Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: DSM, Ahold, BAM en AEX

Liveblog: DSM, Ahold, BAM en AEX

Update 15:30 uur: Oh, kom er eens kijken...

Eens in de twee weken moet ik altijd een stukje tikken voor IEXMagazine en daar ben ik nu even druk mee. Maakt niet uit, koersen stijgen ook wel zonder mij. Ik wil u alleen de linkjes van een paar mooie rekentools die ik per ongeluk ben tegengekomen bij het tikken van mijn verhaal niet onthouden. Gaaf dit. 

 


Update 13:30 uur: Wereldhandel loop terug

WTO heeft sombere cijfertjes, maar relativeert ze zelf. Klik op de link voor alle grafieken, tabellen en cijfers, cijfers en nog meer cijfers.

 


Update 12:15 uur: DSM blaast 100 kaarsjes uit

Dit is zeker een dikke felicitatie waard, maar hollen we ons zelf niet een beetje voorbij op de beurs? Ook al stijgt alles, blijf sommen maken en rekenen. Ik beweer niet dat DSM té duur is, maar ik ben nu eenmaal van de dotcombubbel-lichting op de beurs. Dit was De Grote Les van Party like it's 1999. Blijf sommen maken.

 


Update 12:00 uur: Hypotheekrentes

Inderdaad, handige, leuke maar misschien nog wel het meest verbijsterende grafieken. De laagste standen ooit sinds de invoering van de mensheid, of zoiets.

Het lukt mij niet om hypotheekrentegrafieken uit Datastream te trekken, maar deze heb ik wel voor u. Met het dalen van de rentes stijgen de.... #juist Zo zijn huizen altijd duur. In de jaren zeventig en tachtig kostten woningen een fractie van wat ze nu doen, maar was u maandelijks zeg procentueel net zo veel kwijt als nu.

Alleen niet aan de prijs plus alle toeters en bellen, maar aan rente en aflossing.

Jaja, u kent deze grafiek. Laat die ook eens aan jongeren zien, die menen dat ze recht hebben op een betaalbare koopwoning. Wat dat ook maar staat. Ze hebben geen benul, is mijn ervaring. Het gratis geld van de afgelopen tien jaar nemen zij voor granted. Dat gaat nog wel eens voor open monden, zegt iets in mij. 

 


Update 11:00 uur: Succes BAM, maak er wat moois van

Nog even 1 april: minimaal vier jaar lang billen knijpen bij BAM? Hopen van niet. Het werk is begonnen! Gisteren ging dit nieuws volledig langs de beurs heen, maar we weten natuurlijk al langer dan vandaag dat BAM de aanbesteding won. Dat leverde een bijzonder ongewoon beeld op in het Nederlandse bouwwereldje.

Kinnesinne of oprechte verbazing? Welke bouwer wil er niet de Afsluitdijk op z'n cv hebben staan, toch een van de internationaal beroemdste Nederlandse bouwwerken. In ieder geval sprak een zichtbaar teleurstellende VolkerWessels CEO destijds in een persconferentie zijn verbazing uit dat BAM het voor deze prijs doet.

Bouwers. Grote, complexe infrastructurele projecten. Scherp aanbesteden. Dit waren voor al onze bouwers de afgelopen tien jaar geen gelukkige combinatie, we weten er ales van op de beurs. Vakblad Cobouw zet in ieder geval alles wat er moet gebeuren en alle cijfertjes van dit project nog even strak op een rijtje.

Nu maar hopen bidden dat de Afsluitdijk niet net zo'n hoofdpijndossier als Zeesluis IJmuiden wordt voor BAM, maar juist een visitekaartje.

 


Update 10:15 uur: Weer nieuwe top AEX

Hoeveelste is dit al in 2019, ik ben de tel kwijt.

Wat is duur en wat is goedkoop, daar denkt iedereen anders over. Ik vind 14,6 keer de winst prima geprijsd, maar met 3,5% yield en verwaarloosbare rentes is de AEX wellicht goedkoop. De index kan weer duur blijken als de winsten en omzetten blijven dalen.

Oh ja, ik denk dat die spike in dividendrendement een datafoutje superdividenden AkzoNobel is, maar dat weet ik niet zeker.

 


Update 09:55 uur: Bitcoin with a bite

Misschien heeft Cees nog wel de beste verklaring. Vergeet niet dat dit soort onzin zonder fundamentals - Bitcoin is niet meer dan een wapperende prijs op het bord - alleen maar op prijsactie kan reageren. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van: meer bagage hebt u hier wat dat betreft niet nodig, IMHO.

Ja, een goed grafiekenprogramma kan ook geen kwaad, want het spul handelt vrij technisch.

 


Update 09:50 uur: ING en ABN Amro

Of heb ik iets gemist?

Ah, de Telegraaf heeft aan de poort gepost totdat het was afgelopen:

De krant heeft alleen wat onschuldige quotes van voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB. Meer dan deze V&A kom ik niet tegen:

Is de minister Hoekstra van Financiën gevoelig voor de oproep van banken om meer centraal te mogen doen?

De minister heeft toegezegd dat hij samen met minister Grapperhaus van Justitie gaat kijken of het mogelijk gemaakt kan worden dat banken onderling informatie kunnen uitwisselen. Iemand die bijvoorbeeld bij ABN Amro is geweigerd kan er dan bij Rabobank ook niet inkomen.

Nu mag die informatie niet gedeeld worden. Elke bank moet nu ook zelf uitdokteren hoe je een klant moet toetsen. Ook hier willen wij ervaringen kunnen uitwisselen. En of het mogelijk is samen die enorme hoeveelheid transacties te monitoren.

