Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: ING, Adyen, Shell en TKH

Liveblog: ING, Adyen, Shell en TKH

Update 15:50 uur: Amazon ziet ze vliegen

Koers -0,2%, iets minder dan de Nasdaq 100. het is natuurlijk ook niet nieuw.  Amazon breekt hier al jaren haar hoofd over ex experimenteert er op los. Of dit de game changer is?

 


Update 15:30 uur: Ach, BMW

Het zit de Duitsers ook niet mee, hé? En dan nog op 6 juni. Tja, dit wist de Amerikaanse president waarschijnlijk heel goed toen hij vorige week die tarieven voor Mexico afkondigde.

 


Update 13:30 uur: ING nach Deutschland?!

Lekker bericht op D-Day, ING :-)

Het gerucht steekt alweer de kop op: ING in de race voor Commerzbank? Zou een topic tussen de Nederlandse en Duitse minBuZa's zijn geweest. Beetje vreemd? Berlijn is voor 15% eigenaar van Commerzbank, dat is logisch. Maar onze staat heeft geen positie in ING, dus wat onze Wopke er nou mee te maken heeft?

Enfin, Duitsland wil dat de fusiebank in Duitsland komt te staan. Dat valt binnenslands nog wel te verkopen. Altijd pijnlijk als een dikke bank naar buitenlanders gaat, maar die Hollanders zijn tenminste nog op de penning. Eerder werd al duidelijk dat het land absoluut niet wil dat UniCredit de tent koopt.

Het voordeel voor ING? Als het naar Duitsland verhuist, heeft men bijvoorbeeld niet meer met Nederlandse bonusregels te maken... Bovendien heeft ING, of vindt dat misschien, geen soort van morele verplichting meer jegens Nederland, want de staat en belastingbetaler hebben dik verdiend aan de redding van de bank.

Het wordt voor ING pas echt vervelend denk ik als ze niet meer Oranje maar Die Mannschaft gaat sponsoren, maar zo ver is het nog lang niet :-)

 


Update 11:30 uur: De verkeerde aandelen dalen?! 

Keurig beursje, zeker na die flauwe opening van de futures om 08:00 uur. Het is alleen geen ABC'tje. Die drie onderaan de AMX had ik eerder bovenaan verwacht. In de AEX denk ik dan aan ArcelorMittal, ASML en Randstad, maar die middenmoten ook. Net als ASMI trouwens. Dat is de ellende met beurs-ABC'tjes.

U kent het, van die foefjes die werken - zelf ben ik een buy the dipper - en gratis geld opleveren, totdat... ze niet meer werken. Dat moment komt altijd eens. Tegen die tijd neemt u dan zoveel risico - gratis geld tenslotte - dat u in één klap alle winst verspeelt die u daarmee hebt verdiend. Het is een oude instinker. 

 


Update 11:15 uur: Oh, de rentes

Vinger opsteken wie van u een haviksch en geen duivisch ECB-rentebesluit en troostende woorden verwacht om 13:45 uur. De diepterecords sneuvelen alweer.

U hoeft geen technische raketgeleerde te zijn om hier een heel lange, neergaande trend in te zien. Maandgrafiek, ofwel het huidige minnetje staat er nog net niet.

Hoe uniek dit is laat dit officieuze plaatje zien. Die negatieve rentes zitten mij helemaal niet lekker. Het is onnatuurlijk. Er zijn alleen geen harde conclusies te trekken. Dit is nooit eerder gebeurd; uncharted territory, ofwel de gevolgen zijn voor alles en iedereen een groot vraagteken.

Deze is van IEX zelf op basis van data van Martien van Winden van Hoofbosch. Beetje verouderd, maar wel mooi toch?

 


Update 10:45 uur: Autofantasie

Even een paar auto-aandelen nu:

  • Renault: -7%
  • Fiat Chrysler +1,1% (na -3% eerder)
  • Daimler +0,3%
  • BMW -0,1%
  • Volkswagen: +0,6%

En nu komt het? U begrijpt wat ik bedoel :-) 

  • Peugeot: +2,7%

Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat Fiat Chrysler ineens Renault dumpt, ofwel dat fusievoorstel intrekt. Graag of niet hoor, en als jullie er eerst een jaar over moeten slapen en vergaderen, laat dan maar zitten. Zoiets? Misschien is het nog een goede reden ook. Fusies die niet van harte zijn, zijn meestal ook niet de beste.

Oh wacht, Franse politiek dus. Alsof de Italiaanse... Enfin, ook hier begrip. Misschien heeft Fiat Chrysler notie genomen van een zekere Frans-Nederlandse fusie van intussen vijftien jaar geleden, die ook niet uit liefde was geboren. Die liefde is er nog steeds niet. Wel echtelijke ruzies. Veel zelfs. Ik noem geen namen :-)  

Voor de volledigheid deze nog even, maar behalve dat Fiat Chrysler meer opties heeft - welke dat zijn wordt dan weer niet gezegd - komt dit stukje niet. Met de automotiverevolutie lijkt het mij echter klip en klaar dat kleinere partijen wel moeten fuseren om te overleven, ofwel wordt vervolgd. Raad maar wie met wie. 

Nog even een extraatje: inderdaad, als u met uw nieuwe auto de showroom uitrijdt, staat u in één klap op -50%. Zo'n aandeel zou u nooit kopen. 

 


Update 10:20 uur: Adyen

Niet één maar twee keer bevestigen voor uw online aankoop doorgang kan vinden. Wat kan dat nou...? Nou, heel veel? Ik citeer Bloomberg. Stripe is een fintech en in dit bedrag zal wel enige bias zitten, maar toch:

Stripe has even helpfully commissioned a survey putting a number on the potential hit to economic activity from the new rules: 57 billion euros ($64 billion).

Nu kennen wij op het Damrak een beursgenoteerde fintech en daar heeft Bloomie ook nog wat over te zeggen:

The pressure to keep boosting transaction volumes is made worse by the incredibly bubbly valuations ascribed to a many of these companies, combined with the “very intense” competitive environment, as Dutch fintech star Adyen NV put it last year.

Adyen trades at a gob-smacking 110 times this year’s earnings, with a market value of 20.8 billion euros. That’s almost twice the worth of Deutsche Bank AG, even though the Dutch fintech only employs the equivalent of 1% of the German lender’s staff.

Nog even over dat Stripe:

Stripe is the sixth most expensive private company in the world, according to researchers at CBInsights.

Rest mij u nog de waarderingsgrafiek van het bijna een jaar genoteerde Adyen te geven. Tja, zo zolang de omzet- en winstverwachtingen zo hard blijven oplopen, is iedere waardering mogelijk, maar dat is dus precies waar dit verhaaltje over gaat. Aan dividend doet dit groeiaandeel pur sang natuurlijk niet. 

 


Update 10:00 uur: Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell staat er mooi op in de WSJ. Uiteraard gaat het veel over groen. Citaatje, die he is CEO Ben van Beurden:

The company has purchased a utility, an electric-car charging business and a stake in a solar-power company, he said. Still, those electricity businesses will take several years before they can become an equal part of Shell’s portfolio along with oil, gas and chemicals.

“We better prove that first before we start putting billions and billions and billions of dollars in it,” he said. “When we prove out that this business model that we have—which is a business model of a future green utility—actually works, yes, then we are going to step seriously on the accelerator.”

We denken eerst na en maken rekensommen, voordat we ergens miljarden in plempen, vertaal ik Ben losjes. Zonder gezond verstand geen vrije kasstroom dus, en verder zeg ik maar niks.

Want naar mijn overtuiging is groen gewoon een kwestie van vraag en aanbod en niet van politiek. 

 


Update 09:45 uur: TKH

Loopt weer op. Vooralsnog geen idee...

Dat is het enige forumbericht vandaag en voor zover ik zie, is dat ook het enige dat er vandaag over TKH is geschreven. Ik sluit mij erbij aan. Koers loopt scherp op bij aardig volume. Het is vooralsnog de opvallendste uitschieter op het Damrak, hoewel er meer fondsen aardige stijgingen laten zien.  

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 juni 2019 11:11
    Dat Adyen staat er hetzelfde voor als aug. vorig jaar, maar dan slechter, op z'n slechtst dan het ooit zal staan zeg maar…
    Ook dat is te halen uit de waarderingsgrafiek, waar het aandeel als zodanig in mee wordt genomen.
    Waar het verhaal nu precies om draait is mij onduidelijk maar weet wel dat het aandeel Adyen beter niet aangekocht kan worden!.. Sterker nog een short met de stoploss in de buurt van huidige prijs zal flink renderen..
  2. forum rang 7 ffff 6 juni 2019 14:37
    Het wordt voor ING pas echt vervelend denk ik als ze niet meer Oranje maar Die Mannschaft gaat sponsoren, maar zo ver is het nog lang niet :-)

    DAT is voor ING geen enkel probleem, Arend Jan. ING is al heel wat jaren de hoofdsponsor van het Belgische Nationale elftal. Jaaaaren geleden zat er een kleine kans in dat er een belangrijke wedstrijd om een of andere heel belangrijke titel tussen Nederland en België kon gaan plaatsvinden. Toen verbaasde het mij al dat ING op dat moment zowel de hoofdsponsor van Nederland als van België was en trouwens nog steeds is.

