Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Laagterecord

Liveblog: Laagterecord

Update 16.10 uur: lage rente

Het wordt met de dag aantrekkelijker om de hypotheekrente lang vast te zetten. Inmiddels hoeven mensen, die niet vallen onder de nationale hypotheekgarantie, slechts 2,9% hypotheekrente te betalen. Een nieuw laagterecord! (NK)


Update 15.50: Alfen onderuit

Grote bleeder op het Damrak is Alfen dat maar liefst 7,4% onderuit gaat. Inmiddels zijn er 65000 aandelen verhandeld, ruim 2 keer het daggemiddelde. Groot nieuws kunnen we echter niet vinden. Op het forum is het ook stil.

Alfen
Klik op het plaatje voor een grote versie

Ondanks deze afstraffing, resteert er nog een plusje van 10% op het bord. Sinds de cijferpresentatie gaat het aandeel van de specialist in energie-oplossingen hard omlaag. De groeivooruitzichten zijn nog altijd goed (omzetverwachting 2019 +40%), en dan valt een getaxeerde K/W van 33 nog enigszins mee.

Het probleem is dat Alfen de verwachtingen voor afgelopen jaar niet kon waarmaken. De groei was lager dan getaxeerd en de ebitda viel vies tegen. Niet onlogisch dat het aandeel dan een flinke klapper naar beneden maakt (NK).


Update 15.30 uur: Kansen

Nu er geen bewijs is gevonden dat de Amerikaanse President Donald Trump samenspande met Rusland gedurende de presidentsverkiezingen in 2016, denkt CNBC dat zorgverzekeraars, defensie en bedrijven in de infrastructuur sector, hiervan profiteren. Dat biedt weer kansen voor beleggers (NK).


Update 15.10 uur: Mislukte grote overnames

In het onderstaande artikel een korte analyse over mislukte overnames van onder andere Bayer op Monsanto en Fedex op TNT Express (NK). 


Update 14.00 uur: Brexit gedoe

De Europese Commissie zegt klaar te zijn voor een no deal Brexit, de laatste dagen van premier Theresa May lijken geteld en de brexit-deadline komt angstig dichtbij. Normaal gesproken reden genoeg om het Britse pond fors lager te zetten.

Het tegenovergesteld gebeurt. De laatste paar maanden trekt het pond juist aan ten opzichte van de euro. Eind 2018 kreeg u nog €0,9 voor één Britse pond en nu is dat nog €0,85. Geen extreme beweging, maar toch een verschil van zo'n 5,5%.

AMG
Klik op het plaatje voor een grote versie

Dit strookt niet met de mededeling van de Europese Commissie dat een no deal brexit dichterbij is gekomen. Maar goed, het kan natuurlijk ook gewoon pure blufpoker zijn. Voorlopig gaat deze soap nog eventjes door. Mocht het de markt beroeren, dan hoort u van ons (NK).


Update 13.40 uur: Optimisme

Afgelopen vrijdag kwam er een slechte inkoopmanagersindex langs over de Duitse industrie. Vanochtend zagen we dat de IFO index een positiever beeld schetst over de toekomstige economische ontwikkelingen van onze oosterburen.

Ook ING denkt dat de Duitse economie er weer bovenop komt. Met name de solide binnenlandse fundamentals, lage rentes en zwakke euro, zullen er volgens de Nederlandse grootbank voor zorgen dat de investeringen en consumptie weer gaan aantrekken (NK). 


Update 12.30 uur: Leuk voor tussendoor

Het zou zomaar kunnen dat de accountant in ons land wat minder hoog aangeschreven staat. Het drama Imtech heeft de reputatie van accountants toch wel een beetje aangetast in Nederland (NK).


Update 12.20 uur: AMG onderuit

Beursjaar 2018 was een ramp voor AMG en ook dit jaar weet het aandeel niet te profiteren van het herstel op de financiële markten. Waarschijnlijk is de onzekerheid rondom de handelsoorlog tussen de VS en China de boosdoener.

Afgelopen kwartaal wist de metalenspecialist met een omzet van $344 miljoen een nieuw record in de boeken te zetten. Kijken we naar geheel 2018 dan behaalde het bedrijf een winst van bijna €3 per aandeel. Een stijging van maar liefst 65% ten opzichte van het jaar ervoor.

Zoals iedereen weet, is beleggen vooruitzien. Het lijkt er daarom op dat beleggers die winststijging in 2017 inprijsden. In dat jaar spoot de koers zo'n 180% omhoog. Hierdoor laat het aandeel de afgelopen 2,5 jaar nog altijd een mooie outperformance zien ten opzichte van de AEX.

AMG
Klik op het plaatje voor een grote versie

AMG behoort met een getaxeerde EV/ebitda van 4,5 en een K/W van 7,3 voor dit jaar niet tot de duurste bedrijven op het Damrak. Verder is het bedrijf schuldenvrij. De groeiverwachtingen zijn overigens wel magertjes. 

Ratio's AMG                        2019                  2020                     2021                   
EV/ebitda 4,5  4,2  N.N.B. 
K/W  7,3 6,5  5,4 
Omzetgroei 2,3%  3,4%  N.N.B. 
Net debt/ebitda

Het aandeel is op dit moment beduidend goedkoper dan de laatste vijf jaar. De gemiddelde K/W voor AMG over deze periode bedraagt immers 15. Dat de markt sceptisch is over de groeivooruitzichten van de metaalspecialist is dus wel duidelijk (NK).


Update 11.30 uur: Naspers naar Damrak

Vanochtend werd bekend dat het Zuid-Afrikaanse Naspers een deel van haar belangen in een nieuw bedrijf wil onderbrengen, met een beursnotering in Amsterdam. Dit bedrijf, Newco geheten, zal onder andere het belang van Naspers in het Chinese Tencent herbergen.

Daarnaast worden alle niet-Zuid-Afrikaanse belangen van Naspers hierin ondergebracht. Het is de bedoeling dat Naspers zelf 75% van de aandelen houdt, en 25% naar de beurs in Amsterdam brengt. Overigens zal er ook een listing in Zuid-Afrika komen voor newco. Naspers heeft een belang 31% in het Chinese Tencent, deze positie is alleen al €133 miljard waard.

In principe is is Naspers een media-onderneming, maar door het belang in Tencent loopt de koers hand in hand met die van de Chinese techgigant. Opmerkelijk is dat Naspers zelf maar €97,9 miljard waard is. Dit betekent dat het aandeel handelt tegen een korting van ruim 26% ten opzichte van haar belang in Tencent.

Dan krijgt u de overige activiteiten, waaronder de betalingsdienst PayU (een belangrijke concurrent van Paypall) en een positie van 23% in de Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero er gratis bij. De hoge discount maakt een belegging in Naspers daarom interessant voor beleggers die de aandelen Tencent willen kopen.

Tot op heden staat het bedrijf alleen genoteerd in Zuid-Afrika. Maar daar komt nu dus verandering in. Het is voor Nederlanders toch aantrekkelijker om een belegging te hebben in euro's dan in Zuid-Afrikaanse rand.

Relx
Klik op het plaatje voor een grote versie

Door die geniale belegging in Tencent heeft Naspers het de afgelopen twintig jaar extreem goed gedaan op de beurs. Met een rendement van meer dan 5000% wordt de AEX helemaal weggeblazen (NK).  


Update 10.15 uur: Belang in AirFrance-KLM kost al €153 miljoen

Het belang dat de Nederlandse Staat kocht in AirFrance-KLM is inmiddels behoorlijk onder water komen te staan. Uiteraard is het een langetermijninvestering en gaat onze Minister van Financiën niet voor kortetermijn koerswinst.

Eind februari hengelde ABN Amro namens ons allemaal 60 miljoen aandelen binnen tegen een prijs van €741 miljoen, ofwel een gemiddelde prijs van €12,35. Daar kwam nog €2 miljoen aan Franse belasting bij en €1 miljoen voor de handelsdesk van de ABN Amro.

Momenteel koerst het aandeel rond de €9,80. Een papieren verlies van €153 miljoen, oftewel 21%. 

vw 

Overigens hebben de Fransen al een stiekeme tegenzet gedaan door in te schrijven op de converteerbare obligatie die AirFrance-KLM vorige week uitgaf. De Franse staat schreef in voor 14,3%, het equivalent van haar aandelenbelang.

De convertible is omwisselbaar in aandelen tegen een koers van €17,92. 


Update 09.45 uur: Aperam wil convertible terugkopen

Aperam biedt haar beleggers aan de converteerbare obligatie die in 2021 afloopt, terug te kopen. In 2014 is deze uitgegeven, ter waarde van $300 miljoen. Inmiddels is $72,4 miljoen al via putopties weer bij Aperam terechtgekomen en heeft de groep zelf al voor $63 miljoen teruggekocht.

De rente die vergoedt wordt op deze convertible is 0,625%, dus daarom hoeft Aperam het niet te doen, het zal meer gaan om ervoor te zorgen dat er straks geen verwatering optreedt.

De uitoefenprijs van de convertible ligt op $39,61, omgerekend naar euro's €35. Wanneer obligatiehouders de obligaties inleveren zullen zij de hedge daarop (meestal aandelen short) terugdraaien. 

vw 

Afbeelding: de convertible van Aperam, noterend aan de beurs van Frankfurt. 


Update 09.45 uur: Spanning loopt op bij Galapagos

Uiterlijk deze week zou Galapagos komen met de resultaten van de Finch 1 en Finch 3 studies. Die worden uitgevoerd door partner Gilead en zijn een belangrijke indicator of filgotinib door kan gaan naar commercialisatie. 


vw 

Afbeelding: uit de laatste presentatie van Galapagos (maart)  

Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de resultaten. Kijk uit met turbo's met een te hoge hefboom, want de koers kan in aanloop daarnaartoe alle kanten opzwiepen. 


 

Update 09.15 uur: ING overtuigt (nog) niet

De presentaties van ING kunnen vooralsnog niet overtuigen, al zal het slechte beurssentiment de grootste drijver zijn voor de lagere koersen van bankaandelen. Lage rente, en vooral een inverse rentestructuur, met lange rente die onder de korte rente staat, is geen goede zaak voor het bankwezen.

Banken financieren zichzelf over het algemeen met kort geld, dat ze voor langere tijd wegzetten. De rentespread daartussen is de belangrijkste vorm van inkomen voor banken. 

ING houdt vandaag een investeerdersdag in Offenbach, Duitsland. De presentaties daar beginnen rond 11:00 uur, maar online is alle documentatie daaromtrent al te zien. U kunt dat hier bekijken. 


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 15:30 IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 25 maart 2019 12:21
    Er hing altijd een "geurtje" rondom Naspers, dat kwam deels omdat het op de beurs stond in Zuid-Afrika (de rand) en deels omdat de rest van de activiteiten alleen maar geld kosten en de plannen die ze hadden voor de toekomst. Ook was er onduidelijkheid hoe het bedrijf precies in elkaar zat qua eigendomsverhoudingen.

    Naspers heeft vorig jaar nog een plukje Tencent verkocht. In mijn beleving kan je beter Tencent in de VS kopen. Dan ben je niet afhankelijk van Naspers inzake het verkopen van plukjes Tencent. Het voordeel daarvan is dat je niet afhankelijk ben van Naspers om je aandeel in Tencent vast te houden en verder beleg je in dollars, wat volgens mij verstandiger is dan beleggen in Euro's. De discount zit er niet voor niets in.

    RTLZ Naspers is nu als geheel al beursgenoteerd in Zuid-Afrika, aan de beurs van Johannesburg. Het concern houdt zelf 75 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf met de internationale activiteiten. Slechts 25 procent gaat dus naar de beurs in Amsterdam.
  2. forum rang 6 rene66 25 maart 2019 12:27
    De reden dat AMG in de afgelopen anderhalf jaar een neergaande lijn heeft, heeft volgens mij één belangrijke reden. Dat zijn de ratten die ermee aan het spelen zijn. Om die reden hebben beleggers er weinig trek in om aandelen te kopen. Ik verwacht dat AMG in mei een buyback van 100 miljoen gaat aankondigen. Zo goedkoop kunnen ze nooit meer hun eigen aandelen kopen.
  3. [verwijderd] 25 maart 2019 14:32
    Die blufpoker die Brexit heeft en over de hoofden van gewone mensen wordt gespeeld krijgen de heren en vrouwen politici's nog wel uitbetaald als in mei de verkiezingen zijn en de populisten de macht grijpen. Dankzij deze generatie politici die een partij boter op hun hoofd hebben waar de boterberg van de EU velen tientallen jaren geleden niks was. Europa is dan einde verhaal en Brexit was pas het begin.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links