Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Goed nieuws Galapagos

Liveblog: Goed nieuws Galapagos

Update 22.15 uur: Galapagos: het is goed

Vanavond nabeurs maakte Galapagos en Gilead de resultaten bekend van de Finch I en Finch III studies voor het gebruik van filgotinib voor Reuma Atritis (RA). Die zijn zodanig dat Galapagos, dat de Europese rechten hiervoor heeft, de aanvraag nu kan insturen. 

CEO Onno van de Stolpe liet kort voor tienen het forum al weten dat er nieuws aankwam: 

Op Galapagos' website laat Onno het volgende weten:

Filgotinib reached another milestone and graduates with honors! With the release of the FINCH1 and FINCH3 study results, we have the data for filgotinib to prepare the filing of this novel medicine as a safe and effective drug for the treatment of rheumatoid arthritis.

What a long history precedes this hallmark event: 20 years ago I started Galapagos with 2 scientists, focused on building a platform to discover novel targets. In 2003 we set up the assay that brought us JAK1 as the target for RA. In 2005 we started chemistry, in 2010 filgotinib went into its first testing in man.

A long and exciting journey that, if everything goes to plan, will have us and our partner Gilead bring this medicine to doctors and patients in the near future. It will not stop here, filgotinib is in clinical testing for 10 other diseases, and with the excellent safety profile that this drug has shown, we believe that the impact on a great number of inflammatory diseases will be very large.

I am celebrating the event with all my colleagues, many of whom have worked on filgotinib at some point in their life at Galapagos. It takes many great minds, expertise, stamina and patience to get a project like this from start to finish, and I am very grateful to all that participated in the success. I am also happy for the patients that may see an effective safe and convenient treatment option coming to the market, and hopefully it will be to the benefit of many in the coming years.

Galapagos now has more than 700 people, working on various different disease programs, but we stay close to our values that brought us filgotinib: innovation, focus on the science, drive and passion, and always, always, raising the bar!

Up to the next one, this is just the beginning...

Brexit
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Update 16.25 uur: Winstwaarschuwing Osram

Voor de zoveelste keer komt Osram (-15,0%) met een winstwaarschuwing langs. De producent van lampen en licht verwacht dat de omzet 11 á 14% daalt, terwijl er eerder werd uitgegaan van stagnatie. De ebitdamarge zakt naar 10% en de vrije kasstroom wordt negatief.

Zeer beroerd, omdat het management rekende op een positieve vrije kasstroom. De schade bij Signify (-2,9%) valt voorlopig nog enigszins mee. Maar goed, beide ondernemingen hebben afgelopen jaar flinke klappen op de beurs gehad.

Wessanen
Klik op het plaatje voor een grote versie

Update 15.55 uur: Duitse krimp

Op basis van de schattingen van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) gaat de Duitse economie 0,2% krimpen in het eerste kwartaal van dit jaar. Grote oorzaak is de tegenvallende ontwikkelingen van de Duitse industrie. 


Update 14.55 uur: Wessanen daalt

Wessanen zakt langzaam steeds verder onder het €11,50 bod van PAI Partners. Op de eerste dag steeg de koers tijdelijk nog boven de €12, maar inmiddels is er ruim €1 vanaf gegaan. Misschien dat beleggers zenuwachtig worden, want het is geen garantie dat de private equity partij zijn bod daadwerkelijk doorzet.

Afgelopen zomer bood PAI in eerste instantie €27,50 per aandeel op Ontex. Nadat de luierfabrikant deze afwees, werd de overnamepoging afgeblazen. Pijnlijk voor de aandeelhouders, want de koers van Ontex noteert nu op €19,16.

Kijkend naar Wessanen, zien we dat het biologische voedingsmerk nog altijd fors lager koerst dan vorige zomer. Belangrijkste oorzaak is de tegenvallende groeicijfers die het bedrijf vorig jaar publiceerde.

Wessanen
Klik op het plaatje voor een grote versie

Opmerkelijk is dat de analisten van ING, ondanks het overnamebod, nog steeds een koersdoel van €6,40 hanteren. Het belangrijkste argument is dat Wessanen in het verleden de groeidoelstelling vrijwel nooit wist te behalen en dat het bod van €11,50 geen recht doet aan de waarde van de onderneming.

Dit is wat overdreven, maar in de onderstaande tabel ziet u dat Wessanen niet tot de goedkoopste aandelen van het Damrak behoort. Met een getaxeerde EV/ebitda van 13,1 en K/W van 22,3 voor 2019, is de waardering te vergelijken met die van Unilever. Qua degelijkheid zit er een aanzienlijk verschil tussen beide bedrijven.

Ratio's Wessanen                       2019                  2020                     2021                   
EV/ebitda 13,1  12,4  11,8 
K/W  22,3 20,3  18,9 
Omzetgroei  2,3% 2,9%  3,6% 
Net debt/ebitda 0,6  0,6  0,6 
Ratio's Unilever                       2019                  2020                     2021                   
EV/ebitda 14,8 13,8 13,0
K/W 20,5 18,6 17,4
Omzetgroei 1,4% 4,3% 4,2%
Net debt/ebitda 1,5 1,4 1,3

Update 13.55 uur: Goede en slechte munten

De mensen die vol belegd zijn in Argentijnse Peso's of Turkse Lira's hebben een zwaar jaar. Met een min van 14,2% en 5,0% tegenover de dollar zijn dit de twee zwakste munten van de wereld. De Russische Roebel lijkt te profiteren van de fors gestegen olieprijs.


Update 13.45 uur: +2,2%

Zoals verwacht groeide de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 2,2%. Een aanzienlijke afkoeling, want in het derde kwartaal steeg het BBP nog met 3,4%. Met name de consumentenbestedingen en de overheidsuitgaven vielen afgelopen kwartaal lager uit dan gedacht.

Voor het eerste kwartaal zijn de verwachtingen nog lager, want economen gaan uit van een plus van 1,5%. Toch is een recessie nog ver weg, want dan moeten er twee kwartalen van krimp op rij volgen.


Update 13.35 uur: Meer materialen

Goed nieuws voor de bouwers. Voorlopig lijkt het grote tekort aan bouwmaterialen voorbij. Misschien wel een reden waarom BAM en VolkWessels het dit jaar zo goed hebben gedaan op de beurs.


Update 12.15 uur: gokken op de brexit

Het was gisteren weer een enorm circus in het Britse Lagerhuis. Omdat premier Theresa May het maar niet voor elkaar weet te krijgen om een meerderheid voor haar deal te krijgen, nam het parlement het heft in handen.

De Britse Kamerleden kregen de kans om zich uit te spreken voor verschillende opties, zoals een no deal, zachte brexit, nieuw referendum etc. Daar waar iedereen al een beetje rekening mee hield, gebeurde ook. Het werd NO, NO, NO, NO. 

Treurig voor de Britse bevolking, maar geweldig nieuws voor bookmakers. Zij spelen op deze onzekerheid in door allerlei weddenschappen te bedenken waarop mensen kunnen inzetten. 

Brexit
Klik op het plaatje voor een grote versie

De bookmakers hebben weinig vertrouwen in de kansen van Theresa May, dat zij haar deal komende vrijdag alsnog door het Lagerhuis weet te loodsen. Bij een NO krijgen gokkers over een inzet van €1 precies €1,30 terug.

Brexit
Klik op het plaatje voor een grote versie

Het vertrouwen in Theresa May als premier is ook niet verpletterend. Bookmakers denken dat zij eerder zal opstappen dan dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt.

Eerlijk gezegd had ik een lagere quotering dan die 1,40 verwacht, omdat May zelf al heeft aangegeven op te stappen als haar deal wordt aangenomen. Dan vertrekt zij dus eerder dan dat het VK feitelijk uit de Europese Unie stapt. Of zie ik dit verkeerd?

Brexit
Klik op het plaatje voor een grote versie

De kansen op een no deal brexit worden het laagste ingeschat. De durfals die toch een keihard vertrek zonder overeenkomst met de EU verwachten, krijgen vier keer hun inleg terug. Als diegene goed zit natuurlijk. 

Dit ligt niet voor de hand, omdat dit voorstel gisteren in stemming is gebracht. Toen stemden slechts 160 Lagerhuisleden voor de motie, en liefst 400 tegen. Maar goed, in de Britse politiek zijn de wonderen de wereld nog niet uit. 

Brexit
Klik op het plaatje voor een grote versie

Een weddenschap over de toekomstig premier van het Verenigd Koninkrijk kan natuurlijk niet achterblijven. De grootste kans wordt aan Michael Gove, politicus van de Conservatieve partij, toegedicht. In 2016 probeerde hij al eerder partijleider te worden, dus hij lijkt het ook daadwerkelijk te willen.

Die gekke Boris Johnson doet het ook nog erg goed in de peilingen. De look alike van de Amerikaanse president Donald Trump zal denken: 'wat hij kan, kan ik ook'.  Labour leider Jeremy Corbyn staat op nummer drie met 7,5 keer de inleg, omdat de conservatieven waarschijnlijk iemand uit hun eigen partij willen als premier.

De echte gokkers gaan meestal voor een outsider. Voormalig Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, dicht Ruth Davidson goede kansen toe. Zij is sinds 2011 de leider van de Schotse tak van de Conservatieve partij. De bookmakers geven haar een minieme kans. Zij staat met een quotering van 34 immers onderaan dit lijstje. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links