Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (562,32)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

Hoger 48,34%
Lager 51,66%

Slot: Druildagje met vele extra's

Slot: Druildagje met vele extra's

Met een groot woord mag u deze beursdag - herinnert u zich die nog? - een reversal day noemen. De percentages zijn echter allemaal met een nul voor de komma. Zowel de stijging vanochtend als de neergang vanmiddag.

Wel zet die dekselse AEX weer een intradag jaarrecord neer: 564,33 is nu de te kloppen stand. Er is niet echt een eenduidig marktbreed verhaal vandaag. Het IMF verlaagt de groeiverwachting voor de wereldeconomie naar het laagste niveau sinds 2009. Dit is voor niemand een verrassing, toch?

Het is ook maar een voorspelling. Het kan snel. Duitsland levert in vergelijking met het vorige rapport een half procent groei in. Neem ook dit bedrijf dat op 2 januari dit beursjaar startte met een joekel van een omzetwaarschuwing. Die lijkt al weer vergeten. Op 30 april zijn er Q1-cijfers.

Verder is er vandaag een Saudische obligatieveiling ietwat overtekend, lieve help:

Op het Damrak steelt AMG de show, met werkelijk een joekel van een eigen aandeleninkoopprogramma: zo'n 10% van het uitstaande kapitaal. De koers ging zelfs op +10% vandaag - wellicht ook shorters die moesten aanrammen -  maar leverde vanmiddag wel weer een paar procent in.

Onze beleggersdesk is enthousiast, maar was dat ook al voor dit nieuws:

Loop ik nog even het bekende rijtje met u af:

 • Alle Europese indices leveren in, maar het verlies is behapbaar. De DAX is de uitschieter, maar daalde al harder dan de rest voor dat IMF rapport uitkwam
 • Met all time highs in zicht doet Wall Street een stapje terug
 • Opvallend, bij ons doet de volatiliteit amper iets, maar de Amerikaanse VIX Index plust 5%. Leuk voor Flow Traders dat ook weer eens kan plussen
 • De dollar daalt vandaag per saldo iets
 • Olie levert wat in, goud stijgt 0,5% en bitcoin blijft ruim boven $5000 liggen
 • Tot slot zakken de rentes weer wat:

Beursplein 5

Behalve AMG is er weinig te doen op het Damrak. Wel komt - leuk, van harte welkom - FastNed binnenkort naar de Amsterdamse beurs. Details zijn nog niet bekend en ik benieuwd wat voor waardering we hier met z'n allen op gaan plakken. Gepikt van ANP:

Fastned heeft nu 91 snellaadstations. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 6,3 miljoen euro op een omzet van ruim 1,6 miljoen euro.

Philips herhaalt nog eens haar langere termijn outlook - u vindt dat moment niet terug in de daggrafiek - en dit zijn de adviezen van vandaag. Wacht even, Fugro ging vanochtend nog heel lekker... Voor dit aandeel is het zeker een reversal day. De andere oliewaarden doen het ook niet best.

 • Randstad: naar overweight van equalweight en naar €53,10 van €49,50 - Morgan Stanley
 • Fugro: naar buy van hold en naar €13,50 van €14,50 - Kepler Cheuvreux
 • TKH: naar €54 van €55 - Kepler Cheuvreux

Verder nog iets? Alles loopt een beetje door elkaar vandaag. Het is zeker niet dat defensieve waarden beter liggen dan cyclische, wat normaal is voor een dalingsdag. Ook hier geen grote gemene deler.

 • ABN Amro is stijger van de dag. Het fonds is dit jaar een grote achterblijver, dus...? 
 • Geldt dit ook voor het goed liggende GrandVision?
 • KPN laat een mooi slot zien. Misschien is dit wel het defensiefste aandeel van het Damrak
 • 2019 is niet het jaar van Relx
 • Ik weet niet waarom OCI zo hard daalt
 • Kiadis vaart wel bij het koopadvies van de IEX Beleggersdesk van gisteren...?
 • Het lijkt wel alsof Nedap en Ordina twee dagen op rij ex-dividend zijn gegaan


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 26 mei Vooruitblik: Schade, schande en ... 6
 2. 24 mei Liveblog: Boris Johnson favoriet 11
 3. 24 mei BeursVandaag: Al met al -5% 2

Gesponsorde links