Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Amazon, Intel en GLPG

Liveblog: Amazon, Intel en GLPG

Update 22:00 uur: Amazon, Galapagos (en de rest)

Geen bijzonderheden op Wall Street, behalve gewoon weer nieuwe all time highs voor de Nasdaqjes. Nabeurs zijn er nog veel cijfers. Dit is de belangrijkste. De koers doet opent +2,5. Cloud en Web Services zijn de grootste groeiers, de omzetgroei is met 16,9% de laagste in zoveel jaar, maar de marges zijn wel beter. 

Wat valt er verder meer over Amazon te zeggen? We zijn het intussen wel gewend dat ze de verwachtingen verslaat en almaar groeit. Of die groei nou keihard of iets minder hard is, hard is het. Rond $60 miljard omzet, dat is zelfs iets meer dan Shell uit mijn hoofd. Het is niet te bevatten. Beest van een bedrijf.

En wat dacht u van de winst? De huiskamervraag luidt: wanneer gaat Amazon eens aandelen terugkopen en/of dividend betalen? 

Oeps, over naar Intel... Van alles chippers die nu door zijn, zijn geloof ik alleen ASML en ASMI positief over Q2 (en H2). De rest, onder andere Samsung, STMicroelectronics, Texas Instruments en TSMC zijn dat niet. En nu ook Intel. Revising, dan weet u het wel. Duimen voor Besi morgen voorbeurs. 

CNBC meldt:

The company reported weak guidance compared to analyst estimates for the full year 2019. Intel said it expects full year revenue of $69.0 billion compared to estimates of $71.05 billion. That would fall short of the company’s 2018 revenue, when the company recorded sales of $70.8 billion.

Hier Reuters met haar conclusies. Wie gaan er gelijk krijgen: onze chippers van Dietsen bloed of de anderen ? 

Starbucks is intussen ook door en opent +2%, verwachtingen keurig verslagen. 

Oh, gezellig: Ford is er ook. Wissik niet. Sinds wanneer rapporteert dat 's avonds? Enfin, cijfers en outlook vallen blijkbaar mee, +2%. Is dit een Ford Mustang op de foto? Geen verstand van, maar collega van me rijdt er ook in. Meid maakt helemaal de blits op de weg :-)

Tot slot deze nog, een u welbekende Nederlandse biotech. De kosten gaan voor de baten uit, maar dat is geen nieuws bij Galapagos en ook niet relevant. Verlies is wel een miljoentje of twaalf kleiner dan verwacht. Lijkt me keurig. 

 


Update 16:25 uur: Douw Jones

Dit wist u toch al? En anders gewoon niet zeggen. De Nikkei 225 is enige andere index die net zo in elkaar zit als de Dow Jones en de DAX 30 is een herbeleggings- en geen prijsindex. U kunt nu iedere beursquizzz aan.

 


Update 15:00 uur: Vooruitblik Besi

Uur U is morgen voorbeurs. Bent u al nerveus en bent u er al uit?

Ik geef u de Reuters consensus. U ziet het, er wordt vrijwel een verdubbeling in het lopende kwartaal verwacht.  

  • Q1 winst per aandeel: €0,19
  • Q1 omzet: €86,33 miljoen (smart estimate: €79 miljoen)
  • Q2 verwachte winst per aandeel: €0,40
  • Q2 verwachte omzet: €125 miljoen

Bij de analisten loopt het dun door de broek, zowat de hele meute (alle zeven) heeft Besi op hold staan. Hun gemiddelde koersdoel is allang gehaald.

Heb ik nog de zevendaagse koersreacties op kwartaalcijfers. Het kan (hard) vriezen en het kan (hard) dooien, zal ik maar zeggen. 

Tot slot nog deze. Wow, wat een aandeel. Ik wens u succes met positie innemen als u kort speelt. Als u dit aandeel buy & hold hebt zou ik morgen maar gewoon niet kijken.

 


 

Update 11:45 uur: Moet ING Commerz overnemen?

Moet ING bieden op Commerzbank? Zie twee blogjes hieronder; de fusiegesprekken tussen Deutsche Bank en Commerzbank zijn mislukt. Ik krijg vragen op Twitter of ING nu de aangewezen bank is óm. Vorige week nog was er het nieuws dat ING de Duitse grootbank al polste, die ze vervolgens beleefd in de wachtkamer zette.

Op de aandeelhoudersvergadering deze week wilde ING er niets over zeggen. In ieder geval zijn de namen BNP Paribas en UniCredit ook al gevallen als belangstellenden en wie weet zijn achter de schermen meer namen geïnteresseerd. Wie weet zelfs Amerikanen of Chinezen. 

Is Commerzbank een mooie prooi voor ING? De bank is vier keer zo groot (en zo gezond, voeg ik er stiekem aan toe) als de Duitsers. De overnamesom of de financiering zal het probleem niet zijn. Maar dan. Ik citeer Martin van onze beleggersdesk van vorige week. Hij heeft denk ik, net als ik, een ING België scenario in zijn hoofd.

Weet u nog? Peperdure sanering van een verouderd (kantoren)netwerk en toestanden in dat land en in de media. En ING staat al sterk in Duitsland: ING-DiBa heeft negen miljoen klanten en draagt een miljardje bij aan het groepsresultaat:

ING-DiBa is uiterst succesvol in Duitsland, heeft een kleine tien miljoen klanten en draagt fors bij (bijna €1 miljard) aan het groepsresultaat. Cijfers waar Commerzbank alleen maar van kan dromen.

En hoewel schaalgrootte ertoe doet in bankenland, is een scenario waarbij ING Commerzbank inlijft en een dure efficiencyslag moet doorvoeren die jaren duurt, niet iets waar aandeelhouders blij van worden.

Ik ben het met Martin eens. Zeker in de hightechrevolutie die er aan de gang is in bankenland en bij de almaar verder onder druk staande fees en marges lijkt me een ouderwetse bank geen aanwinst. Wat dat betreft had bij wijze van spreken ING beter snel kunnen toeslaan om op het toen nog in de touwen hangende WireCard te bieden ofzo.

Of moet u weer in zulke chicanes denken?

Maar goed, ik heb niet rechtstreeks de aandelen ING; wat vindt u? Bieden op Commerz of niet? En iets in mij zegt dat Berlijn het laatste woord heeft en er niet op zit te wachten dat deze Traditionsbank aan het buitenland wordt verkocht.

 


Update 10:25 uur: ASMI en de hele chipperse bende

First thing first:

De Q1-rapportage van ASMI kan u aan alle kanten groen afvinken: betere cijfers, dikker orderboek en mooiere Q2-outlook dan verwacht. Wat een meevallers! Collega Paul schrijft in zijn recensie op IEX Premium zelfs:

ASMI is één van de weinige bedrijven die geen last hebben gehad van de dip in de chipsector. Het bedrijf lijkt er zelfs van te profiteren.

Hosanna alom, maar moet u het aandeel nu nog kopen? In de regel is dat niet handig op een all time high. Het mooie ritje hebt u ook al gemist. Lieve help, in vier maanden! Komt het dividend nog bij. Feli's wie het aandeel rond kerst en oud & nieuw al durfde te kopen.

Als u dit ziet bent u eerder geneigd juist weg te wezen? Hoogste tijd om de waardegrafiek erbij te pakken. Als ASMI zo blijft doorgroeien, kan het op termijn een volatiele (het blijft de chipssector), maar degelijke belegging zijn. Zo lang u maar niet voetstoots en op voorhand van 75% in vier maanden uit gaat.  

Die (analisten)verwachtingen gaan denk ik nog wel wat omhoog, maar met de stijging vandaag (die zit hier nog niet in verwerkt) gaat de waardering zeker niet drastisch naar beneden. Ondanks dat het een chipper is, zijn we hoge waarderingen à la bijvoorbeeld ASML niet gewend van ASMI. Dit lijkt aardig geprijsd?

Voor de aardigheid vergelijk ik ASMI nog even met bekende chip-namen. De koersprestatie van het chipbedrijf uit Almere (toeter even als u erlangs rijdt vandaag) is niet eens zo opzienbarend. Er zijn er die nog veel beter deden, maar ook die beduidend minder... #oef Het is me het sectortje wel, hoor! 

De roemruchtlegendarische Philadelphia Semiconductor Index (SO), waar op ASMI en Besi na al deze fondsen ook in zitten, staat trouwens te shinen op een all time high. Nvidia is nog wilder dan Besi en uitblinker Intel heeft trouwens vanavond cijfers. Ik geef u de consensus en u begrijpt dat het om die Q2's gaat.

  • Q1 winst per aandeel: $0,87
  • Q1 omzet: $16,1 miljard
  • Q2 verwachte winst per aandeel: $1,01
  • Q2 verwachte omzet: $16,9 miljard

 


Update 09:15 uur: Deutsche Schmerzbank

Regelmatig zijn er verhalen over een mogelijke fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank en - ligt het aan mij? - daarbij lees ik altijd (tussen de regels door) dat de twee niet willen en moeilijk door één deur kunnen. Jahrhundertfehler? Zeg maar of Berlijn een fusie afdwingt. Buitenlandse belangsteling is er, maar willen de Duitsers dat?

De bron is Handelsblatt en de Zeitung is klipp und klar deutlich: #alllesistvorbei

 


Update 09:00: Advies

Er is nog wat bijgekomen sinds mijn morning call:

  • Randstad: van Conviction Buy List en naar €65 van €64 - Goldman Sachs
  • ABN Amro: naar €22 van €23 - Deutsche Bank
  • Ahold Delhaize: naar €26 van €27 - Citi
  • AkzoNobel: naar €90 van €84 - Deutsche Bank
  • ASML: naar €170 van €145 - Deutsche Bank
  • Heineken: naar hold van buy - CFRA
  • Randstad: naar €50 van €44 - Credit Suisse
  • Aperam: naar €33 van €36 - JP Morgan

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 april 2019 12:20
    Alleen het gegeven fusiegesprekken onder financials al zegt eigenlijk genoeg over waar aandelenmarkten staan, en waar ze heengaan….Fusiegesprekken zullen vast wel weer hervat worden, maar dan is er al heel wat gebeurt op AEX als wel de DAX….
    Is een, tegen high aanlopend dingetje, fusie, of fusiegesprekken..
  2. forum rang 5 The Third Way... 25 april 2019 13:14
    Over Commerzbank overname door ING, er zijn twee hele grote verschillen met het Belgische verhaal:

    - ING kent Duitsland al zeer goed itt. Belgie waarop ze zich, vooral door cultuurverschillen en een zeer sluwe verkoper, hadden verkeken.

    - Commerzbank komt met een bruidschat: een overname leidt tot een waanzinnige badwill, oftewel bij huidige (al opgelopen) koers een e20 mia aan additioneel EV voor de overnemer.

    ING heeft op de laatste investor day het platform verdienmodel uitgelegd waarbij scalability de mantra is. Alle banken weten dat ze daar naartoe moeten indien ze willen overleven. Helaas begrijpt het brede publiek, VEB incluis, dit nog niet.

    Het lijkt voor de hand liggen dat zo'n overname in een thuisland waar ING dat platform het best op orde heeft op zijn minst diep moet worden bestudeerd. Scalen in een thuisland lijkt voor de hand liggen. Wat kost het om Commerzbank op het platform te hijsen?

    Uiteraard zullen er behoorlijk wat angels aan de integratie hangen maar in dit geval komt de baat, in de vorm van een bruidschat, voor de kosten.

    Voor politiek Duitsland is het aanbod van ING om Duits te worden een geschenk waarmee de publieke opinie, de vakbonden en het bedrijfsleven kunnen worden gepaaid. Eindelijk weer een Duitse Meister in de banksector.

    Ik zou het een professionele fout vinden indien ING niet zorgvuldig de overname bestudeerd...
  3. [verwijderd] 25 april 2019 16:29
    76,8% in dat ASMI grafiekje is heeft als nadeel dat daar tegenover 38,2% staat, en dan kom je zo'n beetje uit op 40, waar nu 61 prijkt…

    Wil niets verstoren, maar zo ziet het eruit naar aanleiding van het getoonde grafiekje en wat erin staat.. Ondanks betere cijfers, dikker orderboek en mooiere Q2-outlook dan verwacht komt ca.40 toch echt op de proppen, snel of niet...
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. 15,625
    +0,06% +0,010
  2. 27,380
    +0,88% +0,240
  3. Akzo Nobel 19 apr
    66,280
    +0,27% +0,180
  4. Amazon.com 19 apr
    174,620
    -2,57% -4,600
  5. Aperam 19 apr
    27,200
    -0,87% -0,240
  6. 523,000
    -4,00% -21,800
  7. ASML Holding 19 apr
    821,000
    -2,30% -19,300
  8. 133,500
    -3,64% -5,050
  9. 12,775
    0,00% 0,000
  10. Deutsche Bank 19 apr
    14,954
    +1,04% +0,154
  11. 12,140
    +0,66% +0,080
  12. Galapagos 19 apr
    27,180
    -0,73% -0,200
  13. Heineken 19 apr
    89,640
    +1,86% +1,640
  14. ING Groep 19 apr
    15,230
    +0,41% +0,062
  15. Intel Corp 19 apr
    34,190
    -2,43% -0,850
  16. RANDSTAD NV 19 apr
    48,170
    -0,37% -0,180
  17. 87,610
    +0,53% +0,460

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links