Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Thierry’s Tesla total loss

TA: Thierry’s Tesla total loss

Ik denk niet dat Thierry Baudet, een van de hoofdrolspelers in de Nederlandse klimaatdiscussie, binnenkort Tesla koopt, want Tesla’s batterijen lopen rap leeg.

Die hele klimaatdiscussie vindt Baudet maar niks, een hoax. Daarom is de Tesla-subsidie volgens hem volstrekt onnodig.

Zinloos

Die Tesla-subsidie lijkt inderdaad zinloos. Deze draagt nauwelijks bij aan een klimaatoplossing, maar is wel peperduur. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat Tesla-rijders de eerste 5 jaar zoveel aan belastingvrijstellingen genieten, dat de ‘schade’ voor de schatkist tot 5 miljard euro kan oplopen.

De bijdrage van de zogenaamde Tesla-taks aan een klimaatoplossing is bovendien zeer beperkt, want de elektriciteit waar de Tesla op rijdt wordt voor het grootste deel opgewekt uit fossiele brandstoffen. Elektriciteit in ons land wordt in belangrijke mate nog in traditionele kolencentrales opgewekt.

Knallende verkooprecords

Maar deze auto voor de rijken vestigde in 2018 nog knallende verkooprecords. Nederland was na Noorwegen en China het land met de hoogste verkoopcijfers.

Vanwege de recente invoering van de Tesla-taks, waardoor de bijtelling van dure elektrische lease-auto’s is aangepast, zullen de verkoopcijfers van Tesla in Nederland dit jaar overigens fors dalen.

Tesla een barrel?

Zal de aandelenkoers van Tesla hierdoor schade ondervinden? Technisch is het aandeel al flink gedeukt. In een paar maanden is de beurskoers ruim 37% gedaald, namelijk van 379 dollar (top van 7 december 2018) naar 235 dollar op dit moment.

En technisch lijkt de bodem nog niet bereikt. Het patroon met lagere toppen gaf al lang aan dat de verkoopdruk boven de markt hevig is.

Nu de de Teslakoers ook onder de bodem van december (rond 244,59) is gezakt, lijkt het aandeel Tesla rijp voor de sloop.

Tesla's motor hapert

Greenlight Capital is van mening dat Tesla op het punt staat om te vallen. David Einhorn, baas van het hedgefonds, is zeer kritisch op de prestaties van de automaker.

In zijn kwartaalupdate liet hij weten dat aangekondigde prijsverlagingen, bezuinigingen en het sluiten van dealers niet kunnen verbloemen dat Tesla het zeer lastig heeft.

Tesla onverkoopbaar

Onlangs bleek dat Tesla in het eerste kwartaal van 2019 ruim 30% minder auto's had afgeleverd, in vergelijking met het laatste kwartaal van 2018.

Volgens Einhorn is dat een bewijs dat de gebrekkige kwaliteit en minder belastingvoordelen (RT: zoals in Nederland) ervoor zorgen dat de vraag naar Tesla's afneemt. Kritische consumenten zijn volgens hem steeds moeilijker over te halen om in de toekomst een Tesla aan te schaffen.

Overigens zit Einhorn short in Tesla. Zijn fonds profiteert dus van koersdalingen.

Op de vluchtstrook

Ook hedgefondsbaas Alexander Roepers vindt het aandeel van Musk en Co veel te duur. Roepers, oprichter van hedgefonds Atlantic Investment Management, is van mening dat de beurswaarde van Tesla over de kop geslagen is.

Het aandeel is volgens hem zwaar overschat en kan de ambitieuze groeiplannen niet waarmaken.

Overigens is ook Roepers short gegaan in het aandeel. Tesla heeft volgens hem een negatief werkkapitaal en meer dan 10 miljard aan schuld en lijkt geen geld te kunnen verdienen.

Zelfs op grote schaal heeft hun verdienmodel geen geld opgeleverd, dat is waarom wij short zitten, aldus Roepers.

In mijn blog van vandaag komt Tesla niet door de APK (ligt er als een barrel bij). Ik rijd ook twee andere autoaandelen op de brug: Ford (accelereert) en General Motors (draait stationair).

Kortetermijnanalyse: Tesla rijdt lek

Tesla heeft ernstige panne, aangezien de laatste steun van 244,59 dollar is lekgeprikt.

De neerwaartse fase wordt gecontinueerd nu Tesla onder een cruciale steunlijn (dikke rode lijn) breekt. Hierdoor mag men verdere koersdalingen niet meer uitsluiten.

Tesla heeft weerstand rond 295,39 dollar (gevormd op 14 maart).

De moneyflow (onderste helft van de grafiek) is neerwaarts gericht. Dat wijst op onttrekking van kapitaal uit de markt.

Het volume op de laatste beursdagen ligt extreem ver boven het gemiddelde volume van de voorgaande 30 dagen.


Langetermijnanalyse: Tesla staat aan de kant

Tesla kan pechhulp inroepen nu de motor is afgeslagen. De laatste 2 jaar sukkelde het aandeel tussen de steun van 244,59 dollar (de bodem van 6 april 2018) en de weerstand van 379,49 dollar (gevormd op 7 december 2018).

Het aandeel had dit jaar al een koude start. Er werden de laatste maanden steeds lagere toppen gevormd, wat verkoopdruk aangaf.

Wees alert, de recente doorbraak en slotstand onder de horizontale steunlijn (blauwe stippellijn) heeft de neutrale bandbreedte neerwaarts afgerond.

Hierdoor is een krachtig verkoopsignaal opgetreden, waardoor een diepere correctie nu mogelijk is.


Meerjarenanalyse: Tesla heeft serieus panne

Ook vanuit een meerjarig perspectief is het technische plaatje serieus verzwakt en kan Tesla terug naar de garage.

Blijf voorzichtig en houd er rekening mee dat de doorbraak en slotstand onder de steun verdere koersdalingen zal uitlokken.

Op langere termijn wordt 146 dollar (het dieptepunt van februari 2016) het eerstvolgende neerwaartse koersdoel.

https://www.tostrams.nl/grafieken/BOBTSL-m2.gif

Langetermijnanalyse Ford: accelereert

Ford Motor komt technisch bezien prima uit de startblokken. Nadat de dalende trend opwaarts is doorbroken, is Ford Motor nu ook boven de oude weerstand (de top van eind 2018 rond 9,85) gesloten.

Met deze technische verbeteringen is er ruimte vrijgemaakt richting de weerstand van 12,15 dollar (de top van 15 juni 2018).

Steun ligt rond 7,41 dollar (de bodem van 28 december 2018).

Langetermijnanalyse General Motors: draait stationair

General Motors gaat met horten en stoten heen en weer tussen de steun van 36,26 dollar (de bodem van 29 maart) en de weerstand van 41,50 dollar (de top van 8 maart).

Wacht op nieuwe technische signalen. De uitbraak buiten deze neutrale bandbreedte zal meer duidelijkheid verschaffen omtrent het verdere koersverloop.
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
135 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
shortie
0
quote:

Force Track schreef op 29 april 2019 21:15:


[...]


Jouw= jou; taalcursus, shortmans.


Dat zie je fout Farce.... ik vergat namelijk het woord “vrouw” te tikken achter het woord jouw ;)
shortie
1
Ik dacht dat het inmiddels allemaal al rond was en dat zelfs de afspraak met Xi al in optie stond... krijgen we dan toch nog een vervelend staartje ineens....?
Als er nu ineens geen deal komt dan kun je beter je parachute, airbag en veiligheidsriemen gereed houden want die is namelijk inmiddels al 10 keer ingeprijst in deze markt.

www.marketwatch.com/story/mnuchin-say...

En dan Rosenstein ook weg... begint weer te borrelen daar aan de overkant van de plas.....
Call me Put
0
quote:

Woudsehoeve schreef op 29 april 2019 21:36:


[...]
Ik heb even gezocht maar die 30K klimaatwetenschappers die de klimaat verandering in twijfel trekken heb ik niet kunnen vinden. Wel een gedegen journalistiek stuk van NU.nl (ja ik weet het verwacht je niet, maar toch) vind het aannemelijk dat 90 tot 100% van de klimaat wetenschappers vinden dat de klimaat verandering door mensen wordt veroorzaakt. Het stuk is doorspekt met voldoende links naar de betreffende onderzoeken. Het grappige is dat de klimaatverandering op zichzelf door niemand wordt ontkend.

Let wel het betreft hier klimaatwetenschappers, niet professors die zichzelf slim vinden en wat over het klimaat willen zeggen (en zeggen vaak wat veel mensen willen horen, hoeven ze er niet over na te denken.) Recentelijk nog in het AD, vrij snel daarna door het AD gerectificeerd als volkomen onjuist.

Dus wie is hier nu een malloot ?

www.nu.nl/nucheckt/5749968/nucheckt-g...


opiniez.com/2019/02/28/nu-nl-doet-aan...

Ja, wie inderdaad?
[verwijderd]
0
Tsja de kwaliteit van ndl nieuwsmedia, nos bijv

Lees net deze kop:
Meer zelfmoorden onder Amerikaanse jongeren na uitkomen '13 Reasons Why'

En dit staat eronder:
De onderzoekers benadrukken daarbij dat hun studie geen oorzakelijk verband aantoont. Ook in de rest van 2017 lag het aantal zelfmoorden nog relatief hoog.
Formule1-Fan
0
zie je zie je, naairj steeds, elke keer uit tikken goedkoop , dax veelal, dan wel dalen. alleen duur mag je hebben en winkans minimaal.
MartijnN1932
2
quote:

geen_optie schreef op 29 april 2019 09:54:


[...]
niks schandalig aan m.i.
behalve als je zo'n progressieve '68-er bent die in de tijd is blijven hangen..
Nou eerlijk gezegd heb ik een aantal dingen in de speech gehoord.

Alles is de schuld van de intellectuelen, universiteiten enz. die de gewone burger ontwetend houden..

Een dergelijke aantal zinnen en zat ook in de speech van een zeker meneer zo'n 80 jaar geleden.
Voordat je het weet moeten wij ook maar boeken gaan verbranden..

waarvan akte..
Call me Put
0
Ik denk toch dat je het niet helemaal begrijpt Martin, het demoniseren van Baudet door hem te vergelijken met Hitler raakt kant nog wal.
Zo begon het ook met Pim Fortuyn en Theo van Gogh.
De linkse kliek duld nu eenmaal geen tegenspraak toch?

MartijnN1932
0
quote:

Call me Put schreef op 30 april 2019 10:01:


Ik denk toch dat je het niet helemaal begrijpt Martin, het demoniseren van Baudet door hem te vergelijken met Hitler raakt kant nog wal.
Zo begon het ook met Pim Fortuyn en Theo van Gogh.
De linkse kliek duld nu eenmaal geen tegenspraak toch?
Ik ben 1 niet links, Ik geef aan wat er in de speech voorbij is gekomen.
Dat baart mij zorgen, als iemand die een behoorlijk kiezers aantal achter zich weet te scharen direct de schuld legt bij anderen.

Ik kon mij tot de speech inleven in FvD hoewel ik niet op FvD gestemd heb omdat ik een angst had. Die helaas is uitgekomen.

Het feit dat ik bij commentaar op de FvD als links wordt beschouwd spreekt boekdelen.
ONN
0
Ben het met je eens Martijn. Ik vond het ook maar een 'enge' speech. Ik snap dat het overwinningsgevoel wat met je doet maar dit (die lange pauzes ook tussen z'n zinnen bijv.)... Nee, ik zie Baudet liever zwijgend (met of zonder zwembroek) aan de rand van het zwembad liggen :)))
Woudsehoeve
0
quote:

geen_optie schreef op 29 april 2019 22:02:


[...]
Je kunt net zo makkelijk linkjes vinden van het omgekeerde, vast niet naar gekeken zeker :D
Nu.nl sowieso sterk gebiased

Gezocht maar niet gevonden op betrouwbare sites, over die 30k helemaal niet. Beetje arrogante aanname van jouw kant.
nu.nl mag dan meetsal wat voorkeur hebben voor de waarheid maar, alles is netjes voorzien van links om te controleren, zoals het hoort.
[verwijderd]
1
Haha die linkse claim op de waarheid hier

En dat beperkt historisch besef

Weet je wie er ook links was?

Pol pot, Mao, stalin, en uw aller socialist hitler
Doe mij dan maar Terry berdet
Woudsehoeve
0
quote:

Call me Put schreef op 30 april 2019 03:17:


[...]

opiniez.com/2019/02/28/nu-nl-doet-aan...

Ja, wie inderdaad?

Deze meneer is politiek geëngageerd, en kiest duidelijk richting. Klimaat zaken is geen politiek onderwerp maar een wetenschappelijk. Zijn onderbouwing komt van een onderzoek uit 2005 (erg oud in een snel convergerende wetenschap), en kan niet meer serieus worden genomen. Nu.nl weert blatante onzin van hun site. Waarschijnlijk komt er ook geen artikel dat de aarde plat is of dat vaccinaties niet werken of zelfs gevaarlijk zijn.
Er zijn ook nog steeds mensen die denken dat zonnepanelen geen of weinig stroom opwekken en dat windmolens op subsidie draaien of zelfs dat de aarde plat is..... Terwijl het tegendeel heel simpel aan te tonen is, maar niet voor iedereen weggelegd.
[verwijderd]
0
quote:

Woudsehoeve schreef op 30 april 2019 12:30:


[...]
Deze meneer is politiek geëngageerd, en kiest duidelijk richting. Klimaat zaken is geen politiek onderwerp maar een wetenschappelijk. Zijn onderbouwing komt van een onderzoek uit 2005 (erg oud in een snel convergerende wetenschap)

enerzijds beweren wetenschap hoog in het vaandel te hebben en anderzijds nu.nl als bron aanhalen.. hmmjaaaja.. :D
Woudsehoeve
0
quote:

geen_optie schreef op 30 april 2019 13:38:


[...]
enerzijds beweren wetenschap hoog in het vaandel te hebben en anderzijds nu.nl als bron aanhalen.. hmmjaaaja.. :D


Deze info kwam van zijn eigen BIO ....
135 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 24 feb TA: Dollar sterk, aandelen verzw... 250
  2. 21 feb TA: Tussentijdse dips op Wall St... 572
  3. 20 feb TA: Geen technische schade voor ... 393