 


Update 09:30 uur: Amazon en Ahold Delhaize

Hier kwam Reuters mee vlak voor beursopening:

02 Apr - 09:03:29 [RTRS] - AHOLD AD.AS SHARES DOWN 1.8 PCT AFTER AMAZON AMZN.O SAYS WILL RAISE PRICES ON SOME ITEMS AT WHOLE FOODS IN U.S.

Corné meldde het ook, maar net als Reuters meldt ook hij geen bron:

Gevonden, dit is de bron, het is WSJ:

De kortingen gaan morgen in. Citaat:

Amazon.com is planning to cut prices on hundreds of items at Whole Foods stores this week, as the e-commerce giant seeks to change the chain’s high-cost image amid intense competition among grocers. The price cuts affect more than 500 products and include a focus on produce and meat.

The latest cuts—which are set to drop at Whole Foods stores on Wednesday—are some of the broadest since Amazon bought the grocer for nearly $14 billion in 2017. Prices will be reduced by an average of 20% on select items throughout the store.

Oh wacht, FD heeft ook nog wat, ook interessant voor Takeaway-aandeelhouders. Citaat:

Uit cijfers van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) blijkt bovendien dat de omzet van supermarkten vorig jaar met 1,7% steeg, terwijl de bezorging van eten — inclusief boodschappen — explosief groeide: +20%. ‘Daar willen wij natuurlijk ook een deel van', zegt Carlijn Olthof, vicepresident van AH-foodservice.

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

bitcoin

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Ahold Delhaize Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

DSM Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

BAM Groep Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ABN AMRO

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Amazon.com

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
alexnr75
0
Ik begrijp dat Amazon / Whole Foods tegenover AHDL maar steeds niet. Ook bij het verlagen van de prijzen met 20% kan Whole Foods nog steeds te duur zijn.

Men denkt dat Amazon diepe zakken heeft. Ze hebben zoveel ballen in de lucht te houden.

Het is niet zo simpel als dat het lijkt.

Zoals altijd zal AHDL weer goede resultaten laten zien en het dividend komt eraan.
Midichlorian
0
Whole Foods is imho een waardeloze winkelformule. Duur en zogenaamd "GREEN". Als je lege plastic flessen echter bij hen ter inname aanbiedt, die niet van hen zijn, dan worden deze geweigerd.... Diverse winkels van hen , noodgedwongen, bezocht in de USA. AH kan daar nog HEEL VEEL betekenen.
In Londen was de winkel, bij Piccadilly Circus, ook bijna leeg, Tesco draait daar veel beter.
Trader Joe, idem hetzelfde.
briljantje
0
Heeft iemand zich afgevraagd WAAROM Amazon de prijs met 20% verlaagd?
Blijkbaar zijn ze te duur, maar als de prijs gebaseerd is op hun kostenniveau dan geven ze nu een (behoorlijk) deel van hun winst weg.
Dat houd je op de lange duur niet vol. Ongeacht of je Amazon, Alphabet of Ahold heet. Dus......gewoon je eigen beleid uitvoeren als Ahold-Delhaize.
ffff
0
DEN HAAG - Ga het debat in de maatschappij aan en laat je zien. Die opdracht kregen de Nederlandse topbankiers maandagavond tijdens een Catshuisoverleg van premier Mark Rutte mee.

Ik heb het artikel gelezen. Wat een verloren tijd en verloren energie, met dit soort onbenullige adviezen.
Bankiers die nu weer in debat moeten gaan met hun klanten. Bankiers zijn geen politici, hoor! En dan aan eind van het artikel: Banken moeten solide zijn, maar banken moeten ook wel weer gemakkelijk geld uitlenen. Ze beseffen blijkbaar niet wat voor onzin ze verkopen.
Zouden de bankiers de premier er ook op gewezen hebben dat al dat recherche werk bij al die overschrijvingen eigenlijk geen bankierswerk hoort te zijn. En als dat recherchewerk wel een onderdeel daarvan moet worden, dat daar dan een vergoeding van pakweg 160 Euro per overschrijving tegenover mag staan.


Arend Jan, je werd fantastisch vervangen door je collega's, maar toch weer blij dat je er bent. Met al die afwezigen vorige week bij IEX in in de KK. Ik dacht heel even dat er een mini-ebola epidemie bij IEX was uitgebroken.

Peter
objectief
0
Ik heb veel waardering voor de coalitie, want die CEO H. van de ING is volledig de weg kwijt. Een beetje (wel in het buitenland) gaan zeuren over "maar 20% bonus" en intussen zijn er vele duizenden bankiers ontslagen; dus deskundigheid genoeg in de polder.
Laat ze eerst die witwascriminelen maar de deur wijzen.
Snugger
0
Fijn!, je hebt een belangrijk deel binnen de grafiek afgedekt met een wit vierkant, OHLC… Dat kan alleen bij het fundamentele, belangrijke zaken weglaten...
Maar voorgaande bewegingen zijn zo duidelijk als wat gelukkig, DSM staat op de rand van dalen!..
Wistikhetmaar
0
Al zijn de cijfers nog zo slecht er valt altijd wel ergens om te lachen voor zo lang het duurt.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: bitcoin

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

  1. 20 mei Slot: Gewoon een slechte dag 4
  2. 20 mei Liveblog: Arme chippers 14
  3. 20 mei Fondsenrondje: Knisperende chips 4

Gesponsorde links