Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Adviseurtje spelen!

Van de week stond er een leuk artikel in het vakblad Erkend, waarbij de integriteit van de hypotheekadviseurs aan de orde kwam door middel van tien casussen. In deze column mag u als lezer op de stoel gaan zitten van de adviseur.

U krijgt in het gesprek met uw klant iets te horen wat (eventueel) van belang is voor de nieuwe (lopende) hypotheek. Om het voor u iets gemakkelijker te maken heb ik onder de zes vragen enkele antwoorden gegeven.

Bovendien heb ik de vragen iets aangepast. Wat zou u als adviseur doen?

Casus 1 (studieschuld)
Uw klant geeft aan een studieschuld te hebben van 15.000 euro, die hij binnen twee jaar moet aflossen. Een studieschuld staat niet vermeld in het BKR, waardoor deze niet wordt meegenomen in de toets voor de maximale hypotheek. Als u als adviseur wel rekening houdt met deze schuld, is de benodigde hypotheek niet mogelijk en kan de woning niet gekocht worden.

1: u sluit de hypotheek gewoon af
2: u overlegt eerst met de geldgever en volgt zijn antwoord op
3: u sluit de hypotheek niet af
4: anders namelijk…

Casus 2 (tijdelijk inlossen)
Uw klant heeft op het ogenblik een lening van 10.000 euro. Voor het verkrijgen van de hypotheek moet deze worden ingelost, omdat anders de hypotheek niet doorgaat. De klant geeft aan dat zijn vader dit bedrag tijdelijk voorschiet. Na passeren wordt dan door de klant weer een lening geopend, om het bedrag terug te betalen aan zijn vader.

1: u sluit de hypotheek gewoon af
2: u overlegt eerst met de geldgever en volgt zijn antwoord op
3: u sluit de hypotheek niet af
4: anders namelijk…

Casus 3 (ontslag)
De hypotheekstukken zijn goedgekeurd door de geldgever en worden naar de notaris gestuurd. Om dit goede nieuws door te geven, belt u persoonlijk uw klant. In het gesprek komt naar voren dat uw klant volgende maand wordt ontslagen.

1: u doet niets
2: u geeft het ontslag door aan de geldgever met als gevolg dat de hypotheek niet doorgaat
3: anders namelijk…

Casus 4 (afwijsbrief)
U hebt een hypotheek aangevraagd bij een geldgever. De kans is groot dat de geldgever de hypotheekstukken niet op tijd kan beoordelen voor de ontbindende voorwaarden aflopen. De klant vraagt daarom aan u twee afwijzingsbrieven om de koop (eventueel) te kunnen ontbinden. U kunt echter slechts één brief overleggen

Een tweede brief is wel mogelijk, maar niet via de reguliere weg.

1: de klant krijgt van u slechts één afwijzingsbrief met als gevolg dat als de hypotheek niet doorgaat, hij 10% boete moet betalen
2: u zorgt dat uw klant twee afwijzingsbrieven van u ontvangt
3: anders namelijk…

Casus 5 (roker)
In het gesprek met uw klant geeft deze aan af en toe een sigaret te roken. Bij het invullen van de gezondheidsverklaring vult uw klant echter in niet te roken. Zijn reden hiervoor is, dat hij hierdoor minder premie gaat betalen.

1: u doet niets
2: u wijst uw klant op de gevolgen van het niet eerlijk invullen en stuurt het formulier alsnog door
3: u geeft door aan uw klant dat u dit kenbaar gaat maken aan de geldgever, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de hypotheek wordt afgewezen
4: anders namelijk…

Casus 6 (verhuur)
Uw klant heeft vorig jaar een andere woning gekocht. Door de crisis staat echter zijn oude woning nog te koop. De maandlasten zijn niet meer betaalbaar, waardoor uw klant zonder toestemming van zijn geldgever de woning wilt verhuren.

1: u wijst uw klant op de gevolgen van het verhuren van de woning zonder toestemming
2: u doet niets
3: u licht de geldgever in
4: anders namelijk…

Bovenstaande vragen komen regelmatig voor in de praktijk. Dit betekent ook dat hypotheekadviseurs vaak moeilijke beslissingen moeten nemen. Niet alleen moet naar de klant worden gekeken, maar ook wat van de AFM mag. Ik ben zeer benieuwd naar uw reacties / antwoorden en daarbij de motivering van uw keuze.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan. Uw reactie is welkom op koets@iex.nl


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 mercurius-adept 2 oktober 2009 13:16
    een hypotheekschuld van 10.000 euro?

    Daar koop je toch nooit een huis voor-->waarom dan toch bij de eigenwoningschuld optellen???
    (komt op mij erg dubieus over)

    ps VanDale zegt over hypotheek:

    1 onroerend goed als onderpand
    2 lening die op zo’n onderpand verstrekt is

  2. [verwijderd] 2 oktober 2009 13:30
    Integriteit in de financiële (advies)sector is een groot goed. Minstens zo groot is de perceptie van de integriteit van zichzelf en van anderen. Dat laatste kennen we allemaal als het grote wijzen naar een ander.

