Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Heel veel nieuwtjes

Liveblog: Heel veel nieuwtjes

Update 17:00 uur: Farewell British Steel

Die moest nog vandaag, een in memoriam voor British Steel.

Met stoom en staal begon rond 1800 in het VK de industriële revolutie. Lange tijd was Made in Britain ook hét wereldwijde kwaliteitsmerk. Das war einmal. British Steel is niet meer, einde van een tijdperk. British Steel is niet de enige. Krupp is nog maar een schim van wat ze ooit was, en dat geldt ook voor US Steel.

Behtlehem Steel, dé wapenproducent van de VS in WOII, is al dertig jaar failliet. Hetzelfde verhaal als British Steel nu. Plus onbetaalbare pensioenverplichtingen. Zo, meer kan ik de slecht liggende koers van ArcelorMittal even niet relativeren. Enfin, FT heeft een timeline van hoe British Steel groot werd en ten onder ging.

Als ik het mag samenvatten: decennialang mismanagement, onkunde en onwil om aan te passen aan nieuwe tijden, nieuwe concurrentieverhoudingen, steeds weer nieuwe uitdagingen en vasthouden aan onbetaalbare verworven rechten. Brexit blijkt nu uiteindelijk de doodsteek, net als hoge energie- en arbeidskosten.  

Oh ja, British Steel was al lang niet meer beursgenoteerd. Zegt genoeg. Wat een drama dit. Vooral voor die 25.000 man/vrouw die mogelijk de zak krijgen.  

 


Update 15:25 Ahold lager op VS retail

Ahold Delhaize ligt niet goed vanmiddag en dat heeft een oorzaak. Er zijn een paar Amerikaanse grutters door met Q1-cijfers en die vallen niet zo lekker. Net als de prijzen straks bij de Albert Heijn wordt nu ook de koers, zo doen we het al vierhonderd jaar, meteen aangepast aan de nieuwe realiteit.

 


Update 14:30: Tesla

En, Pierre, wat is het bear case scenario voor Tesla vandaag? Nou Willem, je mag kiezen tussen $36, $253 en $760. Over kuddegedrag gesproken, zeg. Deze Citigroup analist durft nu wel, nadat de overburen gisteren met $10 kwamen. Enfin, we weten het nu, wie komt er met een extreem bull case scenario?

Intussen hebben ze bij het immer lawaaiige Squawk Box op CNBC Tesla ook al op de korrel:

 


Update 14:15: Waarom zakken we?

We dalen ineens en ik zie niet meteen een trigger. Even gissen dus, ik zoek verder. Wall Street stapt wellicht met het verkeerde been uit bed? Qualcomm staat -12% pre-market en Tesla -2,7% net onder $200.

Hieronder geef ik deze tweet ook al, want er is mogelijk weer een nieuwe ontwikkeling in de handelsoorlog. Softbank is de eigenaar van ARM en is Japans, ofwel dat land wordt zo ook bij de schermutselingen betrokken.

Qualcomm krijgt onder uit de zak van een rechter en wordt zeven jaar onder toezicht geplaatst. Reuters:

Qualcomm Inc unlawfully suppressed competition in the market for cellphone chips and used its dominant position to impose excessive licensing fees, a U.S. judged ruled, sending the company’s shares down 13 percent in pre-market trade.

“Qualcomm’s licensing practices have strangled competition in the CDMA and the premium LTE modem chip markets for years, and harmed rivals, OEMs, and end consumers in the process,” U.S. District Judge Lucy Koh wrote in a ruling on Tuesday.

Hoppa en nog een feestje bedorven;

 


Update 14:00: BMW zwääit nach die Überseite

Nieuw: Duitse humor! Hoewel, u voelt hem wel een beetje aankomen... Heel leuk deze, buitengewone chique manier van uitzwaaien door de concurrentie.

 


Update 13:50 uur: Apple

Goldman Sachs verlaagt het koersdoel voor Apple naar $178 van $184, want u weet maar nooit. De bank zegt niet dát het ervan komt, maar áls...

Zeg maar of het ervan komt. Wisselende signalen zijn er uit China zelf :-)

Heel grappig, maar eigenlijk is dit helemaal niet grappig. Want de analyse van Goldman Sachs maakt één ding duidelijk: als de handelsoorlog escaleert kunnen de winsten en omzetten van bedrijven een flinke dreun oplopen en dan weet u ook wel wat er met de koersen kan gebeuren. Hoeft niet, maar kan wel.

Op fondsniveau kan dat nog veel erger uitpakken. Apple bijvoorbeeld kan volgens The Firm, zoals Goldman Sachs ook wel liefkozend wordt genoemd, twee keer worden geraakt: op zowel de Chinese eindmarkt als in de supply chain.    

Goldman believes Intel Corp.’s latest XMM modems for the iPhone are made in the U.S., while Apple’s A-series chips are made in Taiwan and memory and display components also originate from outside China.

Most of the rest of the iPhone supply chain is in mainland China, and if China were to restrict iPhone production in any way, Goldman does not expect Apple would be able to move much volume outside the country on short notice.

Laatste nieuws: de volgende. Pikant, ARM is volledig eigendom van Softbank:

Nog eentje, bedrijven gaan natuurlijk niet af zitten wachten...

 


Update 12:30 uur: Kwartaalcijfers OCI op 24 mei

Kunstmestfabrikant OCI maakt bekend dat de kwartaalcijfers op vrijdag 24 mei worden gepubliceerd. In maart maakte het bedrijf bekend in gesprek te zijn met een partij die interesse zou hebben in de methanoltak van het bedrijf. De grote vraag is dan ook of OCI daar aanstaande vrijdag iets over te melden heeft/ (NI)

 


Update 11:00 uur: De hypotheekrente. Of wat daar nog van over is

Raar hè, die hoge huizenprijzen?!

Dit is trouwens mijn eerste stukje ooit waarvan de kop langer is dan het verhaal. Weer een groen vinkje op mijn bucketlist. Ik betaal trouwens 4,8% voor twintig jaar vast. Dat vond ik begin 2014 een koopje, maar het kon dus nog veel goedkoper. Alsof het ArcelorMittal of PostNL is, zie hieronder. En wat tikt u af?

 


Update 10:55 uur: PostNL en ArcelorMittal

Er lopen er hier meer rond met dit idee? Geldt denk ik ook wel voor ArcelorMittal. Dat is op papier nog goedkoper. Geen idee wie dit is, maar knap om in één tweet eigenlijk het hele PostNL verhaal én de beleggingspropositie uit de doeken te doen.

U wilt nu echt niet worden gespot met die aandelen, maar onderliggend is er zeker waarde. Het gemakkelijkste is inderdaad kopen, wegleggen en bij wijze van over twee jaar maar weer eens kijken. Dat kan heel goed uitpakken, maar dood geld of goedkope aandelen kunnen ook nog heel lang dood of goedkoop blijven.

Pak ik de wat langere plaatjes er bij. PostNL is nog niet zo heel lang geleden nog goedkoper geweest. Is de dividendverwachting nu ook niet veel te enthousiast? Het bedrijf heeft gezegd een of twee jaar te passeren. Timen wanneer PostNL vertelt de uitkeringen weer te hervatten is misschien wel hét moment?

Bij ArcelorMttal valt mij op dat de omzet geen schim is van zoveel jaar geleden, maar de winst wel. Voeg daarbij dat schulden geen echt issue meer zijn, ofwel de kwaliteit is verbeterd. Er is één nadeel en dat is dat het een staalbedrijf is. En daar is net als in de bouw, bij autofabrikanten en bij carriers altijd wel wat.

 


Update 10:30 uur: Smeergeld Betalen Maar Offshore

Voor de SBM Offshore fans, DFT twittert live het verhoor van voormalig compliance officer Sietse Hepkema.

Sappig hoor, want het gaat over meer dan alleen een flesje wijn en een avondje hoeren en snoeren. CEO Bruno Chabbas moet trouwens nog een keertje opdraven. Vrijdag was zijn verhoor nog niet klaar toen de vrijmibo begon. Wie betaalde die eigenlijk? :-) 

 


Update 10:15 uur: Advies Aperam en Takeaway

De koers zakt nu wel weg, maar ik keek even na opening vol verbazing naar die +1% voor Aperam. Niemand minder dan Morgan Stanley verlaagde voorbeurs het koersdoel naar €26 van €33 en dan houd je toch een beetje je hart vast, nietwaar? Dit is alles dat ik heb over dat advies.

We zijn er nog niet, er is nog een (opmerkelijk?) advies:

 • Takeaway: naar €100 van €76 (buy) - ING

Zo'n verhoging en dat met de concurrentie van onder meer Uber Eats en sinds vorige week indirect Amazon via haar belang in Deliveroo? Dat getuigt van het volste vertrouwen in Takeaway. Citaat van ANP: 

ING stelt dat de markt onder meer de marktontwikkelingen voor Takeaway en de concurrentiekracht onderschat. Takeaway heeft volgens ING een attractief bedrijfsmodel en zelfs erg aantrekkelijke marktkansen en margevermogen.

Hier zit misschien wel wat in. Mij viel vorige week op dat de grote networks het in hun berichtgeving over dat Amazonbelang in Deliveroo hadden over een tweestrijd nu, tussen Uber en Amazon. Takeaway werd hooguit in een bijzin genoemd. Dat is wel de marktleider in Duitsland, en het bedrijf won tot nu toe al haar wedstrijdjes. 

 


Update 10:00 uur: "Verzekeringspremies stijgen"

De premies stijgen bij verzekeraar ASR, en SNS zou vorige week al de premies hebben verhoogd. Meer namen noemt de krant niet en ook geen percentages of bedragen. De Volkskrant meent wel te weten hoe het komt: klimaat. Bepaalt u zelf maar of het ook het weer kan zijn, ik bemoei mij daar niet mee.

 


Update 09:45: "We willen uitslapen, Euronext"

Even huishoudelijk tussendoor, dit twitter ik in al mijn onschuld, want ik vond dit wel een goeie. Het maakt nogal wat reacties los, zeg. Zit het u ook hoog?

Tom maakt er maar meteen een poll van, want ook de Belgen komen niet aan hun geliefde, lekkere, lange lunch toe met de huidige openingstijden. Ik zeg van 10-12, van 15-17 en van 20-22 uur. Niet dat Euronext zich hier iets van aantrekt, geef ze 'ns ongelijk, maar wel leuk om u mee te bemoeien. 

 


Update 09:30: The revenge of retail?

Zeker voor Ahold Delhaize, maar ook avoor technologiebeleggers of -handelaren is dit een must-read: Wal-Mart gaat het anders doen. Het nodigt al zijn toeleveranciers uit voor een congres, in de hoop ze te verleiden voortaan rechtstreeks op zijn site te adverteren. En niet meer bij Google. En Facebook. En Amazon.

Bij de laatste twee zou dat een koekje van eigen deeg zijn, want die kannibaliseren weer Google. Het bleek bij de Q1-cijfers van de zoekgigant al merkbaar. De groei neemt af en de marges staan onder druk

Hier het hele verhaal:

Kortom, de grootgrutter gaat in het contra-offensief en is stiekem bezig zelf ook techbedrijf te worden. Of dat lukt en hoe dit afloopt weet nu nog niemand, maar de bordjes in de retail- en techsector kunnen maar zo weer worden verhangen. Ik neem aan dat dit verhaal in Zaandam ook met aandacht wordt gelezen.

En op Alphabet HQ.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

hypotheekrente

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Ahold Delhaize Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Alphabet

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Amazon.com

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Apple

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ArcelorMittal

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASR Nederland

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BAYERISCHE MOTOREN WERKE AG

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DAIMLER AG

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Euronext

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Facebook

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

PostNL Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

QUALCOMM

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

SBM Offshore

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Walmart

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
16 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ffff 22 mei 2019 09:48
  Knappe openingsartikel Arend Jan! Zeer attent opgemerkt en voor wat mij betreft, laten we hopen dat het werkt.
  Gisteren op Nederlandse journaal die prijskaartjes bij Ahold die eventueel per uur de prijs van artikelen kunnen veranderen... Ik vond het toch een openbaring. Klanten die in de winkel komen kunnen koopjes doen en de hoeveelheid weg te werpen artikelen wordt minder.
  Nu de koers van het aandeel nog...


  Peter
 2. forum rang 5 rekeozsejtlerap ed 22 mei 2019 09:54
  Ze nodigt zo'n beetje al haar toeleveranciers uit voor een congres, in de hoop ze te verleiden voortaan rechtstreeks op haar site te adverteren. En niet meer bij Google. En Facebook. En Amazon.

  Typisch een staaltje om het wiel eerst te laten uitvinden, en daarna zelf te moduleren. (Alleen mogelijk als men marktmacht heeft...)
 3. forum rang 4 Bart Meerdink 22 mei 2019 14:27
  Tja, dank zij Trump is plotseling de perceptie van Amerikaanse technologie veranderd van 'toonaangevend' naar 'existentieel risico'. En zeker niet alleen in China maar wereldwijd.

  Dus gaat iedereen druk naar alternatieven omkijken. Lijkt me niet goed voor de positie van de VS op de wat langere termijn. Is ook niet makkelijk te repareren, want er kan daar altijd een nieuwe 'Trump' langskomen...
 4. forum rang 5 Snugger 22 mei 2019 17:25
  quote:

  Brievenbus schreef op 22 mei 2019 14:26:


  Ow, Arend Jan, leer het toch 's, we zakken omdat de Sell in May heilig is, de handel heeft daar fors op ingezet en dat wordt 'ie afgedwongen, nieuws of geen nieuws...

  Betaald de website je te weinig voor je technische artikelen, en dom schrijven is je wraak, en probeer je een ontmoedigingsbeleid naar je collega analisten, wilt het alleenrecht? Behoorlijk van het padje af, net als je technische analyses trouwens!
 5. forum rang 6 @iPlof 22 mei 2019 17:34
  Die prijs heb je zelf geen invloed op, dat is geluk of pech.
  Zo'n extreem hoge rente afsluiten had je wel invloed op, gewoon domme beslissing.
  Zelf heb ik kort vast en variabel afgewisseld, in 20 jaar tussen 1,4 en 3,2%
  Huis is vervijfvoudigd, maar dat is puur mazzel, waarschijnlijk zakt het wel weer een keer.
16 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: hypotheekrente

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 17:15 AEX zevensprong
 2. 14:45 PostNL en die €2 1
 3. 14:40 Corina: nu vliegt Novavax weer

Gerelateerde instrumenten

 1. Ahold Delhaize Koninklijke 24,170 17:36
  +0,270
  +1,13%
 2. Alphabet 1.499,650 06 jul
  +29,720
  +2,02%
 3. Amazon.com 3.057,040 06 jul
  +166,740
  +5,77%
 4. Apple 373,850 06 jul
  +9,740
  +2,68%
 5. ArcelorMittal 10,152 17:36
  +0,060
  +0,59%
 6. ASR Nederland 28,990 17:35
  +0,910
  +3,24%
 7. BAYERISCHE MOTOREN WERKE AG 58,830 17:29
  +0,490
  +0,84%
 8. DAIMLER AG 37,895 17:29
  +0,165
  +0,44%
 9. Euronext 93,200 17:35
  +0,250
  +0,27%
 10. Facebook 240,280 06 jul
  +6,860
  +2,94%
 11. PostNL Koninklijke 1,986 17:35
  +0,016
  +0,81%
 12. QUALCOMM 92,920 06 jul
  +1,050
  +1,14%
 13. SBM Offshore 13,375 17:35
  -0,075
  -0,56%
 14. Walmart 126,720 21:32
  +7,830
  +6,59%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare