Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik: Nog maar een keer +50,4% dan

Vooruitblik: Nog maar een keer +50,4% dan

Jaha en het het mooiste komt nog.

 

In 1975 wonnen wij voor het laatst met Teach In's Ding-a-Dong. Dat Ding-a-Dong liet de beurs zich ook geen twee keer zeggen dat jaar. De AEX bestond nog niet, maar wel de MSCI Netherlands Index. En die deed +50,4% in 1975?! Ja, die deed volgens Datastream +50,4% dat jaar. 

Ah, hier komt de aap uit de mouw. Aandelen waren daarvoor even in anderhalf jaar gehalveerd. De jaren zeventig waren beroerd voor economie en aandelen. Heel goedkoop, heel veel dividend, maar torenhoge inflatie, recordrentes en vrijwel geen groei. Wat een grafiek, dat u weer even weet wat risico is.

Tijd voor de uitsmijter en die is er zeker. Hahaha! Er is zelfs nog een bijpassend aandeel. Dat is al 4,4 jaar niks, dus wie weet :-) 

 

De bekende thema's

Er is deze week trouwens nog een soort van Euro Songfestival. Wij stemmen donderdag en elders doen ze dat komend weekend op dit continent, als ook bij ons pas de uitslag bekend wordt gemaakt. GeenStijl en Maurice de Hond hopen woensdag een exitpoll te geven en bij een verrassing kan misschien de euro gaan lopen...? 

 

Verder is er deze week weer het intussen bekende thema. Werkelijk alle media puilen uit met verhalen over de handelsoorlog VS-China.

 

Zo maar even wat headlines van dit weekend. De ontwikkleing gaan snel, zijn verwarrend en lijken soms in tegenspraak met elkaar. En is de handelsoorlog niet maar een onderdeel? VS en China strijden om economische, technologische, politieke en militaire hegemonie en dat kan misschien nog vele jaren duren.

Geopolitiek is het ook weer gezellig, maar niet heus.

De uitsmijter nog; ga op de blaren zitten, stelletje prutsers. Gewoon verkeerd gegokt. Sorry dat ik het zo hard zeg, maar het is wel zo, toch? Bij Adyen en Beyond Meat heb ik ook niemand horen klagen dat de aandelen verkeerd geprijsd waren bij de beursgang. 

En de winsten dan?

Voor de beurs is die handelsoorlog denk ik het belangrijkste. Om de simpele reden dat die in eerste instantie economie, omzetten en winsten kan drukken. Mocht de boel escaleren, dan nog valt niet op voorhand met zekerheid te zeggen dat het minder wordt. Want dat roept creativiteit op en biedt nieuwe kansen.

 

Vandaar dat analisten en economen er ook niet uitkomen? Dit grafiekje van Jamie Morgan Chase is veelbetekenend: zo kan ik ook kermiswaarzegster spelen.

De enige houvast die we hebben zijn de winstverwachtingen. Het Q1-cijferseizoen, dat we aan het afsluiten zijn, is wat dat betreft niet goed. De toch al gedaalde verwachtingen zijn maar amper gehaald. Hier de Eurostoxx 600. De grafiekjes zijn van Daniel Lacalle, die zelfs een winstrecessie vreest.

Zelfde verhaal voor de S&P 500. Hier een deel van Bacalle's (geen prutser) interessante redenering:

The consensus of analysts expects a decline in earnings in the second quarter, low single-digit earnings growth in the third quarter, and high single-digit earnings growth in the fourth quarter.

See the pattern? As in other earnings’ recessions, sell-side analysts continue to push Buy recommendations based on the hockey-stick trick.

The argument is the following > Yes, the first and second quarters will be poor, but the fourth will compensate the high multiples commanded by stocks. Furthermore, analysts remain bullish about the top and bottom-line earnings- growth for 2020.

Hoe zit het dan voor het huidige kwartaal? Het wordt weer minder. Helaas heb ik alleen S&P 500 data:

 

Ik heb wel mijn eigen AEX plaatje en ook hier zijn de verwachtingen maar moeizaam vooruit te branden. 

Agenda

Deze week worden we wel weer wat wijzer aangaande hoe de actuele economie ervoor staat, met de eerste schattingen van de inkoopmanagersindices uit VS, Duitsland, Japan en Frankrijk over mei. Dat is interessanter en vooral actueler dan de oude BBP Q1-cijfers van Japan en Duitsland die ook deze week uitkomen, dunkt me.

Verder is er eigenlijk niet zoveel te doen. Er zijn veel ex-dividenden en dinsdag trekt de aandeelhoudersvergadering van Royal Dutch Shell vast de nodige aandacht. Ik verheug me nu al op Twitter, waar allerlei mensen die nog nooit een bedrijf van binnen hebben gezien, Olies weer even gaan vertellen hoe het moet. 

Kijk even mee, het zijn wel veel punten, maar het stelt weinig voor. Lucas Bols is de enige met cijfers bij ons. Ik geef meteen het grafiekje maar mee. Het fonds ligt niet goed, maar is niet duur, doet 4% dividendrendement, maar er zit zo weinig fantasie in en het bedrijf mist aansprekende merken.

Hier de hele agenda:

20 mei
01:50 Japan BBP Q1 +0,0% QoQ
08:00 Duitsland inflatie PPI apr 0,4% MoM
09:00 HAL notering €5,30 ex-dividend
09:00 Intertrust notering €0,32 ex-dividend
09:00 Brunel notering €0,25 ex-dividend
09:00 Brill notering €0,85 ex-dividend
14:00 ASMI AvA

21 mei
06:30 Nederland consumentenbestedingen mrt
09:00 Aegon notering €0,15 ex-dividend
09:00 Solvay notering €2,31 ex-dividend
09:30 Adyen AvA
10:00 Royal Dutch Shell AvA
13:00 Home Depot Q1-cijfers
16:00 VS verkopen bestaande woningen apr 5,36M
16:00 EU consumentenvertrouwen mei -7,7

22 mei
09:00 ASMI notering €1 ex-dividend
14:00 ASR AvA
14:00 Pharming AvA

23 mei
08:00 Lucas Bols jaarcijfers 2018/2019
08:00 Ackermans & Van Haaren Q1-cijfers
08:00 Duitsland BBP Q1 0,4% QoQ
09:15 Frankrijk manufacturing flash PMI mei 50,0
09:15 Frankrijk services flash PMI mei 50,9
09:30 Duitsland manufacturing flash PMI mei 45,0
09:30 Duitsland services flash PMI mei 55,4
10:00 Duitsland Ifo businessklimaat mei 99,2
10:00 EU manufacturing flash PMI mei 48,2
13:00 Best Buy Q1-cijfers
14:30 VS wekelijkse jobless claims
14:30 VS Markit manufacturing flash PMI mei
16:00 VS verkopen nieuwe woningen apr 0,67M

24 mei
01:30 Japan inflatie CPI apr 0,9%
09:00 Van Lanschot Kempen notering €1,45 ex-dividend
09:00 ASR notering €1,09 ex-dividend
13:00 Food Locker Q1-cijfers
14:30 VS orders duurzame goederen apr -1,8%

Kiek op de Grafiek

Tja, waar staan we dan nu, al met al? Formeel gezien is er niks aan de hand, gewoon nog bull market. Ik laat het zien aan de hand van een paar grafieken. De AEX moet top 571,91 eerder dit jaar uitnemen en als het even kan die 576,90 van vorig jaar ook, om de bull market weer van frisse energie te voorzien.

De S&P 500 staat er wat dat betreft beter voor, want die komt net van een all time high af. De dollar is ook nog gestegen, ofwel dat dure Wall Street presteert toch weer het beste tot dusver dit jaar.

Nu slaat de handelsoorlog vooral bij chippers neer en daar is het beeld wat ruwer. De Philadelphia Semiconductor Index (SOX) komt net van een all time af en die index kan u alweer op de dip kopen als u zin hebt, meldde ik al van de week. Intussen is er nog een paar procent meer vanaf.

De AMX kan er ook wat van met al die hypergevoelige cyclische en zelfs ADHD-fondsen. Eén heel slechte dag en die staat ook in dipstand. Helaas heb ik niet de data om net als bij de AEX onder de motorkap te kijken voor winst- en omzetschattingen. De index doet 15,5 keer de huidige winst en 3% dividend.

Op de vastrentende markten knalt echter de risk-off modus u tegemoet. Er is wellicht de overtuiging dat de centrale banken weer vol op het orgel gaan, als de economie verslechtert. Vandaar dat vooral AAA-obligaties als risicoloos worden gezien en niet yielden. En hoe. Duitsland doet -0,11%.

Wij naderen intussen ook weer de nul: 0,09% nu, waar er deze week al 0,06% op het bord stond. Ik wens spaarders en pensionado's veel succes. Ruil een deel van uw spaargeld in voor een tracker op de AEX als u spaart voor later in plaats van dat u hierover klaagt op Twitter denk ik dan, want die yieldt 3,5%.

Intussen zit ook EUR/USD nog steeds in een langzaam dalende trend, ofwel de dollar trekt aan.

Dat is vooral leuk voor domme en saaie wereldindextrackerbeleggers zoals ik, want die doet het dit jaar een paar procent beter dan de AEX.

Natuurlijk kan er zo weer een rechte streep omhoog in, maar vooralsnog is de volatiliteit weer tot bedaren gebracht. Dit zijn op papier standjes die bij een gewone bull market horen (wat dat ook moge zijn).

Voor vuurwerk moet u hier zijn: bitcoin. Zit u ook onwillekeurig met uw ogen een weerstandlijntje in de grafiek te trekken?

Geef ik tot slot de boodschappenbriefjes nog mee. Opvallend is hoeveel AEX-fondsen er wel niet rond hun all time highs staan: DSM, Relx, Wolters Kluwer, Unilever, met een beetje fantasie Galapagos en ASML ook en bij Heineken turen ze zich suf wanneer die €100 er nou eens een keer op het bord staat.

Aan de andere kant staat ArcelorMittal te zieltogen. Hoe veel goedkoper wilt u dit aandeel hebben vóór u weer... Verder valt op hoeveel de financials wel niet yielden. Zo veel zelfs dat ik me afvraag of de markten die dividenden houdbaar achten. Vooralsnog zijn ze dat zeker; ING, ABN Amro en NN bewezen het.

Als ik het goed heb, komen Aegon en ASR niet met updates, maar welicht praten die hun aandeelhouders deze week in hun jaarvergaderingen bij.

De AMX ook nog even; ik kijk mijn ogen uit. Besi is echt de meest waanzinnige chipper die er is. Zo volatiel, maar wel 6% dividendrendement. Ziet u niet vaak. PostNL zou leuk zijn, maar ja: dat dividend. Ik zie niet echt koopjes. Of misschien dat ARCAD tóch een leuk idee is :-)

 Sluit ik weer af met Corné en tot morgen, tot voorbeurs.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:05 BeursVandaag: Het is weer veel
 2. 08:05 BeursVandaag: Het is weer veel
 3. 14 apr Hoi Den Haag, hoe zit het met ABN Amro? 3

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. Pirola 19 mei 2019 17:29
  Leuk dat je de beursontwikkelingen van de jaren 70 nog eens laat zien in je Vooruitblik AJK! Leerzame periode. Gruwelijke beurstijd, min 20% in tien jaar tijd en ook nog eens vette inflatie. Tegelijkertijd een fantastische periode om een portefeuille op te bouwen of uit te breiden, net als de periode 2000 - 2010 zeg maar, maar veel extremer. In de jaren 70 geloofde bijna niemand meer in de beurs, van een nieuwe auto of wasmachine kon je veel meer plezier hebben. Lonen gingen hard omhoog en vermogen leverde dus niets op... Mooi om eens terug te kijken naar de ontwikkeling van inkomsten op vermogen en arbeid toen. Piketty? In ieder geval zeer belangrijke lessen voor echte lange termijn beleggers...
 2. forum rang 7 ffff 19 mei 2019 17:42
  Noos,

  Het songfestival was een aanleiding om zo maar eens even naar het jaar 1975 terug te kijken. Dat kon je toch ook al aan die grafiek van 1975 zien. Je zult wel een jonge gast zijn, maar ik belegde al in 1975. En dat jaar staat in mijn geheugen gegrift, Noos, omdat ik toen dacht niet zelf te kunnen beleggen en daarvoor de ABN mensen van de Coolsingel in Rotterdam nodig te hebben. DIE adviseerden mij Rijn Schelde Verolme aan te schaffen en dus deed ik dat. Enkele jaren later was RSV failliet en ik een hoop spaarcenten kwijt. Maar....ik had een levensles geleerd: NOOIT, NOOIT zou ik nog gaan beleggen op advies van een bank en deed het vanaf toen 100 procent zelf. Met een gelukkig heel mooi resultaat, want om 3400 Euro vermogensbelasting PER DAG te ontlopen woon ik niet meer in Nederland maar in Luxemburg. En zo zie je maar weer dat die opmerking van Arend Jan en de mooie posting van Pirola toch zin hebben.

  Op lange termijn, heel hard aandelen bestuderen en met de plussen en de minnen word je een vermogende belegger. Maar het startte met een geweldige DONG : Rijn Schelde Verolme.

  Peter
 3. forum rang 10 DeZwarteRidder 19 mei 2019 19:10
  quote:

  ffff schreef op 19 mei 2019 17:42:


  Noos,

  Het songfestival was een aanleiding om zo maar eens even naar het jaar 1975 terug te kijken. Dat kon je toch ook al aan die grafiek van 1975 zien. Je zult wel een jonge gast zijn, maar ik belegde al in 1975. En dat jaar staat in mijn geheugen gegrift, Noos, omdat ik toen dacht niet zelf te kunnen beleggen en daarvoor de ABN mensen van de Coolsingel in Rotterdam nodig te hebben. DIE adviseerden mij Rijn Schelde Verolme aan te schaffen en dus deed ik dat. Enkele jaren later was RSV failliet en ik een hoop spaarcenten kwijt. Maar....ik had een levensles geleerd: NOOIT, NOOIT zou ik nog gaan beleggen op advies van een bank en deed het vanaf toen 100 procent zelf. Met een gelukkig heel mooi resultaat, want om 3400 Euro vermogensbelasting PER DAG te ontlopen woon ik niet meer in Nederland maar in Luxemburg. En zo zie je maar weer dat die opmerking van Arend Jan en de mooie posting van Pirola toch zin hebben.

  Op lange termijn, heel hard aandelen bestuderen en met de plussen en de minnen word je een vermogende belegger. Maar het startte met een geweldige DONG : Rijn Schelde Verolme.
  Peter

  Ja RSV, een zeer bekende naam voor mij..!!
  Ik heb nog een hele doos liggen met papieren aandelen, die inmiddels waarschijnlijk meer waard zijn dan de prijs waarvoor ik ze gekocht heb. Toen ze failliet gingen was ik zo slim om de papieren aandelen op te vragen bij de bank.

  Papieren aandelen zijn tegenwoordig zeer gewild bij verzamelaars.
 4. noos 19 mei 2019 19:45
  quote:

  ffff schreef op 19 mei 2019 17:42:


  Noos,

  Het songfestival was een aanleiding om zo maar eens even naar het jaar 1975 terug te kijken. Dat kon je toch ook al aan die grafiek van 1975 zien. Je zult wel een jonge gast zijn, maar ik belegde al in 1975. En dat jaar staat in mijn geheugen gegrift, Noos, omdat ik toen dacht niet zelf te kunnen beleggen en daarvoor de ABN mensen van de Coolsingel in Rotterdam nodig te hebben. DIE adviseerden mij Rijn Schelde Verolme aan te schaffen en dus deed ik dat. Enkele jaren later was RSV failliet en ik een hoop spaarcenten kwijt. Maar....ik had een levensles geleerd: NOOIT, NOOIT zou ik nog gaan beleggen op advies van een bank en deed het vanaf toen 100 procent zelf. Met een gelukkig heel mooi resultaat, want om 3400 Euro vermogensbelasting PER DAG te ontlopen woon ik niet meer in Nederland maar in Luxemburg. En zo zie je maar weer dat die opmerking van Arend Jan en de mooie posting van Pirola toch zin hebben.

  Op lange termijn, heel hard aandelen bestuderen en met de plussen en de minnen word je een vermogende belegger. Maar het startte met een geweldige DONG : Rijn Schelde Verolme.

  Peter


  Peter,

  Als ik 3.400 euro per dag vermogensbelasting in NL zou moeten betalen, zou ik dat gewoon als een echte vent aftikken, ik snap niet waar je je druk over maakt, bovendien zou ik als ik uit Nederland zou vertrekken dat doen voor het klimaat het voedsel, de schoonheid van de streek en de mentaliteit van de mensen, niet voor die luizige paar euro's. Dan staat Luxemburg zeker niet op nummer 1 van mijn lijst.

  Martin
 5. forum rang 7 A3aan 19 mei 2019 20:24
  Iemand beweert 3400 euro per dag vermogensbelasting te moeten betalen als hij nog in Nederland zou wonen. Eens even ruw rekenen. Dat is per jaar 1.331.000 euro. Voor box 3 zou die persoon dan bijna 80 miljoen bezitten.
  Een peulenschilletje. Ik geloof het gelijk. Zeker als men dat hier in het openbaar gaat verkondigen. Pffff.
  Ik doe ook al jaren wat in aandelen. Wat doe ik verkeerd, de sukkel die ik ben.

 6. forum rang 7 holenbeer 19 mei 2019 21:52
  quote:

  A3aan schreef op 19 mei 2019 20:24:


  Iemand beweert 3400 euro per dag vermogensbelasting te moeten betalen als hij nog in Nederland zou wonen. Eens even ruw rekenen. Dat is per jaar 1.331.000 euro. Voor box 3 zou die persoon dan bijna 80 miljoen bezitten.
  Een peulenschilletje. Ik geloof het gelijk. Zeker als men dat hier in het openbaar gaat verkondigen. Pffff.
  Ik doe ook al jaren wat in aandelen. Wat doe ik verkeerd, de sukkel die ik ben.  En dat niet alleen: heeft blijkbaar niks beters met die 80 miljoen te doen dan vanuit ‘Luxemburg’ hier op zondag te posten. Doe ik ook, maar dan zonder die 80 miljoen.
 7. Waterblok 19 mei 2019 22:44
  Quote: De bekende thema's
  Er is deze week trouwens nog een soort van Euro Songfestival. Wij stemmen woensdag en elders doen ze dat komend weekend op dit continent, als ook bij ons pas de uitslag bekend wordt gemaakt. GeenStijl en Maurice de Hond hopen woensdag een exitpoll te geven en bij een verrassing kan misschien de euro gaan lopen...? Einde quote Arend Jan

  Weet niet wat jullie doen maar ik ga donderdag stemmen woensdag zal niet lukken....
 8. forum rang 4 theo1 20 mei 2019 11:26
  quote:

  holenbeer schreef op 19 mei 2019 21:52:


  [...]
  En dat niet alleen: heeft blijkbaar niks beters met die 80 miljoen te doen dan vanuit ‘Luxemburg’ hier op zondag te posten. Doe ik ook, maar dan zonder die 80 miljoen.


  Ik dacht dat hij altijd in België zat. Maar nu dus verder getrokken naar Luxemburg. Dat zal wat gekost hebben om dat enorme archief te verhuizen. Arme verhuizers.
 9. forum rang 7 ffff 20 mei 2019 12:41
  Theo toch! Nu val je mij toch een beetje tegen. Honderden postings in de KK gedurende meer dan twee jaar over de voordelen Luxemburg t.o.v Nederland of België. Nogmaals honderden postings in wel drie jaren. En daar heb jj er dan blijkbaar niet één van gelezen.
  Nu viel mij alweer op hoe ontzettend slecht de KK van IEX gelezen wordt.
  Noos, tik jij nu maar heerlijk 3400 Euro per dag af aan VRH, plus daarnaast nog tonnen aan andere belastingen. Daar krijg je een ontzettend goed gevoel van. Je weet wel: Sociaal, en dankbaar aan de maatschappij, en nog meer van die zever. Gelukkig steek ik de VRH volledig op zak, of beter gezegd: Ik houd ze op zak en verdomd Noos, dat geeft mij nu weer zo'n goed gevoel. Die maffia kan niet overal bijkomen.

  Peter
 10. forum rang 4 theo1 20 mei 2019 15:54
  Nee, inderdaad al die honderden postings niet gelezen. Ik lees de koffiekamer amper meer. Teveel geklaag en gezeur en het gaat amper over beleggen. OK, dit gaat ook niet echt over beleggen. Maar je zit dus tegenwoordig in Luxemburg.

  Je moet op jouw leeftijd oppassen met al die stapels papier sjouwen. Vermogensbelasting is duur, maar een orthopeed ook. En je moet het doen met de rug die je hebt. Geld kan je terugverdienen, je botten niet.
15 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 714,43 10:38
  +1,88
  +0,26%
 2. Arcadis 34,620 10:12
  -0,020
  -0,06%
 3. Lucas Bols 11,900 10:21
  -0,020
  -0,17%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare