Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Groeispurt Amerikaanse economie

Liveblog: Groeispurt Amerikaanse economie

Update 14:45: Meevallende groei Amerikaanse economie.

De Amerikaanse economie is sterker gegroeid dan verwacht. Volgens voorlopige cijfers kwam de groei uit op 3,2% op jaarbasis versus 2,3% verwacht. Een meevaller dus, al kwam de groeispurt deels voort uit hogere overheidsbestedingen terwijl de consument het een beetje liet afweten.


Update 13:30: Warren Buffett 

Eindelijk word ik op mijn wenken bediend, bedankt FT. Ik verwijs naar Business Insider, omdat die site wel voor iedereen toegankelijk is. In ieder geval stelt de krant de vraag die iedere interviewer tot nu toe heeft laten liggen:

Mijnheer Buffett, wanneer keren u en Berkshire Hathaway terug bij de bechmark?

De vraag is niet meer dan logisch, omdat Buffett altijd iedereen trackers op de S&P 500 aanraadt. Zelfs zijn eigen vrouw! Hij won er ook een tienjarige weddenschap met de verzamelde hedgefundtroepen mee. Gauw over naar de citaten:

The billionaire investor, dubbed the “Oracle of Omaha,” told The Financial Times that Berkshire Hathaway, the company he has controlled since 1965, is a safe investment, but one that may only have “a tiny expectation of better [performance] than the S&P.”

Buffett has a history of keeping expectations low, despite significant outperformance over his investment career. “The one thing that would ruin my life is people expecting more than I deliver,” he told the FT.

Dat is eerlijk en bescheiden geantwoord, dunkt me. De grootste mazzel die Buffett heeft gehad, is dat hij als veertienjarige (!) op het perfecte moment ging beleggen. Dat was begin 1942, Pearl Harbor brandde nog. De grafiek spreekt boekdelen. Dan is dit nog de Dow Jones prijsindex ook. Dividend komt er nog bij.

Il maestro nam in 1965 Berkshire Hathaway over, maar helaas heb ik niet verder terug dan 1978. De herbelegde S&P 500 heb ik zelfs maar dertig jaar terug. Daar moet ik wel mee vergelijken. Buffett heeft nog nooit een cent dividend uitgekeerd, maar altijd alles zelf herbelegd. De reden, vrij geciteerd:

Anders gaan de mensen daar domme dingen mee doen.

 


Update 09:30: Hoe zijn de cijfers van...

Kudo's voor mijn collega's van de IEX Beleggersdesk, die nu al bijna alle Q1's van vanochtend hebben gerecenseerd. Ik pik de krenten uit de pap.

Paul ziet voorzichtig, maar nog geen overtuigend herstel bij Besi. Hij spreekt van dieptepunt cyclus. Ik zie nog geen reacties van de banken op de update. 

Het bedrijfsmodel van Besi is erg flexibel en schaalbaar. Daarnaast is in het verleden gebleken dat het management een bijzonder scherp oog heeft voor de richting waarin de vraag zich verplaatst. Wanneer de vraag vervolgens aantrekt, is het bedrijf dus ook klaar om te leveren.

Onze Nico is niet blij met dit kwartaal Fugro, maar onderliggend gaat het volgens hem met twee stapjes vooruit en eentje achteruit toch beter. NIBC en KBC vinden de cijfers zwak

Het gaat om de grote lijn, en die ziet er, al is het magertjes, beter uit. We gaan ervan uit dat Fugro de stijgende lijn kan voortzetten en langzaam maar zeker in rustiger vaarwater terecht komt.

Hij is ook niet bijster enthousiast over Wereldhave en dit is de som die u denk ik het meest interesseert:

Een snelle rekensom leert dan dat het dividend maximaal zou moeten uitkomen op €2,14, een stuk lager dan de huidige €2,52. Dat geeft overigens nog steeds een dividendrendement van meer dan 8% op basis van de huidige koers.

GrandVision daalt nu toch ook stevig. Dit is wat Martin erover zegt en intussen heeft hij het antwoord al. ING haalt de schouders op over de cijfers en KBC vindt ze zacht

GrandVision weet een stevige omzetgroei neer te zetten, maar de onder druk liggende Ebitda-marge is een vlekje. Het is nog even afwachten hoe zwaar de markt hieraan zal tillen.

Tot slot deze nog even over KPN, dat bij de jaarprognoses blijft. Heel veel meer valt er niet over de cijfers te zeggen. Nico spreekt van bevestiging. Goldman Sachs, ING en KBC worden ook niet vrolijk van de cijfers. 

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 26 april 2019 12:09
    Binnenpretje: ELF Premium-artikelen op de voorpagina. Ik denk dat ik dat nog nooit gezien heb, maar kan mij uiteraard vergissen.

    Het is wel de verstandige, goed gekozen strategie van IEX. Dat zeker en geef dat grif toe. Wel jammer dat de kwaliteit van de KK van IEX voor wat betreft beleggingsonderwerpen zo hard is aangepakt en vooral zo enorm is gedaald.
    De beleggingsonderwerpen in de KK zijn nog maar een schim van pakweg 7 jaar, 10 jaar geleden.

    Wie over beleggingen wilt lezen, die leest maar "Premium" en betaalt ervoor!

    Goed gezien, IEX en tja wel een beetje jammer van de aanpak van IEX in de KK....

    Peter
  2. [verwijderd] 26 april 2019 13:14
    Elk aandeel type Berkshire Hathaway is een index op zich, een compleet bedrijfsleven vertegenwoordigd het, maar dan uitgekozen door een mens. De mens die op gevoel aankoopt, geen wonder dat ie het niet kan opnemen tegen dat andere bedrijfsleven, S&P 500, daar speelt gevoel geen rol….
  3. forum rang 6 De amateur 26 april 2019 16:22
    quote:

    ffff schreef op 26 april 2019 12:09:

    Binnenpretje: ELF Premium-artikelen op de voorpagina. Ik denk dat ik dat nog nooit gezien heb, maar kan mij uiteraard vergissen.

    Het is wel de verstandige, goed gekozen strategie van IEX. Dat zeker en geef dat grif toe. Wel jammer dat de kwaliteit van de KK van IEX voor wat betreft beleggingsonderwerpen zo hard is aangepakt en vooral zo enorm is gedaald.
    De beleggingsonderwerpen in de KK zijn nog maar een schim van pakweg 7 jaar, 10 jaar geleden.

    Wie over beleggingen wilt lezen, die leest maar "Premium" en betaalt ervoor!

    Goed gezien, IEX en tja wel een beetje jammer van de aanpak van IEX in de KK....

    Peter
    Is toch logisch. IEX moet ook geld verdienen.
  4. forum rang 7 ffff 27 april 2019 16:58
    De amateur,

    Dat schrijf ik toch ook ! Het is logisch en verstandig.

    Maar als poster die zo'n twintig jaar lang zo'n dertigduizend beleggingspostings in de KK van IEX heeft geplaatst had ik het eigenlijk netjes van IEX, van zijn directie gevonden als ze duidelijk en open hadden gecommuniceerd over hun veranderde aanpak van de KK van IEX.

    Nu heeft het niet alleen bij mij, maar ook bij een groep andere jarenlang trouwe bezoekers iets van stiekeme, veranderde strategie.
    Nogmaals, begrijpelijk vanwege commerciële uitgangspunt van IEX, maar wees daar dan ook eens één keertje open/ openhartig over.

    Peter
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links