Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Moody’s over ETF-liquiditeit

Tracker Tips: Moody’s over ETF-liquiditeit

Moody's Investors Service heeft onlangs gewaarschuwd dat de zich snel uitbreidende ETF-markt pas serieus kan worden getest tijdens periodes van minder liquiditeit.

In een rapport, genaamd ETFs track liquidity risk on top of asset performance, schreef kredietbeoordelaar Moody's dat de verschuiving in marketmaking-praktijken sinds de wereldwijde financiële crisis een grote zorg was geworden. Banken worden hier sindsdien immers minder bij betrokken, vanwege de strengere regelgeving die werd opgelegd na de crash.

ETF-marketmaking

In plaats daarvan wordt het grootste deel van de ETF-marketmaking afgehandeld door minder gereguleerde, technologisch geavanceerde handelsfirma's, die de primaire en secundaire markten verstoren door te experimenteren met nieuwe modellen voor liquiditeitsverschaffing.

Daarom kwam Moody’s wat betreft het ETF-liquiditeitsrisico, vooral in minder liquide gedeeltes van de markt, met een verhoogde waarschuwing als gevolg van dalende voorraden bij de banken. Dit wordt verder versterkt door de handel van nieuwkomers met zogeheten snel draaiende balansen.

Volatiliteit

De snelle groei van de ETF-markt, met meer dan 5000 miljard dollar wereldwijd onder beheer, is in lijn met een van de langste bullmarkten in de geschiedenis. De markt moet nog worden getest in een langdurige periode van volatiliteit.

Marketmakers verdienen hun geld met arbitrage, maar zijn daardoor ook blootgesteld aan markt-, liquiditeits- en operationele risico's. Deze risico's kunnen op hun beurt het systeemrisico verhogen. Dat kan negatief uitpakken voor de marktdeelnemers, aldus Moody's.

Systeemrisico

In het geval van extreem lage liquiditeit, voorspelde het rapport, zouden marketmakers dit risico waarschijnlijk weergeven bij hun quotes. Dit betekent dat ETF's niet alleen de performance van hun onderliggende activa volgen, maar ook de liquiditeit van deze activa.

Fabi Abdel Massih, analist bij Moody's en auteur van het rapport, merkte het volgende op: "ETF's die zich richten op illiquide instrumenten, zoals bedrijfsobligaties en leveraged loans, brengen grotere risico's met zich mee."

Stresssituatie

"Beleggers die handelen vanuit de veronderstelling dat ETF's meer liquide zijn dan hun onderliggende activa, zouden kunnen ondervinden dat de resultaten niet voldoen aan hun verwachtingen in een gestresste omgeving", zo vervolgde hij.

"Beleggers kunnen bepaalde liquiditeitsverwachtingen hebben ten aanzien van hun ETF-posities, maar niet alle ETF's hebben hetzelfde liquiditeitsprofiel", waarschuwde Massih verder. "Door een stresssituatie kan het orderboek minder gevuld zijn en de doorgaans solide ETF-markt een stuk minder liquide zijn, zelfs wanneer ETF's functioneren zoals in de regel het geval is."

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

liquiditeit

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
SlechteBelegger
0
Hetzelfde geldt overigens voor de onderliggende waarden zelf. In periode van crisis is er ook geen enkele bank meer die een prijs afgeeft in een bedrijfsobligatie. Bij de ETF's heeft de market maker in ieder geval nog de mogelijkheid om ze hedge te spreiden of tijdelijk te kiezen voor een alternatieve hedge.

Daarnaast is het niet alleen zo dat de banken vanwege de regels niet marketmaken in de etf's. De banken zijn vaak veel te log en niet ingericht om te kunnen concurreren met de partijen die zich volledig richten op market making. Ze richten zich dan ook veelal op het doorplaatsen van grote orders naar deze partijen met een risicovrije commissie.
BeursJunkie
0
We hadden hier ooit een meneer die ook analyses schreef, zijn naam is Alexander van Elsloo zeg ik zo uit mijn hoofd. Dat wat jij nu zegt, zei hij in 2015 of 2016 al. Meneer werd toen tot op de grond afgebrand door onder andere Think ETF managers. Niets zo veilig als een ETF was het betoog van de, laten we het bij de naam noemen, belanghebbenden.

Niet veel later had Alexander er dus geen zin meer in om hier stukjes te plaatsen. Jammer, want het was er een die ik erg hoog had zitten.

Anyway, het klopt denk ik wel ja. Als iedereen en masse door de voordeur naar buiten wil, dan gaan die ETF's waarschijnlijk nog harder dan de onderliggende waarden, al is het alleen maar omdat de ''premie'' op/tussen bied- en laatkoers groter wordt bij de market maker/beheerder. Dat zie je ook bij turbo's op volatiele dagen. Die kan en mag men gewoon aanpassen en dat doet men dus ook.

Als iedereen tegelijk van zijn ETF'jes af wil, wat doet bijvoorbeeld een BlackRock dan. Die zal dan ook de onderliggende waarden niet op de plank laten liggen lijkt me dus dan gaat het ze geld kosten om ervan af te komen. Het lijkt me een zekerheidje dat in ieder geval een deel van die kosten weer ergens opgehaald moet worden, hence grotere marges op bied/laat is dan het eerste waar ik aan denk.

Ik denk dat het voor de lange termijn belegger niets uitmaakt overigens, die zit het gewoon rustig uit. De korte termijn belegger kiest waarschijnlijk voor andere producten dan een ETF.

We gaan het nog wel een keer zien ergens in de komende 10 jaar. De afgelopen 10 jaar was een bullmarkt met wat tijdelijke dipjes, dus de komende 10 jaar komt er vast een hardnekkige berendip en ik ben benieuwd hoe de markt er dan uit komt te zien voor deze productgroep.
SlechteBelegger
0
Als iedereen tegelijk van zijn ETF'jes af wil, wat doet bijvoorbeeld een BlackRock dan. Die zal dan ook de onderliggende waarden niet op de plank laten liggen lijkt me dus dan gaat het ze geld kosten om ervan af te komen. Het lijkt me een zekerheidje dat in ieder geval een deel van die kosten weer ergens opgehaald moet worden, hence grotere marges op bied/laat is dan het eerste waar ik aan denk.

Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de marketmaker en de uitgever van de ETF's. De marketmaker is degene die de prijs in de markt bepaald. In een volatiele markt zal deze een grotere spread hanteren bij het prijzen van de ETF's. Maar zoals ik al aangaf zal dit ook in de onderliggende aandelen het geval zijn. Het voordeel van de ETF is juist dat de belegger met een transactie een heel breed assortiment aandelen kan handelen. Hier dient echter wel een prijs voor betaald te worden. En die prijs is inderdaad hoger naarmate de volatiliteit hoger is. Probeer echter maar eens om je hele portfolio van losse aandelen af te bouwen. Daar ben je waarschijnlijk ook wel even mee bezig.

Als iedereen tegelijk van zijn ETF'jes af wil, wat doet bijvoorbeeld een BlackRock dan. Die zal dan ook de onderliggende waarden niet op de plank laten liggen lijkt me dus dan gaat het ze geld kosten om ervan af te komen.

Dit stukje begrijp ik niet helemaal. Blackrock zelf doet namelijk helemaal niks. Pas zodra de ETF's bij Blockrock geredeemed worden, zal Blackrock de onderliggende aandelen van de betreffende ETF verkopen. Hier krijgen zij een vergoeding voor die vastligt in de algemene voorwaarden van de ETF. Deze kosten voor het redeemen of creeren neemt de marketmaker mee in het prijzen van zijn ETF's.

Als je veel geld tot je beschikking hebt en het risico kan lopen dan kun je waarschijnlijk zelf goedkopen je portfolio opbouwen. Maar als je breed wilt beleggen zijn er niet heel veel goede en goedkope alternatieven voor de ETF's.

Over de berendip gesproken. Ook in 2008 en 2011/2012 hebben de ETF's redelijk stand gehouden. De relatief 'gevaarlijke' ETF's waarbij de onderliggende waarde niet de aandelen maar een swap waren hebben dit in de afgelopen jaren veranderd waardoor bij alle uitgevers van ETF's de fysieke aandelen ook daadwerkelijk in bezit hebben. Juist deze met swaps afgedekte ETF's konden in roerige tijden flink van hun NAV gaan afwijken door de risico's in de betreffende swap.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's, liquiditeit, trackers

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 18 feb Tracker Tips: Nieuwe aanbieder v...
  2. 30 jan Tracker Tips: Een huisvlijt-ETF 9
  3. 20 jan Tracker Tips: Beleggen in schone... 2