolgens komt ie tot leven :) Maar gezien de tekst en het aantal voorgaande berichten (0) zal het wederom een trol zijn. Of een Pietje.


  Heel erg knap, daar moet je iets mee gaan doen, beleggen ofzo :-)
 6. mrsplm 7 juni 2019 09:25
  Tijdje in het zienkhuis gelegen. Been geamputeerd. Het gaat nu wel redelijk. Handel met kleine bedragen. Steeds gekocht op de dips en wachten op hetstel. Tot nu toe is dat goed gegaan.

  Verder Foce moet niet zo denigrerend doen met Shortmans enz.

  Er is weer een verschrikkelijke shortsqueeze aan de gang. Wat longs weer te vroeg verkocht. Ben benieuwd wat Ad zal zeggen als hij maandag weer terug is.

  Vanavond weer vrouwenvoetbal. Leuk

  O ja, Onn, ik denk dat Forcce meer verdiend heeft dan wij vorig en dit jaar.
 7. forum rang 4 Diminhu 7 juni 2019 09:27
  Paar dagen geleden al gedacht dat men de Aex weer naar de 550 ging sturen vandaag, zo rond die 550 ga ik idd weer shorts oppikken met kleinere hefboom voor een iets langere ritje komende week. Als de Aex vandaag groen sluit (en dat verwacht ik wel) zou het de 5e dag op rij groen zijn alweer, dan kan er begin volgende week wel sowieso weer wat lucht uit.
206 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:30 TA: Smallcaps staan voor uitbraak 82
 2. 07 jul TA: AEX lonkt naar pre-coronaniv... 319
 3. 06 jul TA: AEX tart weerstand 219
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare