Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Schade, schande en wijsheid

Vooruitblik: Schade, schande en wijsheid

Hét nieuws van vandaag hebben we nog tegoed. Onze uitslag is al min of meer bekend, maar let vanavond vooral op Duitsland, Frankrijk, Italië en ja, ook het VK.

Hamvraag is hoeveel de eurosceptische en zelfs anti-EU-partijen winnen, of verliezen. De euro kan gaan lopen vanaf 23:00 uur. Hoeft niet, kan wel. 

Verder is er eigenlijk geen nieuws dit weekend. Dit brengt ons weer bij het centrale thema van deze maand. Is het nou the dollar is our currency, but your problem, zoals het origineel uit 1971 luidt, of is het anno nu the yuan is our currency, but your problem?

Spot-on

Citaatjes van de OECD in dat stuk, die klip en klaar het risico cijfermatig duiden, hoewel dat natuurlijk altijd een slag in de lucht is. Het geeft wel een idee.

Trade tensions are the main reason that growth in the global economy will weaken to 3.2% this year, the slowest pace in three years and down from rates of about 5% before the financial crisis a decade ago, the OECD said.
The world economy is expected to pick up slowly next year, but only if Washington and China drop their latest tariff moves.

The impact could be a lot more severe if Trump follows through on his latest threat to hit a further $300 billion of Chinese imports with tariffs and China retaliates again. That kind of tariff escalation, plus the associated rise in uncertainty about a broadening of the trade war, could lop about 0.7% off the world economy by 2021-2022, the OECD said.

In deze terugblik op vorige beursweek gaat Bloomberg hier ook op in.

Nog nooit van dit huis of deze meneer gehoord, maar deze opmerking over excuse en trigger uit dat stuk is denk ik spot-on.

“The market needed an excuse to correct and the trade-war headlines were the trigger, but the underlying weakness is much more complex than that,” said Alberto Tocchio, the chief of Heron Asset Management. “A continuous deterioration of the macro environment, high valuations and political/geopolitical uncertainty are also weighing on markets.”

De grote jongens sluiten zich hierbij aan:

The heart of all this is not the trade war itself, but its potential impact on global economic growth. A slew of economists at Wall Street’s biggest firms and beyond took a bearish lurch this week, with the likes of Goldman Sachs Group Inc. and JPMorgan Chase & Co. rewriting forecasts for how bad the protectionist showdown will get.

Nog een keer Bloomberg:

The timing is not ideal. Economic barometers worldwide have showed signs of softening, with data on Thursday showing a gauge of U.S. factory activity dropped to a nine-year low. Beyond chipmakers, other companies also seen as proxies for growth have been struggling, leading the weekly drop.

Enfin, beide presidenten ontmoeten elkaar naar verluidt over een maand op de G20. Tot die tijd is er iedere dag kans op nieuwe en ingetrokken maatregelen, toenaderingen en afwijzingen, plaagstoten en liefkozingen en noem maar op. Ofwel, opgeluchte en bezorgde koersen, om de networks maar voor te zijn.

Wat zeggen de grafieken?

Ik pak er een resem grafieken bij, om te laten waar de risico's vooralsnog neerslaan. Als eerste de MSCI World Index. Met deze quote van die Tocchio is de index meteen geduid? The market needed an excuse to correct and the trade-war headlines were the trigger. Meer dan dat is de daling namelijk nog niet?

De MSCI Emerging Markets Index echter daalt harder. Ik heb hier geen bar chart van, maar zeg het maar: buy the dip? Beide indices zijn in dollars.

Met een beetje fantasie laat het Damrak hetzelfde beeld zien. De grote AEX komt net even met een paar procent van haar laatste top af. (Defensieve) waarden als Unilever, Relx, Wolters Kluwer en Heineken flirten zelfs met all time highs. Ahold Delhaize is de grote uitzondering. 

De kleine AMX met al die cyclische waarden zit daarentegen ook in een dip, om van individuele waarden als AMG, BAM, Aperam, Besi, Air France-KLM en PostNL maar te zwijgen. Dalingen tot ruim 30% aan toe.

Hetzelfde geldt voor sectoren. Met vooral de War on Huawei zijn het vooral de vroegcyclische technologie-aandelen die deze maand de tol van de handelsoorlog betalen, ofwel met name de chippers. Ik val u al sinds de daling een maand geleden inzette al lastig met de Philadelphia Semiconductor Index, de SOX.

ASML en NXP Semiconductors zitten ook in deze dertig internationale namen kennende chipindex, met alles en iedereen erin die ertoe doet. U ziet het, het ding flirt met een bear market, nadat een maand geleden er nog een all time high op het bord stond. Risk happens fast, zeker onder chippers.

Nog zo'n windvaan voor de wereldeconomie: grondstoffen of commodities. De Thomson Reuters CRB Commodity Index (een gewogen mandje) spreekt boekdelen. Buy the dip, iemand? Dat is wel het grappige van buy the dip (-10%), u denkt altijd dat het te vroeg is en de boel nog veel lager kan en gaat.

Al die keren dat ik zelf in de afgelopen jaren de dip kocht (voor AEX en wereldindex), dacht ik dat ook en durfde ik eigenlijk niet. Ik deed het toch, want -10% = -10% en strategie = strategie. Inderdaad, achteraf was het iedere keer spot-on. De laatste keer was afgelopen kerst en oud & nieuw.

Nog zo'n bleeder. De financials zijn ook zwaar de klos door de haperende economie (toenemend risico op defaults) en de rentedalingen. Ik loop even een paar Euro Stoxx sectorindices af. Hier de Euro Stoxx Banks Index:

Wat dacht u van de auto-industrie en toeleveranciers? De Euro Stoxx Automobile & Parts Index:

Natuurlijk, onder meer de bouw ook. BAM, Heijmans en VolkerWessels staan niet op zichzelf. De Eurostoxx Construction & Materials Index:

Ik zei al dat Unilever op en rond haar all time high staat. Het is niet de enige. Hoezo correctie, dip of zelfs bear market? De Eurostoxx Food & Beverages Index, defensiever is er bijna niet, dendert gewoon door:

En de rest van de grafieken

Eens zien hoe de rest van de markt hiertegenaan kijkt. Om te beginnen flirten de rentes weer met de laagste standen ooit, met uitzondering van de VS dan. Hier ziet u de Duitse en Amerikaanse tienjaars rentes. De standen en richting zeggen maar één ding: risk-off.

Extraatje, onze tienjarige Wopkes naderen ook het nulpunt. Ik moest van de week hard lachen om die zogenaamd groene twintigjaars lening die ons land uitgaf tegen 0,5% en kijk niet raar op als zelfs die binnenkort rood noteren. Dat is dan voor straf? Serieus, Mr. Market houdt niet van doelbewust foute labels.

In het vorige decennium plakten we AAA-labels op meuk en rommel en dat kwam ons duur te staan in de kredietcrisis. Nu plakken we groene en duurzame etiketten op wat doodgewone dingen zijn en - hoewel ik nu nog niet zou weten hoe of wat - iets in mij zegt dat zoiets een keer als een boemerang terugkomt.

Ik zie die hype - tot DNB en AFM aan toe - om vooral groen en duurzaam te gaan, als hetzelfde als de mode om toch vooral dotcom zonder omzet en winst te gaan (1995-2000), of om uw huis als pinautomaat te gebruiken en zoveel mogelijk gratis geld uit de bank te trekken (2000-2008). Met z'n allen één kant uit. 

We weten hoe dit afliep. Beleggen doet u naar mijn nederige overtuiging voor rendement en niet voor een betere wereld. Dat is gewoon een kwestie van doen - niet dus, we vliegen bijvoorbeeld al meer - of stemhokje. Als u én én wilt, loopt u het risico dat u twee keer van een kouwe kermis thuiskomt.

Volgende item: de volatiliteit. U ziet hier zowel de AEX (oranje) als de S&P 500 VIX Index (paars). Dit zijn standen die eerder op risk-on dan risk-off duiden. Niet onlogisch, want ik liet u al zien dat de markbrede indices nog geen centje pijn vertonen. 

Om het rondje af te maken, de dollar trekt aan en dat duidt misschien ook wel op een bescheiden risk-off modusje?

Conclusie

Kortom, grof afgerond slaat het risico vooralsnog neer bij de cyclische aandelen en blijven defensieve waarden nog redelijk goed liggen. Het is anybody's guess of dit the beginning of the end, of the end of the beginning is, om Sir Winston Churchill losjes te citeren. Misschien is de gulden middenweg wel de meest wijze.

Nee, er komt (de komende jaren) geen kant-en klaar handelsverdrag tussen VS en China, waarna alles weer koek en ei is en ze lang en gelukkig samenleven. Beide landen vechten om hegemonie op deze planeet, zowel in economisch, technologisch, politiek als militair opzicht en dat duurt nog wel even. 

Nee, er komt ook geen volkomen uit de hand lopende handelsoorlog. Ten eerste kijkt president Donald Trump net als wij de hele dag koersen en als de eerste de beste paniekparticulier schrikt hij van hevige dalingen. Dan twittert hij wat liefs richting zijn Chinese collega Xi Jinping en trekt soms weer handelskeutels in. 

Wat de Chinese president doet, vindt en hoe ver zijn macht reikt, is ondoorgrondelijk, maar China kan zich geen full-blown handelsoorlog permitteren. Er moet nog een half miljard mensen uit de armoede en de middeleeuwen worden verheven, zo simpel luidt de opdracht voor Beijing. Daar helpt geen handelsoorlog bij.

Bovendien exporteert het land veel meer naar de VS dan andersom, wat China minder slagkracht geeft. Xi denkt wellicht beter zaken te kunnen doen met eventueel een opvolger van Trump en die laatste kan weer denken dat zijn Chinese ambtgenoot eens de zenuwen krijgt van imploderende exporten.

Kortom, het is een potje pokeren tussen VS en China en dat gaat misschien nog jaren of nog langer duren. Wat telt is of het tussen de oren van consumenten en ondernemers wereldwijd gaat zitten en of die al dan niet de hand op de portemonnee gaan houden. Dat is ook het grote risico voor aandelen en beurzen.

Zo niet, dat kan het ook maar zo dat we het dieptepunt van de economische cyclus al hebben gezien. Ondanks dat er nog geen wereldwijde recessie is geweest. Ach en anders hebben we altijd de centrale banken nog, die niet te beroerd zijn om weer vol op het orgel te gaan, als het tegen gaat zitten.

Agenda

Van de agenda hoeven we het niet te hebben deze week. Er zijn geen bedrijfscijfers en we moeten nog anderhalve maand wachten tot het Q2-rondje begint. Het is de ook de vraag of er de komende tijd veel winst- en omzetwaarschuwers komen met die overwegend slappe en voorzichtige outlooks.

Deze week zijn er herziene BBP-cijfers (onder andere uit de VS), inflatie, een Chinese inkoopmanagersindex en dat is het. Denk alleen niet dat als de agenda geen in het oog springende punten kent of leeg is, dat de koersen zich dan ook gedeisd houden. Juist op onverwachte momenten wil het wel eens... vaak genoeg gebeurd. 

Morgen is de VS dicht en ondanks dat het donderdag Hemelvaartsdag is, zijn de beurzen volgens mij overal gewoon open. In ieder geval in Amsterdam, New York, Londen, Frankfort, Tokio, Hongkong en Sjanghai. Verder is er dit weekend één fondsnieuwtje. Eens zien wat KPN er morgen van bakt? 

Srollen maar:

27 mei
VS dicht
09:00 Ageas notering €2,20 ex-dividend
14:30 Ackermans & Van Haaren AvA

28 mei
08:00 Duitsland GFK consumentenvertrouwen jun 10,5
10:00 EU groei geldhoeveelheid apr 4,3%
11:00 EU consumentenvertrouwen mei -6,5
15:30 Gemalto AvA
15:00 VS Case Shiller huizenindex mrt 0,2%
16:00 VS consumentenvertrouwen mei 129,8

29 mei
06:30 Nederland producentenvertrouwen mei
08:45 Frankrijk BBP Q1 herzien 0,3% QoQ
09:55 Duitsland werkloosheidspercentage mei 4,9%
10:00 Kiadis BAvA
10:00 Probiodrug AvA
13:30 NN Group AvA

30 mei
14:30 VS BBP Q1 tweede herziening 3,1%
14:30 VS wekelijkse jobless claims

31 mei
01:30 Japan inflatie CPI mei 1,2%
04:00 China NBS manufacturing PMI mei 49,9
09:00 NN Group notering €1,24 ex-dividend
09:00 Hydratech notering €2,70 ex-dividend
10:00 Italië BBP Q1 herziening 0,2% QoQ
14:00 Duitsland inflatie CPI mei 0,3% MoM
14:30 VS persoonlijke uitgaven apr 0,2% MoM
15:45 VS Chicago PMI mei 53,7
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan mei 100,0

Waarderingen

Geopolitiek of niet, uiteindelijk zijn het op lange termijn omzetten, winsten en rentes die de beurzen bepalen. Hoe staat het daarmee? Q1 was natuurlijk niet goed, maar dat wisten we van tevoren.

Voor Q2 zijn de verwachtingen ook niet best.

Dit is waarom ik zelf geen winstwaarschuwingentsunami verwacht:

Onder de motorkap ziet het zo uit. Eerst de S&P 500. Goedkoop is anders, maar duur ook, toch? Merk op dat er weer een verschil tussen dividendrendement en yield begint te ontstaan; mede daarom liggen wellicht defensieve aandelen relatief goed. In Europa speelt dit nog veel meer.

Zie bijvoorbeeld onze AEX die nu weer 3,6% dividendrendement doet versus die 0,1% van Wopke. Net als bij de S&P 500 staat ook de omzet- en winstverwachtingen hier even stil. Onze aandelen zijn trouwens nu net zo duur als juli vorig jaar, toen de AEX topje 576,90 neer zette.

De MSCI World Index ziet er ook niet onaantrekkelijke uit tegen 14,6 keer de verwachte winst en 2,9% dividendrendement? Let wel, dat wil niet zeggen dat er geen bear market kan komen, of zelfs een krach. Kan altijd, maar gelet op de huidige winsten, omzetten en winstdeling is de markt aardig geprijsd.

Succes deze week en Bloomberg praat u verder bij:

Anders Corné wel:

Als u altijd alles beter weet, dan heb ik deze nog voor u. Prettige zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. taurus86 26 mei 2019 15:50
    De komende 5 jaar zal de robotisering een enorme versnelling van groei en omvang gaan krijgen.
    Veel studenten zullen als eerste gaan voelen, dat hun gedroomde baan nog net wel bestaat, maar dat de huidige houder van de baan, geen plaats voor hen zal willen maken. 'Deze heeft zelf nog 25 jaar loopbaan voor zich'.
    Via een eiseninflatie, zullen de studenten de banen van de lager-opgeleiden gaan bezetten en daarmee een 'drukgolf' op de arbeidsmarkt gaan veroorzaken. Ik volg de uitzenders daarom op de voet. 'De kanaries in de kolenmijn, in deze '.
  2. forum rang 7 ff_relativeren 26 mei 2019 19:12
    Heron Asset Management SA (Lugano) is inderdaad niet zo bekend.
    6 medewerkers ( www.heron.ch/?team=alberto-tocchio-2&... ) ,
    hun fondsen zijn geregistreerd in Luxemburg ( www.heron.ch/?lang=en ) ,

    Heron is een 100% dochtermaatschappij van Colombo Wealth Management (Geneve).
    colombo.swiss/it/ , met 2 dochtermaatschappijen ;
    Heron Asset Management & Medifides.

    Belangrijkste partners :

    European Capital Partners, DOS Group, en Twenty First Capital.
    colombo.swiss/it/partner/ .
  3. forum rang 6 jonas 26 mei 2019 23:06

    Snugger weet het beter en altijd beter: "Die hebben allang gesproken man! Ook de geen die je laat zien en waar je quasi interessant over doet…Je bent geen grafiekenman, doe dan ook niet alsof!.."

    AJK geeft wat andere grafieken met aandacht voor FA. Maar goed Snugger.

    Voor jou een oproep aan de medeposters:

    "Leg uw geld in bij het nieuwe beleggersgenie Snugger. Binnen 1 jaar dubbel geld!"

    Alleen een probleemke, want je geeft nooit duidelijke adviezen en al helemaal niet vooraf. Vermoedt dat medeposters dat wel graag willen weten. Dus begin er maar eens aan!

    Geef bijvoorbeeld eens 5 koop tips met duidelijke motivatie en er termijn te realiseren bij jouw wonderkunsten.

    Zet er zo ook als non belegger 5 bij. Ben voor openheid dus geen probleem.

    Groet, Jonas
  4. [verwijderd] 27 mei 2019 11:13
    Oh, je wilt advies, dat is het… Je valt door de mand Jonas.
    485,6 en 590, voor de AEX, misschien kun je daar iets mee?

    5 koop tips.., laten we maar beginnen met 1, de AEX dus, en de motivatie is af te lezen in bovenstaande zin.Zal wel wat meeliften, de 4 met de grootste kans daarop is jouw taak, als belegger, om uit te zoeken!

  5. forum rang 10 rationeel 29 mei 2019 20:12
    quote:

    taurus86 schreef op 26 mei 2019 15:50:

    De komende 5 jaar zal de robotisering een enorme versnelling van groei en omvang gaan krijgen.
    Veel studenten zullen als eerste gaan voelen, dat hun gedroomde baan nog net wel bestaat, maar dat de huidige houder van de baan, geen plaats voor hen zal willen maken. 'Deze heeft zelf nog 25 jaar loopbaan voor zich'.
    Via een eiseninflatie, zullen de studenten de banen van de lager-opgeleiden gaan bezetten en daarmee een 'drukgolf' op de arbeidsmarkt gaan veroorzaken. Ik volg de uitzenders daarom op de voet. 'De kanaries in de kolenmijn, in deze '.
    Daar zou de vakbeweging zich eens mee bezig moeten houden. Maar schreeuwen en achter vlaggetjes aanlopen is zoveel gemakkelijker.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links