Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Uitbrekers

Mijn visie over de indices en met name de AEX weet u al. Dit is naar mijn mening het meest reële scenario. Ik heb de wijsheid niet in pacht en kan niet in de toekomst kijken, maar belangrijk is dat een trend een trend is, totdat deze wordt gebroken.

Ook weten we vanuit het verleden dat in de eerste periode - vaak zeer sterk stijgend - van een nieuwe bullmarket er nog veel ontkenning heerst. Eerst een versnelling richting 350 tot 380, daarna een forse correctie om dan mijn koersdoel 410 te halen, is mijn scenario.

Na veel vragen over analyses van individuele fondsen, zal ik vandaag enkele naar mijn mening interessante aandelen kort de revue laten passeren. Hierbij noem ik koersdoel en stoploss.

Positief is verder dat steeds meer individuele fondsen uitbreken (BAM, DSM, Philips, Unilever en Aegon), met soms veel hogere koersdoelen (Unilever richting 28 en Aegon richting 10).

Philips
Philips gaf afgelopen week een duidelijke signaal met een doorbraak boven de recente toppen met een break-away gap. Binnen de grote stijgende trend is nu een versnellingsfase gestart. Er ligt nog wel belangrijke weerstand rond de 19,30. Maar een beweging richting 23,50 tot 25,50 moet zeker mogelijk zijn.

Eerste haarscheurtjes loopt Philips op onder de 17.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Corio
Van de drie vastgoedfondsen in de AEX is Corio een achterblijver. Ze laten alle drie dezelfde patroonvormen en uitbraak zien. Corio is na de vorming van een driehoeksformatie pas recentelijk uit zijn dalende trend gebroken, met ook een gap. Recentelijk werd dit uitbraakniveau opnieuw teruggetest.

Onder de zone 43,50-44,50 treedt een verzwakking op. Koersdoel ligt voor mij richting de 63 met nog belangrijke tussenliggende weerstand bij 55.


Klik op de grafiek voor een grote versie

BAM
BAM zit in een sterke opwaartse trend en een groot bodempatroon is afgerond. Het fonds breekt de ene na de andere weerstand. Potentie is er in eerst richting 12,50, maar in de loop van volgend jaar acht ik een test van de toppen rond 17 mogelijk. Verslechtering treedt op onder de stijgende bodemlijn, nu rond 7,85.

Eerste verzwakking is er onder de vorige top van 8,10.


Klik op de grafiek voor een grote versie

ASML
ASML heeft al een hele run gemaakt, maar de stijgende trend is intact en test nu de uitbraak terug. Tot aan de 19,50 is het aandeel zeer koopwaardig. ASML heeft als een van de weinige fondsen haar laatste Fibonacci-correctieniveau (61,8%) gebroken en kan de oude toppen van 2007 van rond de 25,50 gaan testen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

SBM Offshore
SBM Offshore heeft veel potentie. De recente bodem van 13,50 kan als stoploss aangehouden worden. Het lijkt een broadening formatie te worden, maar vanochtend doet de koers een poging om opnieuw de horizontale toppenlijn te doorbreken. De stijgende trend is sterk en het eerste ijkpunt voor de komende weken ligt rond 17,40.

Maar ik denk dat er een gerede kans bestaat dat de gap tot aan de 20 wel eens kan worden opgevuld.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Farma
In deze farmasector kom ik drie opvallende namen tegen:
  • Sanofi-Aventis
  • Pfizer
  • Roche

    Sanofi-Aventis brak in de afgelopen dagen pas uit de dalende trend. Tussenliggende weerstand is nog te vinden rond 56,30, maar de kans is reëel op een beweging richting de 63 tot 65. Als stoploss kan de stijgende bodemlijn van 50,70 of de recente bodem van 49,25 worden aangehouden.


    Klik op de grafiek voor een grote versie

    Pfizer
    Pfizer maakte deze trendbreuk al enige tijd geleden, maar staat nog steeds aan het begin van een grote beweging. Het is zeer pril om te vermelden, maar een beweging richting de top van 27,50 zou mij niet verbazen in de komende maanden. Dit fonds komt vanuit het verleden van veel hogere niveaus af.

    Tussenliggende belangrijke weerstand is te vinden in de zone 20 – 20,30. Onder de bodem van 16 komt het positieve sentiment pas in gevaar.


    Klik op de grafiek voor een grote versie

    Roche
    Een fonds dat niet weet te overtuigen is Roche, dat nog steeds gevangen zit in een dalende trend. De recente, tijdelijke doorbraak was een vals signaal. Eerder deze week werd nogmaals een lagere top gemaakt. Pas boven de dalende toppenlijn met bevestiging boven de 175 ontstaat een sterk koopsignaal.

    Tot die tijd richt ik mijn vizier op minimaal 155 en mogelijk de zone 140 – 145.


    Klik op de grafiek voor een grote versie


    Bas Heijink is Senior Technisch Analist van de ING Investment Office. Hij is verantwoordelijk voor de visie op basis van Technische Analyse binnen ING Bank Private Banking. De informatie in deze door hem geschreven column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank NV is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling. Stuur een reactie aan de auteur.

  • De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Bas Heijink

    Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

    Meer over Bas Heijink

    Recente artikelen van Bas Heijink

    1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
    2. jun '17 TA: Bedankt! 411
    3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

    Gerelateerd

    Reacties

    11 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 16 oktober 2009 16:00
      quote:

      chiappucci92 schreef:

      Het leek er heel even op dat we gingen dalen, toen werd ik wakker in mijn warme berenhol. Het bleek gewoon een droom te zijn. Wat een verassing, we staan alweer bijna in de plus. En natuurlijk zijn wij hollanders weer de beste van de klas. Grrrrrrrrommmm!!!
      nee hoor de bel 20 ;-)
    2. forum rang 6 shortie 16 oktober 2009 16:09
      quote:

      chiappucci92 schreef:

      Het leek er heel even op dat we gingen dalen, toen werd ik wakker in mijn warme berenhol. Het bleek gewoon een droom te zijn. Wat een verassing, we staan alweer bijna in de plus. En natuurlijk zijn wij hollanders weer de beste van de klas. Grrrrrrrrommmm!!!
      Geduld, geduld.
      Google +1, IBM -1, BOA -1, GE -1, Mattel -1, Industriele productie VS + 1, Consumentenvertouwen -1.
      Stand tot op heden:
      Bears 5
      Bulls 2

      Ik weet, het is nog geen 22:00 uur maar vanaf de top vandaag toch 6 puntjes eraf. Geef weer even wat lucht voor de shorters onder ons.
    3. forum rang 6 shortie 18 oktober 2009 20:14
      Futures sloten vrijdag nog flink in de min. Dit weekend een flinke voorkenniszaak aan het licht gekomen en dan de bovengemiddelde stijging van de AEX t.o.v. overige indices. Toppen liggen er, veel rek zit er denk ik even niet meer in. We kunnen komende week een flinke stap terug.
    11 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links