Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: AEX +12,5%

Slot: AEX +12,5%

Weinigen zullen hebben gedacht dat het zo'n mooi kwartaal zou worden. Na de forse decemberdaling knalde de AEX in de eerste drie maanden van dit jaar 12,5% omhoog.

De trigger achter deze rally lijkt de draai van de Fed te zijn. Daar waar beleggers eind 2018 vreesden dat voorzitter Jerome Powell de rente zou verhogen, deed hij dit tot grote tevredenheid van de Amerikaanse president niet.

De markt gaat er zelfs van uit dat er een rentestapje naar beneden in zit. Ook de ECB peinst er niet over om te gaan verkrappen. De rente staat op 0% en dat zal nog wel even zo blijven.

Italiaanse schuldenproblematiek blijft bestaan

Helemaal omdat Italië anders in de problemen komt. Het Zuid-Europese land kent een staatsschuld van ruim 130% ten opzichte van het BBP, dus is een hogere rente bijna funest.

Een veel groter probleem is dat de Italiaanse staatsschuld maar niet wil afnemen. In tijden van hoogconjunctuur blijven dit soort zaken nog op de achtergrond, maar op het moment dat er een recessie uitbreekt niet. 

Het is de vraag of politici van de overige Europese landen, net als bij Griekenland, weer de portemonnee trekken. Het is wel duidelijk dat de bevolking daar niet op zit te wachten. 

Staatschuld Italië t.o.v. BBP 

Altice
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Europese macro's tegenvallend

Afgelopen tijd kwamen er met name tegenvallende industriecijfers vanuit Duitsland. Een PMI onder de 45 zien we toch niet zo vaak bij onze oosterburen. Dat soort getallen zouden we eerder kunnen verwachten bij de Fransen. Zij deden het met een stand van rond de 50 voor de industrie en dienstensector niet eens zo slecht.

Ondanks het matige economische nieuws gingen de beurzen vrolijk door met stijgen. Dat is nou precies het mooie van beleggen. We zijn met zijn allen bang voor een recessie en dan komt die groeivertraging er, en dan is het ineens weer hosanna. 

Wall Street hard omhoog

Ondanks die mooie plus van 12,2% voor de AEX, worden we weer afgetroefd door Wall Street. Vooral de Nasdaq (+16,2%) ging dit kwartaal hard omhoog. De beter dan verwachte resultaten van Facebook en Apple hielpen een handje.

Een andere positieve rol spelen de handelsgesprekken tussen de VS en China. Beide partijen lijken toenadering tot elkaar te vinden, al is er van een deal nog lang geen sprake. Desalniettemin is de Shanghai Composite de grote knaller, met een winst van 20,1%.
   

Indices

 

Over naar de lijstjes

  • AEX deze week +0,9%
  • AEX deze maand +1,5%
  • AEX dit jaar +12,5%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar +12,9% 

AEX

Ondanks deze eindsprint van Galapagos (+26,5%) is het biotechfonds niet het beste aandeel van het kwartaal gebleken. De grote winnaar is Adyen, met een winst van 46,9%. Het betaalplatform groeit als kool. Zo stegen de totale opbrengsten afgelopen jaar met 54%. Het gaat vooral hard in Noord Amerika (+93% YoY) en Azië (+121%)

ABN Amro valt vies tegen, met een min van 2,1%. De Nederlandse grootbank handhaafde het dividend op €0,80 per aandeel en dat was toch wel een domper voor de markt. Ook voor de aandeelhouders van ArcelorMittal (-0,5%) was het een kwartaal om snel te vergeten. 

AEX

AMX

Meestal staat BAM (+52,9%) bovenaan het lijstje bleeders, maar dit kwartaal is alles anders. De bouwer rapporteerde geen extra rampprojecten en de marges liepen iets op. OCI (+37,6%) lag er uitstekend bij door de bevestiging dat het bedrijf in gesprek is met een potentiële koper voor haar methanoltak. 

Flow Traders (-11,6%) heeft last van de teruglopende volatiliteit op de financiële markten en de lagere marges. Over Wereldhave (-10,4%) kunnen we het maar beter niet hebben. Voor de zoveelste keer moest het vastgoed worden afgeboekt.

  

AMX

ASCX

KasBank (+107,1%) is de grote winnaar op het Damrak, maar dat is niet zo ingewikkeld als er een overnamebod wordt gelanceerd met een premie van 110%. Wessanen (+36,0%) zag de groei van de eigen merken weer aantrekken en als kers op de taart kwam er een overnamebod van €11,50 langs.

B&S Group (-17,1%) is om te huilen. Hetzelfde geldt voor Sif (-14,1%). De bouwer van fundering voor windmolens piekte kort na de beursgang op €24, maar stortte vervolgens helemaal in. 

ASCX

Volgende week 

Zondag schrijft Martin een vooruitblik voor de volgende week. Bedankt voor uw bezoek en reacties deze week en een fijn weekend toegewenst.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Stock Exchange Monkey 29 maart 2019 19:29
    quote:

    Snugger id=11509565 date=2019-03-28 10:20 schreef:

    Er valt toch duidelijk uit AEX grafiekje te halen dat deze flink neerwaarts zal gaan, dus over welk herstel heeft de man het eigenlijk….
    [/quote

    [quote alias=Snugger id=11515140 date=2019-03-29 19:19]
    Maar je weet toch, na omlaag komt omhoog… Een trigger hoef je echt niet te gaan zoeken, het is gewoon een puur natuurlijk fenomeen. Gelijk als dat die 3 maanden zijn…

    Ach ja…
  2. Geschorst en weet niet waarom 29 maart 2019 19:40
    Dit is een van de beste kwartalen geweest ooit. Gemiddeld +12,5%, Er zijn fondsen die zelfs gedaald zijn en fondsen die boven de 20% zitten. DSM, ASML en Heineken zitten boven de 20%. Beleggers waren vorig jaar onzeker, dankzij dat de centrale bankiers aan de knoppen draaien schieten we flink omhoog. Ik vraag me wel af wat er gaat gebeuren als de rente ooit weer omhoog gaat. Niet iedereen kan door dezelfde deur naar buiten. Het is nu +20%, maar wat als iedereen er weer uit wil.
  3. RodolfoBoxo 29 maart 2019 20:00
    ...wat is de beurs toch manipulatief...Ned. tijd 29/3 18.57 wintertijd..zie ik dat men DJIA proberen op te krikken De CAC heeft vandaag zebra-acties laten zien. omhoog omlaag omhoog omhaag...verschrikkelijke index..maar wel als deze Franse linkmiegels ( incluis Broker die je stops zien) doorhebt, valt er heel veel geld te verdienen. Dan maar hopen of ze uikeren
  4. Stock Exchange Monkey 29 maart 2019 20:13
    quote:

    Snugger schreef op 29 maart 2019 20:05:

    [...]

    Je hebt zeker niet door waar het staat, en dat wat 'k schrijf niet à la minute zal, of hoeft, te gebeuren….

    #doeslief Ook beter voor je portefeuille trouwens….
    Ook gewoon meteen effe ‘je’ hè #doeisbeleefd…
    Ach was vandaag toch weer een mooi hersteldagje niet?
    Maakt u maar niet druk om mijn porto, daarbij kan ik alle richtingen hebben.
  5. forum rang 7 ffff 30 maart 2019 14:49
    Niels' artikel begint met de openingszin: Weinigen zullen het gedacht hebben...… etc.

    Ik zou het nog scherper willen stellen en er een belangrijke les aan verbinden:

    99 procent van de analisten, marktvorsers, banken, beheerders had geen herstel van bijna 13 procent inclusief dividend voor de AEX verwacht en trouwens ook niet voor andere beursindices.

    En de belangrijke les? Als op 1 januari zo'n beetje 99 procent van al die mensen het niet voorzien hebben, het niet voorspeld hebben, mag je voor de zoveelste keer de conclusie eraan verbinden dat je al die analyses met kilo's zout kunt en eigenlijk moet nemen.

    Dat geldt niet alleen voor het afgelopen kwartaal waarbij dat zo duidelijk was hoe de overgrote meerderheid " ernaast " zat, maar veel vaker in de financiële wereld.

    Peter
  6. [verwijderd] 30 maart 2019 17:06
    quote:

    ffff schreef op 30 maart 2019 14:49:

    Niels' artikel begint met de openingszin: Weinigen zullen het gedacht hebben...… etc.

    Ik zou het nog scherper willen stellen en er een belangrijke les aan verbinden:

    99 procent van de analisten, marktvorsers, banken, beheerders had geen herstel van bijna 13 procent inclusief dividend voor de AEX verwacht en trouwens ook niet voor andere beursindices.

    En de belangrijke les? Als op 1 januari zo'n beetje 99 procent van al die mensen het niet voorzien hebben, het niet voorspeld hebben, mag je voor de zoveelste keer de conclusie eraan verbinden dat je al die analyses met kilo's zout kunt en eigenlijk moet nemen.

    Dat geldt niet alleen voor het afgelopen kwartaal waarbij dat zo duidelijk was hoe de overgrote meerderheid " ernaast " zat, maar veel vaker in de financiële wereld.

    Peter
    Er is een analyse vorm die naadloos daarop aansluit, fundamentele analyse…

8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links