    Minstens zo fascinerend als de vragen van Jos is het onderzoek dat op Nyenrode eerder dit jaar is verricht naar de perceptie van integriteit in de Nederlandse vastgoedsector. Hoewel de vastgoedsector en de financiële sector niet een op een vergelijkbaar zijn, zijn er toch meer dan voldoende raakvlakken om het onderzoek bijzonder lezenswaardig te maken. Aanbevolen dus: www.nyenrode.nl/facultyandresearch/ei...
  3. [verwijderd] 2 oktober 2009 13:36
    quote:

    mercurius-adept schreef:

    een hypotheekschuld van 10.000 euro?

    Daar koop je toch nooit een huis voor-->waarom dan toch bij de eigenwoningschuld optellen???
    (komt op mij erg dubieus over)

    ps VanDale zegt over hypotheek:

    1 onroerend goed als onderpand
    2 lening die op zo’n onderpand verstrekt is

    Je gaat gewoon een lening aan. Dat is het hele idee. Wanneer je een lening nodig hebt om een huis te kopen is dat een gigantisch bedrag. Omdat de bank een garantie wil dat ze dat geld nog ergens kan verhalen als het fout gaat dwingt zij een recht van hypotheek af. Dit is dus niet de lening, maar een recht dat afhankelijk is van deze vordering en rust op een goed (de woning).

    Wil je dus bijvoorbeeld 10.000 euro lenen en heb je een woning, dan kan je naar de bank gaan voor een lening en biedt je hen als zekerheid het recht van hypotheek op jouw woning. Mocht het fout gaan kan de bank dus de hypotheek exectuteren en uit de opbrengst de vordering verhalen.

    Het financieren van een woning d.m.v. een hypotheekrecht is dus niet hetzelfde als het verkrijgen van en consumptief krediet onder het vergeven van het recht van hypotheek. Het kan dus allebei
  4. Jean 2 oktober 2009 13:37
    In alle zaken gaat het om de vraag of de adviseur de provisie pakt of niet. In alle zaken gaat het er ook om dat als de adviseur de provisie wel pakt hij eigenlijk een risico creëert en oneerlijk is.

    Ik zou in geen van de zaken een deal hebben met de klant. Jammer voor de portemonnee maar als dit de dagelijkse gang van zaken is bij adviseurs dan kan daar wat mij betreft een hele grote bezem doorheen en moeten we naar een ander systeem van hypotheken afsluiten.

    Bij optie 2 geldt overigens dat als de klant na afsluiten van de hypotheek alsnog een lening kan krijgen, hij blijkbaar ergens zekerheden vandaan kan halen.
  5. [verwijderd] 2 oktober 2009 13:39
    Bji voorbaat verwacht ik niet zo'n goede adviseur te zijn ;)

    casus 1; optie 4
    adviseren een goedkopere woning te zoeken en uitvoerig wijzen op de risico's. Als klant toch wil doorzetten, dit vermelden in het afsluitend schriftelijk advies en laten ondertekenen.

    casus 2; optie 1
    blijkbaar kan de klant terugvallen op familie in geval van nood. Als hij daarna toch een lening wil afsluiten zal die opnieuw getoetst worden.

    casus 3; optie 2
    als de klant niet zou willen dat ik het doorgeef aan de bank, had hij/zij me dat niet verteld.

    casus 4; optie 1
    hallo, ik ben toch geen crimineel, dus aan 'valsheid in geschrifte' niet meewerken

    casus 5; optie 2
    eigen verantwoording. Stel een niet-roker gaat de volgende dag roken, is het ook eigen verantwoording dit te melden.

    casus 6; optie 1
    eigen verantwoording
  6. [verwijderd] 2 oktober 2009 13:41
    quote:

    Bard123 schreef:

    casus 4; optie 1
    hallo, ik ben toch geen crimineel, dus aan 'valsheid in geschrifte' niet meewerken
    je hebt dan wel een klant die jou aansprakelijk gaat stellen omdat je maar bij 1 geldgever een offerte hebt aangevraagd als adviseur.
    had je dat bij 2 geldgevers gedaan en een afwijzing gekregen was er niets aan de hand geweest.
  7. [verwijderd] 2 oktober 2009 13:44
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=Bard123]
    casus 4; optie 1
    hallo, ik ben toch geen crimineel, dus aan 'valsheid in geschrifte' niet meewerken
    [/quote]

    je hebt dan wel een klant die jou aansprakelijk gaat stellen omdat je maar bij 1 geldgever een offerte hebt aangevraagd als adviseur.
    had je dat bij 2 geldgevers gedaan en een afwijzing gekregen was er niets aan de hand geweest.

    dat staat er niet bij. Vermoed dat de klant zelf ergens anders ook een hypotheek heeft aangevraagd, misschien bij zijn eigen bank. Je gaat toch niet op 1 adviseur af als je een hypotheek zoekt?
  8. [verwijderd] 2 oktober 2009 13:45
    quote:

    Bard123 schreef:

    Je gaat toch niet op 1 adviseur af als je een hypotheek zoekt?
    Als je zelf overal nog gaat zoeken/aanvragen heeft het toch geen zin een adviseur in dienst te nemen?

    Als hij ergens anders een afwijzing of hypotheek had gekregen zou hij van jou geen 2 afwijzingen nodig hebben.
  9. [verwijderd] 2 oktober 2009 13:49
    quote:

    BJL schreef:

    [quote=Bard123]
    Je gaat toch niet op 1 adviseur af als je een hypotheek zoekt?
    [/quote]

    Als je zelf overal nog gaat zoeken/aanvragen heeft het toch geen zin een adviseur in dienst te nemen?

    Als hij ergens anders een afwijzing of hypotheek had gekregen zou hij van jou geen 2 afwijzingen nodig hebben.
    dus? vermoedelijk heeft hij ergens wel een hypotheek gekregen en wil hij alsnog onder de hypotheek uit misschien, nogmaals, de vraag was niet zo uitvoerig

    en ik begon te zeggen dat ik toch niet zo'n goede adviseur zou zijn, te rigide wellicht om in dat wereldje mee te kunnen draaien ;)

    ps waar blijven jouw antwoorden?
  10. [verwijderd] 2 oktober 2009 13:55
    fair enough. ben al helemaal geen adviseur.

    casus 1)
    hangt van hoe gemakkelijk persoon de studieschuld in 2 jaar kan aflossen. daarna is er immers geen probleem meer.

    casus 2)
    sluit me aan bij eerdere antwoorden hier

    casus 3)
    optie 2.

    casus 4)
    zou ik wel aan meewerken. niemand wordt er beter van als je het niet doet en niemand wordt gedupeerd. zou volgende keer wel zelf 2 aanvragen doen ;)

    casus 5)
    optie 2.

    casus 6)
    optie 1. ik ben geen politieagent van de geldgever. klant moet wel worden gewezen op risico's.
  11. [verwijderd] 2 oktober 2009 14:19
    Meeste Casussen optie 4.
    Met klant andere oplossingen zoeken.
    Studieschuld en 10.000 oud zeer. Overleggen met werkgever? Ouders? Kijken naar mogelijkheden progressie inkomen en dan wegfinancieren. Dus tijdelijk ouders/werkgever en daarna aan de inkomenskant werken. Rest ook overleggen en zoeken naar andere oplossingen.
    Roken: melden geldgever.
  12. [verwijderd] 2 oktober 2009 14:22
    Leuke stellingen, Jos!

    C1: 1
    C2: 2
    C3: 3 --> je kijkt naar de volledige situatie. zie verder
    C4: 3 --> altijd mogelijk om wel een legale afwijzing te regelen. Of alsnog een hypotheek.
    C5: tja, wat is af en toe roken? 1 per maand? per week? per dag? Alleen op zijn verjaardag?
    C6: 1 --> schriftelijk wijzen op de algemene voorwaarden en de risico's die dit met zich meebrengt

    Casus 3 vergt ook een praktische aanvulling: nadat je dat als adviseur doorgegeven hebt en de hypotheekinstelling mocht besluiten hierop de hypotheek niet door te laten gaan, dan is de kans zeer groot dat de koper de 10% garantie moet betalen. Het financieringsbeding zal ongetwijfeld verlopen zijn. Dus kies je er dan voor om je klant op te zadelen met een schuld van 10% van de koopsom? Dat is gelijk aan (netto) 2 jaar woonlasten... En wat als die persoon makkelijk een andere baan zou kunnen vinden? En/Of spaargeld heeft om de eerste periode te overbruggen? En/of hele rijke ouders?

    Het leven van een adviseur is niet zo zwart wit... Je weet in deze tijden echter altijd 1 ding zeker: je hebt het nooit goed gedaan ;-)
  13. m.veen15_ 2 oktober 2009 14:41
    Jos, leuke vragen.
    Deze vragem stellen ze helaas niet bij het Nibe.

    Casus 1->optie 1; studieschuld staat niet in het
    Bkr en geldgevers rekenen er niet mee.
    Casus 2->optie 1; Toetsing zal opnieuw plaatsvinden.
    Casus 3->optie 2;onbekend is of er ww uitkering dan volgt, anders te groot risico op basis van deze stelling.
    Casus 4->optie 2;dat is de praktijk en je hebt uiteindelijk 2 brieven in het belang vd klant.
    Casus 5->optie 2; bewijslast is moeilijk te leveren in geval van overlijden. Indien bv. longkanker de oorzaak is volgt een lagere uitkering.
    Casus 6->optie 2;met de realiteit van nu, is dit de praktijk, maar zelfs vroeger gebeurde dit ook en hierbij was het van belang dat de geldgever de rente maar bleef ontvangen.
83 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links