Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Post, BAM, Fugro en Alphabet

Liveblog: Post, BAM, Fugro en Alphabet

Update 17:00: Alphabet...

Tussenstanden:

 • Alphabet -5,9%
 • Amazon -3,1%
 • Facebook -3,7%

Net als Amazon en Facebook gok ik niet één: vinger opsteken wie van u het héle ritje in Alphabet heeft gemaakt sinds de beursgang, ofwel buy & hold. Het fonds ging in die tijd ook nog weleens doormidden en in de regel zit bijna niemand zo'n rit uit. Zeker niet bij een groeiaandeel zonder ooit één cent dividend en aandeleninkoop.

Gelet op de omzet- en winstontwikkeling van Alphabet, was die koersstijging zeker niet raar. Alsof we naar Unilever zitten te kijken (en dat is een compliment).

Als ik het staartje pak ziet u dat Alphabet nog steeds alleen maar het raam hoeft open te zetten om de omzet en winst naar binnen te laten waaien. Hoewel, het laatste kwartaal groeide de omzet minder dan verwacht en is de concurrentie op de advertentiemarkt voelbaar.

Dat zijn de cijfers. Er is ook nog sentiment en psyche. NY Times heeft de primeur dat er onderzoek naar Alphabet en ook Amazon wordt gedaan. De krant slaat denk ik de spijker op zijn kop met de stelling dat dit de concerns lang en vervelend kan achtervolgen:

With Google, the Justice Department is exploring an investigation of the advertising and search business, according to several people with knowledge of the discussions. The agency’s interest, in part, stems from rivals’ complaints. The regulators’ moves are small and preliminary, and could easily come to nothing.

But if the agencies pursue cases, Google and Amazon will almost certainly face reams of bad publicity, rising consumer distrust and falling employee morale. An inquiry would remind everyone that Google, with its early motto of “Don’t be evil,” held itself to standards it sometimes could not match.

Wat moet u hier als belegger mee? Misschien is Facebook een mooi voorbeeld, dat heeft al anderhalf jaar gedonder in de glazen. De omzet en de winst zijn echter nog steeds niet aan te slepen. En de koers doet het prima. Kortom, misschien moet u bij slaag voor Alphabet en Amazon eerder aan kopen dan verkopen denken.

Opsplitsen is al helemaal een droomscenario voor aandeelhouders. In de regel zijn de afzonderlijke onderdelen meer waard dan het geheel. Het risico is een continue dreiging van rechtszaken en boetes en dat de bedrijven inderdaad business, omzet en winst inleveren.  

 


Update 16:15 uur: IS'M dat balen

Dan doen wij het nog beter met onze Nevi PMI van 52,2. De Amerikaanse economie vertraagt, de trend is duidelijk.

 


Update 16:00 uur: De rentes. Weer

En de rentes? Ze dalen. Zwitserland doet -0,50% en wij -0,02%.

 


Update 14:45 uur: De dalers. De dikke dalers

Unilever, Heineken, Wolters Kluwer. Relx, DSM en er zijn er nog wel een paar te vinden, afhankelijk van waar u de grens precies legt. Er staan nogal wat fondsen om en nabij hun all time highs. Marktbreed dalen we echter en dan moeten er dus ook fondsen zijn, die... Dat klopt. Hier een paar voorbeelden.

Ik vis de dalers van de dag op uit de AMX, verpak die in twintigjarige grafieken en schrik eerlijk gezegd best een beetje. Fugro nadert weer die €7 rond van kerst en PostNL staat nog maar een dubbeltje boven al time low €1,457. Hoeveel bood Bpost ook alweer drie jaar terug? Inderdaad, €5,75. Laat verder maar.

Fugro staat ook de laagste standen sinds vijftien jaar ofzo. Zie ik dat technisch goed, zit het fonds al sinds die top begin 2011 in een neergaande trend? 

 Wereldhave is helemaal om te huilen. 

Eurocommercial Properties ziet er ook al niet al te okselfris uit.  

BAM behoort ook weer tot de dalers van de dag (en de eeuw). Ondanks dat het concern vandaag een prestigieuze opdracht krijgt.

Bij de Falkand Eilanden linksaf en dan gewoon immer geradeaus. Ik kom ook niet dagelijks op South Georgia en ik heb het even opgezocht. Dat ligt dus hier. Zal vrij fris en winderig zijn daar. Aan de foto ziet u wie daar zoal wonen. Dan weet u het wel. Nee, het is niet naast de deur, waar BAM aan de slag gaat. U hebt het gezien.

Kijk aan, nog een beroemde naam ook: Sir David Attenborough. Toch een beetje de Warren Buffett van het planten- en dierenrijk. 

De opdracht nabij de Zuidpool gaat over de bouw van een nieuwe laad- en losplaats. Met onder meer een nieuwe kade moet laden en lossen makkelijker en veiliger worden voor een onderzoekscentrum op het eiland.

Tevens wordt een extra afmeerfaciliteit van 11 bij 11 meter gerealiseerd, geschikt voor de ontvangst van het nieuwe poolonderzoeksvaartuig RRS Sir David Attenborough.

 


Update 14:45 uur: Zijn er nog stieren in de zaal?

Zijn de verkopers intussen op? Interessant plaatje!

 


Update 14:10 uur: ASML

En toen was ASML meteen eigenaar van het failliete bedrijf Xtal dat bij haar spioneerde en daarvoor is veroordeeld. Of wat dat nou Samsung, hoe zat het ook alweer? Enfin, case closed en nu maar hopen dat China ASML niet op die lijst met foute bedrijven zet. Veldhoven haalt 17% van de omzet uit China.

 


Update 11:00 uur: Advies

De eerste adviezen van vandaag:

 • Wolters Kluwer: naar €60,30 van €54 - Goldman Sachs
 • Lucas Bols: naar €18 van €19,50 - Kepler Cheuvreux
 • Euronext: naar €59,50 van €52,50 - UBS

 


Update 10:45 uur: Nieuwe broker Flatex

Een beurs en markt onderhouden kost geld. Het hele reilen en zeilen, de afwikkeling van transacties, clearing, toezicht en ga maar door. Niemand die het gratis en voor niks doet. Links- of rechtsom betaalt u ook, maar anno nu is de keuze wel aan u hoe, waar en hoeveel u betaalt. Voilà, de nieuwe gratis broker Flatex.

Dat is een Duits bedrijf en dochter van het genoteerde Fintech Group, die nu ook uitrolt in Nederland. Niks geheimzinnig aan, al op de homepage maakt Flatex duidelijk hoe het zijn geld verdient: met commissies (mag nog wel in Duitsland) en het verkoopt orders aan handelsplatform Tradegate. Ga maar kijken of het wat voor u is.

Zo blijft het maar druk en vooral volatiel op de Nederlandse brokersmarkt, waar het een komen en gaan is van partijen. Flatex komt erbij, Bux rolt verder uit en Saxo Bank neemt natuurlijk Binck Bank over. Dat niet alleen, ook ABN Amro, ING en Rabobank blazen dit jaar ook het stof van hun beleggingsdesks voor particulieren. 

Directeur Jeroen Sonsma van Flatex Nederland heeft overigens een Binck-verleden. Klein wereldje is en blijft het. Zeg maar of Flatex aanslaat op de wellicht redelijk verzadigde Nederlandse markt. Hangt denk ik vooral af van de marketinginspanningen. 

 


Update 10:30 uur: Vastgoed ergens anders

ABN Amro heeft nog verrassende vastgoedtips voor de Prins Bernhard Juniors onder ons. Hoewel, het toverwoord blijft Randstad. 

Bij aantrekkelijk vastgoed wordt niet vaak gedacht aan gemeentes als Midden-Delfland, Ouder-Amstel, Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp. Maar toch zijn dit economisch gezien de meest kansrijke gebieden in Nederland om in vastgoed te investeren.

Uit een analyse van ABN AMRO blijkt dat het niet de grote steden maar juist de gemeentes rondom die grote steden zijn die economisch de meeste potentie hebben. Dit geldt in het bijzonder voor de gemeentes tussen Rotterdam en Den Haag, de gemeentes tussen de driehoek Utrecht, Leiden en Amsterdam en het gebied rondom Den Bosch.

Ook de regio Barneveld, Ermelo, Putten (Noordwest-Gelderland) scoort hoog, net als het gebied rond Buren en Wijk bij Duurstede (Zuidoost-Utrecht). Meer algemeen blijkt de regio ‘Randstad-plus’ het meest aantrekkelijk om te investeren in vastgoed. Hoe verder van de Randstad, hoe onaantrekkelijker de gebieden worden.

 


Update 09:40 uur: Semiconductorfantasie

Infineon laat zich niet door het drakerige beursmomentum afschrikken, want vooral chippers hebben weleens betere tijden gekend. Net eens zo heel lang geleden trouwens. Het wordt het bedrijf niet in dank afgenomen, -5% nu.

Vorige week zette Cypress Semiconductor, een SOX-component, zichzelf in de etalage. Vandaar die stijging, om de voorkennisroepers voor te zijn. Het bedrijf doet zestien keer de verwachte winst en 2,5% dividendrendement.

Infineon is zelf flink aan het afkomen - eenderde eraf in een maand tijd - maar kijkt blijkbaar toch over cyclus en misschien wel handelsoorlog heen. Onduidelijk is of het bedrijf al langer aast op Cypress, of dat het (opportunistisch) zijn kans pakt. U ziet ook onze chippies weer dik dalen. Positief effect is er niet.

 


Update 09:05 uur: Nevi PMI

Nevi is niet zo positief, maar gelet op de scores van andere landen vind ik het nog reuze meevallen. Zeker nog geen recessiestand, waar we misschien toch allemaal een beetje voor beginnen te vrezen op de beurs. 

Hier andere scores:

 • Duitsland: 44,3 (44,3 verwacht)
 • Frankrijk: 50,6 (50,6)
 • Italië: 49,7 (48,5)
 • Spanje: 50,1 (51,3)
 • China: 50,2 (50,0)
 • Japan: 49,8 (49,6)
 • India: 52,7 (51,3)
 • Zuid-Korea: 48,4
 • Taiwan: 48,4
 • Turkije: 45,3

En de uitsmijters: Griekenland 54,3 en VK 49,4 (52,0).Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:05 BeursVandaag: Het is weer veel
 2. 08:05 BeursVandaag: Het is weer veel
 3. 14 apr Hoi Den Haag, hoe zit het met ABN Amro? 3

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Jeroentje-2018 3 juni 2019 12:08
  Air France KLM is afgelopen periode fors gedaald o.a. door de sterk opgelopen brandstofprijzen. Nu wereldwijd de olieprijzen snel dalen, zullen weldra de kerosineprijzen volgen.

  De kostprijs wordt voor KLM beduidend lager en is dat positief voor het resultaat. Daarnaast is KLM betrokken bij het ontwikkelen van een nieuw zuiniger vliegtuig. Nog iets, traditioneel zijn juli en augustus gunstige maanden voor airliners.

  Technische conditie:

  High 17 april Euro 11,34
  Low 31 mei Euro 7,53
  Verschil -50,60% over deze periode.

  Koersgrafiek steun Euro 7,60 / Euro 6,95.
  Momentum: opwaarts gericht.
  MACD: Positieve crossing.

  Tip: hanteer stop loss of hedge longpositie af met bijv. putopties.
9 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Alphabet 2.241,910 14 apr
  -12,520
  -0,56%
 2. Amazon.com 3.333,000 14 apr
  -67,000
  -1,97%
 3. ASML Holding 530,500 10:22
  +0,200
  +0,04%
 4. BAM Groep Koninklijke 2,220 10:22
  +0,044
  +2,02%
 5. Cypress Semiconductor Corp 23,820 apr '20
  0,000
  0,00%
 6. Eurocommercial Properties 20,460 10:18
  -0,160
  -0,78%
 7. Euronext 90,000 10:18
  +0,200
  +0,22%
 8. Facebook 302,820 14 apr
  -6,940
  -2,24%
 9. Fugro 8,825 10:21
  -0,095
  -1,07%
 10. INFINEON TECHNOLOGIES AG 35,735 10:10
  +0,060
  +0,17%
 11. Lucas Bols 11,900 10:21
  -0,020
  -0,17%
 12. Wereldhave 14,800 10:19
  -0,010
  -0,07%
 13. Wolters Kluwer 76,440 10:22
  +0,460
  +0,61%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare