Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

BeursVandaag: Donkere wolken

BeursVandaag: Donkere wolken

Morgan Stanley gooit de knuppel in het hoenderhok. Heel kort en populair samengevat; het gaat slecht zo (lees: handelsoorlog) én... de winsten gaan dalen? Citaatje:

“Numerous leading companies may be starting to throw in the towel on the second half rebound--something we have been expecting,” the bank writes.

Plaatje erbij en tja, is het raar dat na hoogconjunctuur en ruim tien jaar geen officiële recessie, het een keertje even wat minder is?

Kijk vooral naar die rentes. Spooky. De Amerikaanse tienjaarsrente doet nu 2,25% en de Duitse -0,17%. Wat voor reden u ook toekent aan deze daling en de laagste standen in drie jaar - er zijn er vele te bedenken - een vrolijke zit er niet tussen. Nee, het is niet raar als de handelsoorlog zelfs een recessie kan veroorzaken.

Maar wat gaan de centrale banken dan doen? Als u al hier uw hersens allemaal over gaat kraken en uw geld erop wil voorsorteren, houd dan ook even rekening met het scenario dat er opeens wel een deal uit de lucht komt vallen. Enfin, intussen is nu weinig vrolijks te melden.

Het is een beetje een eentonig verhaal deze week, maar er zijn weer geen bedrijfscijfers, -nieuws en -adviezen. Er zijn eigenlijk alleen die donkere wolken en het bord ziet er nu niet goed uit. Foutje in de tabel, de Dow Jones daalde -0,93%. Uitgerekend Shanghai zorgt voor het enige groen vandaag.

De AEX zou nu eigenlijk over laatste topje 559,15 moeten heengaan, maar lijkt nu eerder bodempje 542,98 op te zoeken. Het is overigens te vroeg om van een trendbreuk of neergaande trend te spreken, maar houd het toch maar even in de gaten. De rentes gelden als het slimme geld, weet u nog?

Nieuws, advies, shorts en agenda

Dit is het belangrijkste ANP-nieuws sinds het Amsterdamse slot gisteren. Welkom op het Damak Marel en succes! En: citaatje uit het bericht dat de minster wil dat grootaandeelhouders zich eerder melden:

De minister wil dat de grens waarop aandeelhouders hun belang voor het eerst moeten melden van 3% naar 2% gaat.

 • 07:58 Marel maakt op 7 juni beursdebuut Amsterdam
 • 07:52 Bols wil oud-bestuurder Heineken als commissaris
 • 07:49 Deens Genmab wil ADS-notering in New York
 • 07:37 China waarschuwt banken voor verlies
 • 06:40 Producentenvertrouwen omlaag
 • 06:32 'Hoekstra wil meldplicht aandeelhouders aanscherpen'
 • 28 mei Wall Street lager op rustige handelsdag
 • 28 mei Record geboden voor lunch met Buffett
 • 28 mei Wall Street vlak in middaghandel
 • 28 mei Commissaris Wereldhave vertrekt naar Bpost
 • 28 mei AEX kabbelt naar vlak slot
 • 28 mei Vertrouwen Amerikaanse consumenten stijgt

Analistenadvies luidt:

 • Euronext: naar €70 van €66,50 - JP Morgan

De AFM meldt deze shorts:

De agenda spreekt voor zich:

 • 06:30 Nederland producentenvertrouwen mei
 • 08:45 Frankrijk BBP Q1 herziend 0,3% QoQ
 • 09:55 Duitsland werkloosheidspercentage mei 4,9%
 • 10:00 Kiadis BAvA
 • 10:00 Probiodrug AvA
 • 13:30 NN Group AvA

En dan nog even dit

ArcelorMittal dus:

Geen dag meer zonder Huaweikoppen:

De naam komen we in dat verband ook te vaak tegen:

Hoeveel?!

Dat zit zo:

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 25 sep BeursVandaag: Van je hela hola vola 9
 2. 24 sep Draaien en keren, draaien en keren
 3. 24 sep Air France-KLM op all time low

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Snugger 29 mei 2019 09:47
  Morgan Stanley is waarschijnlijk de eerste, van de groot banken sowieso, die ziet wat veel technisch analisten allang was opgevallen wat komen zal, flink afdalende aandelenindexen, en het gevolg daarvan..
  Maar gooien ze daarmee de knuppel in het hoenderhok, als een hoop ellende je bespaart kan blijven?… Beetje belegger weet nu wat ie wel, of juist niet, moet doen...
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 540,91 25 sep
  -0,20
  -0,04%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare