Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dunne Spoeling bij Magnus

Marco Spoel, een voormalige directeur bij Magnus Management Consultants, deed op 20 maart van dit jaar 241.587 aandelen in het moederbedrijf Magnus van de hand. Precies een week later kwam Magnus met een winstwaarschuwing: de in januari verwachte omzetgroei van 25 tot 40% werd losgelaten. En daar bovenop: de transactie van Spoel, met een totale waarde van 1.328.729 euro, dook pas tien dagen geleden op in de IEX Voorkennis?-sectie omdat de STE toen pas een melding had ontvangen.

De Stichting Toezicht Effectenverkeer, gevraagd naar een reactie op deze vreemde omstandigheden, zegt, ‘wij hebben contact met het bedrijf’. Om er vervolgens aan toe te voegen dat er over deze zaak inhoudelijk niet meer te zeggen is dan dat de vertraging ontstaan kan zijn om administratieve of organisatorische redenen.

Spoel blijkt echter al rond de jaarwisseling 2000-2001 – dus drie maanden voor de transactie - opgestapt te zijn bij Magnus. De compliance officer van de Magnus Holding, de heer Blom, reageert geprikkeld op de vraag naar de reden van het vertrek van Spoel. ‘U begrijpt toch zeker wel dat ik daar geen antwoord op ga geven.’ Waar Spoel momenteel werkzaam is, kan Blom niet zeggen. Evenmin kan hij aangeven waar Spoel woont en op welk nummer hij bereikbaar is. Met de noorderzon vertrokken dus.

Wel geeft Blom aan waarom de transactie zo laat is aangemeld. ‘Er is vertraging ontstaan in de driehoek tussen Magnus Holding, de Stichting Administratiekantoor Magnus Holding en de STE. We hebben de transactie wel eerder gemeld, maar er ontbraken enkele noodzakelijke handtekeningen van het bestuur van de stichting. De stichting komt niet vaak bijeen dus is het lastig dit soort zaken snel af te handelen. In overleg met de STE hebben we de melding later in één keer afgehandeld.’

De Stichting Administratiekantoor Magnus Holding, voorheen Coöperatie PYM U.A., houdt zich bezig met het beheren van het aandelenbezit in Magnus Holding N.V. van de voormalige partners en de afhandeling van met dit bezit samenhangende financiële transacties zo meldt het jaarverslag.

Waarom moest de transactie gemeld worden? De aandelen die Spoel in bezit had, zijn via de bovengenoemde stichting teruggeplaatst bij de Magnus Holding. Volgens de heer Blom is het pakket van Spoel terug te vinden in het jaarverslag over 2000. ‘Ze stonden op zijn naam, dus bij zijn vertrek zijn ze ook op zijn naam verkocht.’

In het jaarverslag komen de aandelen echter niet specifiek naar voren. Wel staat er dat de Magnus Holding N.V. in het verslagjaar 287.809 gewone eigen aandelen heeft met een nominale waarde van 0,12 euro elk, verworven in verband met een contractuele bepaling in de stichtingsakte van Stichting Administratiekantoor Magnus Holding.

Daarin staat bepaald dat aandelen waarop voormalige partners van Coöperatie PYM U.A. nog geen definitief recht hebben verkregen, worden overgedragen aan Magnus Holding N.V. in geval van beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De opbrengst van de aandelen heeft Spoel echter wel kunnen meenemen.

Ten tijde van publicatie was Magnus zeer terughoudend met het verstrekken van informatie. Inmiddels heeft Magnus Holding N.V. gereageerd op bovenstaand artikel:

Stichting Magpars heeft op 20 maart jl. 241.587 aandelen Magnus om niet overgedragen aan Magnus Holding. In het kader van contractuele bepalingen in de stichtingsakte van stichting Magpars zijn deze aandelen vervallen aan Magnus Holding. Rapportagevereisten van de Stichting Toezicht Effectenverkeer maken dat hierover moet worden gerapporteerd alsof het gaat om een normale verkooptransactie. Deze standaard procedurele handeling heeft gegeven het bovenstaande niets te maken heeft met de publicatie van de jaarcijfers op 28 maart jl., door u omschreven als winstwaarschuwing.

Zowel de STE als onze compliance officer hebben u uitgelegd dat de vertraging in de melding ontstaan is om administratieve/ organisatorische redenen. Door de suggestie 'handel met voorkennis' is onze onderneming onterecht in diskrediet gebracht wordt. Bovendien is het beeld geschetst dat Marco Spoel 'met de Noorderzon vertrokken' zou zijn met de opbrengst van deze aandelentransactie. Dit is onjuist. Marco Spoel heeft - in goed overleg met Magnus - onze organisatie verlaten om internetbeveiligingsbedrijf Njama op te richten, dat inmiddels een gewaardeerde toeleverancier en partner van Magnus is.

Louis Bienfait
Chief Financial Officer
Magnus Holding N.V.


Rutger Derksen is marktredacteur van IEX. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op derksen@iex.nl

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl. Op moment van publicatie had Derksen geen positie in de genoemde aandelen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Rutger Derksen

Rutger Derksen is marktredacteur van IEX.nl.

Meer over Rutger Derksen

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links