Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fonz schudt aan de boom

Modelportefeuille Funds of Fonz ligt er dit jaar lekker bij. Dat is op zich geen kunst, met zoveel wind uit alle beurshoeken in de zeilen. Maar toch, een rendement van 27% is prima in deze markt. Zeker gelet op de defensieve accenten in de portefeuille.

Tegelijk is er dit jaar nauwelijks gesleuteld aan de portefeuille, de markt gaf daar simpelweg geen aanleiding toe. Af en toe is een soort APK-keuring geen overbodige luxe. Gewoon even kijken of alle individuele posities nog werken én of het geheel nog in balans is.

Het is een typisch menselijk fenomeen om in bullmarkten risico’s te gaan stapelen. Een fondsportefeuille wordt dan al snel een kerstboom, volgehangen met alles wat blinkt en glittert.

En in een markt als deze kan disbalans ontstaan doordat de meer risicovolle posities oplopen en de weegschaal naar een gevaarlijke kant overhelt.

Boompje schudden
Fonz loopt op deze druilerige en tamelijk gezapige middag (behalve voor DSB-werknemers, DSB-spaarders en DSB-leners) dan ook even positie voor positie de portefeuille langs. Op zoek naar de dode hoek. Eventjes aan die opgetuigde kerstboom schudden - er zijn leukere klusjes, maar soms is het nodig.

 • Blackrock Global Fund World Mining
  Het BGF World Mining klimt snel uit een heel diep dal. De vooruitzichten voor de sector zijn voor de lange termijn goed. Op kortere termijn is turbulentie mogelijk, de invloed van groeicijfers uit met name China is evident. De oude top is nog ver weg. De weging van 7% in de portefeuille is aan de lage kant. Een bijkopertje.

 • Blackrock Global Fund World Gold
  Zusterfonds BGF World Gold heeft met de gebruikelijke hefboom van ongeveer 2 gereageerd op de rally in de goudprijs. Het fonds met goudmijnbedrijven heeft het prima gedaan, maar het momentum lijkt even af te nemen in goud. Risicospreiding lijkt noodzakelijk. De positie wordt teruggebracht, door een pluk te verruilen voor het mijnbouwfonds.

 • Carmignac Gestion Investissement
  Carmignac Investissement doet waar het goed in is. Meestijgen met de markt, maar tegelijk het neerwaarts risico dempen door de aandelenpositie af te dekken met futures. Fonz is dan ook erg tevreden over dit fonds, maar houdt wel de ontwikkelingen rond het akkefietje met de Spaanse BBVA in de smiezen. Je weet maar nooit.

 • Carmignac Gestion Patrimoine
  Carmignac Patrimoine is als mixfonds dé hoeksteen van de Fonz-portefeuille en functioneert net als het aandelenfonds van de Franse stal uitstekend. Niks aan doen dus. Onder voorbehoud van onverwachte wendingen in het Spaans-Franse conflict.

 • Invesco Asia Structure
  Volgens critici is Invesco Asia Infrastructure 100% gecorreleerd aan de Chinese aandelenmarkt. Dat blijkt best mee te vallen. Het fonds doet wat het moet doen, maar is wel risicovol. Dat is meteen de reden waarom Fonz de positie met winst liquideert. Even wat gas terugnemen.

 • Schroders BRIC
  BRIC is terug van kort weggeweest, maar Schroder ISF BRIC is wel een achterblijver in de peer group dit jaar. Andere BRIC-fondsen hebben een gelukkiger hand van stockpicken of bij allocatie van de vier landen. Bij verder underperformance wordt het fonds ingeruild for another BRIC in the wall.

 • JPM Highbridge Statistical MN Fund
  Het – even diep ademhalen - JP Morgan Highbridge Statistical Market Neutral Fund zit als stabiele factor in de portefeuille maar heeft dit jaar wel wat van zijn glans verloren. Fonz gooit het fonds eruit en gaat op zoek naar een ander defensief blok. Voorlopig even cash.

 • Robeco High Yield Obligaties
  De grafieken van high yield fondsen lijken met de wetten van de zwaartekracht te spelen en dat geldt ook voor Robeco High Yield Obligaties. Lekker laten lopen. Als de grafiek een kniek gaat vertonen is het vroeg genoeg om winst te nemen. De positie is ondanks het rendement bescheiden genoeg om gehandhaafd te kunnen worden.

 • Skagen Global
  Het agressieve wereldwijde aandelenfonds Skagen Global doet het dit jaar niet slecht, hoewel de laatste maand minder indrukwekkend was. Het fonds blijft beduidend achter bij Fortis Obam, maar verloor vorig jaar ook minder terrein. Voorlopig houdt Fonz dit fonds nog aan.

  Even resumerend: Fonz hevelt dus wat over van World Gold naar World Mining en sluit de posities in JPMorgan Highbridge MNF en Invesco Asian Infrastructure. Daar zullen defensieve fondsen voor worden teruggekocht. Tot die tijd houdt Fonz even een kaspositie aan. De trades worden maandag na 10:00 tegen de nieuwe NAV doorgevoerd.


  Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.

 • Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef posities heeft in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van zijn beleggingen.

  Gerelateerd

  BlackRock Global Funds World Gold Fund A2 EUR

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  BlackRock Global Funds World Mining Fund A2 EUR

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Carmignac Investissement A EUR Acc

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Schroder International Selection Fund BRIC (Brazil, Russia, India, China) A Acc

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Skagen Global A

  Volgen
   
  Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

  Reacties

  Volgen
   
  Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
  7 Posts
  Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
  [verwijderd]
  0
  Beleggings-Fonz - Fonz schudt aan de boom

  "Fonz gaat door zijn fondsenportefeuille heen en komt met herwegingen en verkopen..."

  www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
  [verwijderd]
  0
  quote:

  Redactie IEX.nl schreef:


  Even resumerend: Fonz hevelt dus wat over van World Gold naar World Mining en sluit de posities in JPMorgan Highbridge MNF en Invesco Asian Infrastructure. Daar zullen defensieve fondsen voor worden teruggekocht.


  De afgelopen twee weken heb ik mijn portefeuille op ongeveer dezelfde wijze herzien. HY obligaties heb ik verlaagd van 30% naar 20% en heb een gedeelte van het groeifonds verkocht.

  Na zo'n herstelperiode is de interessantste periode voor HY obligaties geweest. De groeifondsen blijven na een herstel periode vaak achter en zijn weer interessant als de groei weer aangetrokken is. ING heeft dat waarschijnlijk ook door en heeft het beleggingsbeleid van het ING Global Growth Fund aangepast.

  Ik dicht de beste kansen toe aan hoogdividend, EM en smallcaps toe. Ik heb Orange European High Dividend Fund, ING Global Emerging Markets Fund en Delta Lloyd Europees Deelnemingen Fonds bijgekocht.
  TG01
  0
  quote:

  Hythloday schreef:


  ..De afgelopen twee weken heb ik mijn portefeuille op ongeveer dezelfde wijze herzien. HY obligaties heb ik verlaagd van 30% naar 20% en heb een gedeelte van het groeifonds verkocht.

  Na zo'n herstelperiode is de interessantste periode voor HY obligaties geweest...


  Onzin, je bent 2 weken geleden geschrokken van een koers dipje en uitgestapt.
  Er is nog niks dat er op wijst dat de herstelperiode voorbij zou zijn..

  Dip + doorgaan van herstelperiode:
  www.iex.nl/stocks/stocks_detail.asp?i...
  www.iex.nl/stocks/stocks_detail.asp?i...  [verwijderd]
  0
  Hyth heeft alleen wat winst afgeroomd bij HY; hij zit er nog steeds in met 20% van zn portefeuille als ik het goed begrijp.

  De spread van HY is sinds het dieptepunt vorig jaar gehalveerd. Volgens fixed income kan die spread nog een keer halveren als de default rates blijven meevallen, dus voorlopig lekker doorgaan met aanhouden en afromen.
  [verwijderd]
  0
  quote:

  TG01 schreef:


  Onzin, je bent 2 weken geleden geschrokken van een koers dipje en uitgestapt.
  Er is nog niks dat er op wijst dat de herstelperiode voorbij zou zijn..


  Van een portefeuille bestaand uit 50% obligaties, 40% aandelen en 10% commodities ben ik gegaan naar een portefeuille bestaand uit 40% obligaties, 50% aandelen en 10% commodities.

  De rente op de HY markt staat nu op ruim 10%. Indien de default rate laag is, zal een rente van 7-8% de ondergrens zijn.
  7 Posts
  Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

  Plaats een reactie

  Meedoen aan de discussie?

  Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

  Column door: Beleggings-Fonz

  Beleggings-Fonz is - u raadt het al - het beleggingsfondsenalias van redacteur Peter van Kleef, waarbij het witte t-shirt, zwartlederen jack en royale kuif (full disclosure: pruik) een vette knipoo...

  Meer over Beleggings-Fonz

  Recente columns van Beleggings-Fonz

  1. mrt '14 To Russia With Fonz 2
  2. jan '12 Doet u mij maar dividend 4
  3. okt '10 Succesvol gespreid richting 2011 5
   
  Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
  #/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare