Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Hoe loopt dit af?

Vooruitblik: Hoe loopt dit af?

Resumerend:

  • Uber hoopte aanvankelijk deze lente voor $120 miljard naar de beurs te gaan;
  • Toen de eerste rookwolken optrokken na de beursgang van taxi-concurrent Lyft, ging de range omlaag naar $90-$100 miljard;
  • Met de beursgang in aantocht en Lyft bungelend onderaan het koersenbord op de Big Board ging de verder range naar beneden: $80-$90 miljard;
  • Bij de beursgang werd donderdag rond $75 miljard geplaatst à $45 per aandeel;
  • Vrijdag sloot het aandeel op $41,57, ofwel het fonds is nu $69,7 miljard waard.

Gerekend vanaf die $120 miljard is dat -41,9%. Zeg maar of dat een soort van koersdaling is, of dat het bedrijf zelf, de begeleidende banken en de kopers à $45  de waarde een tikje hebben overschat. Foutjes komen vaker voor, zie Adyen vorig jaar dat als een klassieke go-go danseres uit de enorme verjaardagstaart sprong.

Lees mee met CNBC dat netjes grafiekjes van Uber van Henry Blodget van Business Insider op een rij heeft gezet. Interessant. Hier de eerste, niks mis mee. Dit gaat lekker:

Maar nu. Met de groei zit het wel goed. Wordt er echter ook nog iets verdiend?

En toen...

Komt er nog een plaatje bij van Henry zelf

Uber. De analyse

De hamvraag voor de beurs en ons beleggers is denk ik of Uber de nieuwe Amazon is of niet. Misschien, maar ik betwijfel het. Jeff Bezos = Amazon. Hij is oprichter, grootaandeelhouder en CEO en sinds de start 25 jaar geleden heeft hij een vastomlijnd plan en laat zich door niets en niemand van de wijs brengen.

Ik weet nog hoe hij aan het begin van dit millennium iedere keer lachend zijn vreselijke kwartaalrapportages inleverde met enorme verliezen en cash burn. De koers ging uiteindelijk ook van 2000 tot 2003 -97%. Ja, -97%. Bezos ging echter door met waar hij mee bezig was en the rest is history, zoals dat zo mooi heet.

Bij Uber is het daarentegen een duiventil. De CEO is een ingehuurde manager, geen ondernemer à la Bezos, Mark Zuckerberg, Larry Page & Sergey Brin en wijlen Steve Jobs. Sterker, oprichter en CEO Travis Kalanick is - noem het koekje van eigen deeg - op een buitengewoon hardhandige en horkerige manier buitengezet.

Voeg dat bij dat het bedrijf geen benul heeft hoe en wanneer het ooit denkt winst te gaan maken en ik moet het zelf allemaal nog zien. Niet dat u zich iets van mij moet aantrekken, want ook Amazon zag ik nooit zitten en bij de beursgangen van (toen nog) Google, Facebook en Alibaba keek ik ook sceptisch toe.

Het zal mijn dotcomtrauma zijn. Zelf zat ik toen niet in de markt - ik was echter ook gewoon de bietenbrug opgegaan - maar ik ken net even te veel mensen die toen in de boom & bust kolossaal veel geld verloren. Die zijn ook nooit meer teruggekeerd in de markt. Over aandelen valt met hen niet meer te praten. Opvallend.

Dit heeft mij zelf een bescheiden allergie voor cash burn-groeiaandelen opgeleverd. Gewoon te veel risico voor mij. Ik wil boter bij de vis. Kijk mee, dit zijn de analistenverwachtingen voor Uber uit Reuters Eikon. Voorlopig kunt u dividend vergeten, gebruik ik maar als understatement:

Over groeiaandelen gesproken: toeval? De laatste weken door analisten en ook vrijdag nog door Uber zelf werd op het grote belang van Uber Eats gewezen. 

Dat is een concurrent van Takeaway. Ik zie daarvan niets terug in de grafiek. Sterker, kijk de laatste week eens. De AEX is paars. Sterk nummertje. Ik wens, zoals altijd bij ieder bedrijf, Uber veel succes en hopelijk krijg ik ongelijk. Net als u, want ik ben letterlijk nog niemand tegengekomen die enthousiast is over het aandeel.

Misschien is dát nou juist een heel goede reden om het wel op te pikken :-)

Handelsoorlog

Er is weinig tot geen nieuws dit weekend. Het zijn weer tweets van president Donald Trump die de aandacht trekken en de headlines op de networks beheersen. En iedereen vraagt zich ineens af: komt er eigenlijk wel een handelsverdrag? Misschien heeft Trump wel een punt: China denkt wellicht de tijd te hebben?

Iedereen lijkt er trouwens voetstoots vanuit te gaan dat China de grootste economische wereldmacht wordt en misschien ook wel de technologische en militaire nummer één. Eerst zien, dan geloven. In de jaren tachtig ging iedereen ervanuit dat Japan de VS zou inhalen. Dat liep echter even compleet anders.

En zelfs áls er een verscherpte handelsoorlog. Dan nóg... Lees deze longread van wie anders dan de grote filosoof onder ons beleggers, Morgan Housel. Ooit bekend geworden van The Motley Fool. Heerlijk verfrissend: mens, bedrijf en economie zijn flexibeler en creatiever dan we iedere keer weer denken.

Copypaste, hier een mooi voorbeeld:  

En nog eentje.

Lot uit loterij

Siegel, Siegel, waar ken ik die naam ook al weer van, denkt u. Dat is de meneer van deze wereldberoemde grafiek. Helaas heb ik die niet meer up-to-date. Jeremy zorgt goed voor zichzelf, zijn data zijn peperduur. 

Dit is wat Siegel bedoelt in dat stukje tekst. Het ene decennium is het andere niet...

Intussen is Jeremy alweer afgetroefd met zijn data anno 1802. Dit blog beweert aandelen tot aan de geboorte van de VOC te hebben doorgerekend. De uitkomst is hetzelfde: 7% bruto. Let wel, dat was gemiddeld 1% koerswinst en 6% dividend. Sinds 1969 is het 10%, waarvan 2,5% dividend. 

Als u nog steeds zit te mokken... Ik heb nog meer leesvoer voor zwartkijkers. Leest u dit interview eens met Max Roser van de werkelijk sublieme site Our World in Data

Dit is zijn mooiste grafiek, vind ik. Het is een lot uit een loterij dat wij het voorrecht hebben in deze tijd in een van deze landen te mogen leven. De dankbaarheid daarover komt u dagelijks volop in de (social) media tegen, maar nu lieg ik:

Mocht u het nou echt niet meer zien zitten, dan is hier goede raad. Mijn tip: ga niet uw tijd en energie besteden aan het voorspellen van een krach, maar aan bedenken wat u dat geval moet doen. Dat is een van de weinige dingen die ik zelf goed heb gedaan in mijn beleggend leven. Zo ben ik achteraf goed door de krach van 2008-2009 gerold.

Ik middel maandelijks voor de lange termijn en in mijn geval was dat dom doorkopen. Dat heb ik gedaan - het resulteerde wel in grijs haar - en laat ik zeggen dat ik daardoor een paar jaar later met relatief veel cash een huis kon kopen. 

Agenda

Walmart sluit deze week officieus het Q1-seizoen in New York af. Zoals Alcoa traditioneel altijd de eerste was, zo was Walmart altijd de laatste. Dat is al lang niet meer zo. Een paar uur later is er al Nvidia en binnen de Dow Jones moet Nike nog doorkomen. Home Depot, FedEx en Oracle: er zijn meer namen die nog komen.

Intussen kijken we alweer vooruit. Het is niet zo raar dat de koersen haperen?

In Europa zijn er meer namen en bij ons zijn dit de meest in het oog springende fondsen:

  • ABN Amro
  • NN
  • SBM Offshore
  • VolkerWessels
  • Pharming
  • HAL

Kijk aan, er is ook een reeks interessante macrodata:

  • Recessie of niet? BBP Q1 Duitsland is misschien wel het cijfer van de week. De consensus gaat uit van +0,4%. Made in Germany zit in een dip, maar de dienstensector draait nog prima. Bovendien is er volledige werkgelegenheid en een begrotingoverschot, het zou dus om een luxe-recessie gaan;
  • Wij hebben ook een BBP Q1-cijfer. Ik heb helaas geen consensus;
  • Voor ons beleggers zijn denk ik de eerste voorlopende indicatoren over mei interessanter dan die oude BBP-cijfers: New York en Philadelphia Fed indices en de Duitse ZEW Index;
  • Verder zijn er Amerikaanse detailhandelsverkopen, Duitse en Franse inflatiecijfers en industriële productie uit VS en China;
  • U kunt ook uw lol weer op met de nodige aandeelhoudersvergaderingen en ex-dividenden, waaronder de Koninklijke van $0,47 (kwartaal);
  • De opties zijn vroeg deze maand, vrijdag expireren ze alweer.

Hier alles, scrollt u er even doorheen. Zie ik u zo weer.

13 mei
08:00 Eon Q1-cijfers
09:00 Philips notering €0,85 ex-dividend
09:00 Bpost notering €0,25 ex-dividend

14 mei
06:30 Nederland detailhandelsverkopen mrt
08:00 Agfa Gevaert Q1-cijfers
08:00 RWE Q1-cijfers
08:00 Vodafone Q1-cijfers
08:00 Duitsland Inflatie CPI apr (laatste herziening) 1,0% MoM
09:00 Orange Belgium notering ex-dividend
09:30 Nederland BBP Q1
11:00 Duitsland ZEW economisch sentiment mei 5,0
14:00 Takeaway.com AvA

15 mei
04:00 China industriële productie apr 6,5%
04:00 China detailhandelsverkopen apr 8,6%
08:00 Ageas Q1-cijfers
08:00 ABN Amro Q1-cijfers
08:00 Tie Kinetix Q1-cijfers
08:00 Credit Agricole Q1-cijfers
08:00 Duitsland BBP Q1 0,4% QoQ
08:45 Frankrijk inflatie CPI apr (laatste herziening) 1,4%
09:30 Avantium AvA
11:00 EU BBP Q1 0,4% QoQ
14:30 VS New York Fed manufacturing index mei 10,5
14:30 VS detailhandelsverkopen apr 0,2% MoM
15:15 VS industriële productie apr 0,2% MoM
16:00 VS handelsvoorraden mrt 0,2% MoM
18:00 Aedifica Q1-cijfers
22:00 Cisco Q1-cijfers

16 mei
00:00 HAL trading update en AvA
08:00 NN Group Q1-cijfers
08:00 VolkerWessels Q1-cijfers
08:00 KBC Q1-cijfers
08:00 SBM Offshore Q1-cijfers
08:00 DPA Q1-cijfers
08:00 Probiodrug Q1-cijfers
08:00 Pharming Q1-cijfers
08:00 Easyjet Q1-cijfers
09:00 Aperam notering €0,44 ex-dividend
09:00 ArcelorMittal notering €0,18 ex-dividend
09:00 Signify notering €1,30 ex-dividend
09:00 Royal Dutch Shell notering €0,41 ex-dividend
13:00 Walmart Q1-cijfers
14:30 VS verkopen nieuwe woningen apr 1,22M
14:30 VS wekelijkse jobless claims
14:30 VS Philadelphia Fed Index mei 10,0
22:00 Nvidia Q1-cijfers

17 mei
08:00 Eurocastle Q1-cijfers
08:00 Curetis Q1-cijfers
09:00 ICT Group notering €0,38 ex-dividend
09:00 Ctac notering €0,08 ex-dividend
10:00 Aegon AvA
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan mei 97,7
16:00 Optie-expiratie

ABN Amro

Pak ik mijn bekende waarderingsgrafieken er weer bij voor een paar fondsen. ING verdubbelde haar stroppenpot in Q1: hoe deed ABN Amro het en wat wordt de outlook? Ach, wat maakt het allemaal uit. De bank doet maar liefst 7,5% dividendrendement en het risico is lekker voor grootaandeelhouder de staat :-)

Serieus, dat dividendrendement is wel errug hoog. De cijfers moeten héél slecht zijn wil eraan worden getornd, maar de analisten zien de winst bij de bank wel onder druk staan. De ratio's zijn echter dik in orde. Grootste probleem, en dat geldt voor alle banken, is waar uiteindelijk de groei vandaan moet komen.

NN

Prettige verzekeraar dat NN, er is er nooit nieuws, gedoe, gezeur en trammelant. Niettemin nodigen de huidige rentes niet uit tot buikschuiven. Met +7% blijft het aandeel dit jaar zo'n 6% op de AEX achter. Het kan niet altijd feest zijn en 5% dividendrendement maakt veel goed. De ratio's zijn ook dik en dik op orde. 

SBM Offshore

Mooi voor SBM Offshore dat ze een week voor haar cijfers met een opdracht van ExxonMobil kon schermen. Wellicht wacht het fonds na zeven jaren vol gedoe nu vette tijden, maar daar is de koers denk ik al aardig op vooruitgelopen. Ik vind dit zelf nogal aan de prijs voor een oliegerelateerd bedrijf.

VolkerWessels

BAM en Heijmans zijn al door met het Q1's en dat is niet onopgemerkt gebleven, om het zacht uit te drukken. Deze week is VolkerWessels aan de beurt. De analisten gaan uit van herstel. Nu maar hopen en bidden dat de outlook goed is en dat de naam Zeesluis IJmuiden niet in de update voor komt.

Pharming

Niet al te veel koersspektakel de laatste tijd meer bij Pharming en doorgaans zorgen daar ook de persberichten voor en niet kwartaalcijfers. Hoewel, de persberichten van Pharming zijn vooral reclamefolders, luidde vrijdag de kritiek. Koersreactie was er echter niet en is denk ik ook niet nodig. Er komt geen boete.

Tja, scherpe persberichten schrijven is corebusiness voor biotechs. Ik heb zelfs consensus (Reuters) voor de cijfers: er wordt een winst per aandeel van €0,01 verwacht bij €36,94 miljoen omzet. 

Nvidia

Voor de liefhebbers van de snellere optie- en turbotrades: donderdag komt Nvidia door, een van de wildste en spectaculairste grote chip- en technologie-aandelen in New York. Outlook China is denk ik de crux. Lekker plaatje, zeg :-) Succes ermee. 

Tot slot

Zoals gezegd, er is niet veel nieuws dit weekend. Deze komt wel net door. Niks gedoodverfde grote overname, Unilever is een kralenrijger aan het worden. Misschien is dat inderdaad wel veel beter. Zo houdt het concern goed feeling met veranderende consumentenvoorkeuren? 

Bloomberg denkt ook dat we een wilde week tegemoet gaan? We zien het wel.

Deze past er naadloos bij:

Gun ik zoals gebruikelijk Corné nog even zijn momentje in de zon:

De rentes, de dollar en olie deden per saldo niet zoveel deze week, die grafieken bespaar ik u maar. Wel is deze lente een tulpenbol aan het ontluiken, eens zien hoe ver 'ie dit keer komt. De fundamentele analyse is echter nog hetzelfde: dit is louter en alleen een prijs op het bord. Niks meer, niks minder. Er is geen waarde. 

Dat geldt niet voor onze AEX, waar echte bedrijven die echt geld omzetten, echt geld verdienen en echt dividend betalen achter zitten. De verwachtingen lopen voorzichtig op, maar misschien is dit alleen nog maar het effect van de stijgende dollar. Overtuigend is het niet. Prettige zondag verder.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 jonas 12 mei 2019 15:55

    Arend Jan, de naam Zeesluis zal wel voorkomen bij Volkert Wessels. BAM nam ook nog een paar miljoen extra en als partner zullen ze dat bijna zeker ook moeten doen tenzij ze hele slimme contracten hebben afgesloten. Gaat dus meer om of de rest goed draait.

    Mijn verwachtingen zijn positief maar maar de beurs reageert soms dan weer wat anders zoals van de week bij Heymans en die hebben nog niet eens een zeesluis te verhapstukken.

    Leuk stukje weer. Humor. De beurs geeft grijze haren, mar dan kan je wel bij de juiste aanpak een woning kopen.

    Groet, Jonas

    PS Voor de volledigheid Volkert heeft een afboeking al gedaan cq een voorziening genomen. Denk net even te weinig net zoals BAM
  2. Geschorst en weet niet waarom 12 mei 2019 16:31
    Wat gaat Uber volgende week doen. Durft iemand een kort ritje aan?
    De komende week eens kijken welke kant we uitgaan. Er zijn wel veel spanningen her en der en trekt de economie weer wat aan. De volumes waren vorige week erg klein, behalve bij PostNL dan. Daar bouwden de shorters weer flink op. Ook de tweets van Trump goed in de gaten houden natuurlijk.
  3. schubi007 12 mei 2019 19:30
    Ik begrijp ook totaal niet waarom Trump zich rijk rekent. Importheffinegen voelt als vestzak broekzak voor de VS.
    Wordt in essentie door eigen mensen of eigen bedrijven betaald die daarmee wereldwijd slechter kunnen concurreren. Enige dat bedrijven als voordeel hebben is dat ze beter kunnen concurreren op de interne markt.
  4. Mathijs80 12 mei 2019 19:48
    quote:

    Erny schreef op 12 mei 2019 18:05:

    Trump maakt een denkfout door te stellen dat alle importheffingen door de Chinezen worden betaald. Die miljarden worden toch heus door de Amerikanen zelf opgebracht.
    Misschien...
    Als dit Chinese producten duurder maakt en uit de markt prijst en het Amerikaanse producten relatief goedkoper maakt zou het de lokale werkgelegenheid kunnen helpen. Op die manier kost het de Amerikanen een stuk minder.
  5. [verwijderd] 12 mei 2019 20:28
    quote:

    Mathijs80 schreef op 12 mei 2019 19:48:

    [...]

    Misschien...
    Als dit Chinese producten duurder maakt en uit de markt prijst en het Amerikaanse producten relatief goedkoper maakt zou het de lokale werkgelegenheid kunnen helpen. Op die manier kost het de Amerikanen een stuk minder.
    Amerikaanse producten worden allemaal in China gemaakt.
    De onderdelen van Apple worden in China gemaakt.
    Die worden dus duurder.
    Minder verkoop van Apple. Ze hadden al een beroerde verkoop achter de rug dankzij de handelsoorlog.
    Gevolg.... dat hoef ik niet te zeggen.

    Denk dat velen niet weten dat al onze producten uit China, Vietnam, Indonedia vandaan komen.

    Dat is de onwetendheid die veel bij mensen leven.

    China heeft 1,3 miljard mensen. Dat Japan het niet gehaald heeft om Amerika voorbij te streven is omdat zij geen interne markt hebben van 1,3 miljard mensen.

    China maakt geen slechte producten meer en het feit dat Alibaba, Wish als kool groeien, zegt iets dat dat fabeltje al lang is achtergehaald.

    China groeit en Amerika is bang dat ze het land voorbij streven.

    Wij willen graag dat het zo blijft, profiteren van goedkope arbeidskrachten en productie... maar Chinezen zn niet gek.
    Ze worden rijker en rijker en lonen worden hoger.
    Europa moet beseffen dat ze geen onderontwikkelend land zn en dat wij onze VOC petje af moeten doen. China is gewoon een weteldmacht aan het worden met 1,3 miljard.
    En dan komt NL en Groenlinks met 16 mio mensen even vertellen hoe het moet. Lachwekkend.

    China is al 2 jaar verder met 5G en wij moeten nog beginnen.

    Amerika is aan het stuiptrekken.
    Nog even en je kan ze door de wc spoelen. Berg schuld, artiesten die mega verdienen en geen enkel product om te exporteren of er komt 25% importheffing door China en Europa.

    Boeing flink in de problemen, apple verkoop lager. Slechte kwaliteit staal.

    Wat blijft er nog over ??.



  6. forum rang 4 Erny 12 mei 2019 21:47
    quote:

    Snugger schreef op 12 mei 2019 20:59:

    Lachwekkend, al die aannames en suggesties… Geen wonder dat het nooit lukt om geld te verdienen op een beurs bij de meesten, het gaat veel te ver, komt vanuit rationaliteit, kan dus nooit wat worden..
    Gelukkig bent u een uitzondering. Geniet er van en laat ons a.u.b. met rust.
  7. snuf13 12 mei 2019 23:36
    Eerst Irak aanvallen en nu het ietsjes grotere Iran??

    Het leger is 10x groter en 10x sterker..... en beschikken over alle moderne apparatuur geleverd door
    Europa. Vooral Duitsland maar ook Nederland leveren veel.

    Ik ben benieuwd maar volgens mij wordt de soep nooit zo heet gegeten.........
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links