Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vooruitblik: Cijferseizoen!

Vooruitblik: Cijferseizoen!

Het gaat snel. Niet alleen de AEX, maar ook de agenda schuift rap op. Amper bijgekomen van het jaarcijferseizoen beginnen we alweer aan het Q1-rondje.

Takeaway en Fagron komen deze week bij ons al door met trading updates en in de VS melden grootbanken JP Morgan Chase en Wells Fargo zich met cijfers.  Volgende week is het helemaal raak, als ASML, Unilever, Vopak, Arcadis, BAM, TomTom, Flow Traders, NSI, Sligro, Wessanen en Beter Bed rapporteren.

Dat is nog niet alles: ook het aandeelhoudersvergadering- en dividendseizoen breekt volop aan. Op het Damrak mag u deze week coupons knippen van Ahold Delhaize, KPN, SBM Offshore, Nedap en Ordina. Hiermee heb ik ook meteen de agenda voor deze week gehad. Veel meer is er op papier niet te doen.

U mag donderdag nog vliegtuigjes vouwen en duimen draaien bij het ECB-(non-)rentebesluit, maar misschien is het toch verstandiger bij de les te zijn. De notulen van het laatste rentebesluit lieten zien dat de dames en heren centrale bankiers weer over stimulering praten met al die beroerde economische data.  

Want dat is de rode draad in het beursverhaal dit jaar: afkoelende economische data en stomende koersen. Eerst die koersen maar. Dit zijn de scores dit jaar in eigen valuta. Als het 31 december was geweest, hadden we de boeken meer dan tevreden gesloten met zulke cijfers. Dit is al na ruim drie maanden. Zie die AMX eens.

Goed nieuws trouwens voor de saaie en suffe tracker-beleggers als ondergetekende: de MSCI World Index in euro's staat op een nieuwe all time high. Mak-kul-luk :-) Wee degene die ze in december in paniek of vol overtuiging  verkocht en ze nog niet heeft durven terugkopen...

Dan die economische data: de Chinese cijfers trekken weer aan, VS blijft goed liggen, maar het is vooral Duitsland dat teleurstelt. Met name de industrie dan, de dienstensectoren doen het veel beter. Dé kans dit jaar is denk ik een mooi handelsverdrag tussen VS en China dat voor opluchting kan zorgen.

De bedreigingen zijn dat er geen verdrag komt, dat Brexit een puinhoop wordt, dat de wereldeconomie in recessie gaat, de schuldenproblematiek opspeelt en dat er politieke onrust komt. U kunt vast nog veel meer bedenken. Grappig altijd dat het gemakkelijker is om in bedreigingen te denken dan in kansen.

Niet allen de aandelen-, maar ook de obligatiekoersen gaan hard en staan weer op ongekende hoogtes.

Zeg het maar, zitten we weer onder de drog bij de centrale banken? Iets netter gezegd: is het als in de beste monetaire stimuleringsdagen weer TINA, There Is No Alternative?  Hier ziet u een paar zieltogende rentes en die van de VS, die ik op de rechteras heb gezet. 

Cijferseizoen

Cijferseizoen dus. Dat het allemaal wat minder wordt, verbaast niemand meer. Samsung was vrijdag nog de laatste winstwaarschuwer voor dit rondje, maar ook dat verbaasde niemand getuige de non-koersreactie.

In Reuters Datastream ziet het er zo uit. Het goede nieuws is dat de omzet- en winstverwachtingen van de S&P 500 niet meer verder dalen, maar ook nog niet stijgen. Ergo, met die rally zijn Amerikaanse aandelen weer net zo duur als vorig jaar. Het dividendrendement is nu exact hetzelfde als de rente.

Voor de AEX geldt hetzelfde verhaal, zij het dat onze aandelen met 3,5% dividendrendement heel wat aantrekkelijker zijn dan onze staats-Wopkes die totaal geen rente doen. Zie de waardering: duidelijk is dat de winterkorting dubbel en dwars uit de AEX is gelopen.

Zelf ben ik dit cijferrondje nog het meest benieuwd naar de outlook van ASML. Bij de jaarcijfers gaf het bedrijf aan in H2 2019 marktherstel te verwachten. Zien of het die boodschap herhaalt. De markt lijkt dat wel te verwachten, gezien die 30% rally dit jaar. De korting is helemaal verdwenen. 

Eerst Takeaway deze week, dat omzet rapporteert. Kijk eens goed naar deze grafiek: dat gaat me toch hard. De koers ook, die staat op een all time high.

Fagron heeft alle toestanden van een paar jaar geleden mooi van zich afgeschud.

Met al die ex-dividenden in aantocht geef ik u alle indexfondsen mee. De koopjes grijnzen u niet tegemoet; eigenlijk is door de bank genomen alles - geldt ook voor S&P 500 en AEX zelf - aardig geprijsd. Niet te duur en niet te goedkoop?

In de AMX vallen mij vooral de dividendrendementen van Flow Traders, Eurocommercial en Wereldhave op.

Zit hier nog iets bij van uw gading? De laatste dagen B&S Group dus. Foutje in de data, dat doet 3,2% dividendrendement.

Agenda

De agenda heb ik eigenlijk al met u doorgenomen. Het enige jammere is dat er deze week geen Duitse cijfers zijn die flink kunnen tegenvallen, zodat we weer hard kunnen oplopen. Op papier is de aandeelhoudersvergadering van Wessanen het interessantst, met die interesse van PAI Partners.

8 apr
08:00 Nedap notering €2,50 ex-dividend
08:00 Ordina notering €0,05 ex-dividend
08:00 Air France-KLM vervoerscijfers maart
14:30 Kendrion AvA
16:00 VS fabrieksorders feb -0,6% MoM

9 apr
06:30 Nederland industriële productie feb

10 apr
08:00 Kendrion notering €0,87 ex-dividend
08:00 Takeaway.com trading update
10:30 VK industriële productie feb 0,2% MoM
12:00 KPN AvA
13:00 Ahold AvA
13:45 ECB Rentebesluit 0,0%
14:00 Heijmans AvA
14:30 SBM Offshore AvA
14:30 VS inflatie CPI mrt 0,3% MoM

11 apr
00:00 Curetis jaarcijfers
03:30 China inflatie PPI mrt 0,5%
03:30 China inflatie CPI mrt 2,3%
08:00 Duitsland inflatie CPI mrt 0,4% MoM
08:45 Frankrijk inflatie CPI mrt
14:00 Wessanen AvA
14:30 VS wekelijkse jobless claims

12 apr
08:00 Fagron tradingupdate Q1 2019
08:00 Ahold notering €0,70 ex-dividend
08:00 KPN notering €0,08 ex-dividend
08:00 SBM Offshore notering $0,37 ex-dividend
13:00 JP Morgan Chase Q1-cijfers
14:00 Wells Fargo Q1-cijfers
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan apr 97,5

Verder was het rustig dit weekend. Er is eigenlijk geen nieuws. Sluit ik met dit mooie weer af met Corné


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Geschorst en weet niet waarom 7 april 2019 21:25
  Han Vermeulen heeft 17%, zelfs 18% rendement gehaald dit jaar. Dat is een geweldige prestatie voor een vermogensbeheerder. Technisch zouden we nog 3% omhoog kunnen, maar dat weet je nooit of dat uitkomt. Han zit nu onderwogen in aandelen.
  De buit voor dit jaar is eigenlijk al binnen.
 2. forum rang 5 Snugger 7 april 2019 21:46
  quote:

  Belegger81 schreef op 7 april 2019 19:20:


  Snugger=Helvan. Zelfde warrige wijze van posten. Ik dacht al waar is hij gebleven. Maar waarom de naamsverandering?

  Even inhoudelijk: het hoge dividendrendement van Flow Traders valt inderdaad op. Koers te laag of....?
  Zal niet zo snugger zijn om Helvan'18 te dragen terwijl het '19 is, toch? Warrig…, zo komt het op jou over ja.. Je was, en bent, dus nog lang niet waar ik ben, de meesten hier niet hoor!...
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 04 jun EU waarschuwt GrandVision
 2. 04 jun Beleef het weer mee met de ECB 30
 3. 04 jun Doe je nog mee aan de rally, Fugro? 1

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 559,13 04 jun
  -2,17
  -0,39%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare