Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Verdere opmars in Europese ETF’s

Verdere opmars in Europese ETF’s

Morningstar verwacht dat het belegd vermogen in Europese ETF's met een Europees netwerk binnen 5 jaar zal verdrievoudigen naar € 2000 miljard. Dit als gevolg van gunstige veranderingen in regelgeving, innovatie en een beter begrip van de voordelen in beleggingen met relatief lage kosten.

Morningstar

In een rapport met de titel A Guided Tour of the European ETF Marketplace voorzien analisten van Morningstar dat de opkomst van ETF's ertoe zou kunnen leiden dat passieve beleggingen tegen 2025 een kwart van de Europese fondsenmarkt uitmaken.

In Europa is de AUM (activa in beheer) afgelopen twee jaar met 38% gestegen tot €760 miljard per ultimo maart, waarvan ETF's 8,6% van de totale AUM vertegenwoordigen in Europese beleggingsfondsen. 

Morningstar-analisten voorspellen dat deze snelle invoering verder zal doorgaan. Een belangrijke factor voor deze groei is de introductie van MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive), die per januari 2018 in werking trad. De focus van de verordening op het verbeteren van de transparantie in de Europese vermogensbeheerindustrie is positief voor ETF's. 

Bovendien heeft MiFID II verhoogde rapportagevereisten voor zogeheten over-the-counter (OTC) transacties, die goed zijn voor ongeveer 70% van alle ETF-transacties. Dit heeft erin geresulteerd dat beleggers een beter inzicht hebben in de liquiditeit per afzonderlijke ETF.

Plain vanilla

Standaardproducten, ook wel bekend als plain vanilla, blijven de Europese ETF-markt domineren, met door de gefragmenteerde aard van die markt. Veel asset managers bieden dezelfde producten aan, met als resultaat dat onder andere 13 verschillende aanbieders ETF's uitgeven die de Euro Stoxx 50 volgen. Daarom zijn er volgens het rapport meer ETF's genoteerd in Europa dan in de VS, ondanks dat ze een vijfde kleiner zijn in AUM.

ETF-aanbieders blijven zogeheten basis-ETF’s lanceren, waarbij Amundi eerder dit jaar een assortiment lanceerde met een lopende kostenfactor van 0,05%. Sommige providers blijven een kans zien om te concurreren op prijs, waardoor verdere versnippering het gevolg is.

Productgroei

Andere gebieden waar Morningstar-analisten productgroei zien, zijn multi-factor strategische bètastrategieën, ESG en thematische ETF's, terwijl actieve ETF's nog maar 1% van de Europese ETF-AUM innemen.

Ook de komst van nieuwe providers kan een katalysator zijn voor verandering. JPMorgan bijvoorbeeld was met name enthousiast over het gebruik van de ETF-wrapper om enkele van haar actieve strategieën uit te brengen.

De Amerikaanse bank is zelfs uitgegroeid tot de grootste aanbieder van actief beheerde ETF's in Europa naar het aantal producten, en heeft vorig jaar tien fondsen gelanceerd (zes vastrentende waarden en vier aandelen).

ETF-providers

iShares blijft domineren als de toonaangevende ETF-aanbieder in Europa, maar het marktaandeel is twee jaar geleden gedaald van 46,4% naar 44,4%. Het blijft dominant in de ETF-markt voor vastrentende waarden met zo’n 60% van alle activa.

Xtrackers, de nummer twee in Europa, heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt met een stijging van het marktaandeel naar 11%, tegen 9,8% in 2017.

Het rapport registreerde ook de explosie van fusies en overnames in de afgelopen jaren. Om er een paar te noemen: het verwerven van Canvas door LGIM, het kopen van ETF Securities door Wisdom Tree en Invesco dat Source overnam.

In onderstaande tabel is te zien hoe de scorelijst van Europese ETF-aanbieders er thans uitziet.

Klik om te vergroten

Bron: Morningstar Direct


Michael Mooijer is Head of Investment Processing bij OHV Vermogensbeheer en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s).

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

MiFID II

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
ETF aanbieders, + haar ETF's, zijn daarvóor al uit de markt geslagen, het hele ETF gebeuren is dan op sterven na dood, of gewoon dood beter…Het belegd vermogen bestaat dan niet meer, en er komt ook niets bij, dat is wat markten met ETF's doet!..
Morningstar denkt zeker dat bullmarkt op bullmarkt gestapeld wordt, lijkt Robeco wel...
marique
1
Meneer Mooijer,

Dank voor de samenvatting van en verwijzing naar het uitvoerige Morningstar rapport.

U schrijft:
"Daarom zijn er volgens het rapport meer ETF's genoteerd in Europa dan in de VS, ondanks dat ze een vijfde kleiner zijn in AUM."
Moet dat niet zijn "een vijfde van ... "

Want in het rapport lees ik:
"This explains why the number of European ETF offering is larger than that in the US, despite being one fifth of the size in AUM terms."


2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's, MiFID II, trackers

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 25 mrt Tracker Tips: Gaan centrale bank... 4
  2. 16 mrt Tracker Tips: Nu beleggen in gez... 4
  3. 03 mrt Tracker Tips: Beleggen in Chinee...
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare