Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Galavoorstelling

BeursVandaag: Galavoorstelling

Hét nieuws dat vandaag de IEX-website zal beheersen is het langverwachte nieuws inzake de onderzoeksresultaten van Galapagos en partner Gilead. Gisteravond laat maakten beide partijen het goede nieuws wereldkundig.

Kort voorafgaand aan het persbericht adviseerde beagle06, de nickname voor ceo Onno van de Stolpe himself, het forum nog even wakker te blijven: 

vw 

De reactie van van de Stolpe in het persbericht van het ANP:

,,Nu gaan we samen met Gilead zo snel mogelijk de aanvragen voor goedkeuring indienen in Europa, de VS en Japan en een commerciële infrastructuur uitrollen'', aldus topman Onno van de Stolpe.

Hij sprak van een mijlpaal en een spannende reis die het bedrijf de afgelopen twintig jaar geeft afgelegd. Filgotinib is een potentiële blockbuster en miljarden waard. Overigens heeft Galapagos de toekomstige verkooprechten van filgotinib in Europa en partner Gilead in de Verenigde Staten.

,,De beschikbare veiligheidsdata van de studies, die samen meer dan 2700 patiënten behelzen die filgotinib toegediend kregen, suggereren dat filgotinib potentieel een belangrijke mogelijkheid biedt om mensen met reuma te behandelen", zei medisch directeur Walid Abi-Saab van de Nederlands-Belgische onderneming. 

Het Amerikaanse aandeel van Galapagos schoot nabeurs 10% omhoog. We zullen zien hoe het hier gaat vandaag. Uiteraard komen we er in het liveblog vandaag uitgebreid op terug. De grote vraag is natuurlijk of Gilead nu de stoute schoenen aantrekt om heel Galapagos over te nemen. 

Wall Street en Azië

De AEX lijkt wat hoger te openen, rond de 547 punten, na een vriendelijk Wall Street. De Dow Jones sloot 0,4% hoger, de Nasdaq pluste nog iets meer, 0,6%. In Azië hebben de Japanners er weer zin an, na een daling gisteren is vandaag het vizier weer omhoog gericht: +0,8%. De beurs in Shanghai dikte zelfs 2,8% aan en beleeft het beste kwartaal sinds 2014.

Reisnieuws: De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer zijn voor handelsoverleg in Peking aangekomen.  

vw 

Hier ziet u Mnuchin op de foto in gelukkiger tijden. Onbekend is of ie een tas met dollars heeft meegenomen, maar de stemming zit er in ieder geval goed in: volgens Amerikaanse media zouden de Chinezen bereid zijn meer water bij de wijn te doen. 

Onthoud: als de beurs omhoog gaat, komt dat door positieve ontwikkelingen inzake het handelsoverleg tussen de VS en China, en als het omlaag gaat zijn die ontwikkelingen weer wat zorgelijk. En zo komen we eenvoudig de week door...

Brexit

Vandaag was de officiële Brexit-dag maar het is iets anders uitgepakt dan de Britten, en ook wij denk ik, destijds voorzagen. Sinds die 23ste juni 2016 zijn er niet veel vorderingen gemaakt en lijken de geesten verder uit elkaar dan ooit. 

Premier May heeft haar carrière in de strijd gegooid, maar ook dat pakt averechts uit. Haar standpunt was: steun mij en ik ga weg, maar dat wordt nu vertaald als: steun mij niet en ik blijf. Aardig stukje komedie: 

Gelukkig is er ondertiteling. Er wordt wel opnieuw gestemd vandaag over (een deel van) May's plan. The story continues...

Lyft naar de beurs

In de VS staan een aantal grote tech-IPO's op stapel. Uber, Airbnb, Pinterest, RobinHood en vandaag Lyft. Later vandaag hebben we een artikel hierover, eerst kort over Lyft. 

Dat is best een aardig idee: met Lyft kan je een rit regelen bij iemand die toch al die kant op gaat. Niet zozeer binnen de stad, als wel van de ene stad naar de andere.  

De IPO-koers wordt steeds een beetje hoger, en inmiddels komt die uit op $72, wat het bedrijf een waarde geeft van bijna $20 miljard. Lyft is alleen nog in Noord-Amerika actief. Ik installeerde deze week hun app: verbazend om te zien hoeveel plaatsen in de VS Amsterdam of Rotterdam heten. 

Altice

De Franse telecommer, die ons al zoveel hoofdpijn bezorgde, kwam met de jaarcijfers uit gisteren. Een exacte winst werd niet gegeven, want al het geld gaat naar de banken in de vorm van rente. Maar onderliggend gaat het de goede kant op.

De schuldafbouw is prioriteit: eind 2020 hoopt Altice op een netdebt/ebitda te staan van 4,25, tegenover 5,6 nu. Omzet en winst vielen wat tegen, het jagen op nieuwe klanten kost eerst geld. Premium-leden lezen hier het hele verhaal: 

Nieuws

  • 07:45 Forse winstsprong voor betwist Huawei
  • 07:40 'Mondelez dicht bij deal met Campbell'
  • 07:33 Pharming wil minderheidsbelang in partner
  • 07:24 Thales doet bod op Gemalto gestand
  • 07:15 Optimisme handelsoverleg stuwt Nikkei
  • 06:43 Afzetprijzen industrie omhoog
  • 28 mrt Herfinanciering Stern na verkoop SternLease
  • 28 mrt 'Lyft voor 72 dollar naar de beurs'
  • 28 mrt Galapagos kan verder met filgotinib
  • 28 mrt Topman Well Fargo weg na schandalen
  • 28 mrt Groen Wall Street op optimisme handelsoverleg

Shorts... 

De AFM, via shortsell.nl, meldt deze shorts:

De agenda:

Niet veel te doen vandaag. Kiadis houdt een AVA en verder ater in de middag het Amerikaanse consumentenvertrouwen:

  • 00:30 Japan inflatie CPI mrt1,1%
  • 00:50 Japan industriële productie feb1,0%
  • 08:45 Frankrijk inflatie CPI mrt1,3%
  • 09:55 Duitsland werkloosheidspercentage mrt4,9%
  • 10:00 Kiadis AvA
  • 11:00 Italië inflatie CPI mrt0,9% MoM
  • 13:30 VS persoonlijke uitgaven jan0,3% MoM
  • 15:00 VS consumentenvertrouwen Michigan mrt97,6
  • 15:00 VS verkoop nieuwe woningen feb0,62M

En dan nog even dit 

Wie brengt dit arme meisje even na met de auto... eh fiets.. 


ING raakt wellicht een klantje kwijt. Nou ja, vermogensbeheer mochten ze toch al niet doen voor de Staat:  

 


Het nieuws van Gala zelf: 

 


De Duitsers kopen ondanks alles gewoon door: 


Nu we het toch over Duitsers hebben, het Duitse Sudzucker ligt al een tijdje in de lappenmand door de kwakkelende suikermarkt. Het laatste nieuws naar aanleiding van de cijfers: 


The one and onno zal daar met gejuicht onthaald worden... 

  


Veel plezier en succes vandaag, het eerste kwartaal zit er op na vandaag, en het viel alleszins mee.  Volgende week is Arend Jan er weer, dank voor uw aandacht. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links