    Voor de rest: heel interessante postings gisteren in je pensioendraad. ( 7% draad) Toch zo verdomd jammer dat die postings zo snel weer verdwenen zijn, door de wijze van opmaak van de voorpagina van IEX. Maar ik besef: het is niet anders.
  3. forum rang 5 theo1 6 juni 2019 16:18
    Inderdaad interessant. Heb het zonet teruggelezen.

    BBosman reageert op mij met:

    Is geen knoeien, is simpelweg matchen. Het feit dat mensen roepen dat het rendement 7% is en de rekenrente 2% betekend niks. Een pensioen = gegarandeerd, risicovrij. Daar hoort een risicovrije rentevoet bij (=matching). Wil men de 7% gaan hanteren (zoals jij zegt, het marktrendement, dus 2% risicobrij + 1 beta (5%)), dan moet men ook het 'risico' in de pensioenuitkering variabel maken. Je kan niet een risicovrije toezegging doen en vervolgens gaan rekenen met een niet-risicovrije rente.

    De kern is het statement: Een pensioen = gegarandeerd, risicovrij. En dat bestrijd ik dus. Want pensioenen kunnen lange tijd worden bevroren en ook worden gekort. Dat is nu juist de reden van alle opschudding. Iets dat kan worden gekort is m.i. niet risicovrij. En langdurig bevriezen is ook een vorm van korten als tegelijk de ECB alle mogelijke moeite doet om inflatie te forceren. En de regering helpt een handje mee door middel van belastingverhogingen.

    De rendementsprognose gelijkstellen aan de rente zou terecht zijn, als pensioenfondsen daadwerkelijk bijna uitsluitend in rente zouden beleggen. ABP doet dat dus alvast niet, gelukkig niet, anders zouden ze nooit die 7% halen. Dus, als je in werkelijkheid heel iets anders doet dan rente trekken, dan is het in mijn wereld vreemd om de rendementsprognose gelijk te stellen aan de rente. Daadwerkelijk rendement is lastig, want niet te extrapoleren, maar inflatie plus iets lijkt me niet onredelijk. Als je dat niet kan halen, moet je kappen met beleggen.

    En je kan je toch wel afvragen of het anno nu wel een goed idee is om voor lange termijn in obligaties belegd te zijn. Obligaties zijn perfect in een omgeving van structureel dalende rente, en ook in een omgeving van structurele deflatie, maar beiden zijn niet (meer) aan de hand in Europa. In Nederland kan de rente niet meer structureel dalen, of je komt na een paar jaar op -5% uit en dat is toch echt wel iets te zot om serieus rekening mee te houden.

    Het zal wel vloeken in de asset-allocation kerk zijn, maar ik heb privé 0% obligaties en dat bevalt uitstekend. Als ik een pensioenfonds zou runnen, zou ik ook stevig korten op de obligaties.
  4. [verwijderd] 6 juni 2019 16:42
    Ja, ja,...zolang er geen transparantie is en Hamers het vertikt meer duidelijkheid te geven over de gang van zaken en 'men' via het secundaire circuit moet vernemen dat 'ING wellicht geinteresseerd is in CB' zal dat de koers en het vertrouwen van ING geen goed doen.

    Is al eerder vermeld, een overname van 'een old school Duitse Bank' met veel manschappen en kantoren geeft allereerst een hoop sores, kost bakken geld en je moet je maar afvragen of het ooit gaat renderen, immers, bankenland is in een transitiefase, weet u nog?

    Als het puin geruimd is, is ING mogelijk ingehaald door de 'nieuwe techno bankers' van de 21e eeuw.

    Hamers speelt hoog spel, maar who cares? Het is toch zijn geld niet,...En mocht 't onverhoopt wel slagen, dan is ie wel de bink van de Zuidas,...

    Mooie deal voor Ome Ralph met de centjes van de aandeelhouders,...
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links