Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Technische plaatje AEX blijft sterk

TA: Technische plaatje AEX blijft sterk

De AEX-index ontwikkelt zich binnen een opgaande trend. Belangrijke eerste steun bevindt zich in het gebied van de gap, het koershiaat binnen de rode cirkel.

Gap

Een gap komt doorgaans onder zeer dynamische beursomstandigheden tot stand, zoals bij een doorbraak van een belangrijk niveau, een trendbreuk en dergelijke. Deze gap trad op bij de doorbraak boven de koerstoppen van oktober en april. Op de dag voor de doorbraak (2 april) lag het hoogste punt rond 557,33, de dag erna werd het laagste punt op 558,43 bereikt. In de zone van de gap, dus tussen 557,33 en 558,43 zijn geen koersen tot stand gekomen. De bovenkant van het gapgebied is afgebakend met het horizontale rode lijntje.

Open

De regel is dat zolang de gap 'open staat', er sprake is van stevige steun.

Er is een hardnekkig misverstand dat gaps altijd gesloten moeten worden. Gaps bij uitbraakpunten, zoals die bij de AEX, worden echter doorgaans niet gesloten.

AEX blijft goed liggen

Terug naar het technische plaatje. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems zich voortzet, kunnen we naar boven blijven kijken. Het eerste vangnet bevindt zich rond de voormalige weerstandslijn (blauwe stippellijn). Zolang de AEX hierboven weet te blijven, is er ruimte richting weerstand 576,90 (gevormd op 27 juli 2018). Overigens bevindt de echte steun zich rond de bodem van 25 maart op 538,70.

Belangrijkste technische indicatoren

Ik loop de belangrijkste indicatoren van de Nederlandse beurs langs. Ze staan alle nog in de positieve zone, hoewel de kracht er een beetje uitloopt.

MACD

De MACD geeft op korte termijn een positief signaal (stijgt en beweegt boven 0).

/grafieken/10-macd.gif

RSI

De RSI (Relative Strength Index) kan overgekochte (> 70: overbought) en oververkochte (< 30: oversold) condities blootleggen. De RSI van de AEX raakt thans enigszins overbought, maar nog niet extreem. Dit geeft aan dat de opgaande beweging van de AEX voorlopig kan doorzetten, maar dat deze nu wel in de laatste fase terecht komt. Dit impliceert dat we in de buurt van de julitop van vorig jaar (576,90) wat koersdruk mogen verwachten.

/grafieken/10-rsi.gif

Stochastics

Stochastics geven op korte termijn een overgekochte conditie aan. De stochastics worden gebruikt, zoals vrijwel alle oscillatoren, als overbought/oversold-indicator en voor de divergenties. Waarden boven de 80 worden beschouwd als overgekocht (overbought). Een waarde van de stochastic tussen 20 en 80 wordt als neutraal beschouwd. Tostrams past overigens een subtielere beoordeling toe, waarbij ook wordt gekeken of deze indicator net uit de oversoldzone of net uit de overboughtzone breekt.

/grafieken/10-stochastics.gif

Momentum

Het momentum, dat de kracht van de koersveranderingen meet, tendeert op korte termijn opwaarts (is groen).

200-dagenlijn

Deze indicator geeft aan dat de koers boven de lijn van het langetermijngemiddelde noteert. Er is geen sprake van een extreme situatie. De horizontale zwarte lijn in het midden van deze grafiek geeft de 200-dagenlijn weer; deze hebben we platgeslagen. De 'beweeglijke' zwarte lijn geeft het koersverloop weer.

Geldstroom

De moneyflow indicator van de Nederlandse beurs valt iets terug, maar zet de stijging voort. Er blijft sprake van een continue instroom van kapitaal.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 08:30 TA: Bitcoin op ramkoers met weerstand 315
 2. 27 okt TA: Wall Street houdt adem in 199
 3. 26 okt TA: Relatieve rust 225

Reacties

102 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 15 april 2019 08:25
  Goedemorgen,

  @Eric, erg bescheiden. Denk het niet (wat betreft deze week). Alles zit tegen de weerstand aan maar de VS zal de toon zetten en die hebben een BTFD momentje nodig, maar niet nu. Later in/eind van de 'earnings'?

  Olie:
  Het is vrij bijzonder een artikel tegen te komen dat zo breed de gevolgen van de sancties in samenhang op de kaart zet.
  (Een oilprice of reuters knipt zoiets op en publiceert dat in verschillende artikelen, die ook nog eens op opportune momenten naar buiten gebracht worden, die je dan zelf bij elkaar moet puzzelen om enigzins een beeld te krijgen dat lijkt op dat in dit artikel geschilderde.)

  www.eurasiareview.com/15042019-russia...

  Interessante takeaways: light vs sour, refineries, Urals, stromen,...

  Meest interessant is dat de bal nu bij de Saudi ligt wat Europa betreft. (OPEC straks; gaan niks doen?) Ze kopen hier wel de pareltjes (DSM bijv.; slechte zaak) maar wat hebben we (Europa) aan ze als we ze nodig hebben?
 2. martine1 15 april 2019 08:29
  Sterke analyse weer.
  Quote "We blijven opwaarts kijken zolang het patroon van hogere bodems intact blijft" Unquote

  Stel je voor dat we Tostram niet in ons midden hadden met zijn gewaardeerde analyses. Dan hadden we waarschijnlijk gedacht dat de AEX omlaag zou gaan bij hogere bodems of misschien wel dat de AEX omhoog zou gaan bij lagere bodems. Ik ben blij met deze analyse van Tostram ik had bijna verkeerde aan/verkoop beslissingen genomen.
 3. forum rang 6 'd Aandelen 15 april 2019 09:26
  Goedemorgen,

  maandagmorgen en mijn oudste broer wordt geopereerd aan een hartklep en nu maar hopen dat het goed uitpakt.
  Terwijl ik daar aan dacht moest ik denken aan ons gewaardeerd forumlid beer56 waar we al een poos niets van hebben gehoord, zijn vrouw was ernstig ziek en laten we voor haar en voor hem hopen dat het goed gaat, beer56 wanneer je dit leest laat ons weten hoe het met jullie gaat.

  Realiseer je dat de grootste rijkdom van een mens toch ligt in een goede gezondheid en dat wens ik jullie allen toe.

102 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare